LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Misbruik en illegale BKR toetsingen

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
ajvdbrug
Berichten: 26
Lid geworden op: 27 apr 2004 16:25

Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door ajvdbrug »

Misbruik en illegale BKR Toetsingen
Hoorn, statutaire en notariële oprichting van belangen vereniging Verenigd In Protest of te wel V.I.P. (vanaf maandag 04-08-2008 www.VerenigdInProtest.nl) loopt tegen de onmogelijkheid van een bankrekening openen,door bij intake onvermelde, sedert 01-07-08 bij de ABN-Amro standaard procedure, uitgevoerde BKR toetsing. Niet conform informatie en zorgplicht.

Door registratie van enkele bestuursleden, zonder enige hoofdelijke aansprakelijkheid, is de gewenste bestuurrekening, gewone rekening courant zonder krediet mogelijkheid, onmogelijk. Door googelen op massaal macht- en wetmisbruik gestuit.

Tevens schending van de door het BKR gestelde voorwaarden: aangesloten Organisaties/deelnemers dienen bedrijfsmatig actief zijn op het gebied van kredietverlening aan natuurlijke personen. Eén van de overige voorwaarden is dat de organisatie kredieten, kredietfaciliteiten of gsm-abonnementen verstrekt voor eigen rekening en risico.

Oprichting van V.I.P., juist mede om misbruik en eigen interpretaties van toch duidelijke wet- en regelgeving door in eigen belang handelende marktpartijen, te stoppen. Vanuit de gedachten samen staan we sterker, kan illegale BKR toetsingen het eerste punt worden, om per Burgerinitiatief op de agenda van de tweedekamer te krijgen.

BKR toetsing is pas na kennisgeving van deze en alleen gerechtvaardigd bij een kredietaanvraag.
===================================================
Voor nadere informatie
Sonja de Roo en Anja van de Brug
Tel 0229-239247 of 06-33584415

===================================================

Bron BKR website
Wie mogen mijn gegevens opvragen? Alleen u en de organisaties die bij ons zijn aangesloten kunnen informeren naar uw gegevens in het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). Deze organisaties noemen wij deelnemers. Een organisatie moet voldoen aan een aantal voorwaarden om deelnemer te worden. Zo moet men bijvoorbeeld bedrijfsmatig actief zijn op het gebied van kredietverlening aan natuurlijke personen. Eén van de overige voorwaarden is dat de organisatie kredieten, kredietfaciliteiten of gsm-abonnementen verstrekt voor eigen rekening en risico. Op dit moment zijn er 224 organisatie aangesloten bij ons. Samen met hun kantoren en filialen kunnen deze vanuit ruim 4.000 vestigingen CKI raadplegen. Hiervoor gelden strenge regels. Behalve deelnemers hebt alleen ú toegang tot uw eigen gegevens. Hierop gelden geen uitzonderingen voor bijvoorbeeld uw (huwelijks)partner, uw broer, zus of ouders.
Zie ook 'Deelnemers BKR'

Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert aangesloten organisaties (deelnemers) over kredieten en gsm-abonnementen die consumenten hebben afgesloten. Organisaties/deelnemers dienen bedrijfsmatig actief zijn op het gebied van kredietverlening aan natuurlijke personen. Eén van de overige voorwaarden is dat de organisatie kredieten, kredietfaciliteiten of gsm-abonnementen verstrekt voor eigen rekening en risico. Deze informatie helpt deelnemers bij hun afweging of het verantwoord is een nieuw krediet of gsm-abonnement te verstrekken.
Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert aangesloten organisaties (deelnemers) over kredieten en gsm-abonnementen die consumenten hebben afgesloten. Deze informatie helpt deelnemers bij hun afweging of het verantwoord is een nieuw krediet of gsm-abonnement te verstrekken. Zo helpt BKR krediet- en betalingsrisico's te beperken en overkreditering en andere problematische schuldsituaties te voorkomen. Op deze manier dragen wij bij aan een maatschappelijk verantwoorde financiele dienstverlening in Nederland.
Stichting
BKR is in 1965 opgericht door het financiele bedrijfsleven om het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) te beheren en te verzorgen. In CKI zijn de gegevens opgenomen aan wie deelnemers kredieten, kredietfaciliteiten of gsm-abonnementen hebben verstrekt. Als stichting hebben wij geen winstoogmerk. Vergoedingen voor verleende diensten zijn onze voornaamste inkomstenbron. BKR wordt bestuurd door een Algemeen bestuur waarin alle deelnemersgroeperingen zijn vertegenwoordigd.

Wilt u weten welke deelnemer deelnemer u heeft aangemeld bij BKR? Doet u dan een verzoek om uw eigen gegevens in te zien. U krijgt dan een overzicht van alle overeenkomsten die op uw naam bekend zijn. Daarachter staat de naam van de deelnemer vermeld die de gegevens van de overeenkomst heeft aangemeld. Zo kunt u zelf een vergelijking maken met uw eigen administratie.


seagoing racer2
Berichten: 2122
Lid geworden op: 10 jun 2006 10:40

Re: Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door seagoing racer2 »

beste,

Maar wat is nu je probleem ???

Dat je allerlei betalingsachterstanden hebt en dat AbnAmro daarom niet met je in zee wil ?

roro25
Berichten: 791
Lid geworden op: 18 mei 2006 16:28

Re: Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door roro25 »

zet ook even de rest van de site van BKR even op. Volgens het BKR mogen instellingen namelijk ook op andere gronden toetsen. Het geeft bijvoorbeeld de betalingsmoraal weer. Ook bestuursleden kunnen deze moraal niet hebben. Dat kan een reden voor een bank zijn om iemand of instelling een rekening te weigeren. Dat heet contractsvrijheid...



Volgens mij loopt de control en B toets vast.

Remster
Berichten: 535
Lid geworden op: 04 sep 2005 09:22

Re: Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door Remster »

een inleidend stukje met een omschrijving van je probleem was geen overbodige luxe geweest.
hoe denk je hier een fatsoenlijke reactie op te krijgen..

ajvdbrug
Berichten: 26
Lid geworden op: 27 apr 2004 16:25

Re: Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door ajvdbrug »

Hebben met BVVU (Belangen Vereniging Voor Uitkeringsgerechtigden) sedert 20-10-2005 een bestuurderrekening en sedert 04-10-2006 met de Stichting S.O.S. (Sociaal-Ondernemen Steundonds). De ABN Amro kent dus uit eigen ervaring het betalingsgedrag van beide besturen.

Om banktegoeden te beschermen tegen eventuele claims van schuldeisers op de individuele bestuursleden zijn deze statutair opgericht, ZONDER hoofdelijke aansprakelijkheid der bestuursleden!
Voor de doelstelling belangrijk dat deze ervaringsdeskundige zijn!

O.i. is een BKR toetsing correct en logisch indien men roodstand of een krediet aanvraagt. Zie voorwaarden BKR voor lidmaatschap: voor eigen rekening en risico, hetgeen bij de aangevraagde bestuurderrekening NIET van toepassing was en is. Eerste argument van de ABN Amro was dat het zo makkelijk is om via internet nadien alsnog roodstand en/of krediet aan te vragen, is geen excuus om deze norm bij aanvang een reden te laten zijn voor BKR toetsing.

Hypothese:
Vanuit goede baan en dito inkomen, ongevraagd en ongewild in een uitkering. Men kan denken aan faillisement, re-organisatie fusie van werkgever, scheiding, ongeval een/of ziekte. Met plotseling veel lager inkomen geconfronteerd met lasten aangegaan in de riante positie van werkend en goed loon, kan men al snel niet meer voldoen aan de betalingsverplichtingen. Men wil naar een andere bank, door negatieve BKR registratie, kan men een voor het UWV wel benodigd bankrekeningnummer, gewone rekening courant, niks met leningmogelijkheid, deze NIET openen en ontvangst dus GEEN uitkering.

Hoe rechtvaardig is dit?

Ons standpunt is; bij welke kredietaanvraag dan ook is een BKR toetsing gerechtvaardigd. Niet daarvoor.

seagoing racer2
Berichten: 2122
Lid geworden op: 10 jun 2006 10:40

Re: Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door seagoing racer2 »

Beste,
Helaas failliet met het laatste café-restaurant. Na dit, scheiding, twee maal kanker, te oud voor de arbeidsmarkt, dus WWB uitkering.Als je te weinig geld hebt en je loopt tegen allerlei obstakels, o.a. incassobureau's, deurwaarders en allerlei andere instanties, die je de nek om proberen te draaien
Met deze geschiedenis vind ik het niks vreemd dat een bank niet met je in zee wilt gaan.

Wim2007
Berichten: 962
Lid geworden op: 12 jul 2007 13:04

Re: Misbruik en illegale BKR toetsingen

Ongelezen bericht door Wim2007 »

Om banktegoeden te beschermen tegen eventuele claims van schuldeisers op de individuele bestuursleden zijn deze statutair opgericht, ZONDER hoofdelijke aansprakelijkheid der bestuursleden!
Voor de doelstelling belangrijk dat deze ervaringsdeskundige zijn!
Voor eventuele aansprakelijkheid is het voor verenigingen in het geheel niet van belang dat de bestuursleden ervaringsdeskundige zijn. Evenmin is van belang wat in de statuten van een vereniging staat over de mogelijke aansprakelijkheid van leden of bestuursleden. Doorslaggevend is de inschrijving in het Handelsregister.
Men wil naar een andere bank, door negatieve BKR registratie, kan men een voor het UWV wel benodigd bankrekeningnummer, gewone rekening courant, niks met leningmogelijkheid, deze NIET openen en ontvangst dus GEEN uitkering.

Hoe rechtvaardig is dit?
Volkomen terecht. Er is namelijk een zeer goede reden waarom de BKR registratie is ontstaan. Blijken de geregistreerde gegevens feitelijk niet te kloppen, dan bestaat daarvoor een procedure om deze onjuistheden recht te zetten. Er wordt nogal eens verondersteld dat men recht heeft op een bankrekening. Dat is onjuist. Het verstrekken van een bankrekening is niet meer dan een deel van een bankovereenkomst. Een bank is niet verplicht een overeenkomst aan te gaan. Als een bank op grond van de BKR score twijfel heeft over de betalingsmoraal, dan is dat voldoende reden om een rekening te weigeren.

Gesloten