LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Lenen met garantie

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
bo39
Berichten: 197
Lid geworden op: 03 jul 2003 16:14

Lenen met garantie

Ongelezen bericht door bo39 »

Lenen met garantie
door Kapé Breukelaar

AMSTERDAM - 25 augustus 2003 - Hypotheken op basis van beleggingen zijn de laatste jaren geen gelukkige keuze geweest. Door de neergang op de beurzen is het belegd kapitaal hard onderuitgegaan. Het is voor veel huizenbezitters dan ook de vraag of de hypotheek wel helemaal afgelost kan worden uit de opbrengst van de beleggingen.
Hypotheekaanbieders spelen daarop in met nieuwe hypotheekvormen waarbij wordt belegd tegen een gegarandeerd rendement. Het resultaat kan een extreem lage netto maandlast zijn. Voorwaarde is dat u het nodige aan eigen geld meebrengt.
Toen in 2001 het nieuwe belastingstelsel werd geïntroduceerd, werd tegelijkertijd de deur opengezet voor nieuwe hypotheekvormen. Tegenover de hypotheek in box 1 kon een interessante garantiebelegging worden gezet in box 3. Door de rentevergoeding op de beleggingen in box 3 te koppelen aan de rente op de hypotheek, is het mogelijk een hoog gegarandeerd rendement te bieden.
Die belegging moet in eerste instantie zorgen voor de aflossing van een deel van de hypotheek op de einddatum. Heeft u een hoog inkomen en het nodige eigen geld, dan zijn deze hypotheken een te overwegen alternatief.
Al enkele jaren biedt de FlexGarant hypotheek deze mogelijkheid. De opzet daarvan is dat u tegenover de hypotheek een bedrag aan eigen geld stort in een levensverzekering. De hoogte van de rentevergoeding op de verzekering is min of meer gekoppeld aan de hoogte van de hypotheekrente.
U moet daarbij rekening houden met 1,2% belastingheffing in box 3 over de waarde van de beleggingen in de polis. Het aardige van deze opzet is dat u het rendement binnen de verzekering maandelijks kunt laten uitkeren. Daarmee krijgt u de mogelijkheid om iedere maand een deel van de netto rentelasten te betalen uit de renteopbrengsten van de verzekering.
Sinds kort biedt ook Alpha Hypotheken zo´n hypotheekvorm aan. De Alpha Rente Garantie Hypotheek kent een soortgelijke opzet en een duidelijke koppeling van de te betalen hypotheekrente aan de rentevergoeding binnen de verzekering. Het renteverschil is standaard 0,3% per jaar. Betaalt u 5% rente op de hypotheek, dan krijgt u binnen de polis dus 4,7% aan rente vergoed. Op deze manier mag u maximaal 50 % van het hypotheekbedrag in de polis storten aan eigen geld.
Door slim gebruik te maken van de fiscale mogelijkheid van de renteaftrek in combinatie met de laag belaste rendementen in de polis, ontstaat een aantrekkelijk plaatje van netto lasten.
Stel, u leent op deze manier € 400.000 en stort € 100.000 aan eigen geld in de polis. Bij een hypotheekrente van 5% is uw rentelast € 20.000 per jaar. Na aftrek van 52% belastingvoordeel resteert een netto rentelast van € 9.600 per jaar. Op uw inleg aan eigen geld maakt u binnen de polis een rendement van 4,7%, ofwel € 4.700 per jaar.
Laat u de rente maandelijks uitkeren, dan zijn uw netto hypotheeklasten teruggebracht tot een heel laag peil. Dit soort hypotheken zijn erg interessant als u het nodige eigen geld heeft en zekerheid zoekt. Het eigen geld voor de storting in de polis komt in de praktijk vaak uit de overwaarde van de vorige woning. En daar schuilt een probleem.
Het kabinet heeft namelijk aangekondigd dat u vanaf volgend jaar de overwaarde verplicht moet investeren in de nieuw aan te kopen woning. Doet u dat niet, dan weigert men simpelweg de renteaftrek over dat deel van de hypotheek. Heeft u eigen geld uit een andere bron dan de overwaarde, dan blijven deze garantiehypotheken erg interessant.

Dubio
Berichten: 1268
Lid geworden op: 05 aug 2003 14:02

Re: Lenen met garantie

Ongelezen bericht door Dubio »

Dit is niks voor ons.
Wij hebben geen eigen geld meer, wij hebben alleen maar schulden. :(

Jean
Berichten: 85
Lid geworden op: 03 jul 2003 09:43

Re: Lenen met garantie

Ongelezen bericht door Jean »

Vind dit een ietwat niet relevante topic; inderdaad, de meeste forumleden hebben geen liggende gelden (meer).

Misschien nog wel iets van overwaarde en misschien wel genoeg om hun schulden weg te kunnen werken.

De stelling dat een beleggingshypotheek niet gebracht heeft als wat het had moeten zijn vind ik een belachelijke.

Wellicht is op de nu korte termijn het rendement nog niet wat het geweest is maar een beleggingshypotheek heeft normaliter 30 jaar de tijd. En in die tijd wordt een rendement van 8% wel degelijk gemaakt.

Juist nu de markt aan de onderkant zit is het verstandig om in een beleggingshypotheek te stappen en zeker niet zoals velen nu doen in een spaarhypotheek.

Neen, als je dan toch van beide vormen wil profiteren, neem dan een hybridehypotheekvorm, beleggingen en sparen ineen.

Gesloten