Dat de zorgpremies en het eigen risico erg hoog zijn, is helaas een bekend feit. Maar van mijn laatste zorgnota keek ik nog steeds erg op.
Een jaar werd geleden door de specialist bij mij een niet ernstige huidaandoening geconstateerd. Deze is inmiddels bijna verdwenen, en ik vroeg onlangs aan mijn huisarts of het al dan niet nodig is om op nacontrole te komen. Hij zei dat het er goed uitzag, maar dat het geen kwaad kon om toch even te gaan. Dat bleek erg veel kwaad te doen voor mijn portemonnee.
De specialist wierp er een blik van enkele seconden op, zei dat het er goed uitzag, en ik kon weer gaan. Vervolgens kreeg ik een rekening van 100 euro op de deurmat, bestaande uit 70 euro "ziekenhuiskosten" en 30 euro "overige kosten".
Navraag wees uit dat de "overige kosten" het honorarium voor de specialist besloegen. Nu vind ik 70 euro voor een blik van de specialist al veel, maar waarom komt daar nog een honorarium van 30 euro bij? Is het normaal dat je ook een honorarium moet afreken, bovenop de zorgkosten? Waar bestonden die zorgkosten dan uit, vraag ik mij af?
Dit gaat mij alle perken te buiten. Laat die nacontroles de volgende keer maar zitten.
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Zorgkosten en Honorarium arts
Re: Zorgkosten en Honorarium arts
in het ziekenhuis wordt voor zo een consult het gemiddelde berekend voor de behandelingen, en dat betaald iedereen. als jij een uur er zit en er testjes worden gedaan kost het net zoveel als 1 blik.
Re: Zorgkosten en Honorarium arts
Goed, dat die bedragen gestandaardiseerd zijn kan ik begrijpen. Maar ik blijf het vreemd vinden dat er bovenop de zorgkosten een honorium betaald moet worden. Nu betaal ik én de zorgkosten, én voor de arts. Is dat niet dubbelop?in het ziekenhuis wordt voor zo een consult het gemiddelde berekend voor de behandelingen, en dat betaald iedereen. als jij een uur er zit en er testjes worden gedaan kost het net zoveel als 1 blik.
Re: Zorgkosten en Honorarium arts
De arts is hoogstwaarschijnlijk niet in loondienst bij het ziekenhuis, dus komen de kosten van zijn maatschap bovenop de kosten die het ziekenhuis maakt.karri schreef:Goed, dat die bedragen gestandaardiseerd zijn kan ik begrijpen. Maar ik blijf het vreemd vinden dat er bovenop de zorgkosten een honorium betaald moet worden. Nu betaal ik én de zorgkosten, én voor de arts. Is dat niet dubbelop?in het ziekenhuis wordt voor zo een consult het gemiddelde berekend voor de behandelingen, en dat betaald iedereen. als jij een uur er zit en er testjes worden gedaan kost het net zoveel als 1 blik.
De kosten in de zorg zouden overigens een stuk omlaag kunnen door artsen in loondienst van een ziekenhuis te laten werken, maar dit terzijde....
Re: Zorgkosten en Honorarium arts
artsen in loondienst zijn in de regel minder efficient...daarnaast is de post honorarium van artsen in de totale zorgkosten niet echt de factor waar echt winst te halen is.De kosten in de zorg zouden overigens een stuk omlaag kunnen door artsen in loondienst van een ziekenhuis te laten werken, maar dit terzijde....
overigens zijn die 70 euro voor het ziekenhuis, die 30 euro is een redelijk normaal consulttarief (ligt op zelfde niveau als bv dierenartsen vragen voor een consult) Probleem kostentechnisch bij dit soort dingen is dat de ziekenhuiskosten eroverheen komen. niet zozeer een probleem van honorarium specialist dus meer van locatie.
Er was een tijd dat specialisten gewoon praktijk aan huis hadden, en alleen naar het ziekenhuis gingen voor klussen waar een operatiekamer voor nodig was. Maar controles en kleine ingrepen werden gewoon aan huis gedaan. Dat zou pas een besparing opleveren, alleen met alle eisen die vanachter de bureau`s gesteld worden inmiddels een onhaalbare zaak.
even een rekensommetje: de specialistenhonoraria maken tesamen een 2% van de totale zorgkosten (echt waar!) dus reken even premie basisverzekering met totale eigen risico gebruikt een 1400,= per jaar. daarvan is dus € 28 honorarium specialist. Ga daar eens echt in hakken met een 25%, scheelt dan dus een 7 euro per jaar op elke verzekeringspolis.....nou dat zet zoden aan de dijk zeg! bijkomend verschijnsel is dat veel specialisten zaken toch anders gaan doen (deeltijd in het buitenland werken, doen er al heel veel...) met langere wachtlijsten tot gevolg. heeft wel extra voordeel dat er per jaar minder verrichten gedaan kunnen worden, dus zullen er meer (eigenlijk onnodige) sterfgevallen zijn , meer negatieve invloed op de economie( ik weet het , dat rekent nooit iemand mee want is een ander postje en potje) door langere arbeidsongeschiktheid etc etc. Is mij persoonlijk geen 7 euro (58 eurocent per maand...)op jaarbasis waard eigenlijk...
Re: Zorgkosten en Honorarium arts
Dus, volgende keer gewoon uur lang zitten lullen met de specialistEva369 schreef:in het ziekenhuis wordt voor zo een consult het gemiddelde berekend voor de behandelingen, en dat betaald iedereen. als jij een uur er zit en er testjes worden gedaan kost het net zoveel als 1 blik.
Maar even serieus - ik dacht namelijk dat ingehuurde specialisten zelf aan ziekenhuis moeten betalen (voor kamer, administratie, stroom e.d.). Kan je dan vanuit gaan dat 70 euro voor dergelijke voorzieningen is en 30 euro 'salaris' van de specialist? Want 30e per uur lijkt mij veel te weinig namelijk :/