LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Poliswijzigingen versus Polisvoorwaarden

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
sietske50
Berichten: 4
Lid geworden op: 20 jan 2009 11:14

Poliswijzigingen versus Polisvoorwaarden

Ongelezen bericht door sietske50 »

Mijn zorgverzekeraar (Ohra Kruidvat) stuurt elk jaar alleen de poliswijzigingen en niet de polisvoorwaarden op. Dit doen ze volgens een medewerker, om te besparen op papier.
De poliswijzigingen bevat echter lang niet alle wijzigingen die in de polisvoorwaarden staan. Nu ben ik hier flink door in de problemen gekomen, doordat ik vanaf 2008 mijn psycholoog (N.I.P. geregistreerd) niet meer vergoed krijg, want deze moet ineens B.I.G. geregistreerd zijn. Deze wijziging staat niet op het wijzigingsblad vermeld. Volgens de verzekering staat dit wel in de polisvoorwaarden dus dit had ik moeten weten. Op mijn beurt denk ik dan, dan hadden jullie allereerst de voorwaarden moeten opsturen, en tenminste op het wijzigingsblad per wijziging een verwijzing moeten maken naar de polisvoorwaarden, met de opmerking dat de wijzigingen niet compleet zijn.
Ondertussen heb ik begrepen van een medewerker van het N.I.P. dat de psycholoog mij ook had moeten informeren over deze wijziging.
Ik ben echter nu degene die opdraait voor de kosten, terwijl ik niet goed geïnformeerd ben door zowel behandelend psycholoog als de zorgverzekeraar. Hoeveel rechten ontleen je aan een poliswijziging? Kan ik me beroepen op het feit dat de verplichting ve BIG-registratie hier niet op vermeld stond? En in hoeverre kan ik mijn verzekering erop aanspreken dat ze de voorwaarden niet opsturen? Of mij bv. ruimschoots tevoren hadden moeten informeren over deze wijziging, zodat ik een andere psycholoog had kunnen zoeken.

Mathilde D.
Berichten: 2159
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Poliswijzigingen versus Polisvoorwaarden

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Ook Ohra en Delta Lloyd (eveneens CZ) stuurden dit jaar geen nieuwe polissen toe.
Wanneer komen wij consumenten hiertegen eindelijk eens tegen in opstand?

Mathilde D.
Berichten: 2159
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Poliswijzigingen versus Polisvoorwaarden

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

De voorwaarden 2009 van Ohra zijn op het vlak van de eerstelijns psychologische zorg ook wat eigenaardig, want in 40.2 staat dat het gaat om zorg die klinisch psychologen normaal gesproken verlenen. Terwijl in hun definities (pag. 9) juist staat dat het om eenvoudige psychologische hulp gaat.

Gaat het bij Sietske misschien om een Aanvullend Verzekering?
(pag. 9 Ohra 2009 basis)
Eerstelijns psychologische zorg (niet-specialistische GGZ) Diagnostiek en kortdurende, algemene (“generalistische”) behandeling van niet ingewikkelde (niet-complexe) psychische aandoeningen. De betrokkenheid van een specialist (psychiater, klinisch psycholoog of psychotherapeut) is niet nodig.

40. Eerstelijnspsychologische zorg (niet-specialistische GGZ)
Dit artikel beschrijft de voorwaarden voor eerstelijns psychologische zorg, de niet-specialistische geestelijke gezondheidszorg (GGZ). De specialistische GGZ beschrijven wij in artikel 41. 40.1. Kosten van zorg die wij vergoeden Wij vergoeden maximaal acht zittingen eerstelijnspsychologische zorg per jaar. Een dubbelconsult of dubbelzitting telt als twee consulten / zittingen. In plaats van voor vergoeding door ons kunt u kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb).
pagina 69 van 74
40.2. Voorwaarden voor vergoeding U hebt recht op vergoeding van eerstelijnspsychologische zorg als u voldoet aan de volgende voorwaarden Algemeen Het gaat om zorg die klinisch psychologen normaal gesproken verlenen.
Op de site van het CVZ (www.cvzconsument.nl) staat:
De zorg
Er is sprake van geneeskundige ggz (geestelijke gezondheidszorg) als de zorg gericht is op de behandeling van een psychische stoornis. Geneeskundige ggz bestaat uit:

eerstelijns psychologische zorg; en
tweedelijns (specialistische) ggz.
Bij eerstelijns psychologische zorg gaat het om lichte tot matig ernstige, niet complexe psychische problematiek. Voor ernstigere psychische problemen kunt u terecht bij specialistische ggz-aanbieders.
Onder de geneeskundige ggz valt niet psychosociale hulp.
Uw polis vermeldt wie ggz kan verlenen. Eerstelijns psychologische zorg wordt veelal verleend door eerstelijnspsychologen of gezondheidszorgpsychologen.
Eerstelijnspsychologische zorg is beperkt tot 8 zittingen per kalenderjaar.


Psychiaters, psychotherapeuten en ggz-instellingen (psychiatrisch ziekenhuis/riagg) bieden specialistische ggz. Een behandelvorm is psychotherapie.


Gesloten