LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zalm loog in Kamer over gulden

Hier kan je jouw opmerkingen en klachten kwijt over LegioLease.
zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door zoex »

Zalm loog in Kamer over gulden

TON DAMEN en PAUL KOOPMAN

AMSTERDAM - Minister Gerrit Zalm van Financiën en zijn ministerie hebben voor de introductie van de euro ontkend dat de gulden was ondergewaardeerd. Ook daarna spraken zij beweringen van het tegendeel door banken en deskundigen tegen.

Op 30 april onthulde directeur Henk Brouwer van De Nederlandsche bank dat de gulden bij de introductie van de euro vijf tot tien procent was ondergewaardeerd. De koers van de euro had twee of 2,10 gulden moeten bedragen en niet 2,20371 gulden.

Inmiddels heeft Zalm de onderwaardering erkend, hoewel hij, ook in de Tweede Kamer, altijd had gezegd dat daar geen sprake van was. Naar nu dus blijkt ten onrechte.

Zalm zei deze week in het televisieprogramma Barend en Van Dorp ook dat de wisselkoers nooit in de Kamer aan de orde was geweest. Ook dat is niet juist.

De wisselkoersverhouding is wel degelijk in de Kamer aan de orde geweest, op 9 april 1998, vlak voordat de euromunten in een bepaalde verhouding aan elkaar zouden worden vastgeklonken. Zalm zei toen: ''Verder is zeker geen sprake van een onderwaardering van de gulden. (...) De spilkoersen zijn in lijn met de fundamentals.''

Die uitlatingen staan haaks op de rapporten van banken, zoals een nota van februari 1998 van ABN Amro-medewerker Frank Heemskerk, thans PvdA-Kamerlid. Ook oud-secretaris-generaal Sweder van Wijnbergen van het ministerie van Economische Zaken en andere economen bleven wijzen op de hoge inflatie, die volgens hen te wijten was aan de onderwaardering van de gulden.

Zalm en zijn ministerie bleven de onderwaardering ontkennen. Thesaurier-generaal Kees van Dijkhuizen van het ministerie van Financiën zei in oktober nog in Amsterdam: ''Steeds meer rapporten tonen aan dat van onderwaardering geen sprake was.''

Eens een leugenaar, altijd een leugenaar alhoewel mij oplichter
meer gepast lijkt.

© Het Parool, 14-05-2005

Dubio
Berichten: 1268
Lid geworden op: 05 aug 2003 14:02

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Dubio »

Voor mensen met schulden was het juist gunstig dat de euro iets te hoog gewaardeerd was tov de euro.
Al die verleasers met restschulden mogen dus blij zijn dat hun restschuld eigenlijk 10% minder is dan hij zou kunnen zijn.

Trees
Berichten: 45
Lid geworden op: 13 sep 2003 15:12

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Trees »

Zalm: ’Ik mag als minister best liegen’door Paul Koopman


Zaterdag 14 mei 2005 - Den Haag - Zalm: als minister van Financiën mag ik liegenEen opmerkelijke uitspraak van VVD-minister Zalm deze week. De minister van Financiën is volgens de liberaal de enige bewindsman die mag liegen, namelijk om speculanten op het verkeerde been te zetten

. In de euro-discussie blijkt Zalm gretig gebruik te hebben gemaakt van zijn ’recht’ de waarheid geweld aan te doen.Politici mogen niet jokken en zeker niet in de Tweede Kamer. Maar de minister van Financiën vormt een uitzondering op die regel, schertste Gerrit Zalm tijdens een optreden op televisie bij Barend en Van Dorp. Openlijk verklaren dat een munt is overgewaardeerd of ondergewaardeerd speelt speculanten in de kaart en is dus niet verstandig. Zalm: „Ik ben dus de enige minister die mag liegen.“ Zalm plaatste die opmerking in het kader van een discussie over de omwisseling van de gulden naar de euro. Daarbij is volgens de huidige directeur van de Nederlandsche Bank, Brouwer, een te lage koers gehanteerd. De euro was eigenlijk twee gulden waard, maar omdat een opwaardering van de gulden ten opzichte van de D-mark politiek onwenselijk was, werd er 2,20371 gulden voor betaald. „Mensen voelen zich nu bestolen, terwijl dat niet zo is“, aldus Zalm. Volgens de VVD-minister maakt het niet uit tegen welke koers de gulden is omgewisseld. „Want als je alles door hetzelfde getal deelt, eigendommen, schulden, prijzen en lonen, blijven de verhoudingen
gelijk.“ Verder stelde Zalm dat de wisselkoerskwestie nooit in de Kamer aan de orde is gesteld. Ook zou het een mythe zijn dat het leven door de euro duurder is geworden. „Sinds de introductie is de inflatie alleen maar omlaag gegaan.“
Sprak Zalm op die punten de waarheid? Of maakte de minister gebruik van zijn ’recht om te liegen’?


Niet de hele waarheid
Zalm sprak niet de hele waarheid. Bij de wisselkoersverhouding laat Zalm buiten beschouwing, dat buitenlandse producten bij een hogere waardering van de gulden goedkoper zijn. Buiten het eurogebied (denk aan Engeland of Turkije) zouden Nederlandse toeristen meer te besteden hebben. Dat het delen van lonen, prijzen, bezittingen en schulden door een hoger getal niets uitmaakt, geldt alleen als je alle lonen, prijzen, bezittingen en schulden bij elkaar neemt. Voor individuele burgers met juist veel of weinig schulden maakt het wel degelijk verschil.

Hele leugen
Zalm vertelde een hele leugen.De wisselkoersverhouding is wel degelijk in de Kamer aan de orde geweest. Om precies te zijn op 9 april 1998. Dat was vlak voordat de bilaterale koersen van de Euro-munten aan elkaar zouden worden vastgeklonken. Zalm toen: „Verder is er zeker géén sprake van een onderwaardering van de gulden.“ Inmiddels weten wij, dat zijn toenmalige ambtelijke top wel degelijk vond dat de gulden ondergewaardeerd was. Ook de banken adviseerden een hogere wisselkoers. Er werd door de financiële markten eveneens rekening gehouden met een opwaardering van de gulden, aangezien voor miljarden D-marken werd omgeruild in guldens.

Halve leugen
Zalm vertelde ook nog een halve leugen. De inflatie zou sinds de invoering van de euro alleen maar omlaag zijn gegaan. Dat klopt alleen als 1 januari 2002 als invoeringsdatum wordt gehanteerd. In dat jaar daalde de inflatie inderdaad van 4 naar 2,4 procent. Maar dat is een beetje flauw: de échte startdatum van de euro was in 1998, toen de koersen werden vastgelegd. Sindsdien steeg de inflatie tot een recordhoogte van 4,5 procent medio 2001. Overigens leidde ook de introductie in 2002 tot extra inflatie.
Bankpresident Nout Wellink gaf dat na een half jaar schoorvoetend toe. „Het prijsopdrijvend effect valt een beetje tegen,“ aldus Wellink begin augustus. De Nederlandsche Bank had gerekend met maximaal 0,9 procent extra inflatie.

Aldus het Brabants Dagblad vorige week.
Als Zalm zelf al toegeeft dat hij best mag liegen, zal hij dat m.b.t. het leasedrama ook wel gedaan hebben.

pewi
Berichten: 679
Lid geworden op: 16 feb 2005 20:52

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door pewi »

Dit krijg je nou als mensen te lang op het pluuche zitten, Zij voelen zich min of meer verheven boven de rest van de kamer en denken zodoende iets meer te mogen als anderen. Op 1 juni, zal behalve Dexia, en Duisenberg, ook Zalm één van de onzichtbare hoofdrolspers worden.
Vrgr Pewi

Dubio
Berichten: 1268
Lid geworden op: 05 aug 2003 14:02

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Dubio »

Had Zalm dan ook alle contracten moeten ondertekenen?
Is Zalms ontbrekende handtekening rekening om het contract nietig te laten verklaren.

Als rechters slechte communicatieve huwelijken (natuurlijk was eega onwetend en zeer tegen dit spaarplan) belonen met het vernietigen van een contract dan dienen de alleenstaande verleasers natuurlijk cecompenseerd te worden door het ontbreken van de handtekening van deze politicus.
Zij zijn namelijk zelf niet zelfstandig tekeningsbevoegd als het gaat om financiele dingen.
Dat blijkt wel...

Ikwaseenbeetjedom
Berichten: 2956
Lid geworden op: 20 nov 2003 11:33

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Ikwaseenbeetjedom »

Geplaatst op 17 Mei 2005 13:15 door Dubio

Voor mensen met schulden was het juist gunstig dat de euro iets te hoog gewaardeerd was tov de euro.
Al die verleasers met restschulden mogen dus blij zijn dat hun restschuld eigenlijk 10% minder is dan hij zou kunnen zijn.

Maar we hebben ook 10 tot 20 % minder om die schuld af te lossen

dus wat wil je nu eigenlijk zeggen dubje ???

Er is gewoon 10 % van ons geld gestolen en weggegeven aan Europa.

Los nog van wat dexia van ons gestolen heeft.

Ben jij net als die zalm in de gelukkige omstandigheid dat jij niet eens weet wat een brood of een kilo suiker kost dubje ?

Elias
Berichten: 1972
Lid geworden op: 09 mar 2005 00:10

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Elias »

Dames en heren,

een beetje coulance met onze Min. van Financien !!

Hij heeft toch ook een eed afgelegd !!!! :roll:

Trouwens: --- EEN ---VERDACHTE --- MAG --- LIEGEN ---
en hoeft aan zijn veroordeling niet mee te werken. 8)

Bij die ondervragingen, verhoren en intervieuws is ook de CAUTIE
(mededeling zwijgrecht) niet vooraf gegeven, dus......hij mag (ver-)draaien en liegen en die verklaringen zijn dus van rechtswege NIETIG :shock:

Aangaande de "verhoren" in hele lease-affaire, bijv. in de 2e Kamer, heeft hij ook last van het veel voorkomend misverstand: het verwarren van het recht om niet te antwoorden, met "zwijgplicht".

Lust u nog peultjes ?

Elias.

henkgeluk
Berichten: 302
Lid geworden op: 29 apr 2005 20:05

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door henkgeluk »

vanaf 01012000 tot 01012004 steeg de inflatie met 13.6 %(bron cbs)

de euro is daar debet aan geweest.

gr

henk geluk

Dubio
Berichten: 1268
Lid geworden op: 05 aug 2003 14:02

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Dubio »

Neen Henk, het is de schuld van de leasers, omdat zij in deze tijd gigantische schulden opbouwden moesten zij voor maandtermijnen en restschuldbetalingen hun loon verhogen.

Don Quijote
Berichten: 110
Lid geworden op: 28 sep 2004 00:29

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Don Quijote »

Die (gerookte) Zalm doet niets anders dan liegen. Tijdens de laatste verkiezingscampagne zei hij in een televisiedebat dat het "kwartje van Kok" zo snel mogelijk aan de burgers terug gegeven zou moeten worden. Ik wacht nog steeds op mijn kwartjes. Maar bij die Zalm vallen de kwartjes blijkbaar niet helemaal door. De schijheiligheid druipt van dat onbetrouwbare Zalm-smoelwerk af! Het wordt hoog tijd dat het Kabinet Balkende Ellende 2 oprot en Zalm voorgoed uit de politiek. Minder dan 25 % van de bevolking heeft daar nog vertrouwen in. Stelletje hypocrieten en volksverlakkers!

Math
Berichten: 325
Lid geworden op: 19 jul 2003 13:08

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Math »

Als ik Zalm was dan zou ik met wachtgeld gaan, dat is dit land ook geen slechte job, burgemeester in een grote stad of commissaris van de Koningin in een provincie is trouwens ook niet slecht. Als ze weg zijn krijgen deze figuren toch allemaal bovengenoemde baantjes, in wat voor een corrupt land leven we toch als je dat goed nagaat. Zalm heeft ons landje en zijn inwoners verkocht. Komt dit figuur met zijn gemaakt lachje niet eens in gewetenswroeging? Gr. MATH

marcel23
Berichten: 46
Lid geworden op: 02 mar 2005 13:46

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door marcel23 »

AMSTERDAM - Minister van Financiën Gerrit Zalm legde de pers woensdagmiddag een paar A4'tjes voor waarin hij probeerde uit te leggen dat de invoering van de euro geen invloed heeft gehad op de inkomens en vermogenspositie van de Nederlandse burger. Hij poogde hiermee de grote ontevredenheid bij de Nederlanders weg te nemen.

In Het Parool liet de directeur van de Nederlandse Bank Henk Brouwer twee weken geleden weten dat de gulden is ondergewaardeerd bij de omschakeling naar de euro. Door de opmerking van Brouwer leek het gevoel bevestigd dat Nederland de gulden te goedkoop had ingeruild.


CPB

De gevolgen van een lagere instapkoers van de gulden naar de euro zijn positief voor Nederland. Dat zegt het Centraal Plan Bureau (CPB) dat exclusief voor Het Parool heeft uitgezocht wat er is gebeurd bij de invoering van de euro.

Duitse Mark

Zowel de minister als het CPB zijn van mening dat Nederland er niet op achteruit is gegaan sinds de invoering van de euro in 2002. Zalm geeft toe dat de gulden een lagere waarde had toen hij omgezet werd in de euro. Maar dit is te wijten aan de koppeling aan de Duitse Mark. "Daar was de Nederlandse economie het meest mee gediend, wij importeerden de lage inflatie en lage rente die in Duitsland heersten", legt Zalm in zijn brief uit.

Zalm schrijft dat de koppeling aan de Mark Nederland altijd goed is bevallen en dat het revalueren van de gulden - afzonderlijk van de Mark - eerder tot een verhoging van de prijs van de gulden had geleid. Alleen producten in het buitenland zouden daardoor goedkoper worden. Hierdoor zou de import stijgen maar de export dalen, en dat levert uiteindelijk een negatief saldo op, legt Zalm uit. Daarom heeft Zalm er in 2002 voor gekozen om de gulden niet los te koppelen van de Mark.

Export

Het CPB vult Zalm zijn redenering aan. Volgens het bureau had het geen verschil gemaakt of de euro nog omgezet was in twee of drie euro. Het boodschappenlijstje of een verbouwing kost nog steeds hetzelfde deel van het inkomen", legt het CPB uit. Volgens het bureau zijn de alle prijzen, lonen en vermogens lager geworden, wat per saldo geen verschil oplevert. Wel is Nederland interessanter geworden om naar toe te exporteren, zegt ook Planbureau. De huidige omrekeningskoers voor de euro is 2,20371 gulden.

Reacties op dit bericht? Mail de redactie.
Altijd op de hoogte met de gratis NU.nl/nieuwslezer
Onderweg op de hoogte blijven? Ga naar NU.nl/pda
NU.nl homepage
(c) Novum Nieuws





Hij blijft stug doorliegen.

piano
Berichten: 373
Lid geworden op: 10 mei 2005 15:46

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door piano »

Wie zou er bij het CPB aan de touwtjes trekken?

Kor S
Berichten: 588
Lid geworden op: 26 feb 2005 12:01

Re: Zalm loog in Kamer over gulden

Ongelezen bericht door Kor S »

voor meneer willems

Gesloten