LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] 'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Geef jouw mening over het laatste (consumenten)nieuws.
Gesloten
Radar
Site Admin
Berichten: 5518
Lid geworden op: 22 apr 2004 10:56

'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Ongelezen bericht door Radar »

Consumenten zijn nog altijd zeer terughoudend bij het aanspreken van hun spaargeld. Het veilige gevoel van geld achter de hand te hebben, wint het van de rationele rekensom waarbij het soms goedkoper is om spaargeld in te zetten.

Spaargeld wordt bijvoorbeeld niet snel gebruikt om de studieschuld af te lossen. En veel mensen staan liever even rood rood dan dat zij iets van hun spaargeld afhalen om uit de min te komen. Lees meer: http://www.radartv.nl/nieuws/archief/de ... -niet-aan/

Hoe terughoudend ben jij met het besteden van je spaargeld?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: 'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Ongelezen bericht door kweenie »

Geld achter de hand houden kan net zo goed een rationele keus zijn als je geld 'ergens' in stoppen. Geld dat je steekt in bijvoorbeeld het aflossen op hypotheek of studielening kan namelijk vaak niet meer, of alleen tegen hoge kosten, daaruit wordengehaald.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: 'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Even rood staan kan best zonder dat meteen met spaargeld aan te zuiveren. Hoe minder makkelijk je spaargeld terugboekt hoe meer je uiteindelijk spaart. Het levert meer op door even wat zuiniger te gaan leven om het tekort aan te vullen dan spaargeld daarvoor te gebruiken. Het is uiteraard iets wat tussen de oren zit, maar het is vergelijkbaar met het verschil tussen aan het begin van de maand een vast bedrag naar een spaarrekening over maken en of kijken wat er aan het einde van de maand over is. In dat laatste geval zal je minder sparen dan in het eerste geval.

Het wordt uiteraard wat anders als je heel veel rood staat.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: 'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Ongelezen bericht door GJvdZ »

Ik betwijfel overigens of het om terughoudendheid gaat bij het uitgeven van spaargeld. Je ziet sowieso dat mensen minder consumeren omdat de meeste mensen a) bijna alles hebben en b) men doorheeft dat spullen kopen niet gelukkig maakt.

De retailsector denkt echter nog steeds dat mensen wel weer gaan uitgeven als de crisis voorbij is. Maar die is al voorbij en er verandert nog helemaal niks.

Har06
Berichten: 3743
Lid geworden op: 07 nov 2011 12:12

Re: 'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Ongelezen bericht door Har06 »

2 miljoen Nederlanders hebben jullie welvarendheid probleem niet, zitten namelijk aan de armoedegrens

tenormin
Berichten: 6829
Lid geworden op: 31 okt 2011 21:29

Re: 'Consument spreekt spaarpot liever niet aan'

Ongelezen bericht door tenormin »

Het woord "sparen" ken ik van vroeger. Maar ben al blij als ik zonder de kleur rood de maand doorkom, d.w.z. bijna doorkom, maar eet liever brood dan om iets van dat kleine restje spaargeld af te halen voor de laatste dagen. Op de 23ste ben ik weer even "rijk" - AOW binnen -) en dan vliegt het er allemaal weer automatisch van af. De vaste lasten lopen immers gigantisch uit de hand.

Gesloten