LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] onverzegelde meter bij oplevering huis

Heb je bepaalde ervaringen met een energiebedrijf? Deel hier jouw mening.
Rijke
Berichten: 3
Lid geworden op: 14 jul 2007 10:56

onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Rijke »

Hallo,

heeft iemand ervaring met deze klacht?

Toen wij van de notaris kwamen en naar het nieuwe huis gingen moesten we zelf de beginstand van de meter aan Nuon doorgeven. We zagen toen dat deze niet verzegeld was. De vorige bewoner had er een wietplantage gehad en die woning was ontruimd. Ook toen schijnt Nuon niet geweest te zijn om de stand op te nemen. Dan hadden ze het ook wel gezien.
Nuon de stand doorgegeven en gemeld dat er geen verzegeling was. Daarvoor moesten we bellen met de storingsdienst. Die wilden niet komen of we moesten betalen. Nu horen er meerdere zegels op deze meter en per stuk bijna €43. dus dat wilden we niet betalen. Wij gaan ervan uit dat wij nieuwe afnemers zijn en dat Nuon de meter goed moet afleveren. Dus mail gestuurd via hun site. Antwoord zou eind november komen. Nooit gekregen. Dus gebeld met de klantenservice. De mevrouw zei letterlijk:" Dan had u de woning maar niet moeten aanvaarden, nu moet u betalen ". Ik vraag om dit op schrift te zetten zodat we een voor beroep vatbare verklaring hebben voor de geschillencommisie energie en water, werd geweigerd, we hadden het nu toch gehoord wat het standpunt van Nuon was en er werd niets op schrift gesteld. Wel werd er gedreigd met boetes als wij het niet in orde maken op onze kosten.

Wie weet hier raad mee?

Ali Bensalah
Berichten: 913
Lid geworden op: 25 feb 2006 17:32

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Ali Bensalah »

Aangetekende brief met klacht naar Nuon. Heb je alvast wat in handen en dan komt het bij Nuon - hopelijk - bij een wat intelligentere afdeling terecht die gespecialiseerd is in geschillen.

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Maarten1234 »

Jij kunt nooit aansprakelijk gesteld worden voor het niet aanwezig zijn van de verzegeling wanneer je het huis overneemt en er op dat moment geen zegel aanwezig is. Jij hebt het gemeld en inderdaad wat mijn voorganger al aangaf, stuur een aangetekende brief. Zo sta je sterk.

Nuon is verplicht je installatie te verzegelen dus zijn zij verplicht te komen. Wel lijkt het mij sterk dat zij niet zijn komen kijken nadat er een wietplantage is ontruimt. Tevens wordt dan hun zijde gecontroleerd qua bedrading. Hun dienen zeker te zijn dat hun installatie veilig is. Een legale zegel geeft dat ook aan. Dit is weer voor hun verzekering een bewijs dat zij de kast veilig hebben gesteld en dat alles aan de eisen voldoet.

Op de installatie horen de hoofdzekeringenkast en de kilowattuurmeter verzegeld te zijn. Dit gebeurd met 1 zegel per onderdeel. Wanneer men een boilerrelais heeft dan is deze ook verzegeld.

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Maarten1234 »

Deze fout is ontdekt voor passeren bij de notaris en ook gezien door de makelaar. Hij heeft dit mondeling aan NUON gemeld. Wanneer hij nu een aangetekende brief met ontvangstbevestiging verstuurd met de mededeling dat er geen verzegeling aanwezig is en het verzoek om dit in orde te maken dan is dat voldoende. Heel die dreigementen zijn nergens nodig voor. Wanneer dit bij hun bekend is, d.m.v. brief en telefoon dan kunnen zij je niets meer maken. Voor bewoning is dit feit geconstateerd en gemeld. Bij verhuizen moet je ook altijd effies kijken of de verzegeling aanwezig is. Zo niet dan moet je dat ook doorgeven. Mond dicht houden is het laatste dat je moet doen, want zie dan maar eens te bewijzen dat de verzegeling er niet op zat toen jij kwam inwonen. Afdeling fraudezaken staat zo op de stoep en dan mag je aan hen gan uitleggen wat er aan de hand is geweest en dan is het aan de inspecteur om te bepalen of je wel of geen maatregelen ontvangt en zo ja welke maatregelen. Mede hierom is het belangrijk de aangetekende brief te versturen en te bewaren. Je bent dan verzekerd dat de inspecteur je niets kan maken. De verzegeling zal dan alsnog kosteloos worden aangebracht. Wel wordt hun installatie nagekeken om eventuele fouten of wijziging te achterhalen. Wanneer blijkt dat jij er niet hebt aangezeten dan kunnen zij jou niets maken.

Heel die geschillen commissie gebeuren is nog lang niet nodig. Dat moet je pas gaan doen wanneer er een inspecteur is langsgeweest en toch maatregelen wilt nemen te de TS. Nu heeft dat gewoon geen zin. Het energiebedrijf is verplicht te zorgen voor verzegeling en jij bent ENKELT als consument verplicht deze nalatigheid, vergissing of vermissing te melden en meer niet.

Niet teveel tijd insteken en je ergens anders druk om maken.

Shine
Berichten: 2479
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Shine »

De vorige bewoner had er een wietplantage gehad en die woning was ontruimd. Ook toen schijnt Nuon niet geweest te zijn om de stand op te nemen
Héél vreemd. Omdat bij ontruimingen en zeker fraudezaken Nuon wel degelijk aanwezig is en dient te zijn. Juist bij fraudezaken is er vaak sprake van verbreking van de zegel(s) door de fraudeur. Afdeling fraude is op de hoogte dat op dit pand fraude is gepleegd door de vorige bewoner en kan derhalve u niet aansprakelijk stellen voor het inorde moetne maken van de meter+zegelingen hiervan.
U bent de nieuwe bewoner van dat pand en de meter aflevering moet tip-top inorde zijn. Daar dient nuon voor te zorgen zonder voor u bijkomende kosten in rekening te brengen.
De reactie van de Nuon medewerker vind ik ronduit verbazend en buiten alle proporties.

Als handreiking hierbij een link (rechterlijke kwestie in soortgelijke zaak.) Lees vooral goed wat de voorwaarden zijn voor aflevering meter en zegels. Wie hiervoor verantwoordelijk is etc.. Verschil met deze rechtzaak is dat u onomwonden kunt aantonen dat u de nieuwe bewoner bent en dus NIET verantwoordelijk kunt worden geacht voor de verbeking/ontbreken van de verplichte zegels, maar dat de netbeheerder/meetdienst in gebreke is gebleven.
http://www.dte.nl/images/102457%20Besli ... 107567.pdf

Vraag: bij passeren van de koopacte was elektriciteit en Gas toen wel aangesloten. M.a.w. deed elektriciteit het toen alweer. Dus heraangesloten?

Ps: Neem in deze kwestie niet contact op met leverancier Nuon maar met netbeheerder Continuon.

Wubo
Berichten: 676
Lid geworden op: 13 mei 2006 23:28

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Wubo »

Dan nog, als dit aangegeven wordt, en het huis zou idd ontruimd zijn ivm wietplantage.
Dan staat dit vastgelegd en is dit te bewijzen.
Daar heb je al een mooi bewijs aan.
ik zou eens kijken of je daar harde bewijzen van te pakken zou kunnen krijgen, als ze echt rare praktijken gaan uithalen.

h@rm@n
Berichten: 717
Lid geworden op: 07 nov 2006 14:40

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door h@rm@n »

In alle voorgaande reacties staan zeker bruikbare tips en uit te voeren handelingen. je kunt niet aansprakelijk worden gesteld voor de aansluiting en meter als er al iemand voor je gewoond heeft. Wel zou ik indien ik in een nieuw huis zou komen de meterkast controleren, maar welke leek denkt hieraan. Ook kun je nog overleggen met de makelaar als deze hierbij betrokken is. Bij een ander energiebedrijf (ik weet niet of dit ook bij Nuon het geval is) zijn er afspraken met politie indien er een hennep(wiet)plantage is en dat de politie vervolgens een inspecteur van dat energiebedrijf (netwerk) informeerd als de inspecteur van het Netwerkbedrijf al niet met de politie is meegegaan. Deze komt ter plekke om de aansluiting en meter(s) op onvolkomenheden na te kijken (zorgt tevens voor de veiligheid, denk aan illegale aftakkingen). En handelt er naar. Bij fraudeleuze handelingen wordt zelfs afgesloten en kan een nieuwe, of de oude verbruiker, zich melden bij het Netwerkbedrijf.
Terug naar de verzegeling. Is het daadwerkrlijk de verzegeling van de meter, of de aansluitkast met daarin de hoofdveiligheid of zelfs beide? Bij de meter zijn er 2 verzegelingen, enerzijds de verzegeling van het klemmendeksel, waar achter de aansluitdraden van het energiebedrijf en de draden naar de installatie, en anderzijds de (fabrieks)verzegelng van de meterkap. Bij onjuistheden aan de fabrieksverzegelingverzegeling dient de meter uitgewisseld te worden. Misschien kun je deze informatie in de brief zetten als je deze nog niet geschreven hebt. Kom je er niet uit, dan de geschillencommissie inschakelen. Tenslotte wil ik je ook verder wel adviseren, indien je daar prijs op stelt. :oops: suc6

Maarten1234
Berichten: 1201
Lid geworden op: 07 sep 2006 04:52

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Maarten1234 »

Tegenwoordig wordt gas, water en elektra niet meer afgesloten. Dit gebeurd enkelt bij sloop, wanbetaling en fraude. Hiervan mag water weer niet afgesloten worden daar deze ons de eerste levensbehoefte voorziet.

Shine
Berichten: 2479
Lid geworden op: 17 jan 2007 11:02

Re: onverzegelde meter bij oplevering huis

Ongelezen bericht door Shine »

Klopt Maarten1234. Maar in dit topic is duidelijk sprake van fraude door de vorige bewoner. Dus dien ten gevolge afsluiting van iig elektriciteit.

Gesloten