LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] oogtraining

Hier kan je jouw mening kwijt over zaken die niet voorkomen in de bovenstaande onderwerpen.
jansen82
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 apr 2007 18:27

oogtraining

Ongelezen bericht door jansen82 »

Werkt de oogtraining volgens de William Bates methode wel.
Men verondersteld/suggereert hier vaak dat natuurlijk gezichtsvermogen mogelijk is.
Ook kom ik rasterbrillen tegen en ander oefenmateriaal, waarvan ik mijn twijfels heb.

In de reguliere optiek wordt hier verder niet naar verwezen.
Alleen in commercieele sites zijn er ervaringsdeskundigen die zeggen dat het werkt. Ik vraag het me af.

Wie heeft hier ervaring mee.

bodejosm43
Berichten: 3040
Lid geworden op: 03 dec 2003 23:26

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door bodejosm43 »

Oogtraining? Wat moet ik me daarbij voorstellen? Opdruk-oefeningen voor mijn oogleden?



Serieus: wanneer je slechts op commerciele sites aanbevelingen vindt over de methode, zou je je al moeten afvragen waar het wetenschappelijke bewijs is.

Wanneer dit van het tineke-gehalte is, kun je al ervan uitgaan dat deze aanbevelingen waardeloos zijn.

kiz
Berichten: 2319
Lid geworden op: 11 okt 2005 21:37

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door kiz »

Oogtraining? Wat moet ik me daarbij voorstellen?
Bijvoorbeeld het trainen van de oogspieren om strabisme op te heffen. Wordt (in combinatie met het afplakken van één van de ogen) veel toegepast bij kinderen die nog onvolgroeid zijn, door (op HBO niveau geschoolde) orthoptisten.
Ik denk dat TS echter iets anders bedoelt, en het waarheidsgehalte van een "training" om de gezichtsscherpte te verbeteren waag ik te betwijfelen.

sleutelaar
Berichten: 5
Lid geworden op: 21 aug 2007 22:47

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door sleutelaar »

Hallo,

Ik heb een oogverbeteringscursus gedaan volgens de Bates-methode. Mijn ogen waren ongeveer -3,5. Geen plus, dat heb ik er 20 jaar geleden zelf uitgetraind. Het kan dus! Ik lees nog lettertjes van 1,5 punt, zonder leesbril uiteraard!
Die Bates-methode werkt wel voor mijn bijziendheid, maar langzaam. Ik ben na de cursus nu 5 maanden bezig, loop bijna altijd zonder bril, en heb overdag, met voldoende licht, ongeveer -1,5. 's Avonds -2,5. Mijn nachtzicht is nog steeds zeer matig, maar dat komt als laatste terug zegt mijn leermeester. Ik verwacht dat ik over een half jaar een vrijwel normaal zicht heb, het gaat nog steeds beter.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Oogtraining

Hé Sleutelaar, 't is weer eens wat anders dan vragen beantwoorden over auto & motorproblemen!

Maar goed, ik weet niet wat die methode inhoudt maar wat ik wel weet is het grote verschil tussen een lui oog en een slecht ontwikkelde oogzenuw.
In het eerste geval zou verbetering met afplakken/rasteren (in bril) mogelijk moeten zijn voorzover ik de info had van de oogspecialist voor mijn zoon.

Er bestond in het XT-tijdperk een test voor.
Een test door een enthousiaste computeraar van het internetbegin afgeplukt en die ons volwassen scholieren dit liet zien.
Uit die test bleek dat mijn zoon dus géén lui oog had maar een slecht ontwikkelde oogzenuw en ongetwijfeld weet je ook zelf dat dit nooit hersteld kan worden.

Ik weet niet waar je woont (en is ook niet belangrijk) maar ik zou hiervoor met alle gegevens die je erover verzameld hebt naar een universiteitskliniek gaan (via de huisarts natuurlijk).
Vraag bij uw huisarts de beste oogheelkundige specialist die hij weet.

Ik hoop dat je hier wat aan hebt gehad.
En zie je (overdrachtelijk natuurlijk) weer op de rode site met de haan
die ik als symbool gebruik naast mijn nickname.

Grootvader

sleutelaar
Berichten: 5
Lid geworden op: 21 aug 2007 22:47

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door sleutelaar »

Hallo grootvader, zoek maar eens op Internet naar Bates, ogen enzovoort, dan vind je alles wat je weten wilt. Wat ik op die cursus vooral geleerd heb is alles kritisch te bekijken. Dat past wel bij mij, als een (overigens lang geleden) wetenschappelijk opgeleid iemand.

Ik geloof niet zo erg in een slecht ontwikkelde oogzenuw. Kijken is vooral een mentale kwestie die zich in de hersens afspeelt. De ogen zijn een doorgeefluik, belangrijk, maar het beeld wordt in de hersens gevormd. Als pure linkerhersenhelft werker ben ik dan ook bezig om mijn rechterhersenhelft meer te betrekken bij alles. Dat levert zeker resultaten op. Zo is bijv. mijn reukvermogen, dat al zeker 40 jaar op een laag pitje stond, sinds een paar maanden voor een deel terug gekomen. Heb het voorjaar weer geroken! Een openbaring!!

Oogartsen? Daar heb ik niet zo'n hoge pet van op. Vooral bezig met veel geld te verdienen met ooglaseren ........ Een generalisatie, ik weet het, maar ik heb niet zo frisse voorbeelden.
Bovendien hebben ze me 60 jaar lang niet verteld dat de Bates-methode bestaat om van die verrekte bril af te komen, en dat neem ik ze kwalijk. Hetzelfde geldt voor opticiens.

Voorlopig kan ik overdag al aardig zonder bril, zie het redelijk scherp, maar wel een beetje dubbel door een flink astigmatisme in mijn linkeroog. Maar, al eindeloos veel beter dan de -5,25 die het lang geleden geweest is.

kanovaarder
Berichten: 2888
Lid geworden op: 01 mar 2006 12:17

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door kanovaarder »

Ogen

Wat betreft een slecht aangelegde oogzenuw (voor de geboorte al) bestaat wel degelijk en daar valt niets aan te doen.
De hersenen zorgen er dan wel voor dat het andere oog daarentegen prima werkt (het compenseert als het ware de fout).

En wat betreft de oogartsen,

In ieder geval wilde hij ook met mijn zoon maar doormodderen met inderdaad afplakken, terugkomen, mistglas in een bril, terugkomen, enzovoort.
Toen ik eenmaal die test gezien had en dit bij deze oogarts ten berde bracht moest deze toegeven dat afplakken en mistglas bij mijn zoon niets zou uithalen toen hij een vergelijkbare test afnam die ik dus al eerder gezien had.

Alleen........ dit was een oogarts en geen specialist.
Natuurlijk, ook daar heb je slechte en goede maar van het AMC Amsterdam kom je van taxiklanten toch te horen dat die afdeling oogheelkunde prima moet zijn.

De door u aangehaalde methode zal ik morgen eens op mijn gemak gaan bekijken als is het voor mijzelf onnodig.

Overigens zult u van mijn hand kunnen lezen dat ik een sterke tegenstander ben van ooglaseren.
Het gaat echter in dit kader te ver waarom ik dit van mening ben.
Ook al omdat ik dit al eens eerder heb beschreven.

Tenslotte,

Ik zag net hier de versnellingsbakklachten van de VW-Polo.
'k Wilde je welterusten zeggen maar er is dus voor u werk aan de winkel.

M.vr.gr;

Grootvader (hier tenminste)

sleutelaar
Berichten: 5
Lid geworden op: 21 aug 2007 22:47

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door sleutelaar »

Aan Jansen82 en alle anderen!

U vraagt zich af waarom er in de reguliere ogenoptiek niet naar de Bates-methode wordt verwezen. Twee redenen, ten eerste ze hebben het niet in hun opleiding gehad en wat de boer niet kent ............... Ten tweede, het is niet in hun belang. Een bril-of lensdrager komt om de paar jaar terug, en besteedt dan weer voor tenminste 300 Euro. Kassa! Een Batescursus (275 Euro!) kost veel uithoudingsvermogen, in- en ontspanning, maar dan ben je ook van de ellende bevrijdt. Daar kan de reguliere ogenoptiek verder niks meer aan verdienen ......... Zo simpel is dat.
Ik wil best betalen voor zinvolle dingen, maar was het zat om aan het lijntje te worden gehouden met steeds duurdere en discutabele zaken als dubbelfocus en laseren, met ook nog het verhoogde risico op staar en macula degeneratie als je brildrager bent.

Sleutelaar

ikbenik

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door ikbenik »

Ik koop alleen een andere bril als mijn ogen achteruit gegaan zijn.

En laseren om het gezichtsvermogen beter te laten worden:

DREAM-ON!!! :evil:

Geloof toch niet in die onzin!

snuf
Berichten: 2
Lid geworden op: 10 okt 2007 22:03

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door snuf »

Beste Sleutelaar, beste man je bent gewoon bijzient, klopt helemaal dat je zonder bril alles goed kunt lezen. Het is een zegen om lekker op bed zonder zo'n fok op te mogen lezen.
Maar in de auto kom ik je liever niet tegen, en de onderschrift op tv kun je alleen lezen als heel dicht voor de tv gaat zitten.
Je zegt zelf overdag - 1,50, dat is tot een afstand van 70 cm alles nog scherp kunnen zien, s,avonds in de - 2,50, dat is alles nog scherp kunnen zien tot 40 cm.
Jammer dat je nog geen 70 jaar bent, anders kreeg je geen verlenging van je rijbewijs, ja alleen met een bril of contactlenzen

sleutelaar
Berichten: 5
Lid geworden op: 21 aug 2007 22:47

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door sleutelaar »

Hallo Snuf,

Natuurlijk ben ik bijziend (met een d), dat ben ik al jaren....., en daar wil ik van af. Je bent waarschijnlijk iemand uit de ogenprofessie, je weet alles precies. Maar, ik ben bezig met de Batesmethode om van die bijziendheid af te komen. Dat lukt al aardig, nu nog maar -2 i.p.v ooit -5,25. Die kleine lettertjes (punt 1,5) lees ik ook met die -2 bril op, van ouderdomsverziendheid heb ik geen last meer: er al 20 jaar geleden uitgetraind. En, over die 70 jaar, dan heb ik gewoon weer een goed kijkvermogen, zowel voor veraf als dichtbij. Ik heb nog wel wat te doen, maar het gaat langzaam vooruit.

Esten
Berichten: 1
Lid geworden op: 10 sep 2012 21:12

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door Esten »

Hoi!

Al lang niets meer gepost hier :) Onlangs een artikel tegengekomen dat over de Bates methode ging. Stond ook een Engelse videolink bij naar iemand die de methode had toegepast. De vrouw in kwestie was bevallen van een zoontje en tijdens haar zwangerschapsverlof heeft ze zitten oefenen om haar ogen beter te krijgen. Op de tweede video zegt ze zo'n beetje wat ook al sleutelaar zei, namelijk dat haar zicht verbeterd was maar nog niet volledig in orde.

Alleen onvoorstelbaar dat er zo weinig mensen weet hebben van deze methode! Oh ja, de link is deze: http://ontstokenoog.org/train-je-ogen-e ... svermogen/

ruud_a
Berichten: 3187
Lid geworden op: 16 nov 2007 10:00

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door ruud_a »

jansen82 schreef:Werkt de oogtraining volgens de William Bates methode wel.
Men verondersteld/suggereert hier vaak dat natuurlijk gezichtsvermogen mogelijk is.
Ook kom ik rasterbrillen tegen en ander oefenmateriaal, waarvan ik mijn twijfels heb.

In de reguliere optiek wordt hier verder niet naar verwezen.
Alleen in commercieele sites zijn er ervaringsdeskundigen die zeggen dat het werkt. Ik vraag het me af.

Wie heeft hier ervaring mee.
ongeveer 100 jaar geleden heb ik wel eens in een artikel gelezen dat in china de bijziendheid van kinderen werd verbeterd door ze naar een naar zich toe en van zich af bewegend balletje te laten kijken
of het ook werkte weet ik niet
volgens het artikel wel
ik kan me er bij voorstellen dat de oogspieren spierballen krijgen en beter kunnen focussen

Ad Verkaad
Berichten: 642
Lid geworden op: 23 jan 2009 14:09
Locatie: 51.926316, 4.450772

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door Ad Verkaad »

Voordat iemand geld uitgeeft aan een dergelijke cursus: het boek van Bates is inmiddels vrij van auteursrecht (zie o.a. Wikipedia), dus kun je het online geheel gratis inzien: Perfect Sight without Glasses.

jesse_huisman
Berichten: 1
Lid geworden op: 02 mei 2011 10:11

Re: oogtraining

Ongelezen bericht door jesse_huisman »

Ik moet zeggen dat ik heel erg enthousiast ben over de Bates methode en het op een natuurlijke wijze terug krijgen of verbeteren van je zicht. 8)

Zelf heb ik maanden geleden mijn bril afgezet, met "de belofte" om deze nooit weer op te zetten. Tot nu toe is dat heel goed gelukt. Alleen wanneer ik moet rijden in het donker gebruik ik hem nog, maar ik verwacht dat dit op termijn ook niet meer nodig is.

Wanneer ik een film kijk draag ik soms voor de ondertiteling een rasterbril, vooral de brillen van Clear Vision Hawaii bevallen mij uitstekend. Hier over ben ik zo enthousiast dat ik ze zelfs ben gaan importeren

Als iemand nog vragen heeft over deze methode of het gebruik van de brillen dan kun je altijd even contact opnemen via de website. Ik kan het ten zeerste aanraden!
Laatst gewijzigd door Radar op 04 okt 2013 11:16, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Commerciële link verwijderd door de Moderator

Gesloten