Leo The Emperor schreef:Het hof vindt blijkbaar dat bij een (executie)veiling er een bijzondere onderzoeksplicht van de koper bestaat en dat de aangeboden informatie niet eens volledig of correct hoeft te zijn.
Ook bij de antieke vaas vind ik geen aanwijzingen die er op duiden dat er sprake is van een executoriale verkoop. Dit terzijde, u stelt hier dat igv. veilingkoop boek 7 titel 1 BW geen toepassing heeft, althans dit maakt u op uit de motivatie van het hof in de zaak antieke vaas. Later stelt u nog eens wederom in strijd met voornoemde titel
Leo The Emperor schreef:
Gedane medelingen over de aard van het product hoeven daarom niet volledig of juist te zijn, en zijn meer een aanduidig om het product te identificeren.
Hiermee impliceert u dat een veilingkoop niet als consumentenkoop betracht kan worden, althans niet aan het conformiteitsbeginsel hoeft te voldoen, dit in tegenstelling tot wat de wetgever hiervan vindt. Dat u de veiling in casu als executie veiling aanmerkt doet hier niets aan af, dit is een aanname die nergens op is gebaseerd, plus dat het betreffende wetsartikel een uitzondering maakt met betrekking tot de wetenschap van de verkoper aangaande non-conformiteit.
Wat de overweging van het hof betreft, u weigert deze in context te zien, terwijl het woord restauratie als gebruikt in die overweging hiertoe toch een hint zou moeten bieden. Zoals reeds eerder vermeld betreft dit een vrij recente motorfiets, van restauratie hoeft een koper dus niet uit te gaan. Van een antiek object van 100 jaar + oud echter, zoals het hof concludeert, mag een koper wellicht wel uit gaan van restauratie. Daarbij, de schade aan de vaas was niet zichtbaar, ook niet bij inspectie, openbaarde zich door breuk op een oud breukvlak. De verkoper hoefde hier geen kennis van te hebben. De afgeleverde motorfiets heeft volgens TS duidelijk zichtbare schade, een grote deuk in de tank, direct door TS opgemerkt, waarvan toch wel verondersteld mag worden dat de verkoper hier ook weet van had, danwel had kunnen hebben.
Mocht TS nu een klassieke Indian hebben aangeschaft met een deuk in de tank welke was weggeplamuurd welke plamuur bij het nemen van een drempel was losgelaten had u de door u aangehaalde jurisprudentie welicht 1 op 1 kunnen overnemen.
Wat de foto's betreft, u refereert aan een 'niet gefotografeerde zijkant', terwijl beide zijkanten meerdere malen gefotografeerd zijn. Het geuite vermoeden, itt. veronderstelling wat u er van maakt, dat u de foto's niet goed heeft bekeken, is dus gebaseerd op uw eigen uitlatingen.
Wat mij betreft leveren de foto's voldoende bewijs op dat er geen grote deuk in de tank aanwezig is. Er is namelijk geen grote deuk zichtbaar. Genoeg reden er van uit te gaan dat deze grote deuk er niet was.
Wederom, de grote deuk uitgaande van de juistheid van het door TS gestelde en geimpliceerde, reeds eerder gemotiveerd waarom.
Wat de overschilderde beschadiging betreft, hier heb ik het verder niet over gehad. Waarom ook, deze zal niet zichtbaar zijn op de foto's, zoals een vervorming wel zou zijn. Met andere woorden, BVA heeft met haar foto's niet beweerd dat de motorfiets smetteloos is, enkel dat er geen duidelijk zichtbare gebreken als vervormingen aan zitten.
crazyme schreef:Interessante discussie.
Voor juristen....
Is daar geen ander forum voor ?
Keizer Leo poneert hier stellingen waaruit de TS wellicht kan concluderen geen rechten te hebben. Het is in het belang van TS en andere consumenten in vergelijkbare situaties deze stellingen te weerleggen. M.i. is een consumentenforum hiertoe de juiste plek.