LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hardheidsclausule

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
Ensink
Berichten: 5
Lid geworden op: 15 sep 2015 09:27

Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door Ensink »

Harheidsclausule

Meerdere ziektekostenverzekeraars gebruiken de zogenaamde hardheidsclausule om
geen kilometervergoeding uit te hoeven betalen.
Even uitleggen waar het over gaat Stel u woont 200 kilometer van het dichts bijzijnde Academisch ziekenhuis.U heeft uw eerste intake gesprek gehad in april 2015. De volgende afspraak is eind augustus 2015. Dit is bij een academisch ziekenhuis door de lange wachttijden/lijsten vrij normaal.
Normaal zou u in geval dat u met eigen vervoer reist ongeveer 0,31 cent per kilometer vergoed moeten krijgen van de verzekeraar. Maar dat is niet zo. Eerst wordt er de wettelijke eigen bijdrage er vanaf gehaald. Dat is 97,00 euro. Dan wordt het evt. eigen risico dat open staat eraf gehaald.Dit varieert van 0 tot 375 euro. Dan komt de clou van de hardheidsclausule met 250 punten om de hoek kijken. In Augustus 2015 moet u volgens afspraak in een week 4 dagen terug komen voor diverse onderzoeken. Ook dan wordt er niet uitgekeerd, want dan gaan de verzekeraars rekenen. Er wordt gekeken hoelang de behandeling duurt. Gerekend wordt vanaf april 2015. De formule is: Aantal aaneengesloten maanden x aantal keren x aantal kilometers enkele reis. Er wordt dapper gebruikt gemaakt van de lange wachttijden/lijsten die er zijn bij deze ziekenhuizen en door ook nog de enkele reis (100 Km) te nemen kom u nooit aan de benodigde 250 punten. Dus ze hoeven nu niet, dan niet, nooit niet uit te keren. Zelf bent u wel 1000 kilometer verder maar volgens de verzekeraars heeft u maar 500 kilometer gereden. Heerlijk ik zou willen dat ik zo mijn huishouding kon draaien. Gewoon van alles de helft nemen. In november 2015 moet ik weer een week terug komen bij het Academische ziekenhuis. Dan voor drie dagen onderzoek. Is weer 600 kilometer rijden. Van april tot november is 10 maanden u begrijpt het al, hardheidsclausule. Had ik alle onderzoeken tussen half april 2015 en half mei 2015 gehad dan had ik 8 x 200 kilometer kunnen declareren is 496,00 euro. Gaat natuurlijk eigen risico en eigen bijdrage af. 375,00 + 97,00 = 472,00 euro. Had ik 24 euro over gehouden. Nou ja overgehouden? Maar ik had dan wel mijn hele eigen risico voor 2015 opgehoest en betaald. Dat weten de zorgverzekeraars ook.
Vandaar de hardheidsclausule. Nu blijft mijn eigen risico van 375,00 gewoon overeind. Wel heb ik 800 kilometer pardon 1600 kilometer gereden. Dat is gewoon pech hebben. Ik had ook gezond moeten blijven. Sorry mijn fout. Is er belasting technisch nog iets terug te krijgen? ja ja 0,19 cent per kilometer. Mag je in mindering brengen op je inkomen. Wel even over de drempel komen. Wie had dat gedacht? Is de belastingdienst toch nog je beste vriend. De zorgverzekeraar zeker niet.

Mathilde D.
Berichten: 2159
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

Volgens mij is het juist andersom: je hebt via de basisverzekering NOOIT recht op reiskosten vergoeding( alleen bij 4 indicaties, nl. Rolstoel, chemo, blind, nierdialyse.)
Voor alle andere behandelingen wordt niets vergoed, TENZIJ er een schrijnende situatie zou ontstaan door veelvuldige kosten. Deze schrijnende situatie wordt objectief bepaald dmv de formule van de hardheidsclausule.
De hardheidsclausule is een door de overheid speciale uitzonderingsregel als u wegens langdurige ziekte regelmatig moet reizen voor een behandeling.
De definitie van een hardheidsclausule: dit is een bepaling die een uitzondering op een wettelijke regeling regelt in geval van schrijnende situaties.
Zorgverzekeraar de Friesland heeft de volgende tekst op zijn website staan:
Wat is de hardheidsclausule voor vervoerskosten?
De hardheidsclausule is een door de overheid speciale uitzonderingsregel als u wegens langdurige ziekte regelmatig moet reizen voor een behandeling.
Voorwaarden hardheidsclausule
Er zijn hiervoor voorwaarden opgesteld. Wanneer u aan deze voorwaarden voldoet, berekenen wij met behulp van een vaste formule of u in aanmerking komt voor een vergoeding. De formule wordt toegepast over een periode van twaalf maanden en gaat in vanaf het moment dat u voor het eerst reiskosten maakt.
Formule hardheidsclausule
(Aantal maanden vervoer) x (aantal keren per week vervoer) x 4 (aantal weken per maand) x (aantal kilometers enkele reis van huisadres naar zorgverlener) x 0,25 (weging) = uitkomst. Is de uitkomst 250 of meer dan is er recht op vergoeding
ONVZ:


Categorie Toestemming geldt voor Bestemming Aanvragen
Nierdialyse Drie jaar Ziekenhuis of dialysecentrum Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer.
Voor taxivervoer: 0900 333 33 30.
Chemo- of radiotherapie Periode behandeling Ziekenhuis, oncologie of radiotherapie Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer.
Voor taxivervoer: 0900 333 33 30.
Visueel gehandicapten Drie jaar Diverse bestemmingen Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer.
Voor taxivervoer: 0900 333 33 30.
Permanente rolstoelgebruikers Drie jaar Diverse bestemmingen Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer.
Voor taxivervoer: 0900 333 33 30.
Hardheidsclausule * Nader te bepalen Aangevraagde bestemming Aanvraagformulier zittend ziekenvervoer.
Voor taxivervoer: 0900 333 33 30.

Transvision is van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur te bereiken op telefoonnummer 0900 333 33 30.
*Hardheidsclausule
Behoort uw situatie niet tot de eerste vier categorieën, maar hebt u door een ziekte of aandoening voor een lange tijd vervoer nodig, dan beoordeelt ONVZ of er op grond van de hardheidsclausule toch aanspraak gemaakt kan worden op de vergoeding van zittend ziekenvervoer.

Wanneer de kosten niet in aanmerking komen voor vergoeding op de Basisverzekering, kunt u in sommige gevallen een vergoeding krijgen op uw Aanvullende verzekering.

Kijk voor meer informatie over de voorwaarden voor vergoeding van zittend ziekenvervoer in de Polisvoorwaarden, artikel 20 en 21, en in de Polisvoorwaarden van uw Aanvullende verzekering.

Hoe kan ik zittend ziekenvervoer aanvragen?
Hoe kan ik de kosten voor zittend ziekenvervoer declareren?
Moet ik een eigen bijdrage betalen?

Ensink
Berichten: 5
Lid geworden op: 15 sep 2015 09:27

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door Ensink »

Artikel 2.14 artikel zie artikel 3 (onbillijkheid van overwegende aard)
Ik dacht toch dat hiervan wel sprake is.

Artikel 2.14 Besluit zorgverzekering artikel 3
Hoofdstuk 2. De inhoud van de zorgverzekering § 1. De te verzekeren prestaties Artikel 2.14 1. Het vervoer omvat tevens ziekenvervoer per auto, anders dan per motorvoertuig als bedoeld in artikel 1, eerste lid, onderdeel b, van de Tijdelijke wet ambulancezorg, dan wel uit vervoer in de laagste klasse van een openbaar middel van vervoer van en naar een persoon, instelling of woning als bedoeld in artikel 2.13, eerste lid, over een enkele reisafstand van maximaal 200 kilometer voor zover: a. de verzekerde nierdialyses moet ondergaan; b. de verzekerde oncologische behandelingen met chemotherapie of radiotherapie moet ondergaan; c. de verzekerde zich uitsluitend met een rolstoel kan verplaatsen; d. het gezichtsvermogen van de verzekerde zodanig is beperkt dat hij zich niet zonder begeleiding kan verplaatsen. 2. Indien het vervoer, bedoeld in het eerste lid, vervoer met een particuliere auto betreft, bedraagt de vergoeding een bij ministeriële regeling te bepalen bedrag per kilometer. 3. In afwijking van het eerste lid, onderdelen a tot en met d, omvat vervoer ook vervoer in andere gevallen, indien de verzekerde in verband met de behandeling van een langdurige ziekte of aandoening langdurig is aangewezen op vervoer en het niet verstrekken of vergoeden van dat vervoer voor de verzekerde zal leiden tot een onbillijkheid van overwegende aard. 4. Indien de zorgverzekeraar een verzekerde toestemming zich te wenden tot een bepaalde persoon of instelling, geldt de beperking van 200 kilometer niet.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door kweenie »

Dat denk jij misschien, maar het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat jouw idee van onbillijkheid door anderen en door de zorgverzekeraars wordt gedeeld. Daar zit hem de clou.

Ensink
Berichten: 5
Lid geworden op: 15 sep 2015 09:27

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door Ensink »

kweenie schreef:Dat denk jij misschien, maar het hoeft dus helemaal niet zo te zijn dat jouw idee van onbillijkheid door anderen en door de zorgverzekeraars wordt gedeeld. Daar zit hem de clou.

Daar heeft u gelijk aan, maar dan kan men zich nog wenden tot de Stichting Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Of u kunt klachten over de zorgverzekering laten toetsen door de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering (SKGZ). Als deze organisaties het ook afwijzen dan blijft alleen de gang naar de rechter nog over. Dat kost je meer dan de niet vergoede reiskosten. Of je moet genoeg geld hebben om er een principe zaak van te kunnen maken. Maar ja wie heeft dat? Daarom is Radar zo een mooi platform om dit soort zaken aan de orde te kunnen stellen. Ik hoop hiermee een discussie te veroorzaken.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door tijger1 »

Verder bent u nog over twee zaken abuis. Als men al in dat ziekenhuis moet verschijnen voor onderzoeken of behandelingen, dan kun je er donder op zeggen dat het eigen risico daar al aan opgebruikt is.

En voor het opvoeren van medische kosten onder de post vervoer bij uw aangifte inkomstenbelasting, mag u de werkelijke kosten van uw auto per kilometer nemen en dat zal eerder € 0,35 per km zijn dan € 0,19.

En dat tikt aan, want valt ook nog onder de vermenigvuldigings factor.

Ensink
Berichten: 5
Lid geworden op: 15 sep 2015 09:27

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door Ensink »

tijger1 schreef:Verder bent u nog over twee zaken abuis. Als men al in dat ziekenhuis moet verschijnen voor onderzoeken of behandelingen, dan kun je er donder op zeggen dat het eigen risico daar al aan opgebruikt is.

En voor het opvoeren van medische kosten onder de post vervoer bij uw aangifte inkomstenbelasting, mag u de werkelijke kosten van uw auto per kilometer nemen en dat zal eerder € 0,35 per km zijn dan € 0,19.

En dat tikt aan, want valt ook nog onder de vermenigvuldigings factor.
Wat betreft "in het ziekenhuis verschijnen" natuurlijk ben je dan je eigen risico ook kwijt." Ik schrijf ook niet anders dan dat. In beide gevallen ben je je eigen risico kwijt. Het gaat naar de ene kant of naar de andere kant. Het verschil zit er in dat je de rekening van het ziekenhuis soms wel een jaar later krijgt.

Wat betreft de belasting dat wist ik niet. Dank voor deze uitleg. Ik wist niet beter dan dat het 0,19 cent is. En wat bedoeld u met de vermenigvuldigings factor?
Laatst gewijzigd door Ensink op 17 sep 2015 17:04, 1 keer totaal gewijzigd.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door tijger1 »

Maar u schrijft over die vervoerkosten, "dan ook nog het eigen risico enz enz." Ik bedoel dus te zeggen dat als men naar een specialist moet voor wat dan ook, dat (bijna) altijd je eigen risico kost. Dus al zou men in aanmerking komen voor die hardheidsclausule dat dat eigen risico er dan niet meer toe doet.

Als u in de aangifte kijkt bij de post medische kosten, zijn er een aantal kosten die met een factor verhoogd mogen worden, afhankelijk van leeftijd. Dat doet het programma zelf. Onder de AOW leeftijd met 40%, boven de AOW leeftijd met 113%.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door tijger1 »

Dus als u dit jaar 2000 km medisch maakt á bijvoorbeeld € 0,35 = € 700, stel plus 40% € 280, dan hebt u al een post van € 980.

Ensink
Berichten: 5
Lid geworden op: 15 sep 2015 09:27

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door Ensink »

tijger1 schreef:Dus als u dit jaar 2000 km medisch maakt á bijvoorbeeld € 0,35 = € 700, stel plus 40% € 280, dan hebt u al een post van € 980.
Ik heb het na een beetje speurwerk gevonden op een belastingsite.
Verhoging specifieke zorgkosten (2014)
Punt 4 is de verhoging van de zorgkosten die is toegestaan als uw gezamenlijke drempelinkomen niet hoger is dan € 33.857:
Een opslag met 40% als u op 31 december 2014 nog geen recht hebt op AOW (65 plus twee maanden).
Een opslag met 113% als u op 31 december 2014 wel de AOW-leeftijd hebt bereikt. Deze verhoging geldt ook als eentje de AOW-leeftijd heeft bereikt en de ander nog niet, terwijl jullie elkaars fiscale partner zijn. Nogmaals bedankt voor deze tip.

tijger1
Berichten: 1647
Lid geworden op: 31 jan 2013 20:54

Re: Hardheidsclausule

Ongelezen bericht door tijger1 »

En alle medische kilometers tellen mee, vice versa. Dus tandarts, huisarts, fysio, specialist, ziekenhuis.

En kijk ook zorgvuldig naar de andere kosten. Vaak, door die vervoersaftrek, interessant.

Gesloten