Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Goede of slechte ervaringen met aannemers, installateurs en/of glazenwassers? Geef hier jouw mening.
Andrea1982
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 mei 2024 19:45

Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door Andrea1982 »

Hallo allemaal,

Om vloerverwarming aan te leggen in onze woning een afspraak gemaakt met een gespecialiseerd bedrijf. Hiervan is ruim 6 maanden geleden n.a.v. een huisbezoek een offerte opgemaakt voor vloerverwarming op draadmatten met anhydriet eroverheen. Offerte is door ons getekend. In deze offerte is ook het slopen van de oude vloer opgenomen.
Bij het slopen blijkt dat er behoorlijk hoogteverschil in de oorspronkelijke vloer zit tussen aanbouw en oorspronkelijke vloer. Hierdoor bleek toen de monteurs kwamen vloerverwarming op draadmatten niet mogelijk. Aangeboden oplossing: eerst anhydriet storten en als dat droog is sleuven frezen en dichtsmeren. Meerprijs 800 euro. Er werd gezegd dat de vloer iets hoger zou worden, maar geen problemen zou opleveren. Na het storten blijkt de vloer ruim 2cm boven de dorpels uit te komen. Volgens monteurs niks aan te doen. Gevolg is dat 3 deuren en dorpels aangepast dienen te worden aan de nieuwe hoogte. Hoofdkantoor heeft uit zichzelf niks van zich laten horen, ook voor nieuwe afspraken ivm ander materiaal nodig/ langere droogtijd dan verwacht door dikkere vloer enz... ,en bij telefoontjes van onze kant komt niet meer dan een helaas, is niet anders. Nu blijkt dat het dichtsmeren geen glad resultaat heeft opgeleverd, waardoor het bedrijf een nieuw offerte gaat maken omdat er nu 2x geegaliseerd dient te worden : nog meer extra kosten. In beginsel is er immers uitgegaan van een gladde anhydrietvloer. Ik heb geen rechtbijstandverzekering, maar mijn vraag is of een ingebrekestelling hier zin heeft. In de kleine lettertjes dekken ze zich tegen alles in natuurlijk..

Janzegt
Berichten: 20
Lid geworden op: 28 okt 2023 16:18

Re: Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door Janzegt »

De eerste actie die je moet nemen is de geaccepteerde offerte goed lezen en of er iets instaat over de overgangen naar andere ruimtes, in dit geval aanbouw en oorspronkelijke vloer. Zo niet, dan heb je een uitdaging, want waarop stel je hun dan in gebreke?

Andrea1982
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 mei 2024 19:45

Re: Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door Andrea1982 »

Dank voor de reactie!
Hierover staat niks in de offerte, is ook niet over gesproken. Pas met het storten van de nieuwe vloer bleek deze veel hoger dan verwacht, ook de medewerkers van het vloerverwarmingsbedrijf waren er verbaasd over. De offerte voor de pvc vloer moet aangepast worden want doordat de vloer nu anders afgewerkt is dan eerder in de offerte opgenomen moet er 2x geegaliseerd worden : 1600 euro meer. Weigeren kan niet volgens de kleine lettertjes, maar niemand heeft dit ons verteld... is dus al 2400 meer in totaal dan in getekende offertes. En dan moeten 3 deuren en dorpels nog aangepast worden. Vloerverwamings bedrijf heef bij de aanvraag van de offerte een projectleider gestuurd om te komen kijken en opmeten. Met hem hebben we een tegel uit de aanbouw losgehaald, hij wist dat er andere vloeren onder zaten dan de rest van het huis gezien het bouwjaar en datum aanbouw. Hebben zij dan niet ook een onderzoeksplicht? Staat in de kleine lettertjes alleen dat klant juiste informatie dient te verschaffen, en dat hebben we gedaan zover we wisten

Veldt01
Berichten: 997
Lid geworden op: 16 jul 2006 15:05

Re: Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door Veldt01 »

Dit is een lastige en ik raad je aan er een onafhankelijke specialist bij te betrekken (als bemiddeling gewenst is). Een aannemer kan voorafgaand aan het uitbrengen van haar offerte enkel beoordelen wat op dat moment zichtbaar is en waar hij/zijn op basis van kennis en kunde van mag uitgaan. Alles wat daarna komt valt onder het begrip meer-minderwerk (als het voorgestelde terecht is en vooraf door opdrachtgever wordt goedgekeurd). Alternatieven moeten vervolgens wel het vooraf overeengekomen resultaat opleveren en waarbij het hoger worden van de vloer en logisch gevolg is en ook bij de voorgestelde aanpassingen behoord. Achteraf constateren dat dorpels omhoog moeten en deuren ingekort klinkt meer als prutswerk van de aannemer maar daar kan een specialist meer over vertellen (al zouden de bijbehorende kosten altijd voor og komen ook als ze in het voorgestelde meerwerk zaten)

Ivo.w
Berichten: 1787
Lid geworden op: 18 feb 2018 12:07

Re: Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door Ivo.w »

Het eerste probleem, de andere opbouw dan oorspronkelijk was voorzien omdat tijdens het werk is gebleken dat de oorspronkelijke vloeropbouw niet overal hetzelfde was, is hoogstwaarschijnlijk volledig het risico van de opdrachtgever.

In het offertestadium wordt alleen rekening gehouden met wat bekend en/of zichtbaar is. Een vloeropbouw is niet zichtbaar. Als dan door de opdrachtgever niet aan de aannemer bekend wordt gemaakt dat er in de uitbouw afwijkingen zijn ten opzichte van de rest van het huis dan kan de aannemer daar niets aan doen.
En komt de aannemer daar tijdens het werk achter. Dan zijn er twee opties: het werk niet afmaken, of de wel afmaken en de meerkosten doorberekenen. Dat laatste moet wel tijdig (direct) kenbaar gemaakt worden aan de opdrachtgever. Want de opdrachtgever moet de kans hebben om te zeggen "nee, daar heb ik het geld niet voor (over)."

Maar in de overeenkomst zal zijn opgenomen dat er een geëgaliseerde vloer wordt opgeleverd. Als de eerste poging tot egaliseren niet goed is gelukt, dan zijn de extra kosten van de slechte uitvoering in de eerste ronde voor rekening van de aannemer. De aannemer zou immers deskundig genoeg moeten zijn om het egaliseren in één keer goed uit te voeren. Nu dat kennelijk niet is gebeurd is de aannemer op dat punt in gebreke en moet hij dat gebrek voor eigen rekening en risico herstellen.

rwolters
Berichten: 1712
Lid geworden op: 28 sep 2022 13:32

Re: Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door rwolters »

Bij een groot project als dit zie ik aanpassen van deuren en dorpels eerlijk gezegd als een onderdeel van de risico's waar je als opdrachtgever rekening mee houdt. Inkorten van een deur is een vrij simpele ingreep en nieuwe dorpels plaatsen is ook niet moeilijk. Dit is eigenlijk zo'n klein risico dat ik het bij een formele risicoanalyse onderaan de lijst had gezet.

Andrea1982
Berichten: 3
Lid geworden op: 17 mei 2024 19:45

Re: Nieuwe vloer 2,5 cm hoger dan gewenst

Ongelezen bericht door Andrea1982 »

Dank voor de reacties.
Het inkorten van een deur en plaatsen van een dorpel is ook niet echt het probleem. Het is het totaal: de verhoging is op 3 plaatsten waar je de ruimte in kan straks tussen de 3,5 en 3,9 cm. Dit is ons niet vantevoren gezegd! Op vrijdagochtend na de sloop van de oude vloer was al duidelijk dat er een behoorlijk hoogteverschil in de vloeren zat. Bij telefonisch contact diezelfde dag is het antwoord: lossen we op, komt goed, we leggen eventueel iets onder de draadmatten. Als ze dan op woensdag daadwerkelijk komen om te instaleren en je moet ad hoc een beslissing nemen omdat het originele plan niet uitgevoerd kan worden kan ik de gevolgen niet meteen overzien, en heeft ook niemand daarover gerept. Dus dat er nu weer extra kosten bijkomen voor een extra laag egaliseren hadden wij niet kunnen voorzien, maar ik ga ervanuit dat het bedrijf dit wél kon voorzien Daarbij werd ons medegedeeld dat de verhoging minimaal is, en zijn vervolgens ook de eigen medewerkers geschrokken van het resultaat. Aangezien wij 0 verstand van zaken hebben over dit soort zaken hebben we alles uitbesteed. Het vloerverwarmingsbedrijf heeft derden ingeschakeld voor sloopwerkzaamheden en storten van anhydriet.

Plaats reactie