LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] bestaan halfjaarlenzen?

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
pcollina
Berichten: 1
Lid geworden op: 06 jan 2006 17:30

bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door pcollina »

Al jaren krijg ik ieder half jaar nieuwe lenzen (en controle) van mijn opticien (geen goedkope keten maar een voor zover ik weet goed bekend staande).
Nu blijk ik opeens vaatingroei te hebben. Ik had al langer irritatieklachten maar daar werd niet echt op gereageerd. Ik ben voor advies bij een andere opticien langsgeweest en die vertelde me dat halfjaarlenzen in blisters (plastic wegwerpverpakkingen) niet bestaan en dat mij al jaren maandlenzen zijn verkocht die zeer waarschijnlijk niet geschikt zijn om een half jaar te gebruiken. Ook op de website van de (duitse) fabrikant staan ze onder maandlenzen.

Kan iemand mij vertellen of deze informatie klopt?
En of ik wat kan doen tegen iemand die dan welbewust het riscico neemt dat zijn klanten permanente oogschade oplopen?

antonia77
Berichten: 65
Lid geworden op: 15 jun 2005 08:22

Re: bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door antonia77 »

Voorzover ik weet (ik ben geen specialist) bestaan ze wel degelijk.Mijn schoonzus draagt al jaren half-jaar harde lenzen .Ik zelf ben in 1996 begonnen met het dragen van zachte lenzen,en ik kon toen kiezen uit dagelijks,maandelijks en halfjaarlijks vervangen.Inmiddels ben ik al lang overgestapt op maandlenzen,schijnt beter te zijn voor je oog.Of er nog steeds 6 maands zachte lenzen verkocht worden weet ik niet.

atos

Re: bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door atos »

Wij dragen thuis met drie personen lenzen. Ik ben ooit begonnen met zachte lenzen. Als ik last kreeg, andere sterkte enz. kreeg ik andere(ik praat nu over ongeveer 27 jaar terug). Dus deze waren voor een lange periode. Toen noemden ze die "jaarlenzen" terwijl je er bv wel twee jaar mee kon doen. Toen mijn traanvocht toch wel wat vettig bleek te zijn ben ik overgestapt op maandlenzen die me zeer goed bevielen. Mijn opticien heeft mij indertijd geen optie aangeboden van halfjaarslenzen (ik praat nu toch wel over vijftien jaar terug). Mijn beide zoons dragen ook maandlenzen omdat je dan makkelijk per halfjaar de sterkte kan aanpassen (uiteraard duurder dan "jaarlenzen"). Ikzelf ben ivm met mijn traanvocht zelfs overgestapt op daglenzen en dit is voor mij ideaal. Uiteraard hangt hier wel een prijskaartje aan.
Conclusie is, dat als halfjaarslenzen zouden bestaan, onze opticien ze zeker zou hebben aangeboden ook ivm met mijn zoons. Beiden wisselen nog erg van sterkte en dan hadden ze geen maandlenzen nodig gehad. Ik ga er dus van uit dat deze niet bestaan in de zachte uitvoering, heb er ook nog nooit van gehoord.

antonia77
Berichten: 65
Lid geworden op: 15 jun 2005 08:22

Re: bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door antonia77 »

Ik ben er in 1996 wel mee begonnen hoor.Zachte lenzen die ik om het halfjaar moest vervangen .

atos

Re: bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door atos »

Ben toch even aan het "googelen" geslaan en inderdaad er staan veel berichten over halfjaarslenzen. Mijn ''foutje'' dus, zal ik maar zeggen. Ik denk dat de reden is dat onze opticien er nooit over begonnen is, omdat ik dus nergens kan vinden dat ze er ook zijn met een cylinder, en dat is nu net het soort lenzen die wij dragen. Misschien ligt het ook aan het soort cylinder en de sterkte van de cylinder. Ik heb uiteraard niet alle sites gelezen maar op een site waar je lenzen kunt bestellen kan het dus niet met een cylinder erbij. Als ik pech heb en mijn cylinder veranderd van sterkte moet ik weer terug naar de maandlens, toevallig alleen een horizontale cylinder van 0,75 wordt gemaakt in de daglens en deze heb ik bij een gewone sterkte van -3,25 en -3,75. Hopenlijk blijft mijn cylinder zo. In maandlenzen zijn er wel verschillende cylinders verkrijgbaar.
Pcollina, ze zitten wel altijd in een potje en niet in een blisterverpakking, dat was ook zo met mijn ''jaarlenzen''.

Nicky24
Berichten: 4
Lid geworden op: 28 dec 2005 12:27

Re: bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door Nicky24 »

Hoi,

ik heb jaaaren zachte halfjaarlenzen gebruikt. Ze bestaan dus echt wel hoor. Maar inderdaad zaten ze in een potje, niet in zo'n plastic wegwerpdingetje. De maandlenzen die ik nu gebruik zijn wel zo verpakt.

Patries
Berichten: 6
Lid geworden op: 15 jan 2006 22:11

Re: bestaan halfjaarlenzen?

Ongelezen bericht door Patries »

Het is zo dat er tot zo'n 4-5 jaar geleden veel gebruik werd gemaakt van halfjaarslenzen (ZACHT!) door opticiens en optometristen. Tegenwoordig zijn de technieken en materialen zo verbeterd en veranderd, dat in de meeste gevallen aanbevolen wordt om maandelijks je lenzen te vervangen. Het prijsverschil is haast miniem. Een doosje maandlenzen heb je (incl. controles bij een goede optometrist) al vanaf € 52,- en een halfjaar lens kostte toen rond de € 46,-. Ik spreek nu niet over een keten, maar over een gespecialiseerde optometristen. De kosten kunnen natuurlijk varieren naar gelang het meest geschikte materiaal, type lens (cylinder) enz.
Er zijn maandlenzen met cylinder te koop, alleen zal misschien niet iedere opticien ze in het assortiment hebben. Het zelfde geldt voor bifocale maandlenzen (met een leesgedeelte).

Gesloten