LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Bespreek hier de ontwikkelingen in de woekerpolis-affaire
Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door Floris2 »

Het is hommeles onder de Nederlandse verzekeraars. Kredietbeoordelaar Moody's ziet het voor de komende jaren negatief in.


Het is hommeles onder de Nederlandse verzekeraars. De toezichthouder waarschuwt voor solvabiliteitsproblemen vanwege de lage marges terwijl de nieuwe kapitaaleisen vanaf 2013 juist vereisen dat de buffers worden opgehoogd.

Kredietbeoordelaar Moody's ziet het voor de komende jaren negatief in. De sector krijgt te maken met krimp, zo schrijft de kredietbeoordelaar maandag in een rapport. Als redenen noemt Moody's het geschonden imago door de woekerpolisaffaire, concurrentie van eenvoudiger bankproducten en vooral de verzadiging op de Nederlandse markt.

Levensverzekeringen

Nederland is een van de meest volwassen markten van Europa. Als percentage van het nationaal inkomen blijken Nederlanders het meest aan polissen te betalen. Vooral aan levensverzekeringen hebben Nederlanders geen gebrek.

Het is niet voor niets dat ING en Aegon inzetten op groeimarkten als Oost-Europa, China en India. De kredietcrisis heeft de groeiplannen van beide partijen overigens getemperd.

Nederlandse verzekeringsmarkt

In de Nederlandse verzekeringsmarkt van hoge concurrentie zijn de marges op nieuw verkochte levenpolissen mager. Deze blijven steken op 11%, waar in Duitsland nog 25% wordt verdiend.

Waar aan de inkomstenkant de rek eruit is, ziet Moody's daarom nog ruimte aan de uitgavenkant. Ofwel kosten besparen door te snijden in de capaciteit - waar verzekeraars al druk doende mee zijn - en meer schaal door consolidatie.

Laagrenderende zorgverzekeraars

De laagrenderende zorgverzekeraars gingen de levensverzekeraars hier al voor. Daar is een betrekkelijk verknipte markt in enkele jaren verworden tot een sector waar vier partijen met een gezamenlijk marktaandeel van 90% de dienst uitmaken.

Een probleem met de levensverzekeraars is dat de ruimte voor consolidatie maar beperkt is, eenvoudig omdat de markt allang door enkele grote spelers wordt verdeeld. ING-dochter Nationale-Nederlanden heeft een marktaandeel van 20%, gevolgd door SNS Reaal met 14%. Aegon en Eureko zitten ieder op 13%, staatsbezit ASR heeft 11% en Delta Lloyd 10%.

Zelfstandigheid kleinere nichespelers

Onder de kleinere partijen, goed voor 19%, is er nog wel wat te halen. Goudse gaf vorige week aan te vrezen voor de zelfstandigheid van de kleinere nichespelers. Maar of het opzuigen van de kleintjes het margeprobleem van de grote kan verhelpen, blijft de vraag.

Van die grote partijen zelf zijn er waarschijnlijk niet veel bereid zich door een concurrent te laten opslokken. De enige voor de hand liggende prooi is ASR, dat ooit door de overheid wordt verkocht. Denkbaar is nog dat SNS Reaal vanwege problemen bij de vastgoeddivisie tot opsplitsing en verkoop overgaat.

Marktleider ING

Blijft vooral over de vraag wat de toekomst van marktleider ING zal zijn. De bank-verzekeraar stuurt aan op een gedeeltelijke beursgang van de verzekeringsdivisie. Een ideale kandidaat om de schaal op te voeren, maar tevens een hap die voor de resterende Nederlandse partijen net een maatje te groot is.

M. van Rossum
Berichten: 1220
Lid geworden op: 05 dec 2009 15:30

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door M. van Rossum »

ATOS VOORSPELT EINDE MEESTE LEVENSVERZEKERAARS
In een vernietigende "scenario analyse" voorspelt Atos Consultancy dat de levensverzekeringswereld zal imploderen. Alleen de fitste verzekeraars zullen overleven.
http://www.ftm.nl/original/atos-voorspe ... raars.aspx

Enzovoort, enzoverder.

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door Floris2 »

Dan krijgen we straks een soort verzerkerings run, inplaats van een Bank run.
dat veel mensen straks gaan caschen om hun pensioen in eigen beheer houden en veilig stellen.
Wat natuurlijk wel te begrijpen is, mensen zijn het vertrouwen kwijt in verzekeraars.
Dit zullen kleine verzkeraars wel voelen denk ik.

M. van Rossum
Berichten: 1220
Lid geworden op: 05 dec 2009 15:30

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door M. van Rossum »

Yep, ik ben een groot voorstander van een 'bankrun' op de verzekeraars.
Dat is de manier waarop woekergedupeerden aan hun schadeloosstelling komen.

Vrees niet, daarna nog voldoende aanbieders in de markt om veilig en goedkoop toekomstige kapitaalbehoeften te verzekeren.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door kweenie »

Het is niet echt nieuws dat de Nederlandse verzekeringsmarkt verzadigd is en dat de marges hier kleiner worden. De meeste verzekeraars zijn daarom al jaren (zo niet decennia) bezig op de markten in andere landen, o.a. ook via overnames in het buitenland. Veel verzekeraars zijn dan ook maar gedeeltelijk afhankelijk van de Nederlandse markt. Vooral verzekeraars die alleen/voornamelijk in Nederland actief zijn en die voornamelijk in de levensverzekeringen actief zijn, zullen het moeilijk krijgen.

Eigenlijk is dat voor de verzekeringsbranche zelf ook goed als mensen alleen voor échte verzekeringen naar een verzekeraar gaan en niet voor spaar/beleggingsproducten met een leuk fiscaal randje. Dat mensen bewust voor een verzekering kiezen in plaats van puur vanwege mogelijk fiscaal voordeel. Dan houd je alleen nog de 'echte' verzekeringen over, die voor de verzekeraars ook nog eens een beter rendement kunnen opleveren dan de pseudo bankproducten.

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door Floris2 »

DSB is natuurlijk een goed voorbeeld, als mensen massaal gaan innen.
Ik ben ook een groot voorstander op cashrun verzekeraars
Als Moody's zijn twijfels trekt over vezekeraars dan kun je er van uitgaan.
dat er niet voldoende cash aawezig is.
ik hoop dat er wel goede toezicht is op de verzekeraars?
Misschien wil Pieter Lakeman in Goedemorgen Nederland weer eens een oproep doen?

felixbeijer
Berichten: 2295
Lid geworden op: 12 jun 2009 21:48

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door felixbeijer »

Hee Van Rossum,

Hoe kun je schadevergoeding halen als ze failliet gaan?
zieook http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 0&start=20
Bij de curator sta je achteraan, dat wordt nu duidelijk mbt die bomenstichting.
zie http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic ... 8#p1185868
(die torenvalk is gewoon de bestuurder de heer Schimmelpenninck van der Oye)
Of is het doel zo snel mogelijk te pakken voordat ze omvallen en de rest met lege handen achter te laten?

Floris2
Berichten: 203
Lid geworden op: 26 mar 2011 14:54

Re: Moody's sombert over Nederlandse verzekeraars

Ongelezen bericht door Floris2 »

Hey Felix

Meestal zoekt de DNB alleen naar een andere verzekeraar die de verzekeringsportefeuille misschien wil overnemen. Deze zoektocht start al voordat een verzekeraar failliet wordt verklaard.
Stel dat een redding niet lukt. Wat is dan uw verzekeringspolis nog waard? In ieder geval heeft u geen garantie betreffende de waarde van de polis die door u is opgebouwd. Bij een faillissement vervallen namelijk de rechten van de polishouders.

Verschillende polissen
De toestand kan verder verschillen afhankelijk van uw soort polis.
Bij een beleggingspolis wordt de spaarpremie belegd in beleggingsfondsen. De door u opgebouwde waarde binnen uw verzekeringspolis komt echter bij een faillissement toe aan de verzekeraar. Dit is zelfs van toepassing, als u via uw beleggingspolis belegt in beleggingsfondsen van derde partijen. De verzekeraar is namelijk de juridisch eigenaar van de beleggingen.
Ditzelfde is ook van toepassing voor de traditionele levensverzekering. Hierbij is de winst van de polis afhankelijk van de maatschappijwinst. Op deze polissen zit dan wel een garantie bij het bereiken van de einddatum, maar deze wordt door het faillissement niet gehaald.
Tot slot de verpande spaarpolissen. Hierbij is de spaarhypotheek een mooi voorbeeld. De polis en de geldlening lopen nu bij dezelfde verzekeraar. Intern is er geen sprake van een polis, maar wordt de spaarpremie afgeboekt op de hypotheekschuld. In dit geval is niet zeker wat de gevolgen direct zijn. Wordt de polis als maatstaf genomen, dan verliest deze zijn waarde. Wordt echter naar de interne (boekwaarde) van de hypotheekschuld gekeken, dan is deze dus lager geworden.
Hier is dan wel sprake van een verrekening. U krijgt dan een lagere hypotheekschuld, wat als gevolg heeft dat u ook minder hypotheekrente fiscaal kan aftrekken. Mensen die in de toekomst nog gaan verhuizen, hebben als nadeel dat de bijleenregeling om de hoek komt kijken. De overwaarde bij verkoop is namelijk hoger geworden en deze moet verrekend worden met de nieuwe hypotheek.
in het verleden (bij de failliete bank Van der Hoop) heeft het Ministerie van Financiën in dit geval wel bepaald, dat de slachtoffers opnieuw een aftrekbare hypotheek ter grootte van oude hypotheek mochten afsluiten.
Of een poliswaarde geheel vervalt, is trouwens afhankelijk van het faillissement. Het kan best zo zijn dat een gedeelte van de poliswaarde, afkomstig van de failliete boedel, nog wordt uitgekeerd aan de polishouder

Gesloten