LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Nieuw Zorgstelsel en Aanvullende Studiefinanciering

Bespreek hier zorgverzekeraars en aanverwante zaken.
EdeBono
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 jan 2008 17:50

Nieuw Zorgstelsel en Aanvullende Studiefinanciering

Ongelezen bericht door EdeBono »

Als ambtenaar was vroeger een goede zorgregeling deel van de arbeidsovereenkomst. Bij de invoering van het nieuwe stelsel in 2006 is ter compensatie het brutoloon sterk verhoogd. Hierdoor hield je netto per saldo (bijna) hetzelfde over bij ongeveer dezelfde zorg. Nu blijkt dat dat ook gevolgen heeft voor de inkomensafhankelijke aanvullende studiefinanciering. Dit is gebaseerd op het brutoloon van 2 jaar geleden en is in 2008 dus voor het eerst aan de orde. Concreet betekend deze rekentruc voor mij vanaf 1 januari 2008 een wel heel drastische achteruitgang van 145 EURO per maand (!). Ik heb nooit iets daarover gelezen en vraag mij af of dit destijds wel is voorzien. Alle instanties beroepen zich op de regels en verwijzen naar elkaar. Wie weet hier meer van?

roro25
Berichten: 791
Lid geworden op: 18 mei 2006 16:28

Re: Nieuw Zorgstelsel en Aanvullende Studiefinanciering

Ongelezen bericht door roro25 »

is ook wel logisch een beetje dan....

Aanvullende studiefinaciering is afhankelijk van het brutoloon. Voor 2006, volgens gegevens was de zorgverzekering opgenomen als secundaire voorwaarde. (hoe was dat toentertijd geregeld op de salarisstrook? Lijkt mij dat dat ook gewoon bruto werd vermeld en voor netto weer afgerekend werd of was dit buiten het salaris om)
Als het buiten salaris om dan heb je nu een nadeel.
Brutoloon is nl. nu hoger en daardoor heb je iets meer netto-loon dat gebruikt kan worden voor de zorgverzekering.

Nadeel is dat je een hoger brutoloon hebt en dit uiteindelijk ook hoger toetsingsinkomen is voor de stufie.
Hieruit kan dus de voorzichtige conclusie worden getrokken dat er hier geen regeling voor is. Maar aan de andere kant ook logisch meer inkomen leidt tot hogere toetsingsinkomen.

Vanwege het geldende gelijkheidsbeginsel zal dit ook niet gerepareerd kunnen worden in de wetgeving. Want dan worden alleen de ambtenaren bevooroordeeld en werknemers in de private sector niet.
Helaas zal je dit nadeel moeten nemen.

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Nieuw Zorgstelsel en Aanvullende Studiefinanciering

Ongelezen bericht door kweenie »

Als je vroeger als secundaire voorwaarde een goedkope zorgverzekering had, en ter compensatie een lager inkomen, dan telde die 'subsidie' op de zorgverzekering niet mee bij het inkomen en dan had dat voor zulke toeslagen e.d. veel voordelen. Maar dan had je daar ook nadelen van. Waarschijnlijk was je pensioenopbouw dan ook op dat lagere inkomen gebaseerd en nu op een hoger inkomen. Ook uitkeringen (ook bv. bij invaliditeit) zijn dan op dat lagere inkomen gebaseerd.

Nu heb je een hoger inkomen, maar dus ook meer pensioenopbouw en een hoger recht op uitkeringen. Maar helaas dus door dat hogere inkomen ook minder recht op toeslagen.

Er zijn nog wel trucs om je inkomen lager te maken. Voor veel toeslagen wordt uitgegaan van het verzamelinkomen na bv. hypotheekrenteaftrek. Heb je veel hypotheekrenteaftrek, dan worden de toeslagen dus ook hoger. Sparloon is ook iets waardoor het inkomen lager wordt, maar helaas ook het recht voor uitkeringen. Ik weet niet hoe het met de levensloopregeling zit, maar misschien dat een storting in de levensloopregeling ook wel van je verzamelinkomen afgaat. Zo kun je je inkomen weer jaarlijks tot 12% lager maken...

Gesloten