LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Is dit een woekrpolis ?
Is dit een woekrpolis ?
Ik zag vandaag in het nieuwsblad een vraag over het feit of deze abonnee een woekrpolis had... Ik schrok omdat ik dit begrip vaag kende maar wel aan het spaarpotje van mijn zoontje moest denken.
Ik spaar bij de bank sinds zijn geboorte en als extraatje 30 euro (sinds geboorte in 2000) ook met Droomplan (zurich onderdeel van Reaal).
Er werd omschreven dat ze bij / met kindvriendelijke instanties zouden belegen. Ik ging ervan uit dat minimaal de inleg gegarandeerd was (die indruk werd gewekt). Nu afgelopen weekend ontving ik voor het eerst zo'n uitgebreidt overzicht en bleek dat er circa 75 euro aan kosten was ingehouden (is ongeveer 2 1/2 maand premie). Een jaar "belegen" was dus 3,28 "winst....
Is dit een woekerpolis (arbeidsongeschiktheidsrisico dekking en overleidingsrisicodekking zijn mee verzekerd) Zo ja is het slim dit of te kopen... ??
Groeten Roel
Ik spaar bij de bank sinds zijn geboorte en als extraatje 30 euro (sinds geboorte in 2000) ook met Droomplan (zurich onderdeel van Reaal).
Er werd omschreven dat ze bij / met kindvriendelijke instanties zouden belegen. Ik ging ervan uit dat minimaal de inleg gegarandeerd was (die indruk werd gewekt). Nu afgelopen weekend ontving ik voor het eerst zo'n uitgebreidt overzicht en bleek dat er circa 75 euro aan kosten was ingehouden (is ongeveer 2 1/2 maand premie). Een jaar "belegen" was dus 3,28 "winst....
Is dit een woekerpolis (arbeidsongeschiktheidsrisico dekking en overleidingsrisicodekking zijn mee verzekerd) Zo ja is het slim dit of te kopen... ??
Groeten Roel
Re: Is dit een woekrpolis ?
U heeft ook een woekerpolis, het droomplan staat op blz. 2
http://www.kifid.nl/productdocs/Reaal.pdf
Heb ik een woekerpolis? En wat dan?
Twee miljard euro: dat is het bedrag dat verzekeraars van Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke moeten terugbetalen aan de miljoenen Nederlanders met een woekerpolis. Geld & Recht beantwoordt de belangrijkste vragen.
Tijdens de hoogtijdagen van de beurs in de jaren '90 deden verzekeraars goede zaken met beleggingsverzekeringen. Nederlandse consumenten kochten voor het astronomische bedrag van 60 miljard euro ongeveer 6,5 miljoen van zulke polissen.
Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek echter dat de polissen vaak zeer ongunstig uitpakten. Verzekeraars rekenden torenhoge provisies en kosten, ook betaalden consumenten hoge premies voor aan de polis gekoppelde overlijdensrisicoverzekeringen. Veel consumenten gingen daardoor het schip in en leden verlies.
Op verzoek van minister van Financiën Wouter Bos deed de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, onderzoek naar wat de woekerpolisaffaire is gaan heten. Hij adviseert nu om verzekeraars consumenten 2 miljard euro terug te laten betalen. Alle provisies die boven de 3,5 procent van het jaarlijks ingelegde bedrag kwamen, moeten worden gecompenseerd.
Heb ik een woekerpolis?
Woekerpolissen komen in vele vormen. Het gaat om tientallen producten van allerlei instellingen: lijfrenteverzekeringen, sommige kapitaalverzekeringen (spaarkasproducten) en beleggingsverzekeringen die zijn gekoppeld aan hypotheken. Ze dragen onder meer namen als ABC-spaarplan, Spaarbeurs of Aandelenspaarplan.
Het betreft het altijd polissen met beleggingen in combinatie met een levensverzekering. Het zijn beleggingsverzekeringen. Een complete lijst daarvan vindt u op http://www.kifid.nl/consumenten/lijst+b ... ekeringen/.
De woekerpolissen zijn de beleggingsverzekeringen waar de verzekeraar te hoge kosten aftrekt van uw inleg. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek berekende dat die kosten gemiddeld 40% zijn. Alleen de resterende 60% werd belegd. Bij zulke kosten is het niet reëel dat u nog winst maakt op de beleggingen, wat de beurs ook doet.
Wat precies 'te hoog' is, is nu bepaald door de financiële ombudsman. Meer dan 3,5 procent van uw inleg vindt hij te veel. Het betreft dan de administratiekosten van de verzekeraar. De kosten voor extra verzekeringen komen daar nog bovenop: die mogen niet hoger zijn dan de tarieven die gebruikelijk zijn in de branche, zegt de ombudsman.
Wat de kosten van uw eigen beleggingspolis zijn, hebt u als het goed is gehoord van uw verzekeraar in het jaaroverzicht 2007. Zo niet, dan kunt u zelf nog een brief sturen met een verzoek om informatie.
Waaruit bestaan de kosten?
Een belangrijk deel bestaat uit kosten voor verzekeringen. Deze kosten wat, maar leveren ook wat op. De vraag is of de kosten redelijk zijn: de verzekeringen mogen niet meer kosten dan een gewone marktconforme losse verzekering met dezelfde dekking. Vaak afgesloten is de overlijdensrisicoverzekering, evenals de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Soms is er extra premie om de polis over te laten gaan op nabestaanden. Verder zijn er premies voor het verzekeren van een minimumbedrag als uitkering, mochten de beleggingen niet goed gaan.
Daarnaast zijn er nog gewone kosten: administratiekosten, kosten voor klantinformatie, aan- en verkoopkosten van beleggingen, kosten voor het voldoen van provisie aan de tussenpersoon, beheerkosten van de beleggingsfondsen waar de verzekeraar in zit. Die mogen maximaal 3,5% zijn.
Een groot deel van de kosten wordt doorgaans in de eerste jaren waarin de polis loopt in rekening gebracht. Daarom is het extra nadelig om een beleggingspolis af te breken in het begin van de looptijd.
Moet ik meteen stoppen met mijn woekerpolis?
Kunt u uw maandelijkse premie missen, merkt u er niet zoveel van dat het geld is afgeschreven, dan is het wellicht beter om door te gaan. Omdat de meeste kosten en provisies in de begin jaren worden ingehouden, houdt u relatief het meeste rendement over. Stel dat u maandelijks 100 euro inlegt en de afgesproken twintig jaar volmaakt dan heeft u tegen die tijd 24.000 euro ingelegd. Bij een aandelenrendement van vier procent maakt dat 30.000 euro. Dat is minder dan op een gewone spaarrekening zou hebben gestaan, maar het is meer dan de inleg. Dat geeft toch een beter gevoel. Stoppen als je de maandelijkse inleg kunt missen is dus niet verstandig.
Terwijl u doorgaat, kunt u natuurlijk wel andere stappen nemen.
Wat kan ik als gedupeerde zelf doen?
Om te beginnen moet u weten wat uw kosten zijn en voorkomen dat uw claim verjaart. U kunt die zaken combineren in een brief naar uw verzekeraar, waarin u schrijft dat u inzicht wilt in de kosten en dat u aanspraak blijft maken op een schadevergoeding, mocht daar aanleiding toe zijn.
Mocht de verzekeraar u inderdaad hoge kosten in rekening hebben gebracht, dan staan u twee wegen open: die van de schikking of het proces.
Schikken...
Een schikking lijkt nu te komen van de Financiële Ombudsman Jan Wolter Wabeke. Het is een afgeleide van de norm die hij stelde, dat 3,5% de maximale redelijk kosten zijn voor een belegpolis. De bijbehorende verzekeringen moeten tegen markttarief verkocht worden. Wat Wabeke betreft, betalen de verzekeraars met terugwerkende kracht alle kosten terug die zij boven die norm in rekening hebben gebracht.
Wabeke is als ombudsman geen ‘echte’ rechter, maar een persoon waarvan de verzekeraars onderling hebben afgesproken dat hij ruzies voor ze beslecht. Het is aan te nemen dat dit advies van Wabeke al is doorgesproken met de verzekeraars, en dat zij zich er aan zullen houden.
U kunt uw verzekeraar voorstellen om een schadevergoeding uit te keren, conform het advies van de Ombudsman. Mogelijk komt uw verzekeraar al uit zichzelf met dat aanbod. Zo niet, dan kunt u nog naar het KiFid, het klachteninstituut waar de ombudsman aan verbonden is. Zij kunnen uw klacht in behandeling nemen. Naar alle waarschijnlijk zullen zij het advies van Wabeke in aanmerking nemen als ze tot een schadevergoeding komen.
... of naar de rechter.
U hoeft niet het het KiFid zaken te doen. U kunt ook naar de rechter. De makkelijkste en verreweg de goedkoopste manier om dat te doen, is aansluiten bij een collectieve procedure. Daar zijn diverse belangenorganisaties mee bezig, al sinds lang voor deze schikking. De stichtingen vragen een bijdrage van gedupeerden om hun juristen en advocaten te betalen. Ze voeren collectieve processen, waarvan de uitspraken gevolgen kunnen hebben voor grote groepen gedupeerden.
Voor de woekerpolissen zijn de bekendste organisaties de Stiching Verliespolis en de Stiching Woekerpolis Claim. De eerste is een initiatief van grote consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Woekerpolis Claim hoort bij de kleine Vereniging Consument & Geldzaken en staat als militanter bekend dan Verliespolis.
Het is moeilijk te zeggen bij welke stiching u zich het beste kunt aansluiten. Wel is het zo beide stichtingen een specialisaties hebben. Ze voeren voor specifieke polissen procedures. Bij Woekerpolisclaim is dat de Opmaathypotheek van de Rabobank en Flexibel Verzekerd Beleggen van Nationale Nederland. Verliespolis protesteert tegen Delta Life van de Delta Lloyd.
De stichtingen vragen lage eenmalige bijdrages. U hebt weinig te verliezen door u erbij aan te sluiten. Anderzijds moet u wel in de gaten houden, dat deze stichtingen zelf ook geld verdienen aan deze affaire. Zij zijn erbij gebaat om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat ze bij hun moeten komen procederen en bijvoorbeeld niet een schikking moeten aanvaarden. De procedures kunnen jaren lang duren. In die wachttijd hebt u weinig zicht op hoe uw zaak er voorstaat.
In het verleden is het voorgekomen dat een stiching hopeloos faalde en niets deed voor zijn klanten. Maar de aandelenlease-affaire rond Dexia overtuige een stichting een groep gedupeerden om tegen alle adviezen in een schikking af te slaan, en won bij de Hoge Raad.
Ik wil nu gaan sparen voor de studie van de kinderen. Wat nu?
Een spaarrekening of desnoods een beleggen in fondsen is een voor de hand liggender en transparanter manier van sparen dan een belegverzekering. Gaat u toch voor de laatste optie, verdiep u goed in het product dat u mogelijk gaat kopen. Vraag naar eventuele kosten, verwachte en gegarandeerde rendementen.Neem geen genoegen met vage antwoorden en stel de vraag opnieuw als u het niet snapt. Vraag ook eens een contra-expertise. De Vereniging Consument & Geldzaken geeft objectieve adviezen.
Adressen
KiFid. (Klachteninstituut Financiele Dienstverlening.). www.kifid.nl. Hier kunt u een klacht indienen over een polis. Het KiFid zal de kostennorm van ombudsman Financiele Dienstverlening J.-W. Wolter als uitgangspunt nemen bij de behandeling van uw klacht.
Stiching Verliespolis (initiatief Eigen Huis, VEB, Consumentenbond, Independer). www.verliespolis.nl. 63.000 leden. Eenmalige bijdrage voor lidmaatschap 25, terug te krijgen bij rechtsbijstandverzekeraar.
Stichting Woekerpolis Claim. www.woekerpolisclaim.nl. 30.000 leden. Bijdrage lidmaatschap 29,95.
AD
http://www.kifid.nl/productdocs/Reaal.pdf
Heb ik een woekerpolis? En wat dan?
Twee miljard euro: dat is het bedrag dat verzekeraars van Ombudsman Financiële Dienstverlening Jan Wolter Wabeke moeten terugbetalen aan de miljoenen Nederlanders met een woekerpolis. Geld & Recht beantwoordt de belangrijkste vragen.
Tijdens de hoogtijdagen van de beurs in de jaren '90 deden verzekeraars goede zaken met beleggingsverzekeringen. Nederlandse consumenten kochten voor het astronomische bedrag van 60 miljard euro ongeveer 6,5 miljoen van zulke polissen.
Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek echter dat de polissen vaak zeer ongunstig uitpakten. Verzekeraars rekenden torenhoge provisies en kosten, ook betaalden consumenten hoge premies voor aan de polis gekoppelde overlijdensrisicoverzekeringen. Veel consumenten gingen daardoor het schip in en leden verlies.
Op verzoek van minister van Financiën Wouter Bos deed de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke, onderzoek naar wat de woekerpolisaffaire is gaan heten. Hij adviseert nu om verzekeraars consumenten 2 miljard euro terug te laten betalen. Alle provisies die boven de 3,5 procent van het jaarlijks ingelegde bedrag kwamen, moeten worden gecompenseerd.
Heb ik een woekerpolis?
Woekerpolissen komen in vele vormen. Het gaat om tientallen producten van allerlei instellingen: lijfrenteverzekeringen, sommige kapitaalverzekeringen (spaarkasproducten) en beleggingsverzekeringen die zijn gekoppeld aan hypotheken. Ze dragen onder meer namen als ABC-spaarplan, Spaarbeurs of Aandelenspaarplan.
Het betreft het altijd polissen met beleggingen in combinatie met een levensverzekering. Het zijn beleggingsverzekeringen. Een complete lijst daarvan vindt u op http://www.kifid.nl/consumenten/lijst+b ... ekeringen/.
De woekerpolissen zijn de beleggingsverzekeringen waar de verzekeraar te hoge kosten aftrekt van uw inleg. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek berekende dat die kosten gemiddeld 40% zijn. Alleen de resterende 60% werd belegd. Bij zulke kosten is het niet reëel dat u nog winst maakt op de beleggingen, wat de beurs ook doet.
Wat precies 'te hoog' is, is nu bepaald door de financiële ombudsman. Meer dan 3,5 procent van uw inleg vindt hij te veel. Het betreft dan de administratiekosten van de verzekeraar. De kosten voor extra verzekeringen komen daar nog bovenop: die mogen niet hoger zijn dan de tarieven die gebruikelijk zijn in de branche, zegt de ombudsman.
Wat de kosten van uw eigen beleggingspolis zijn, hebt u als het goed is gehoord van uw verzekeraar in het jaaroverzicht 2007. Zo niet, dan kunt u zelf nog een brief sturen met een verzoek om informatie.
Waaruit bestaan de kosten?
Een belangrijk deel bestaat uit kosten voor verzekeringen. Deze kosten wat, maar leveren ook wat op. De vraag is of de kosten redelijk zijn: de verzekeringen mogen niet meer kosten dan een gewone marktconforme losse verzekering met dezelfde dekking. Vaak afgesloten is de overlijdensrisicoverzekering, evenals de verzekering tegen arbeidsongeschiktheid. Soms is er extra premie om de polis over te laten gaan op nabestaanden. Verder zijn er premies voor het verzekeren van een minimumbedrag als uitkering, mochten de beleggingen niet goed gaan.
Daarnaast zijn er nog gewone kosten: administratiekosten, kosten voor klantinformatie, aan- en verkoopkosten van beleggingen, kosten voor het voldoen van provisie aan de tussenpersoon, beheerkosten van de beleggingsfondsen waar de verzekeraar in zit. Die mogen maximaal 3,5% zijn.
Een groot deel van de kosten wordt doorgaans in de eerste jaren waarin de polis loopt in rekening gebracht. Daarom is het extra nadelig om een beleggingspolis af te breken in het begin van de looptijd.
Moet ik meteen stoppen met mijn woekerpolis?
Kunt u uw maandelijkse premie missen, merkt u er niet zoveel van dat het geld is afgeschreven, dan is het wellicht beter om door te gaan. Omdat de meeste kosten en provisies in de begin jaren worden ingehouden, houdt u relatief het meeste rendement over. Stel dat u maandelijks 100 euro inlegt en de afgesproken twintig jaar volmaakt dan heeft u tegen die tijd 24.000 euro ingelegd. Bij een aandelenrendement van vier procent maakt dat 30.000 euro. Dat is minder dan op een gewone spaarrekening zou hebben gestaan, maar het is meer dan de inleg. Dat geeft toch een beter gevoel. Stoppen als je de maandelijkse inleg kunt missen is dus niet verstandig.
Terwijl u doorgaat, kunt u natuurlijk wel andere stappen nemen.
Wat kan ik als gedupeerde zelf doen?
Om te beginnen moet u weten wat uw kosten zijn en voorkomen dat uw claim verjaart. U kunt die zaken combineren in een brief naar uw verzekeraar, waarin u schrijft dat u inzicht wilt in de kosten en dat u aanspraak blijft maken op een schadevergoeding, mocht daar aanleiding toe zijn.
Mocht de verzekeraar u inderdaad hoge kosten in rekening hebben gebracht, dan staan u twee wegen open: die van de schikking of het proces.
Schikken...
Een schikking lijkt nu te komen van de Financiële Ombudsman Jan Wolter Wabeke. Het is een afgeleide van de norm die hij stelde, dat 3,5% de maximale redelijk kosten zijn voor een belegpolis. De bijbehorende verzekeringen moeten tegen markttarief verkocht worden. Wat Wabeke betreft, betalen de verzekeraars met terugwerkende kracht alle kosten terug die zij boven die norm in rekening hebben gebracht.
Wabeke is als ombudsman geen ‘echte’ rechter, maar een persoon waarvan de verzekeraars onderling hebben afgesproken dat hij ruzies voor ze beslecht. Het is aan te nemen dat dit advies van Wabeke al is doorgesproken met de verzekeraars, en dat zij zich er aan zullen houden.
U kunt uw verzekeraar voorstellen om een schadevergoeding uit te keren, conform het advies van de Ombudsman. Mogelijk komt uw verzekeraar al uit zichzelf met dat aanbod. Zo niet, dan kunt u nog naar het KiFid, het klachteninstituut waar de ombudsman aan verbonden is. Zij kunnen uw klacht in behandeling nemen. Naar alle waarschijnlijk zullen zij het advies van Wabeke in aanmerking nemen als ze tot een schadevergoeding komen.
... of naar de rechter.
U hoeft niet het het KiFid zaken te doen. U kunt ook naar de rechter. De makkelijkste en verreweg de goedkoopste manier om dat te doen, is aansluiten bij een collectieve procedure. Daar zijn diverse belangenorganisaties mee bezig, al sinds lang voor deze schikking. De stichtingen vragen een bijdrage van gedupeerden om hun juristen en advocaten te betalen. Ze voeren collectieve processen, waarvan de uitspraken gevolgen kunnen hebben voor grote groepen gedupeerden.
Voor de woekerpolissen zijn de bekendste organisaties de Stiching Verliespolis en de Stiching Woekerpolis Claim. De eerste is een initiatief van grote consumentenorganisaties zoals de Consumentenbond en de Vereniging van Effectenbezitters. Woekerpolis Claim hoort bij de kleine Vereniging Consument & Geldzaken en staat als militanter bekend dan Verliespolis.
Het is moeilijk te zeggen bij welke stiching u zich het beste kunt aansluiten. Wel is het zo beide stichtingen een specialisaties hebben. Ze voeren voor specifieke polissen procedures. Bij Woekerpolisclaim is dat de Opmaathypotheek van de Rabobank en Flexibel Verzekerd Beleggen van Nationale Nederland. Verliespolis protesteert tegen Delta Life van de Delta Lloyd.
De stichtingen vragen lage eenmalige bijdrages. U hebt weinig te verliezen door u erbij aan te sluiten. Anderzijds moet u wel in de gaten houden, dat deze stichtingen zelf ook geld verdienen aan deze affaire. Zij zijn erbij gebaat om zoveel mogelijk mensen te overtuigen dat ze bij hun moeten komen procederen en bijvoorbeeld niet een schikking moeten aanvaarden. De procedures kunnen jaren lang duren. In die wachttijd hebt u weinig zicht op hoe uw zaak er voorstaat.
In het verleden is het voorgekomen dat een stiching hopeloos faalde en niets deed voor zijn klanten. Maar de aandelenlease-affaire rond Dexia overtuige een stichting een groep gedupeerden om tegen alle adviezen in een schikking af te slaan, en won bij de Hoge Raad.
Ik wil nu gaan sparen voor de studie van de kinderen. Wat nu?
Een spaarrekening of desnoods een beleggen in fondsen is een voor de hand liggender en transparanter manier van sparen dan een belegverzekering. Gaat u toch voor de laatste optie, verdiep u goed in het product dat u mogelijk gaat kopen. Vraag naar eventuele kosten, verwachte en gegarandeerde rendementen.Neem geen genoegen met vage antwoorden en stel de vraag opnieuw als u het niet snapt. Vraag ook eens een contra-expertise. De Vereniging Consument & Geldzaken geeft objectieve adviezen.
Adressen
KiFid. (Klachteninstituut Financiele Dienstverlening.). www.kifid.nl. Hier kunt u een klacht indienen over een polis. Het KiFid zal de kostennorm van ombudsman Financiele Dienstverlening J.-W. Wolter als uitgangspunt nemen bij de behandeling van uw klacht.
Stiching Verliespolis (initiatief Eigen Huis, VEB, Consumentenbond, Independer). www.verliespolis.nl. 63.000 leden. Eenmalige bijdrage voor lidmaatschap 25, terug te krijgen bij rechtsbijstandverzekeraar.
Stichting Woekerpolis Claim. www.woekerpolisclaim.nl. 30.000 leden. Bijdrage lidmaatschap 29,95.
AD
Laatst gewijzigd door BasO op 22 mar 2008 13:06, 1 keer totaal gewijzigd.
-
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 07 jan 2006 13:14
Re: Is dit een woekrpolis ?
Dit is onjuist. Het door de ombudsman gestelde percentage betreft maximaal 3,5% van de BELEGDE waarde. Wanneer het een garantieprodukt betreft mogen de kosten nog hoger zijn.Alle provisies die boven de 3,5 procent van het jaarlijks ingelegde bedrag kwamen, moeten worden gecompenseerd
Op basis van bovenstaande komen weinig mensen in aanmerking voor een compensatie omdat 3,5% kostenstructuur van de belegde waarde erg hoog is. Veel lopende polissen, ook oude, zitten hier onder.
Wanneer je ook nog eens leest dat overlijdensrisicopremie niet in die 3,5% vallen , hetgeen ik terrecht vind, komen er weinig mensen in aanmerking voor compensatie en daar heb ik persoonlijk weinig moeite mee
Re: Is dit een woekrpolis ?
Roel gewoon lid worden van z`on stichting.
Re: Is dit een woekrpolis ?
BasO, die lijst is geen lijst met woekerpolissen, maar een lijst met beleggingspolissen. Lang niet elke beleggingspolis is een woekerpolis.
Zeker als arbeidsongeschiktheidsrisico dekking en overleidingsrisicodekking zijn mee verzekerd, zoals Roel schreef, zullen er veel premies van de opgebouwde waarde af gaan. Maar zulke verzekeringen (waarvoor je dus ook een dekking krijgt) kun je niet op een hoop gooien met kosten waar niets (behalve het werk van de verzekeraar) tegenover staat.
En Roel, veel zan die kosten zijn gerelateerd aan de waarde van je polis en niet aan de premie. Ik weet niet hoeveel de huidige waarde is, maar als die bijvoorbeeld 2500 euro is, dan heb je dus te maken met ongeveer 3% kosten. Dat lijkt wel redelijk veel, maar als dat inclusief de premies voor arbeidsongeschiktheidsrisico dekking en overleidingsrisicodekking is, dan valt het volgens mij nog wel een beetje mee.
Zeker als arbeidsongeschiktheidsrisico dekking en overleidingsrisicodekking zijn mee verzekerd, zoals Roel schreef, zullen er veel premies van de opgebouwde waarde af gaan. Maar zulke verzekeringen (waarvoor je dus ook een dekking krijgt) kun je niet op een hoop gooien met kosten waar niets (behalve het werk van de verzekeraar) tegenover staat.
En Roel, veel zan die kosten zijn gerelateerd aan de waarde van je polis en niet aan de premie. Ik weet niet hoeveel de huidige waarde is, maar als die bijvoorbeeld 2500 euro is, dan heb je dus te maken met ongeveer 3% kosten. Dat lijkt wel redelijk veel, maar als dat inclusief de premies voor arbeidsongeschiktheidsrisico dekking en overleidingsrisicodekking is, dan valt het volgens mij nog wel een beetje mee.
Re: Is dit een woekrpolis ?
Als er elk jaar 20% kosten vanaf gaan dan haal je dat niet meer in.
Dan is een product verkocht waar de kosten hoger liggen dan het fondsrendement. Bovendien, heb je die verzekeringen nodig? Of betaal je voor iets wat overbodig is?
Sparen is in dit geval voordeliger dan beleggen via een spaarpolis.
Dan is een product verkocht waar de kosten hoger liggen dan het fondsrendement. Bovendien, heb je die verzekeringen nodig? Of betaal je voor iets wat overbodig is?
Sparen is in dit geval voordeliger dan beleggen via een spaarpolis.
-
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 07 jan 2006 13:14
Re: Is dit een woekrpolis ?
Wat een onzin. een percentage inhoudingen over de inleg verhoudt zich rekenkundig anders dan een percentage rendement over de belegde waarde.Als er elk jaar 20% kosten vanaf gaan dan haal je dat niet meer in.
Dan is een product verkocht waar de kosten hoger liggen dan het fondsrendement
Re: Is dit een woekrpolis ?
Lees eerst het verhaal van Roel. 30 euro per maand inleg, kosten 75 euro.
En daarbij nog dat hij dacht dat de inleg gegarandeerd was ipv dat het rendement negatief kan zijn.
En daarbij nog dat hij dacht dat de inleg gegarandeerd was ipv dat het rendement negatief kan zijn.
-
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 07 jan 2006 13:14
Re: Is dit een woekrpolis ?
Dat verhaal van Roel heb ik gelezen echter geeft hij wat mij betreft te weinig informatie. Zo weet ik namelijk niet wat zijn belegde waarde is en hij heeft zijn 75 euro aan kosten ook niet gespecifiseerd. Zo geeft hij aan dat arbeidsongeschikheid en overlijdensrisico is meeverzekerd. Dit zijn in mijn ogen geen kosten maar gewoon een premie waar een verzekeringselement tegenover staat.
Ik reageerde op jou onnozele stelling van die 20% kosten.
Ik reageerde op jou onnozele stelling van die 20% kosten.
Re: Is dit een woekrpolis ?
Als je wil beleggen open je gewoon een beleggingsrekening, dan betaal je 0.4% kosten en betaal je geen premie voor allerlei verzekeringen.Uit een onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) bleek echter dat de polissen vaak zeer ongunstig uitpakten. Verzekeraars rekenden torenhoge provisies en kosten, ook betaalden consumenten hoge premies voor aan de polis gekoppelde overlijdensrisicoverzekeringen. Veel consumenten gingen daardoor het schip in en leden verlies.
Nog beter is gewoon een bedrag op een spaarrekening zetten.
Die glimmende folders hebben veel mensen doen beluiten z`on wp te kopen, leuk voor de tussenpersoon en de bank slecht voor de consument.
Re: Is dit een woekrpolis ?
Een van de voordelen/verkoopargumenten voor die kinder'spaar'producten is vaak juist de overlijdensdekking. Dat je kind het eindbedrag ook krijgt als één van de ouders in de tussentijd komt te overlijden. De overlijdensdekking is dan ook iets wat voor zulke producten juist essentieel is en je zou het dan ook moeten vergelijken met sparen plus overlijdensdekking.
Helaas is bij een relatief lage overlijdensdekking (bv. 10 of 20.000 euro) de premie relatief hoog. Dan zit je al gauw op 50 euro premie per jaar. Bij zelf sparen met 30 euro per maand zou je dus aan overlijdensdekking zo al 50 euro premie per jaar moeten betalen.
Als je de kosten en premies van het verzekeringsproduct dus vergelijkt met de premies die je bij zelf sparen plus de zelfde risico's verzekeren zou hebben, dan vraag ik me dus af of het echt een woekerpolis is.
Een andere vraag is of het handig is om een overlijdensdekking voor zo'n relatief laag bedrag te hebben. Dan zou ik denken, voor relatief weinig geld kun je een verzekering krijgen met een veel hogere dekking, dus dan zou een losse spaar-/beleggingsrekening met een aparte overlijdensricicoverzekering voor een veel hoger bedrag een handiger keuze zijn.
Helaas is bij een relatief lage overlijdensdekking (bv. 10 of 20.000 euro) de premie relatief hoog. Dan zit je al gauw op 50 euro premie per jaar. Bij zelf sparen met 30 euro per maand zou je dus aan overlijdensdekking zo al 50 euro premie per jaar moeten betalen.
Als je de kosten en premies van het verzekeringsproduct dus vergelijkt met de premies die je bij zelf sparen plus de zelfde risico's verzekeren zou hebben, dan vraag ik me dus af of het echt een woekerpolis is.
Een andere vraag is of het handig is om een overlijdensdekking voor zo'n relatief laag bedrag te hebben. Dan zou ik denken, voor relatief weinig geld kun je een verzekering krijgen met een veel hogere dekking, dus dan zou een losse spaar-/beleggingsrekening met een aparte overlijdensricicoverzekering voor een veel hoger bedrag een handiger keuze zijn.
Re: Is dit een woekrpolis ?
Stel de premie is 50 euro, dan betaal je bij een looptijd van 18 jaar 900 euro premie. Normaal gezien zou je daar ook nog rente over krijgen.
Sparen is veel beter dan zo`n polis. Dan ben je ook niet gebonden aan de looptijd en de verzekeraar. De kans dat een ouder overlijdt voor het 18de levensjaar van een kind is in ons land gelukkig klein. En 30 euro per maand kan je makkelijk missen, het is geen hypotheek.
Kweenie, bij de meeste beleggingsverzekeringen zoals Koersplan was de overlijdensrisicoverzekering juist standaard. Je kon niet altijd zien wat de kosten waren en de verzekering weglaten.
Kweenie, hoeveel kans heeft TS dat hij het rendement haalt wat toen in de folder werd voorgespiegeld?
Sparen is veel beter dan zo`n polis. Dan ben je ook niet gebonden aan de looptijd en de verzekeraar. De kans dat een ouder overlijdt voor het 18de levensjaar van een kind is in ons land gelukkig klein. En 30 euro per maand kan je makkelijk missen, het is geen hypotheek.
Kweenie, bij de meeste beleggingsverzekeringen zoals Koersplan was de overlijdensrisicoverzekering juist standaard. Je kon niet altijd zien wat de kosten waren en de verzekering weglaten.
Kweenie, hoeveel kans heeft TS dat hij het rendement haalt wat toen in de folder werd voorgespiegeld?
Re: Is dit een woekrpolis ?
Okay......
Er is me al veel meer duidelijk geworden. Het feit dat het een woekerpolis betreft is me nu duidelijk. N.a.v alle antwoorden heb ik een kleine uiteenzetting gemaakt...voor duidelijkheid en gesprekstof
Droomplan Looptijd 16 jaar. is nu bij / van Reaal met Cascade Fin. diensten als intermediar. Belegd bij "volgens zeggen" kind-vriendelijke en gerelateerde bedrijven / instellingen. Helaas , is me nu duidelijk, dus geen gegarandeerde uitbetaling (inleg niet gegarandeerd).
Start in augustus 2000
van augustus 2000 t/m dec 2007 is er totaal 2010 euro ingelegd.
De verstrekte info door Reaal (2x een schrijven)
1 omschrijft dat het saldo op 31-12-2007 1706 bedraaagt
de ander omschrijft dat het op 31-12-2007 om 1623 bedraagt
Een specificatie Omschrijft
Premie overleidingsrisicodekking 6,53
Premie arbeidsongeschiktheidsrisicodekking 6,12
Kosten verzekeringsmaatschappij 44,54
Kosten bemiddelaar of verzekeringsadviseur 3,38
Totaal 74,21-
subtotaal 1702,62
belegingsresultaat 2007 3,28
Saldo per 31-12-07 1706,00
Dit is dus wat ik voor het eerste op deze manier in 7 jaar aangeleverd kreeg. Voorgaande jaren was gewoon een kennisgeving omtrent de waarde (i.v.m de wet inkomstenbelasting 2001 naar de belastingdienst toe).
Kan ik nog wat terug halen van bijna een heel jaar negartieve inleg ?
Ik hoop op deze manier wat onafhankelijk advies te krijgen. Wat zouden de kosten zijn als ik het afkoopt en een andere veiligere manier zoekt. Ik ben sterk geneigd om dit te doen en de verloren inleg snel bij te sparen zodat ik toch nog iets kan meegeven als hij, laten we zeggen 18 wordt.
Groet en alvast bedankt voor de verheldering BasO
Roel
[/b]
Er is me al veel meer duidelijk geworden. Het feit dat het een woekerpolis betreft is me nu duidelijk. N.a.v alle antwoorden heb ik een kleine uiteenzetting gemaakt...voor duidelijkheid en gesprekstof
Droomplan Looptijd 16 jaar. is nu bij / van Reaal met Cascade Fin. diensten als intermediar. Belegd bij "volgens zeggen" kind-vriendelijke en gerelateerde bedrijven / instellingen. Helaas , is me nu duidelijk, dus geen gegarandeerde uitbetaling (inleg niet gegarandeerd).
Start in augustus 2000
van augustus 2000 t/m dec 2007 is er totaal 2010 euro ingelegd.
De verstrekte info door Reaal (2x een schrijven)
1 omschrijft dat het saldo op 31-12-2007 1706 bedraaagt
de ander omschrijft dat het op 31-12-2007 om 1623 bedraagt
Een specificatie Omschrijft
Premie overleidingsrisicodekking 6,53
Premie arbeidsongeschiktheidsrisicodekking 6,12
Kosten verzekeringsmaatschappij 44,54
Kosten bemiddelaar of verzekeringsadviseur 3,38
Totaal 74,21-
subtotaal 1702,62
belegingsresultaat 2007 3,28
Saldo per 31-12-07 1706,00
Dit is dus wat ik voor het eerste op deze manier in 7 jaar aangeleverd kreeg. Voorgaande jaren was gewoon een kennisgeving omtrent de waarde (i.v.m de wet inkomstenbelasting 2001 naar de belastingdienst toe).
Kan ik nog wat terug halen van bijna een heel jaar negartieve inleg ?
Ik hoop op deze manier wat onafhankelijk advies te krijgen. Wat zouden de kosten zijn als ik het afkoopt en een andere veiligere manier zoekt. Ik ben sterk geneigd om dit te doen en de verloren inleg snel bij te sparen zodat ik toch nog iets kan meegeven als hij, laten we zeggen 18 wordt.
Groet en alvast bedankt voor de verheldering BasO
Roel
[/b]
-
- Berichten: 216
- Lid geworden op: 07 jan 2006 13:14
Re: Is dit een woekrpolis ?
de eerste vraag die je je moet stellen is of beleggen zonder inleggarantie bij je past? Heel simpel gesteld, aan beleggen zitten kosten verbonden en sparen is "gratis"
Persoonlijk ben ik van mening dat de inhoudingen gedaan in het kader van de overlijdensrisico en arbeidsongeschikheid verzekering niet onder de noemer kosten gesteld mogen worden. Dit zijn namelijk verzekeringspremies en als het goed is staat daar dan ook een dekking tegenover. De tweede vraag die je je dus moet stellen is of je deze verzekeringen wel nodig hebt? Is het bijvoorbeeld onmogelijk voor je om de premie door te betalen wanneer je arbeidsongeschikt bent? Aangezien ik je financiele situatie niet ken kan en wil ik hier geen uitspraak over doen.
Totaal dus 48,- euro aan kosten. Dat is ongeveer 20% van de belgde waarde en dit is hoog. Echter mij is niet duidelijk of je deze kosten structuur de gehele looptijd van de polis betaald. Wanneer dit het geval is dan heb je inderdaad een dure polis. De looptijd is 16 jaar en je hebt er al 7 achter de rug dus ik denk echt dat je een dure polis hebt. Gezien de looptijd weegt het bedrag aan kosten erg zwaar op je rendement.
Wat de kosten zijn voor de afkoop van jou polis zijn mij onbekend. In sommige gevallen en bij sommige verzekeraars is de belegde waarde gelijk aan de afkoopwaarde en soms ook niet. Dan worden er nog toekomstige kosten verrekend met de belegde waarde. Om exact de afkoopwaarde te weten dien je een schriftelijk verzoek te doen aan je verzekeraar met een verzoek van de afkoopwaarde.
Persoonlijk zou ik de polis afkopen ( afhankelijk van de afkoopwaarde ) en gewoon lekker verder sparen op een spaarrekening. Er zijn op dit moment spaarrekeningen die een rente geven van rond de 4,5% zonder voorwaarden. Ik zou dus hiervoor kiezen.
Succes roel
Persoonlijk ben ik van mening dat de inhoudingen gedaan in het kader van de overlijdensrisico en arbeidsongeschikheid verzekering niet onder de noemer kosten gesteld mogen worden. Dit zijn namelijk verzekeringspremies en als het goed is staat daar dan ook een dekking tegenover. De tweede vraag die je je dus moet stellen is of je deze verzekeringen wel nodig hebt? Is het bijvoorbeeld onmogelijk voor je om de premie door te betalen wanneer je arbeidsongeschikt bent? Aangezien ik je financiele situatie niet ken kan en wil ik hier geen uitspraak over doen.
Totaal dus 48,- euro aan kosten. Dat is ongeveer 20% van de belgde waarde en dit is hoog. Echter mij is niet duidelijk of je deze kosten structuur de gehele looptijd van de polis betaald. Wanneer dit het geval is dan heb je inderdaad een dure polis. De looptijd is 16 jaar en je hebt er al 7 achter de rug dus ik denk echt dat je een dure polis hebt. Gezien de looptijd weegt het bedrag aan kosten erg zwaar op je rendement.
Wat de kosten zijn voor de afkoop van jou polis zijn mij onbekend. In sommige gevallen en bij sommige verzekeraars is de belegde waarde gelijk aan de afkoopwaarde en soms ook niet. Dan worden er nog toekomstige kosten verrekend met de belegde waarde. Om exact de afkoopwaarde te weten dien je een schriftelijk verzoek te doen aan je verzekeraar met een verzoek van de afkoopwaarde.
Persoonlijk zou ik de polis afkopen ( afhankelijk van de afkoopwaarde ) en gewoon lekker verder sparen op een spaarrekening. Er zijn op dit moment spaarrekeningen die een rente geven van rond de 4,5% zonder voorwaarden. Ik zou dus hiervoor kiezen.
Succes roel
Re: Is dit een woekrpolis ?
Wat het beste is kan ik niet voor je bepalen, de koersen staan wel erg laag dus het is zeer waarschijnlijk dat de waarde van de polis lager is dan op het waardeoverzicht.
Lees eerst even dit door voor je besluit de spaarpolis te beeindigen.
STICHTING VERLIESPOLIS ADVISEERT POLISHOUDERS KALM TE BLIJVEN 09-03-2008
Den Haag – De Stichting Verliespolis adviseert consumenten met een beleggingsverzekering om toch vooral kalm te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen over hun polissen. Nu bij consumenten de polisoverzichten over 2007 binnen druppelen en veel mensen zijn wakker geschud naar aanleiding van de publiciteit rondom de aanbeveling van de Ombudsman regent het e-mails van verontruste polishouders bij de Stichting.
Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis: "Consumenten met een beleggingsverzekering reageren vol onbegrip op de polisoverzichten die zij deze dagen ontvangen. Vaak zien zij voor het eerst hoe hoog de kosten zijn en waarvoor deze worden gemaakt. Mensen vragen ons wat ze moeten doen en geven aan dat ze overwegen de polissen af te kopen. Dat kan echter zeer onverstandig zijn en tot extra schade leiden. Wij roepen de polishouders daarom op om het hoofd koel te houden en de ontwikkelingen de komende tijd af te wachten totdat er meer informatie is."
De Stichting Verliespolis raadt consumenten met een beleggingsverzekering het volgende aan:
* Stel in elk geval uw rechten op een mogelijke compensatie veilig door middel van het verzenden van een zogeheten 'stuitingsbrief' aan uw verzekeraar. Een stuitingsbrief en een instructie daarbij zijn gratis te vinden op www.Verliespolis.nl.
* Kijk goed uit dat u niet afziet van rechten door iets te ondertekenen (het verlenen van finale kwijting aan de verzekeraar).
* Wacht de ontwikkelingen de komende tijd af. Er zijn nog onderhandelingen gaande met verzekeraars om te komen tot een brede oplossing die een duidelijke plus moet bieden bovenop de aanbeveling van de Ombudsman. Verder is nog onvoldoende duidelijk welke verzekeraars de aanbeveling van de Ombudsman nu wel of niet gaan volgen. Ook moeten er nog resultaten beschikbaar komen uit het onderzoek dat is ingesteld door Minister Bos van Financiën.
* Neem geen overhaaste beslissingen met betrekking tot uw polis. Afkopen kan extra kosten en schade met zich meebrengen. Raadpleeg altijd een onafhankelijk financiële adviseur voordat u een beslissing neemt.
* Meldt u aan bij een van de belangenorganisaties, zoals de Stichting Verliespolis, want alleen met veel aangeslotenen kan een sterke vuist gemaakt worden.
De Stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters. Met circa 80.000 aangeslotenen is de Stichting Verliespolis de grootste belangenbehartiger voor consumenten met een beleggingsverzekering.
Lees eerst even dit door voor je besluit de spaarpolis te beeindigen.
STICHTING VERLIESPOLIS ADVISEERT POLISHOUDERS KALM TE BLIJVEN 09-03-2008
Den Haag – De Stichting Verliespolis adviseert consumenten met een beleggingsverzekering om toch vooral kalm te blijven en geen overhaaste beslissingen te nemen over hun polissen. Nu bij consumenten de polisoverzichten over 2007 binnen druppelen en veel mensen zijn wakker geschud naar aanleiding van de publiciteit rondom de aanbeveling van de Ombudsman regent het e-mails van verontruste polishouders bij de Stichting.
Gilles Hooft Graafland, voorzitter van de Stichting Verliespolis: "Consumenten met een beleggingsverzekering reageren vol onbegrip op de polisoverzichten die zij deze dagen ontvangen. Vaak zien zij voor het eerst hoe hoog de kosten zijn en waarvoor deze worden gemaakt. Mensen vragen ons wat ze moeten doen en geven aan dat ze overwegen de polissen af te kopen. Dat kan echter zeer onverstandig zijn en tot extra schade leiden. Wij roepen de polishouders daarom op om het hoofd koel te houden en de ontwikkelingen de komende tijd af te wachten totdat er meer informatie is."
De Stichting Verliespolis raadt consumenten met een beleggingsverzekering het volgende aan:
* Stel in elk geval uw rechten op een mogelijke compensatie veilig door middel van het verzenden van een zogeheten 'stuitingsbrief' aan uw verzekeraar. Een stuitingsbrief en een instructie daarbij zijn gratis te vinden op www.Verliespolis.nl.
* Kijk goed uit dat u niet afziet van rechten door iets te ondertekenen (het verlenen van finale kwijting aan de verzekeraar).
* Wacht de ontwikkelingen de komende tijd af. Er zijn nog onderhandelingen gaande met verzekeraars om te komen tot een brede oplossing die een duidelijke plus moet bieden bovenop de aanbeveling van de Ombudsman. Verder is nog onvoldoende duidelijk welke verzekeraars de aanbeveling van de Ombudsman nu wel of niet gaan volgen. Ook moeten er nog resultaten beschikbaar komen uit het onderzoek dat is ingesteld door Minister Bos van Financiën.
* Neem geen overhaaste beslissingen met betrekking tot uw polis. Afkopen kan extra kosten en schade met zich meebrengen. Raadpleeg altijd een onafhankelijk financiële adviseur voordat u een beslissing neemt.
* Meldt u aan bij een van de belangenorganisaties, zoals de Stichting Verliespolis, want alleen met veel aangeslotenen kan een sterke vuist gemaakt worden.
De Stichting Verliespolis is een initiatief van Vereniging Eigen Huis en de Vereniging van Effectenbezitters. Met circa 80.000 aangeslotenen is de Stichting Verliespolis de grootste belangenbehartiger voor consumenten met een beleggingsverzekering.
Re: Is dit een woekrpolis ?
Deels mee eens maar een paar jaar geleden kon je "dubbel" profiteren door je Spaarloonregeling direct in een lijfrente regeling/hypotheek te storten met alle belastingvoordelen van dien. Als je zelf belegt heb je die voordelen niet.Als je wil beleggen open je gewoon een beleggingsrekening, dan betaal je 0.4% kosten en betaal je geen premie voor allerlei verzekeringen.
Nog beter is gewoon een bedrag op een spaarrekening zetten.
Die glimmende folders hebben veel mensen doen beluiten z`on wp te kopen, leuk voor de tussenpersoon en de bank slecht voor de consument.
Nu blijkt echter dat de verzekeraars juist dit soort producten hebben gebruikt om onevenredige inkomsten te genereren waardoor inderdaad feitelijk het zelf beleggen veel efficiënter is. Oorspronkelijk heb ik deze regeling gekozen om te kunnen profiteren van de belastingvoordelen en om het geld zelf te hebben (Spaarloonrekeningen zijn van het bedrijf waar je voor werkt, bij faillissement mogen zij ook de gespaarde gelden terug claimen). Door wettelijke regelingen ben je verplicht het geld bij een verzekeraar (en tegenwoordig ook bij banken) onder te brengen. Je hebt niet de keuze om dit zelf te doen (met spaarloon geld).
Re: Is dit een woekrpolis ?
Het volgende: AEGON Fundpensioen
Saldo per 31 december 2007 : 8.632,=
Premie 2007 : 781,=
Subtotaal : 9.413,=
Verrekend: verzekering, risicodekking, bemiddelaar,
aan- en verkoopkosten) : 403,=
Sutotaal na verrekeningen ; 9.010,=
Verdiend op belegging ; 209,=
Saldo per 31 december : 9.219,=
Hier uit blijkt dat van de premie 51,6 % opgaat aan kosten, mag ik dan vaststellen
dat dit een super woekerpolis is????
Saldo per 31 december 2007 : 8.632,=
Premie 2007 : 781,=
Subtotaal : 9.413,=
Verrekend: verzekering, risicodekking, bemiddelaar,
aan- en verkoopkosten) : 403,=
Sutotaal na verrekeningen ; 9.010,=
Verdiend op belegging ; 209,=
Saldo per 31 december : 9.219,=
Hier uit blijkt dat van de premie 51,6 % opgaat aan kosten, mag ik dan vaststellen
dat dit een super woekerpolis is????
Re: Is dit een woekrpolis ?
Nee, dat kun je niet zo stellen.
Ten eerste is de risicodekking geen kosten, maar zijn het verzekeringspremies waar een bepaalde dekking tegenover staat. je moet dus kijken naar de werkelijke kosten.
Ten tweede is het gros van de kosten niet afhankelijk van de premie maar van het saldo/de waarde van de polis. Je moet die kosten dan ook relateren aan de waarde van de polis en niet aan de premie. Vergelijk het met het rendement op je belegging: als je die 209 euro vergelijkt met de 781 premie, dan zou je op zo'n 27% rendement uitkomen. Maar dat is natuurlijk onzin, je moet die 209 euro relateren aan de waarde van je beleggingen en dan kom je uit op een ruime 2%.
Kijk dus eerst welk deel van die 403 werkelijk de kosten zijn en vergelijk dat bedrag met de waarde van je polis.
Ten eerste is de risicodekking geen kosten, maar zijn het verzekeringspremies waar een bepaalde dekking tegenover staat. je moet dus kijken naar de werkelijke kosten.
Ten tweede is het gros van de kosten niet afhankelijk van de premie maar van het saldo/de waarde van de polis. Je moet die kosten dan ook relateren aan de waarde van de polis en niet aan de premie. Vergelijk het met het rendement op je belegging: als je die 209 euro vergelijkt met de 781 premie, dan zou je op zo'n 27% rendement uitkomen. Maar dat is natuurlijk onzin, je moet die 209 euro relateren aan de waarde van je beleggingen en dan kom je uit op een ruime 2%.
Kijk dus eerst welk deel van die 403 werkelijk de kosten zijn en vergelijk dat bedrag met de waarde van je polis.
-
- Berichten: 13
- Lid geworden op: 31 mar 2008 10:00
Re: Is dit een woekrpolis ?
Beste lezers,
Bij navraag bleek dat ik kostenloos de polis premievrij kan maken of stoppen. Resultaat is dan dat inleggen op een spaarrekening een veel hogere eindwaarde levert. Dit is beslist niet voor iedereen van toepassing maar voor polissen zonder arbeidsongeschiktheids- of ovelijdensrisico dekking zal dat zeker het geval zijn.
Ik heb gewoon een hele ongunstige beleggings/spaarpolis (ING Flexibel Beleggen) met veel kosten.
Ik zeg, nog een gesprekje met de bank om af te ronden en gewoon banksparen bij een ander. Intussen wel de stuitingsbrief versturen want de kosten zijn buitensporig.
Groet,
Dirk
Bij navraag bleek dat ik kostenloos de polis premievrij kan maken of stoppen. Resultaat is dan dat inleggen op een spaarrekening een veel hogere eindwaarde levert. Dit is beslist niet voor iedereen van toepassing maar voor polissen zonder arbeidsongeschiktheids- of ovelijdensrisico dekking zal dat zeker het geval zijn.
Ik heb gewoon een hele ongunstige beleggings/spaarpolis (ING Flexibel Beleggen) met veel kosten.
Ik zeg, nog een gesprekje met de bank om af te ronden en gewoon banksparen bij een ander. Intussen wel de stuitingsbrief versturen want de kosten zijn buitensporig.
Groet,
Dirk