LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
jeanjean
Berichten: 189
Lid geworden op: 14 jan 2005 11:32

Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door jeanjean »

Gerrit Zalm geeft nadat hij eerst 2 maanden in dienst is bij DSB als interim CFO de bij wet verboden koppelverkoop van DSB schriftelijk toe in een vertrouwelijke interne memo aan de raad van bestuur van de omstreden DSB bank en wel op 28 augustus 2007 op blz. 2 onder punt 3.2
,waarvan akte

afz JJ

bron NRC

enpassant
Berichten: 70
Lid geworden op: 04 dec 2009 17:25

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door enpassant »

Het is altijd al een eerlijke man geweest.

CB
Berichten: 2427
Lid geworden op: 03 jul 2003 20:07

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door CB »

Het is altijd al een eerlijke man geweest.
Yeh. :lol:

stofzuigertje

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Koppelverkoop, verboden maar als je zonder deze geen lening kreeg wegens tekort zekerheid en er enkele klanten wel zonder deze lening kregen is het niet bewezen.

Dus eigen personeel en vrienden kregen wel onder de normale prijs enkele leningen en hypotheken die normaal duurder zijn, ook elders.

Mijn kale Hypotheek van 30 jaar rente vast voor 4% is het bewijs dat koppelverkoop niet altijd toegepast werd, ik had via independer elders goedkopere gevonden en die heb ik toen ik dit liet zien via hun met erg lage provisie toch bij hun afgesloten, omdat ik dat wel netjes vond.

Deze producten zijn niet gekoppeld aan de Hypotheek dus ik mag en kan elk jaar elders oversluiten en dat is gezien de daling levensverzekeringspremie daarom ook gebeurd.

Dirk & Baukje zullen dit bij een rechtszaak zeker laten zien als voorbeeld dat er ook in Mei 2006 al goede nette hypotheken werden aangeboden waar niets mis mee was!

99,9% van alle hypotheekadviseurs sloten de hypotheek met nieuwe verzekeringen en zelden werd de oude lopende meegenomen!
Dus zo fout is de DSB ook weer niet.

CB
Berichten: 2427
Lid geworden op: 03 jul 2003 20:07

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door CB »

@Stofzuigertje,

Ik denk dat je je posting per ongeluk in de verkeerde topic hebt geplaatst. Deze topic gaat er alleen over, dat Zalm toegeeft dat de DSB aan koppelverkoop heeft gedaan.

stofzuigertje

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Ik weet dat Gerrit gelijk heeft omdat de meeste foute producten kregen maar vertel dat er ook helaas enkele waaronder ik dus wel goede producten kregen en Dirk en Baukje zijn gespecialiseerd in deze voorbeelden te gebruiken om te laten zien dat niet elke klant een fout product kreeg!

CB
Berichten: 2427
Lid geworden op: 03 jul 2003 20:07

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door CB »

Het gaat er in deze topic over, dat DSB aan koppelverkoop deed. Over foute en goede producten gaat deze topic niet. Met koppelverkoop kun je zowel goede- als slechte producten kopen, maar nogmaals daar gaat deze topic niet over.

jeanjean
Berichten: 189
Lid geworden op: 14 jan 2005 11:32

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door jeanjean »

PERSBERICHT Vereniging Consument & Geldzaken

Amsterdam/Zoetermeer, 7 januari 2010

MASSACLAIM OVER VERBODEN KOPPELVERKOOP MET KREDIETEN

De Vereniging Consument & Geldzaken start schadeclaims voor gedupeerden van verboden koppelverkoop met consumptieve leningen.
Volgens de consumentenorganisatie zijn alleen al de afgelopen 15 jaar circa 250.000 leningen afgesloten waarbij de regels voor koppelverkoop uit de Wet op het Consumentenkrediet zijn overtreden. Door deze wetsovertreding zijn zowel de leningen als de gekoppelde nevenproducten, veelal verzekeringen, niet rechtgeldig tot stand gekomen.

De actie van Consument & Geldzaken volgt in het kielzog van het DSB Bank faillissement in oktober 2009. Direct na dit faillissement heeft Consument & Geldzaken al aan de curatoren van de DSB Bank laten weten dat er bij de DSB Bank sprake is van grote aantallen van rechtswege nietige kredietcontracten en gekoppelde verzekeringen die via DSB Bank tot stand zijn gekomen.

‘’Die actie wordt nu verder opgevoerd en uitgebreid naar andere kredietaanbieders die de wet met verboden koppelverkoop hebben overtreden’’, aldus woordvoerder Anton Weenink van Consument & Geldzaken.

De consumentenorganisatie heeft vandaag (7 januari 2010) een speciale internetsite gelanceerd waarop aan consumenten wordt uitgelegd welke vormen van koppelverkoop met leningen zijn verboden en wat hiervan de consequenties zijn. De naam van de nieuwe website is: www.koppelverkoopmetleningen.nl

‘’De gevolgen van deze van rechtswege nietige contracten zijn zeer ver gaand’’ aldus de consumentenorganisatie. Het leidt ertoe dat de leningen en de verzekeringen geheel moeten worden teruggedraaid. Dit betekent dat de betaalde rente voor de leningen en de koopsommen voor de gekoppelde verzekeringen moet worden terugbetaald aan de consument. ‘’Om deze reden verwachten wij dat het hier in totaal om een miljardenclaim zal gaan. Juridisch denken we ook zeer sterk te staan met deze claim. De Wet op het Consumentenkrediet is volstrekt helder over de verboden koppelverkoop. Bovendien is het verbod op koppelverkoop in het verleden herhaaldelijk bevestigd door zowel de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en –op vragen uit de Tweede Kamer- door achtereenvolgende Ministers van Financiën’’ aldus Anton Weenink.

Achtergrondinformatie over de verboden koppelverkoop is te vinden op de pagina ‘’Veelgestelde vragen’’ op de website koppelverkoopmetleningen http://www.koppelverkoopmetleningen.nl/ ... vragen.php Op deze pagina staan ook enkele voorbeeldberekeningen van terugbetalingsclaims

jeanjean
Berichten: 189
Lid geworden op: 14 jan 2005 11:32

Re: Zalm geeft koppelverkoop bij DSB toe

Ongelezen bericht door jeanjean »

Welkom op de website KoppelVerkoopMetLeningen.nl Deze website is een initiatief van de Vereniging Consument & Geldzaken.

Consument & Geldzaken is een sinds 1994 bestaande consumentenorganisatie voor de financiële consument. Zij is er voor u als klant van banken, verzekeraars, pensioenfondsen, beleggingsinstellingen en alle andere aanbieders en intermediairs van financiële producten en diensten. Net als andere consumentenorganisaties in ons land is Consument & Geldzaken een ledenvereniging. De Vereniging Consument & Geldzaken heeft momenteel circa 40.000 leden.

Door middel van talloze activiteiten ondersteunt Consument & Geldzaken haar leden bij vraagstukken rondom de persoonlijke financiën.

Verboden koppelverkoop bij kredietverlening: een al lang bestaand probleem
De problematiek van het koppelen van leningen aan dure, ongevraagde nevenproducten, bestaat al heel lang. Al in de Wet op het Consumptief Geldkrediet, die tot 1992 gold, was dit verboden. Ook na 1992 heeft de wetgever strenge voorwaarden gesteld aan deze koppelverkoop. In de meeste gevallen is koppelverkoop verboden. Het verbod geldt alleen dan niet wanneer aan de klant expliciet de vrijheid is gelaten om het te koppelen nevenproduct zelf af te sluiten bij een verzekeraar of bank van eigen keuze. Deze vrijheidverlening dient zwart-op-wit in de kredietovereenkomst te zijn opgenomen. Vermelding van deze vrijheidverlening in een folder of prospectus is dus niet voldoende. Bovendien moet uit de feitelijke omstandigheden rondom de kredietverlening blijken dat u er als klant er bent gewezen dat u de vrijheid had de nevenproducten zelf bij een verzekeraar of bank van eigen keuze af te sluiten. Stond de vrijheidverlening wel in de kredietovereenkomst, maar blijkt uit de feitelijk omstandigheden dat u niet de vrijheid had om te kiezen, dan is er toch sprake van verboden koppelverkoop.

Koppelverkoop van ongevraagde, dure en zinloze nevenproducten
Toen u een lening aanvroeg bij uw financieringsinstelling, bank of tussenpersoon vroeg u meestal niet om tegelijkertijd allerlei nevenproducten. Ongevraagde koppelverkoop dus. Soms is u voorgehouden dat de te koppelen verzekeringen verplicht waren, omdat u anders de lening niet kon krijgen. Vaak gaat het om nevenproducten die eigenlijk niet nodig zijn, zoals een arbeidsongeschikheisverzekering. Was u werknemer dan was u al via de WIA tegen het risico op arbeidsongeschiktheid verzekerd. Een extra koopsompolis tegen het risico op arbeidsongeschiktheid is dan (veelal) overbodig. Ook het koppelen van de lening een (aparte en dure) overlijdensrisicoverzekering om daarmee de openstaande schuld bij overlijden af te lossen, dient primair het (provisie) belang van de financieringsinstelling en/of tussenpersoon. Het koppelen van leningen aan kansloze aandelenleaseproducten en beleggingsverzekeringen (woekerpolissen) is volstrekt onzinnig. Beide productsoorten bieden u vrijwel geen schijn van kans om hiermee de lening aan het eind van de looptijd af te lossen. Door een gekoppeld (kansloos) aandelenleaseproduct loopt u grote financiele schade op. Uit onderzoeken van de AFM van medio 2009 is gebleken dat financieringsinstellingen tot 80% provisie incasseerden op deze verboden koppelverkoop. In veel gevallen lag de betaalde koopsom voor de gekoppelde verzekering daarmee op het viervoudige van de kostprijs van deze verzekering. Doordat de koopsom van het ongevraagde nevenproduct veelal wordt meegefinancierd in de lening, betaalt u ook nog eens jarenlang rente over de koopsom.

Verboden koppelverkoop: zowel kredieten als nevenproducten zijn nietig
Wanneer er koppelverkoop plaats vindt die niet voldoet aan de (strenge) wettelijke voorwaarden, dan heeft dit ver strekkende juridische gevolgen.

Zowel de kredietovereenkomst (de lening) als de nevenovereenkomsten zijn dan niet rechtsgeldig tot stand gekomen, ze zijn nietig. Klanten die dit overkomt of is overkomen kunnen dan verlangen dat alles wordt ''teruggedraaid''. Per saldo betekent dit meestal dat de klant niet langer een schuld aan de leenbank heeft, maar (andersom) de leenbank aan de klant dient te vergoeden. De nietigheid brengt mee dat:

- alle tot dan toe door de klant betaalde rente over het totale krediet aan hem/haar dient te worden terugbetaald (verhoogd met de wettelijke vertragingsrente). Zie ook de voorbeeldberekeningen op de pagina ''veelgestelde vragen'' op deze website.

- de veelal uit de lening betaalde premie of koopsom dient te worden terugbetaald (wederom verhoogd met de wettelijke vertragingsrente). Dit terugbetalen van de koopsom kan op twee manieren geschieden: door vermindering van de openstaande schuld van de lening met het bedrag van de koopsom of betaalde premie, of (wanneer de nog openstaande schuld lager is) het meerdere aan de klant uit te keren.

- het eventueel nog openstaande deel van de lening dient door de klant aan de leenbank te worden terugbetaald.

Zie voor voorbeeldberekening voor wat dit per saldo voor de klant kan opleveren, de ''voorbeeldberekeningen'' op de pagina ''Veel gestelde vragen'' op deze website.

Bij welke banken is er sprake van verboden koppelverkoop
Momenteel zijn wij nog in kaart aan het brengen bij welke banken en financieringsinstellingen en welke soorten leningen er sprake is (geweest) van verboden koppelverkoop. Uit eerdere onderzoeken van Consument & Geldzaken is gebleken dat dit onder meer l kredietverlening betreft door:

DSB Bank en rechtvoorganger en dochterinstellingen; ic. vh. hr. Zalm
AFAB Groep (waaronder Hollandsche Disconto Voorschotbank);
Alpha Credit Nederland (is momenteel nog onderwerp van nader onderzoek !)
Gelink Groep;
VDZ Geldgroep (is momenteel nog onderwerp van nader onderzoek !);
enz. enz.
Sloot u in het verleden een lening bij een andere (hier nog niet genoemde) geldverstrekker en werd aan u niet de vrijheid verleend het te koppelen producten af te sluiten bij een verzekeraar/bank van UW keuze, meld dit dan aan ons. Gebruik hiervoor de contractpagina. Bij aanmelding via de aanmeldpagina kunt u ook de kredietverstrekker aangeven waarbij u de lening sloot.

Ook een lening afgesloten waarbij sprake was van verboden koppelverkoop ?
Sloot u in het verleden een doorlopend krediet of persoonlijke lening af waarbij sprake was van verboden koppelverkoop, meld u dan vandaag nog aan als gedupeerde van verboden koppelverkoop. Samen staan wij sterk om terugbetalingsclaims tegen koppelverkopers in gang te zetten. Kijk op de pagina ''Veelgestelde Vragen'' op deze website naar voorbeeldberekeningen van terugbetalingsclaims. Sluit u vandaag nog aan bij onze actie richting koppelverkopende leenbanken.

Gesloten