LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Hier kan je discussiëren over de onderwerpen rondom Legio Lease.
zoex
Berichten: 407
Lid geworden op: 18 nov 2003 08:37

Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door zoex »

Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend


AMSTERDAM (ANP) - Dexia heeft klanten niet misleid toen het een belangrijk product met aandelenlease aan de man bracht. De reclame die de bank voor deze belegging maakte, was duidelijk genoeg voor de doorsnee consument. Dat oordeelde de rechtbank in Amsterdam woensdag in een zaak die was aangespannen door een groep ontevreden beleggers.
De rechter sprak zich uit over één advertentie, voor de zogeheten Winstverdriedubbelaar. In deze belegging via aandelenlease zijn veel consumenten gestapt. Ongeveer 80 procent van de ruim 90.000 ontevreden beleggers die zich bij de grote rechtszaak heeft aangesloten, heeft geld gestoken in dit product.
De uitspraak is een tegenvaller voor de stichting Leaseverlies, waarin de beleggers zich hebben verenigd. Leaseverlies heeft Dexia voor de rechter gedaagd juist omdat Dexia klanten om de tuin zou hebben geleid. "Dit is heel slecht nieuws. Het geeft niet veel hoop", aldus een woordvoerder van de stichting. De groep beleggers vond de advertentie waarover de rechtbank zich uitsprak "het voorbeeld van misleidende reclame".
Dexia is veruit de grootste aanbieder van beleggingen met aandelenlease. De bank wilde direct na de uitspraak nog niet reageren.
Beleggers in aandelenleaseconstructies zijn met geleend geld naar de beurs gegaan. Door de koersdalingen in de afgelopen jaren hebben hun aandelen onvoldoende opgebracht en zitten de beleggers met een restschuld opgescheept.
De rechtbank wilde woensdag geen oordeel geven over alle reclames voor de verschillende soorten beleggingen met geleend geld. Elke folder moet afzonderlijk worden bekeken, aldus de rechter. De stichting Leaseverlies heeft samen met de Consumentenbond in totaal 88 verschillende producten bij de rechtbank aangedragen.
De stichting gaat vrijwel zeker in beroep tegen de uitspraak. Het is daardoor nog onduidelijk hoe de rechtszaak nu verder gaat. Zo lang de beroepsprocedure loopt, ligt de zaak stil. Wel gaf de rechter woensdag aan dat de stichting moet aangeven of de rechtbank alle folders afzonderlijk moet gaan bekijken. De kans bestaat dat de stichting alleen voor een klein aantal producten verder gaat procederen.
De Consumentenbond reageerde teleurgesteld op het vonnis. "Als dit geen misleidende reclame is, dan moet de wet aangescherpt worden", stelde beleidsmedewerker R. Goedhart van de bond. Hij wil strengere regels voor informatieverstrekking in de komende Wet Financiële Dienstverlening die per 1 januari van kracht wordt en consumenten beter moet beschermen bij de aankoop van financiële producten.

hanss
Berichten: 47
Lid geworden op: 19 feb 2004 13:00

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door hanss »

De keuze is dus:

Of 1 rechtzaak voor alles - lijkt nu onhaalbaar, na vandaag
Of 92000 rechtzaken.

Een mooie tussenweg zou zijn: 88 rechtzaken, dus per produkt.

Hoe kunnen we dit verzoek deponeren bij Legioverlies?

Gr. , Hans

Oom Dagobert
Berichten: 1701
Lid geworden op: 07 jul 2003 16:29

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door Oom Dagobert »

Ik betwijfel of LV wel de juiste stichting is om onze belangen te behartigen.
Mij idee is om per contract een sub-groep op te richten.
LV zou aan haar leden per post moeten vragen of ze dit willen, waar ze zich kunnen melden en vervolgens zichzelf opheffen dan wel zich uitsluitend met de coordinatie bezighouden..

Dubio
Berichten: 1268
Lid geworden op: 05 aug 2003 14:02

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door Dubio »

Als, volgens de consumentenbond, de wet op reclamefolders aangescherpt moet worden, dan vind ik ook dat er verplicht bloederige plaatjes van ongelukken in autofolders moeten staan.

jome
Berichten: 14
Lid geworden op: 30 aug 2003 11:23

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door jome »

Jongens einde oefening met de slv. die pakken hun winst (SALARIS)
en gaan nog voor de oude oma' s in het diepe.
Ieder voor zich blijft nog over.
Nederland blijft een schurkenstaat. In Belgie is het mes direkt op de keel van spaarbeleg gezet. Ik ga maar verhuizen denk ik.

croosjes
Berichten: 2816
Lid geworden op: 03 jul 2003 14:25

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door croosjes »

hanss,daar hebben ze geen geld voor.Het bestuur kost te veel(€)

mali
Berichten: 230
Lid geworden op: 09 feb 2004 10:29

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door mali »

Nee, bloederige plaatjes bij auto's hoeft niet.
Maar als een auto als veilig wordt aangekondigd, dan mag je wel verwachten dat er abs, airbags, sids en dergelijke op zit.
Als je een auto verkoopt en er zitten geen deugdelijke remmen op, mag je de koop ontbinden. Dan moet de fabrikant niet zeggen: dat had je zo kunnen zien als je onder de auto was gekropen.

Idaho
Berichten: 2090
Lid geworden op: 03 jul 2003 08:36

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door Idaho »

Ik hoor helemaal niets over zorgplicht, is dat niet opgevoerd door SLV?

Willems
Berichten: 1979
Lid geworden op: 27 jan 2004 17:58

Re: Rechter: reclame aandelenlease niet misleidend (nieuw)

Ongelezen bericht door Willems »

Oomdagobert,
Samen met U geloof ik, dat inderdaad SLV niet meer in staat is de belangen van 93.000 gedupeerden te behartigen. SLV is gewoon hiervoor niet geëquipeerd. Een ezel met een kasteel op zijn rug zal ook géén poot kunnen verzetten. Zo was ook Legio Lease en Labouchere niet bij machte in zulke mammoet zaak als deze koers te blijven houden en daarom ook deskundig vervangen door Dexia. (Tot heden weet geen verstandig iemand
waarom Dexia deze vennootschappen van Aegon wou kopen terwijl op dat moment de waarde vrijwel tot nul was gereduceerd. Nu zal wel iedereen duidelijk zijn)

Gesloten