LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rechter laat zich soms leiden door druk van publieke opinie

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Rechter laat zich soms leiden door druk van publieke opinie

Ongelezen bericht door zoex »

Rechter laat zich soms leiden door druk van publieke opinie
Bron: Jurofoon

Rechterlijke dwalingen komen niet vaak voor. Maar als ze zich voordoen, ontstaan ze mede doordat politie, justitie en rechters zich laten opjagen door publieke druk. In een aantal ernstige strafzaken hebben die mede door grote maatschappelijke verontwaardiging onvoldoende afstand bewaard.

Dit blijkt uit onderzoek van Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR), 'Het maatschappelijk oordeel van de strafrechter'. Het NSCR nam een aantal vermeende juridische dwalingen onder de loep, waarbij mensen ten onrechte werden veroordeeld. Het gaat daarbij onder meer om geruchtmakende zaken als de Zaanse paskamermoord (1984), de Puttense moordzaak (1994) en de Schiedammer parkmoord (2000).

Grote maatschappelijke verontwaardiging soms resulteert in een druk om te scoren. ,,Op de politie rust vaak al grote druk om de verdachte te vinden. Vervolgens kunnen ook de officier van justitie en de rechter met onvoldoende kritische afstand kijken of ze wel op het juiste spoor zitten,'' aldus één van de onderzoekers

Bij ingewikkelde zaken is de kans op gerechtelijke dwalingen het grootst, stelt rechtspsycholoog prof. dr. Peter van Koppen. "Bij de meeste zaken gaat het pico bello. Het bewijs is dan al gauw eenduidig. Maar bij de hele zware zaken heb je van doen met een dik dossier, waaruit je selectiever informatie kunt vissen.''

,,Het feit dat iemand verdacht wordt van een gruwelijk misdrijf, maakt de kans op een veroordeling groter. 'Het kan toch niet zo zijn dat zoiets onbestraft blijft?' is dan de vraag die wordt opgeworpen.'' Het mechanisme, waardoor onschuldigen kunnen worden veroordeeld, is onder meer aangetoond in de Amerikaanse juryrechtspraak. Het Nederlands strafrechtstelsel, dat geen jury kent, werkt volgens de rechtspsycholoog zorgvuldiger.

Link:

* Rechter dwaalt soms onder druk van publieke opinie (Nederlands Dagblad)

WallStreet
Berichten: 22
Lid geworden op: 29 aug 2003 20:07

Re: Rechter laat zich soms leiden door druk van publieke opinie

Ongelezen bericht door WallStreet »

Wil je hiermee zeggen dat Dexia eigenlijk gelijk heeft, maar dat er rechters zijn die onder druk van de publieke opinie in het nadeel van de bank beslissen :?:

Dubio
Berichten: 1268
Lid geworden op: 05 aug 2003 14:02

Re: Rechter laat zich soms leiden door druk van publieke opinie

Ongelezen bericht door Dubio »

Als ze dit forum lezen raken ze misschien beïnvloed.

pallu
Berichten: 688
Lid geworden op: 20 aug 2003 17:03

Re: Rechter laat zich soms leiden door druk van publieke opinie

Ongelezen bericht door pallu »

"Als de rechter medelijden krijgt, wordt het recht ontwricht."

- Publilius Syrus

Gesloten