LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Hypotheekadviseur.

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
Lina
Berichten: 32
Lid geworden op: 21 mei 2005 14:32

Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Lina »

Hallo,

Wij gaan een huis kopen en zijn op zoek naar een geschikte hypotheek. Maar hoe vind je een hypotheekadviseur die betrouwbaar is en hoe weet je of iemand betrouwbaar is?
Waar op te letten en waar heeft u goede ervaringen mee?
Wij wonen in Overijssel. Dus heeft iemand een tip voor ons, dan hoor ik die graag.

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

Lina, kijk in eerste instantie naar het keurmerk: Je hebt het keurmerk Erkend Hypotheekadviseur en het Keurmerk Hypotheek Bemiddeling. Via Google kun je zien hoe deze logo's eruit zien.

De eerste kan je hypotheken bieden van 1, 2 of misschien wat meer aanbieders. Een voorbeeld is je eigen bank. De 2e biedt minimaal keus uit 15 aanbieders. Ze maken ook ca. 5 berekeningen voor je. Voor deze laatste ben je meestal 1 % afsluitprovisie kwijt maar heb je een gevarieerder aanbod en bij de eerste is over de afsluitprovisie te onderhandelen. Waar je nu het meest voordelig uit bent, dat is niet te zeggen.

Ga minimaal met 2 verschillende adviseurs praten. Denk goed na over je wensen. Laat je dan eerst door deze 2 adviseurs adviseren. Ze zullen met 2 verschillende adviezen komen, leg hun argumenten naast elkaar en probeer hier voor jou de beste keus uit te maken.

Uiteindelijk zullen hypotheekoffertes aangevraagd worden. Vraag bij beide adviseurs minimaal 1 offerte op met dezelfde hoofdsom, aflossing en rentevastperiode. Zo kun je de beide offertes goed met elkaar vergelijken.

Nog een tip: De rente is nu erg laag, mensen kunnen daardoor meer lenen, echter ze zetten de rente dan lang vast, 15 jaar of langer. Let hierbij op gunstige voorwaarden bij verhuizing!

En: Post je ervaringen hier op het forum. Dan kunnen wij er commentaar op geven!

Petra12

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Petra12 »

Bedenk goed dat de provisie die de tussenpersoon krijgt, onderhandelbaar is. Vraag naar de hoogte van de provisie, je zult nog gaan schrikken.

Verder: bedenk dat een tussenpersoon er belang bij heeft om je een hypotheek met allerlei toeters en bellen aan te bieden. liefst een hypotheek met een beleggingsverzekering en een betalingsbeschermingsverzekering (om in geval van arbeidsongeschiktheid of werkloosheid je hypotheek te kunnen bliven betalen). Hoe meer verzekeringen de tussenpersoon jou aan weet te smeren, hoe meer provisie het hem oplevert.

Bedenk verder dat tussenpersonen altijd als reclamepraatje zullen roepen dat ze onafhankelijk advies geven. De waarheid is dat onafhankelijk advies van een tussenpersoon niet bestaat. Een tussenpersoon kan volledig eigendom van een verzekeringsmaatschappij of van een bank zijn (en zal je dus altijd een hypotheek van die bank of verzekeraar proberen te verkopen).
Maar ook als de tussenpersoon geen eigendom is van een bank of verzekeraar, dan is hij nog niet echt onafhankelijk. 80% van de hypotheken die een tussenpersoon afsluit, sluit hij slechts bij enkele maatschappijen (banken of verzekeraars) af. Van die maatschappijen krijgt een tussenpersoon extra provisie, omdat hij zo'n trouwe klant bij die bank of die verzekeraar is. Dat levert een prikkel op om niet de beste hypotheek vpoor de klant te zoeken, maar de hypotheek waaraan de adviseur het meest verdient.

Kortom: wees vooral kritisch:
- Zijn al die verzekeringen wel echt nodig? Met name de betalingsbeschermingsverzekeringen zijn berucht vanwege de zeer strenge polisvoorwaarden en de exorbitante provisies die de tussenpersoon erop verdient.
- Bedenk dat alle alarmbellen moeten gaan rinkelen als de adviseur strooit met het argumnet "fiscaal voordeel". Geen enkele partij in Nederland is zo onbetrouwbaar als de overheid. Een hypotheekconstructie uitkiezen die in het huidige belastingstelsel interessant is, hoeft dat in een nieuw belastingstelsel echt niet te zijn. Maar vaak neem je wel een verplichting van 20 of meer jaren op je hals.
"Fiscaal voordeel" is tevens vaak een schijnbargument om je een levensverzekering te verkopen. Onder bepaalde voorwaarden kan de waarde van een levensverzekering onder box 1 vallen ipv onder box 3. Echter, de kosten van een levensverzekering zijn zo hoog, dat het zogenaamde fisclae voordeel als sneeuw voor de zon verdwijnt.

Zo, voorlopig even genoeg munitie. Hou het forum op de hoogte, dan kan iedereen je nog van tips voorzien.

gast123456

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door gast123456 »

petra

Hoe kan je nu zo bitter zijn mbt TP's.

Iedereen moet geld verdienen, zij ook!
De gemiddelde electronicawinkel heeft ook acties lopen dat ze een bonus krijgen als 100 philips dvd recorders verkopen.

!

Petra12

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Petra12 »

Ik heb er geen problemen mee als een tp geld verdient met zijn advies. Ik heb er wel problemen mee dat tp's niet eerlijk zijn over hun business.

De fabel dat een tp onafhankelijk advies zou geven, moet maar eens de wereld uit. En ook de fabel dat zijn advies gratis zou zijn, mag zo spoedig mogelijk de nek om gedraaid worden.

Een tp is een afhankelijke verkoper die werkt ten bate van zijn eigen portemonnee, geen onafhankelijk adviseur die werkt ten bate van de klant

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

Ja, de goede moeten onder de kwade lijden: De laatste jaren hebben we nogal wat schandaaltjes meegemaakt, DSB, GeLINK, SpaarBELEG, Meeus, Amev en vast nog wel meer.

Daarom is ook de vraag gerezen bij het grote publiek wat nu eigenlijk een "onafhankelijk" adviseur is.

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

Mijn buurman laat zich door een hypotheker adviseren. De verhalen die ik dan krijg te horen !
Het bestaande huis staat nog niet te koop en ze willen een ander huis kopen waarop ze nu een bod hebben gedaan van 235.000 euro.
Straks hebben ze dus twee huizen (want er staat hier heel veel te koop en het loopt allemaal iets langzamer) en dan moet je toch twee huizen betalen.
Hij heeft een hypotheekadvies waarbij hij met twee hypotheken slechts 37 euro per maand meer betaalt dan met alleen de huidige hypotheek.
Het lijkt iedereen onmogelijk maar zijn er wellicht mensen die mij dit kunnen verklaren????

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

wat ze meestal doe is voor de nieuwe woning een nw hypo (235000 4.5%) regelen, stel , bij de oude (200.000 5%) hypo wordt gekeken binnen welke termijn de woning verkocht gaat worden. stel dit is 1 jaar dan nemen ze 12 x EUR833.33 pm aan hypotheekkosten =10000. Deze euro financieren ze naast de nieuwe hypotheek als overbruggingshypotheek(235000+10000=245000).daarnaast is de hypotheek gedurende 2 jr fiscaal aftrekbaar zolang de oude woning nog neit verkocht is. (mag je in de tussentijd niet verhuren, anders gaat dit van je aftrek af) Zo zie je dat met een kleine verhoging 2 hypotheken mogelijk zijn. nieuwe mdn last 918.75 (verschil van 85.00pm)alleen kan het zijn dat je in de problemen komt indien de oude woning niet verkocht zal worden. (ik heb voor het gemak geen rekening gehouden met afsluitprovisie, notaris, boeterente, fiscale hypotheekrente aftrek enz) let ook op de rentevasttermijn tussen oude en nieuwe hypotheek. overbrugginglening zal meestal een variabel % zijn waardoor deze vrij laag is.

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

Kijk of de hypotheekadviseur goed naar jullie luistert en veel vragen stelt... vaak een goed teken.

Mocht hij overigens voorstellen/er op aandringen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering/werkloosheidsverzekering bij de hypotheek af te sluiten, of een product van Cardiff... (die zijn nl. vooral financieel interessant voor de adviseur zelf!!!), snel naar een andere adviseur gaan.

Ook-een-adviseur

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Ook-een-adviseur »

Belachelijk die opmerking over Cardiff. Tuurlijk ook interessant voor de adviseur, maar de klant betaalt dat niet. Product is voor de klant heel nuttig. Wel dik verzekeren tegen overlijden, waarom dan niet tegen Arbeidsongeschiktheid of werkloosheid. AO is ook nog eens eenmalig aftrekbaar. Zelfs de overheid ondersteunt dit via een fiscale teruggave.
Wie ben jij dan wel niet om daar tegen te ageren!

elperi

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door elperi »

Wij zijn in 15 jaar tijd al 6 maal verhuisd. Onze ervaring is om naar meerdere hypotheekverstrekkers te gaan. Dan kunt u naderhand aan de hand van ''offertes", en eventuele nadere uitleg, een keuze maken. Het is afhankelijk van uw persoonlijke omstandigheden, wat u ermee gaat doen: hoogte hypotheek, tweeverdieners, gezin met kinderen (en in welke leeftijdsgroep), en de manier van leven. Elke bank heeft wel iets wat bij uw situatie past.

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

Gast van 10 uur, bedankt voor je uitleg.

Petra12

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Petra12 »

Onzin ook-een-adviseur, je opmerking over die arbeidsongeschiktheidsverzekeringen. Je verdient er zeker lekker geld op?

De werkelijkheid:
- de klant betaalt wel degelijk mee aan je provisie. Hij krijgt weliswaar geen rekening gepresenteert die hij direkt moet betalen, maar de provisie zit versleuteld in de verzekeringspremie. Ga hier vooral niet beweren dat jouw advies "gratis" is, want dan ben je boel aan het voorliegen!
- de dekking van die verzekeringen is zo vreselijk streng, dat je half dood moet zijn wil je beperkt in aanmerking komen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.
- ook de dekking van een WW-verzekering is zo streng dat je vrijwel nooit in aanmerking komt voor een uitkering uit deze verzekering. En als je dan al wat krijgt, dan is het maar voor korte duur.
- En als je ondanks mijn verhaal dan toch een ao-verzekering of een WW-verzekering wil, sluit die dan noooooooooooit af bij Cardief. Die zijn schandalig duur en keren echt nooit uit. De enige die daar wijzer van wordt, is de tussenpersoon. Cardief betaalt namelijk meer provisie dan andere verzekeraars.

Ook-een-adviseur

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Ook-een-adviseur »

De enige die er niks van begrijpt, ben jij. Je kan notabene het bedrijf niet een goed schrijven. Cardiff ok!! Laat staan dat je dus de inhoud van de polissen kent. Je bent echt totaal niet op de hoogte!

Mijn advies; lees alles nog maar eens goed door en vergelijk met anderen.

Wordt je misschien nog een keer een echte adviseur!

Petra12

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Petra12 »

ook-een-adviseur werkt kennelijk bij Cardief. Niks van aantrekken wat hij zegt, er zijn genoeg negatieve berichten op dit forum over Cardief om je eigen conclusie te trekken.

Wo_Be

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Wo_Be »

Natuurlijk is het een feit dat provisie in de premie zit. Hoe denk je anders dat er geld binnen zal komen! Verschil zit ´m in de hoogte. De meeste partijen zoals NN, AMEV, Stad Rotterdam etc. keren maximaal 5% provisie uit. Dat wil dus zeggen dat van iedere euro premie er 5 cent naar de tussenpersoon/bank gaat. Daar is niets mis mee! Nederlanders willen niet per advies betalen, dus dit is de manier waarop er geld binnen komt.

Wat wél kwalijk is betreft het feit dat tussenpersonen net doen alsof ze onafhankelijk zijn! Meestal is het zo dat naarmate men meer bij 1 partij sluit, de provisie per volgende post hoger gaat worden.

Wat dat betreft ben je gewoon net zo goed (of beter) af bij je eigen bank!

Lina
Berichten: 32
Lid geworden op: 21 mei 2005 14:32

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Lina »

Ok, er is nu wat meer duidelijk.
Nog een vraagje, is het ook mogelijk en/of verstandig een 100% aflossingsvrije hypotheek te nemen.
Dat schijnen heel veel mensen te doen.
Wat zijn hier de haken en ogen aan?

Petra12

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Petra12 »

Afhankelijk van het product en de maatschappij bedraagt de provisie tussen de 1 en de 30% van de premie. Die tp's lopen binnen, provisie is onderhandelbaar dus doe er je voordeel mee.

Bob Schurkjens

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Bob Schurkjens »

Kijk eens op www.independer.nl voordat je je door zo'n gladjakker van De Hypotheker laat naaien.

Geldt trouwnes ook voor ziektekostenverzekeringen etc.....

Gast

Re: Hypotheekadviseur.

Ongelezen bericht door Gast »

Lina,

Een aflossingsvrije hypotheek heeft alles met financiele planning te maken. In de eerste jaren zit hier ook een risico-opslag op de rente, ca. 0.3 %. Als de woning voldoende in waarde gestegen is, dan kan het rentepercentage iets naar beneden.

Dat is het eerste nadeel. Ten tweede, na 30 jaar als de hypotheek afloopt, dan houdt de geldverstrekker zijn hand op voor het restant van het hypotheekbedrag. Heb je geen geld gespaard, dan kun je weer een tweede hypotheek nemen om de eerste af te lossen. De rente over deze hypotheek is niet meer aftrekbaar. Ten tweede, de overlijdensrisicopremie is dan ook een stuk hoger omdat je inmiddels 30 jaar ouder bent. Tevens kan je inkomen een stuk lager zijn, denk aan pensioen. Kun je dan de hypotheekschuld niet voldoen om welke reden dan ook, dan moet je je huis verkopen. En dan nog als laatste: Met een 100 % aflossingsvrije hypotheek heb je geen recht op NHG.

Gesloten