LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] lees dit,het is wel een zware onderneming om dit te doen!!!!

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
croosjes
Berichten: 2816
Lid geworden op: 03 jul 2003 14:25

lees dit,het is wel een zware onderneming om dit te doen!!!!

Ongelezen bericht door croosjes »

Bijzaken



Bijbel voor CEO's
Mark Koster, 23-05-2003
Hoe herstellen topmannen het vertrouwen na Ahold, Enron en Worldcom? Met opoffering, nederigheid en ootmoed. Zie ook Exodus, vers 20.



Het calvinisme creëerde het kapitalisme, en het kapitalisme bracht ons de ceo. Maar de koningen van het grootkapitaal zijn de catechismus van hun voorvaderen vergeten. Zuinigheid, opoffering en ootmoed, de drie geboden voor een succesvolle ondernemer, worden overstemd door valse hoogliederen over hebzucht, egoïsme en boekhoudfraude. De Duitse socioloog Max Weber rekende in Die protestantische Ethik und der Geist des Kapitalismus voor dat de groei van economie te danken is aan de nijvere ‘calvinisten’ die spaarzin en bescheidenheid paarden aan ondernemersdrift.
B Het zijn aartsvaders als Albert Heijn, Frits Goldschmeding en Freddy Heineken die groot werden door op de kleintjes te letten. Zij pompten het goud uit de lage landen, maar hun troonopvolgers hebben het in korte tijd weer de zee in laten spoelen.
Cees van der Hoeven was een boekhouder met een druipsnor die in tien jaar transformeerde tot de zonnekoning van Zaandam. Ahold, het schoolvoorbeeld van soliditeit, bleek onder diens autocratisch regime te zijn verworden tot een opgevoerde winstmachine met een lege benzinetank. Toen Peter van Voorst, de jarenlange Joop Zoetemelk van Getronics, door toeval eerste man werd, sprak hij nog nederige woorden. Maar de Lutherse orgelspeler wiste de lessen van zondagsschool uit zijn geheugen en veranderde in iets wat hij niet wilde worden: een zelfingenomen baasje. Een opstand van ongeruste aandeelhouders pareerde hij in het najaar met de neus in de lucht. Neen, wij gaan niet failliet, niet zeuren het komt allemaal goed! Toen de banken vaststelden dat zulk hautain gedrag de prelude betekende voor de ondergang van Getronics, mocht Van Voorst voorgoed Bach gaan spelen.

Diezelfde arrogantie gaat ook Aegon opbreken. Kees Storm, de olijke hardloper van Aegon, blijkt met terugwerkende kracht de verkeerde kant te zijn opgerend. Storm had de geruststellend saaie uitstraling van een leraar scheikunde, maar achter de gecoiffeerde snor verborg zich een macho met Latijnse inborst. Hij wil, net als Van der Hoeven, niet toegeven dat zijn wilde veroveringen zijn creditcard hebben geleegd en de voorraadkast hebben geplunderd. Aegon-aandeelhouders ontvangen dit jaar geen dividend, omdat de kas leeg is. Gefrustreerde Amerikaanse beleggers zijn al een rechtszaak gestart tegen de assuradeur wegens in hun ogen te blije winstverwachtingen over 2002. Gelukkig is Storm net op tijd vertrokken om de schuld te krijgen van de huidige crisis. De lijken in de kast beginnen al aardig te stinken, zeker nu de Haagse verzekeraar ook betrokken lijkt te zijn bij het Legiolease-leed.

Hoe heeft het zo mis kunnen gaan met de glamour-ceo? Het einde van de glittering begon bij Cor Boonstra. De grote geest van Philips bleek een kleine schraper toen hij werd betrapt op onwelriekende handel in aandelen Ahold en Endemol. Daarna volgden affaires met eerder verafgode bestuurders van KPNQwest, Landis en LCI. De roep om orde en tucht, uitgesproken door politici, sommige schuldbewuste ondernemers en boze beleggers, is aangezwollen tot een orkest van onvrede. Hoe nu verder? Is het weer tijd voor de lessen Weber? Mwaoh. Het boek der boeken blijft toch de bijbel. In Exodus 20 staan tien geboden. Tien geboden voor de ceo.


Verder in dit artikel:
Uitgebreide toelichting bij de tien geboden:


Gebod 1:
Gij zult geen andere goden voor mijn aangezicht hebben Gebod 2: Gij zult u geen gesneden beeld maken noch enige gestalte van wat boven in de hemel, noch van wat beneden op de aarde, noch van wat in de wateren onder de aarde is


Gebod 3:
Gij zult de naam van de Here, onze God, niet ijdel gebruiken


Gebod 4:
Gedenk de sabbat, de zevende dag is de dag van de Heer


Gebod 5:
Eer uw vader en uw moeder.


Gebod 6:
Gij zult niet doden


Gebod 7:
Gij zult niet echtbreken


Gebod 8:
Gij zult niet stelen


Gebod 9:
Gij zult geen valsche getuigenis spreken tegen uw naasten


Gebod 10:
Gij zult niet de vrouw van uw naaste begeren, noch zijn knecht of zijn (dienst)maagd, noch zijn os of zijn ezel, noch alles wat uw naaste bezit


--------------------------------------------------------------------------------

Het volledige artikel werd gepubliceerd in Quote mei 2003. Dit nummer is na te bestellen bij Abonneeservice Quote. Maak €11,25 over op bankrekeningnr. 47.34.29.047 van ABN Amro, Tilburg tnv. Quote Publishing. Vermeld in alle gevallen 'nabestelling Quote' en het nummer dat u wilt ontvangen.




Reacties op dit artikel:

J. van der Rhee ([email protected]) 1-7-2003 13:15:39

Uitstekend artikel. Dit soort artikelen geeft de vaak argeloze burger weer een beetje hoop voor de toekomst van ons bedrijfsleven. Tenminste, als de juiste personen 'deze schoen aantrekken'. Jammer dat in de aanhef bij de verwijzing naar Exodus "vers" in plaats van "hoofdstuk" wordt genoemd.
ip:

lease
Berichten: 51
Lid geworden op: 10 jan 2004 20:09

Re: lees dit,het is wel een zware onderneming om dit te doen!!!!

Ongelezen bericht door lease »

Goed verhaal, schrijf ook over onze lieve wolletje Nina

pallu
Berichten: 688
Lid geworden op: 20 aug 2003 17:03

Re: lees dit,het is wel een zware onderneming om dit te doen!!!!

Ongelezen bericht door pallu »

Stuur niet alleen de kinderen

Toen een leerling in de derde klas tijdens godsdienstonderricht klaagde dat er zoveel regels waren voor kinderen maar geen regels voor volwassenen, vroeg de leraar als reactie hierop de klas hun eigen Tien Geboden voor volwassenen op te schrijven. Volgens het Duitse katholieke weekblad Christ in der Gegenwart waren goedheid, vrede, rechtvaardigheid, eerlijkheid en betrouwbaarheid de dingen die de meeste leerlingen bezighieldenHet lijstje van één kind luidde: "1. U zult niet onrechtvaardig zijn. 2. U zult niet zoveel schelden. 3. U zult ons de tijd geven. 4. U zult ons niet steeds storen. 5. U zult ons niet uitlachen. 6. U zult ons nergens toe dwingen. 7. U zult ons ook eens gelijk geven. 8. U zult niet uw eigen regels maken. 9. U zult elkaar verdragen. 10. U zult zelf ook naar de kerk gaan, en niet alleen de kinderen sturen."


De geesteshouding waarbij alles om het geld draait, haalt ook het werk omlaag en maakt het slechts tot een middel om een doel te bereiken, een last en niet langer een genoegen. Men werkt niet voor de vreugde iets te presteren, of voor de vreugde anderen de dingen te bezorgen die zij nodig hebben, maar alleen om aan geld te komen

Gesloten