De medische diagnose: wondroos en streptokokken.
Meer specifiek wordt het woord diagnose op het medische vlak gebruikt: door een diagnose wordt een ziekte geïdentificeerd vanuit optredende symptomen. De term diagnose is derhalve tegenwoordig doorgaans synoniem met de naam van de ziekte of aandoening waaraan iemand verondersteld wordt te lijden.
In mijn geval geval was er sprake van de diagnose: wondroos.
Echter lijkt deze volgens artsen aanzienlijk veel qua symptomen op die van de bacterie streptokokken A (GAS).
Omdat streptokokken moeilijker is te diagnosticeren maar wel dezelfde symptomen heeft als wondroos, zou dit dus een aanleiding kunnen vormen om een medische fout te maken met alle gevolgen van dien, zonder dat de betreffende arts daarvoor verwijtbaar handelen kan worden aangerekend.
Simpelweg zei mijn huisarts dus: "Ja sorry, het is was de bacterie Streptokokken...maar dat lijkt ook (...) veel op wondroos."
Als de symptomen van wondroos lijkt op de symptomen van streptokokken, dan geldt dat ook vice versa. Het komt erop neer dat een huisarts niet in staat is om onderscheidt te maken tussen wondroos of de bacterie streptokokken. Dit houdt dus in dat de betreffende huisarts twee opties heeft: 1. Erop gokken dat het wondroos is i.p.v. streptokokken met alle gevolgen van dien voor patiënt. 2. Of (z.s.m.) doorzetten naar een medisch specialist.
Een huisarts heeft van veel medische zaken algemene kennis, maar kan zoals begrijpelijk zelf ook niet alles onderzoeken of herkennen. Wel kan de huisarts zorgen voor een doorverwijzing naar een specialist. Van een huisarts mag volgens de Artsenfederatie KNMG verwacht worden dat hij over voldoende kennis en ervaring beschikt om te weten wanneer een situatie ernstig genoeg is om een patiënt door te verwijzen.
Persoonlijk werd ik na een spoedconsult ( met tegenzin van de assistente en waarbij ik nog 50 minuten mocht plaatsnemen in de wachtkamer) niet doorverwezen naar een medisch specialist nadat ik had aangegeven bij de huisarts dat ik extreme pijn had in mijn voet en, ik onwel was geworden na gebruik van verkeerde antibioticum, de antibiotica niet kon binnenhouden, en dat de ibuprofen die ik enkele uren eerder verkregen via de huisartsenpost niet werkte.
Al met al was er geen voldoende aanleiding om mij door te zetten naar een medisch specialist.
Ik moest volgens de huisarts diarreeremmers nemen en de antibiotica gewoon doorslikken. Dat ded ik dus. Echter nam de pijn extreem toe en mijn voet begon meer te zwellen en te verkleuren. Mijn vriendin belde terug naar de huisarts die vertelde dat hij niets meer voor mij kon betekenen en ik moest het er maar mee doen.
Enkele uren later hield ik het niet meer, ik dacht dat mijn voet in brand stond (zo ervaarde ik het). Ik voelde me niet goed en dacht dat elk moment het lichtje uit kon gaan, ik was zwak en had enorme pijn. Ik kon niemand bereiken om dat moment om met mij naar de SEH te gaan, dus besloot om 112 te bellen (tot 2 keer toe), maar ik werd afgewimpeld omdat er volgens de ambulancedienst (Rotterdam-Rijnmond) geen levensbedreigende situatie voordeed.
Uiteindelijk wist ik mijn zwager te bereiken en hij bracht mij naar de SEH. Daar werd ik gezien door een andere huisarts die mij direct liet opnemen voor nader onderzoek.
Binnen 24 uur was mijn onderbeen acuut geamputeerd, werden mijn nieren aangevallen, werd ik drie keer geopereerd, had ik een bloedvergiftiging en daarnaast ook een week in slaap gehouden en lag vier weken op de intensive care.
Wat betreft de verkeerde diagnose vind ik persoonlijk dat fouten maken menselijk is, maar durf dit ook toe te geven. En van een huisarts mag volgens de Artsenfederatie KNMG verwacht worden dat hij over voldoende kennis en ervaring beschikt om te weten wanneer een situatie ernstig genoeg is om een patiënt door te verwijzen.
(Ook mag het Ministerie van Volksgezondheid wel meer (wetenschappelijke) aandacht besteden aan de bacterie Streptokokken A. Er zijn geregeld sterfgevallen en amputaties n.a.v. deze bacterie, echter wordt dit om een of andere reden in de doofpot gestopt. Er wordt dus onvoldoende gedaan met de diagnostiek rondom Streptokokken en om deze ziekte te voorkomen of te genezen. Dit zorgt voor problemen als iemand met Streptokokken bij een (huis)arts komt met te weinig wetenschap over deze kwestie).
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Medische diagnose: wondroos en streptokokken
Re: Medische diagnose: wondroos en streptokokken
Een vreselijk verhaal, maar wat is nu uw vraag voor dit consumentenforum?
Re: Medische diagnose: wondroos en streptokokken
Wondroos en streptokokken zijn niet twee verschillende diagnoses. Wondroos is een ontsteking van de huid die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie is meestal een streptokok of een stafylokok.
Re: Medische diagnose: wondroos en streptokokken
@AER
hier is een forum, waar je vragen beantwoord worden.
https://www.ziekenhuis.nl/forum/dermato ... /item16334
hier is een forum, waar je vragen beantwoord worden.
https://www.ziekenhuis.nl/forum/dermato ... /item16334
Re: Medische diagnose: wondroos en streptokokken
Een vraag stellen is geen verplichting.Miepje1 schreef:Een vreselijk verhaal, maar wat is nu uw vraag voor dit consumentenforum?