muita schreef:
Heeft iemand al met succes deze punten aangevoerd in het kader van onvolledige/misleidende informatie verstrekking?
Beste muita, je bent op de goede weg: zelfstudie is het begin van alles.
Welke CRR (Code Risico & Rendement) van toepassing is hangt af van de datum van offerte/precontractuele fase.
De CRR 1998 is van toepassing op situaties vanaf oktober 1998. Daarvoor gold de CRR 1997, die wat beknopter, maar toch in essentie dezelfde eisen stelde. In de jaren daarna is die CRR verplichting hetzelfde gebleven of iets uitgebreid.
Ja, de Crommentuyn casus gaat ook over dit soort aspecten.
Maar let op:
a) ook zonder CRR is de verzekeraar gehouden de werking van het product goed uit te leggen
b) de kosteninhoudingen sec zijn geen grond voor een klacht (tenzij verborgen gehouden, maar ook dan moet er aantoonbare 'schade' zijn geleden), maar vooral de 'perverse' doorwerkig daarvan wel, zodat de consument een verkeerd beeld van het product heeft gekregen, terwijl bij een goed inzicht hij het product niet zou hebben gekocht, althans niet in die vorm.
Bij uw verdere studie raad ik u aan om te beginnen de Crommentuyn case te bestuderen, want die heeft gewonnen en een 100% schadecompensatie toegekend gekregen.
http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 66&t=90822
Zie ook verder alle andere berichten van met name Crommentuyn, juwita, wevera en mijzelf.
Ik wil de mantra ook hier nog wel even herhalen:
Maar inderdaad, ook als alle 'parameters' in de PV (polisvoorwaarden) zijn terug te vinden, blijft gelden: "dat op overzichtelijke wijze inzicht had moeten worden gegeven in de wezenlijke kenmerken van de overeenkomst, dat zulks verplicht was op grond van de Riav en de CRR, maar dat de aldus samengevatte verplichting tot informatieverstrekking (omtrent de factoren die bepalend zullen zijn voor de hoogte van de uitkering, alsmede een zo precies mogelijke benadering van de te verwachten uitkering, met bijzondere eisen aan de daarbij gebruikte voorbeeldpercentages en voorbeeldkapitalen) ook zonder deze genoemde voorschriften zou gelden, aangezien de te betalen premie en andere kosten en de redelijkerwijs te verwachten uitkering bij een overeenkomst van een levensverzekering tot de essentiële prestaties behoren zodat de daarop betrekking hebbende voorwaarden, ook naar algemene maatstaven van het burgerlijk recht, behoren tot de bedingen die uitdrukkelijk en begrijpelijk geformuleerd dienen te zijn, en aan de potentiële wederpartij kenbaar gemaakt moeten worden op een zodanig tijdstip dat hij zich nog aan de overeenkomst kan onttrekken".