LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Inkomstenbelasting 2009 en uitsluitend AOW-uitkering

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
Bartzuid
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 jun 2005 16:58

Inkomstenbelasting 2009 en uitsluitend AOW-uitkering

Ongelezen bericht door Bartzuid »

Ik heb zojuist de aangifte IB 2009 voor een kennis ingevuld. Zij woont alleen, heeft uitsluitend een AOW-uitkering alleenstaanden € 13.173 per jaar, geen vermogen.
Als je dan bij de berekening kijkt, dan zou zij in aanmerking komen voor een aanslag te betalen van € 48,00. Dat is net € 5,00 boven het niet in te vorderen bedrag van € 43,00. Ik heb de belastingdienst gebeld om te vragen of hier een soelaas regeling voor is, maar dat is er niet. Loonheffing wordt er niet ingehouden en evenmin heeft zij bericht ontvangen, dat er aan het eind van het jaar bijbetaald moet worden. Ik vind dit slordig van de overheid. Vertel dan, dat er bijbetaald moet worden of hou dan de loonheffing hier op in. Was dit de bedoeling van de overheid met de afschaffing van allerlei aftrekbare posten tot 2009 of is dit een foutje, maar die wel hard aankomt bij mensen met alleen een AOW-uitkering.

stofzuigertje

Re: Inkomstenbelasting 2009 en uitsluitend AOW-uitkering

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

1 aftrekpost zoeken is vaak voldoende om er onder te komen en niets te betalen.

Verder zullen de kosten hoger zijn dat de €48,- die je moet betalen gezien de dure ambtenaren die dit uitvoeren.

Rescue
Berichten: 7
Lid geworden op: 27 feb 2010 15:18

Re: Inkomstenbelasting 2009 en uitsluitend AOW-uitkering

Ongelezen bericht door Rescue »

**De Belastingservice Ouderenbonden en de FNV-belastingservice hebben vastgesteld dat zonder nadere maatregelen een alleenstaande, die alleen een AOW-pensioen ontvangt, over 2009 een bedrag van € 48 zou moeten betalen aan de Belastingdienst.

Wat is er gebeurd? De te betalen belasting over de alleenstaanden AOW was altijd minder dan het bedrag van de heffingskorting, per saldo dus geen verschuldigde belasting. De Sociale verzekeringsbank houdt dan ook geen loonheffing in op het AOW-pensioen voor een alleenstaande. Door een wijziging in het systeem van tariefstellingen, is in 2009 over het bedrag aan AOW-pensioen echter € 48 inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen verschuldigd. Dit is € 5 boven de aanslaggrens van € 43. In theorie zou in dit geval het bedrag van € 48 alsnog betaald moeten worden.***

Bron: http://www.anbo.nl/article.asp?ArticleI ... =2&SID=158

Gesloten