LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
joostw
Berichten: 228
Lid geworden op: 21 dec 2004 20:21

"‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door joostw »

"‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Homeopathie werkt niet. Er is geen enkel bewijs dat het gebruik van sterk verdunde middelen enig effect heeft. Als het magische water klachten al verlicht, dan is er sprake van een placebo-effect.

Met deze stellige uitspraken wil het Britse wetenschappelijke tijdschrift The Lancet een einde maken aan de discussie over de werkzaamheid van homeopathie. Het artikel en de commentaren daarop staan in het nummer dat vandaag verschijnt. Op de voorpagina staat in grote letters: ‘Dokters moeten oprecht en eerlijk zijn tegen hun patiënten over het ontbreken van enig voordeel van homeopathie.’
Het oordeel wordt uitgesproken op basis van een Zwitsers-Britse studie. De onderzoekers hebben 110 studies waarin homeopathische middelen zijn vergeleken met een fopmiddel, gelegd naast 110 studies waar een gewoon medicijn is onderzocht. Bij de grote, goed opgezette studies was het verschil duidelijk. Homeopathie doet niet veel meer dan een nepmiddel en de conventionele medicijnen hebben een werking groter dan een placebo. Bij kleinere studies was soms enig effect van homeopathie te vinden, maar die konden vanwege methodologische tekortkomingen niet door de beugel.


Deze bevindingen zijn allerminst nieuw. Al zolang homeopathie bestaat, wordt getwijfeld aan de werkzaamheid. Maar, constateert de redactie, hoe dunner het bewijs voor homeopathie door de jaren heen is geworden, hoe groter het aantal aanhangers wordt.
De Lancet-commentator vindt dat artsen niet om de resultaten heen kunnen. Het blad meent ook dat dokters met hun patiënten de tekortkomingen van de reguliere geneeskunde moeten bespreken en voldoende persoonlijke aandacht geven. Dit om te voorkomen dat patiënten op zoek gaan naar alternatieve geneeswijzen.

De timing van de publicatie is niet toevallig. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) rondt een grote studie af naar homeopathie, en bestrijders van alles wat riekt naar kwakzalverij vrezen het ergste. Er circuleert een kladversie van het WHO-rapport, waarin staat dat de afgelopen veertig jaar is gebleken dat homeopathie superieur is aan een placebo en soms zelfs vergelijkbaar is met conventionele medicijnen. Er is een storm van kritiek losgebarsten. De WHO heeft laten weten dat alle opmerkingen worden meegenomen."

Bovenstaand stuk is letterlijk over genomen uit de Volkskrant van 26-08-2005.

En nu ben ik benieuwd of er nog mensen zijn die in alle ernst durven te beweren dat het wel werkt.

Kunnen de ziekenfondsen meteen die troep uit het pakket halen.
:D :D :D :D :D :D :D :D

vvseverine
Berichten: 60
Lid geworden op: 23 feb 2005 15:43

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door vvseverine »

Zonder in te gaan op de wetenschappelijke waarde van homeopathie wil ik opmerken dat je blijkbaar niet zo goed op de hoogte bent van wat het ziekenfonds wel en niet vergoed.
1. Voor behandelingen door alternatieve genezers moet je een aanvullende verzekering hebben
2. Homeopatische medicijnen worden in het geheel niet vergoed. Is ook niet echt nodig want ze kosten vergeleken met de reguliere medicijnen maar een schijntje.
3. Een homeopaat (als hij niet ook huisarts is) krijgt in ieder geval geen 5 euro per maand voor iedere patient in zijn kaartenbak.

Dus tegenstanders van homeopathie hoeven echt niet bang te zijn dat ze zouden moeten bijdragen in de kosten van homeopatische behandelingen van de voorstanders

De enige die daar bang voor kan zijn is de farmaceutische industrie.
De controverse tussen het WHO rapport en The Lancet is m.i. ingegeven door die pharmaceutische industrie, die geen patent op homeopatische medicijnen kunnen krijgen omdat ze niet chemisch worden samengesteld. Zo is het met vitaminepreparaten en anti-oxidanten ook gegaan. Tot ze er niet meer omheen konden en nu zelf deze preparaten op de markt brengen met een hormoontje o.i.d. erbij zodat ze er wel patent op kunnen doen gelden.
Kijk maar eens wat er met melatonine is gebeurd. Daar heeft de pharmaceutische industrie greep op gekregen omdat het een hormoon is. Vervolgens heeft de regering (die wel vaker handjeklap speelt met de grote jongens) zonder dat er enig schadelijk effect van is aangetoond een dosering hoger dan 0,1 mg in de vrije verkoop verboden. De gebruikelijke 3 mg tabletjes kon je vroeger en nu nog in Amerika voor 10 euro kopen terwijl ik nu op recept van de huisarts 20 euro voor eenzelfde hoeveelheid moet betalen.

Veel onderzoek wordt gefinanciert door de farmaceutische industrie en nadat ik de hele geschiedenis over aspartaam heb bestudeerd hecht ik er verder weinig waarde aan. Ik ga wat dat betreft liever af op mijn eigen ervaringen met homeopathie en die zijn tot nu toe heel positief geweest en heeft mij voor een kwaal geholpen waar de reguliere geneeskunst geen antwoord op weet.

joostw
Berichten: 228
Lid geworden op: 21 dec 2004 20:21

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door joostw »

Niet geheel , misschien, maar wel genoeg op de hoogte, klaarblijkelijk.

---------------------------------------------------------------------------------
24. Welke alternatieve geneeswijzen worden vergoed?
Vergoeding is afhankelijk van het soort (aanvullende) verzekering dat u heeft afgesloten. Zorg en Zekerheid erkent de volgende alternatieve geneeswijzen die (aanvullend) verzekerd kunnen worden: Acupunctuur, Antroposofie , Chiropractie, Haptotherapie, (klassieke) Homeopathie, Manuele geneeskunde, Moermantherapie, Medische Shiatsu, Natuurgeneeskunde, Orthomanipulatie, Orthomoleculaire geneeskunde, Osteopathie.

Hieronder worden verstaan de consulten, behandelwijze en geneesmiddelen van erkende behandelaars. Wij verwijzen u naar de polisvoorwaarden, waar de normen van erkenning voor deze beroepsgroepen in vermeld staan.
--------------------------------------------------------------------------------
Als ik een aanvullende verzekering wens, betaal ik mee aan die onzin.
Zou het niet beter zijn als de goedgelovige gemeenschap, de mensen die wel in dit soort "therapieën" gelooft, een apparte aanvullende verzekering aangeboden krijgt.

vvseverine
Berichten: 60
Lid geworden op: 23 feb 2005 15:43

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door vvseverine »

Iemand die in wat jij homeopatische onzin noemt gelooft moet als hij aanvullend verzekerd is toch ook voor andere dingen die hij misschien weer onzin vindt betalen.
Wel ben ik het met je eens dat iedereen zich aanvullend zou moeten kunnen verzekeren voor alleen die hulp die hij wenst en dat geldt wat mij betreft zelfs gedeeltelijk voor het basispakket. Daarin ben ik zelfs verplicht te betalen voor de huisarts terwijl ik van zijn diensten geen of alleen gedwongen (als ik medicijnen of een specialist nodig heb) gebruik maak.
Dus een verzekering voor noodzakelijke medische hulp zoals ziekenhuisopname en operaties voor iedereen en verder alles naar keuze. Dan hoeven we ook geen hautain denigrerende toon aan te slaan ten opzichte van mensen die anders over gezondheidszorg denken.

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door eeliane »

Ja ik denk ook dat homeopathie apart verzekerd zou moeten worden of helemaal niet meer in een pakket zitten. Ik hoef het namelijk niet, zal nooit naar homeopaat gaan dus wat moet ik er mee? Geloof er niet in en wil t niet (meer) hebben.

S.
Berichten: 2164
Lid geworden op: 22 mei 2005 23:52

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door S. »

Wil hier enkel nog aan toevoegen dat wanneer een patiënt niet in een behandeling gelooft, deze zelden zal aanslaan.
Dus iemand die vierkant achter homeomathie staat chemische middelen opdringen bij ziekte, daar plaag je zo'n patiënt enkel mee.

Ook de reguliere geneeskunde heeft de nodige missers gemaakt: denk maar aan middelen als softenon, DES en allerlei andere middelen met akelige bijwerkingen.

Ben veel mensen tegengekomen die zich heel goed voelden bij homeopathie of andere alternatieve geneeswijzen.
Hoe het allemaal werkt weet ik ook niet, maar weet men dit wél precies bij de reguliere geneeskunde?
Aangezien er vaak van inzicht veranderd wordt.

Oja....nog even toevoegen: ik ben dus voor keuzevrijheid.

pluisje
Berichten: 375
Lid geworden op: 27 feb 2005 16:26

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door pluisje »

ja en de softenon ben ik ook een slachtoffer van ik had liever gehad dat mijn moeder dan maar homeopathie had gedaan,nu zit ik met de gebakken peren toch :cry:

pluisje

bitchy
Berichten: 695
Lid geworden op: 18 jan 2005 13:16

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door bitchy »

5 maanden & -tig behandelingen bij de fysio (vergoed) hebben mij nooit geholpen
ik kom bij de chiropractor, die de eerste x meteen een foto maakt die je zelfs na enkele minuten kan bekijken (hoezo wachten op de uitslag :roll: ) en na 3 behandelingen was ik weer volledig aan het werk :D
al een paar jaar ga ik nu 1 x per 3 maanden voor een behandeling en ik al die
jaren heb ik geen ziekteverzuim gehad door rugklachten

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door eeliane »

je hebt homeopathie en andere geneeswijze, prima, maar in die rare korreltjes kan ik niet geloven, ze hebben bewezen dat er in die korreltje bijna geen werkzame stof zit (veel te veel verdund) , alsof je een olympisch bad neemt en er 1 fles alcohol ingooit en dan t hele zwembad alcohol noemt... BIj homeopathie is t meer t geprek met de arts en de tijd die je krijgt, alleen een homeopaat moet zijn plaats kennen. Niet i.p.v. maar als t niet lukt toch regulier.
Hartproblemen? Liever een pilletje van specialist dan korreltje van de homeopaat.

normaal
Berichten: 66
Lid geworden op: 27 aug 2005 19:08

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door normaal »

Ik kreeg een paar jaar geleden last van mijn prostaat en kreeg pillen voorgeschreven van de huisarts. Hier werd ik duizelig en misselijk van. Sindsdien gebruik ik prostavit en heb geen klachten meer.

Alleen moet je dit zelf betalen het alternatieve circuit werkt dus wel degelijk.

gsm-it
Berichten: 150
Lid geworden op: 05 dec 2004 20:47

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door gsm-it »

Voor prostaat klachten is ook Sabal druppels (dr Vogel) te proberen. Dat is voordeliger in het gebruik!

Wat de korreltjes betreft ben ik uit eigen ervaring honderd procent overtuigd dat het wel degelijk werkt.
Belangrijk is dat het juiste korreltje bij de juiste persoon gebruikt wordt.
Dus wat voor de één wel werkt hoeft voor een ander helemaal niet te werken.

vvseverine
Berichten: 60
Lid geworden op: 23 feb 2005 15:43

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door vvseverine »

Het argument dat homeopathie niet werkt omdat je de aanwezige hoeveelheid niet kunt meten is letterlijk heel kortzichtig. Toen we de bacterien nog niet koneden zien bestonden ze wel degelijk. Ook a; hebben we inmiddels heel fijnzinnige meetapparuatuur de quantummechanica heeft ons geleerd dat de richting waarin een molecuul zich heeft bewogen het pad van latere moleculen beinvloed terwijl er geen maraterie omheen aanwezig is. Het feit dat je er niet in gelooft om welke reden dan ook is ieders eigen recht. Maar de discussie over of en hoe de werkzaamheid bewezen kan worden kun je niet op de meetbaarheid van de hoeveelheid werkzame stof baseren. Daar gaat de homeopathie n.l. juist niet vanuit. Die postuleert dat het gaat om de herkenning van het lichaam van de stof ongeveer net als dat molecuul het veld waarin hij zich bevindt verandert. Dan zal het lichaam daarop reageren en de in het lichaam aanwezige giftstof o.i.d. gaan verwijderen.
Een ziektekostenverzekering hoeft wat mij betreft dan ook niet bevoogdend op te treden en op zg wetenschappelijke bewijsbaarheid een behandeling wel of niet te vergoeden. Ze hoeven alleen maar te kijken naar wat de patient wil. En die patient zou niet moeten hoeven betalen voor zijn buurman die anders kiest en vice versa.
Ik vind daarom dat het gehele verzekeringspakket ter keuze zou moeten kunnen worden samengesteld. Maar zolang dat niet kan moeten ook alternatieve therapieen in een aanvullend pakket opgenomen kunnen worden.

Ictinus
Berichten: 127
Lid geworden op: 07 jul 2005 01:00

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door Ictinus »

homeopathie zit tussen de oren. De werkzame stoffen zijn dermate verdund dat er geen enkele sprake kan zijn van enige werkzaamheid ;)

Ict

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door eeliane »

Mee eens

Maarschalk
Berichten: 2899
Lid geworden op: 14 aug 2004 17:03

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door Maarschalk »

Er valt me toch wat op aan de mensen die hier posten.
Zelf ben ik ook nogal kritisch tov homeopathie.
Maar het onderzoek van The Lancet heeft zich gericht op de werkzaamheid niet op de hoeveelheid stof in de medicijnen en aldus kon er geen werking worden aangetoond.
Verder vind ik het jammer dat er weer de standaard beschuldiging van de famaceutische industrie komt. Dit hoor je vaker, maar men komt zelden met bewijs.
Inderdaad worden er onderzoeken gefinancierd door de farmaceutische industrie, maar is daarmee direct hun onafhankelijkheid verdwenen? Hun is in dit geval de onderzoekers.

Micheal Crichton verwoordde dit zeer mooi in zijn laatste boek en veegde de vloer aan met veel van dit soort onterechte beschuldigingen (ondanks dat het over het milieu ging).

Ictinus
Berichten: 127
Lid geworden op: 07 jul 2005 01:00

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door Ictinus »

het spijt me, ondanks alle tegenargumenten is het gewoon zo dat de werkzame bestanddelen in homeopathische producten dermate verdund zijn dat er geen werkzaamheid kan zijn.

Ict

eeliane
Berichten: 1444
Lid geworden op: 06 jun 2005 18:50

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door eeliane »

Homeopathie is een soort psychiatrie, door veel praten raken veel mensen hun problemen kwijt, bijv. slecht slapen, angsten, vage klachtjes waar de reguliere artsen geen raad meer meer weten, maar echt voor grote laten we zeggen, levensbedreigende ziekten kunnen ze niets doen. Een homeopaat is een psychiater zonder psychiatriestudie...'t zijn ook vaak reguliere huisartsen die overgaan op de homeopathie, misschien verdient t meer?!

HvdB
Berichten: 1097
Lid geworden op: 25 aug 2004 17:58

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door HvdB »

Homeopathie is gewoon kwakzalverij. Nu is het gewoon bevestigd.
Dat huisartsen deze homeopathie gaan doen is gewoon om nog meer meer geld te verdienen aan onschuldige personen.

lola
Berichten: 22
Lid geworden op: 16 jul 2005 19:34

Re: "‘Geen bewijs voor effect homeopathie’

Ongelezen bericht door lola »

lieve mensen, willen jullie er a.u.b. wel op letten dat homeopathie en kruidengeneeskunde 2 verschillende zaken zijn. Bij homeopathie is het inderdaad zo dat de stof waar je op zou reageren wordt toegedient maar dan in heel verdunde versie... kruidengeneeskunde (waar ook prostavit onder valt) maakt gebruik van werkzame stoffen in kruiden, waar onze moderne geneeskunde op gebasseerd is. Uiteraard zijn ook daar discutabele versies van, maar van veel van die middelen is aangetoond dat het werkt

Gesloten