LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Mondelinge uitleg

Heb jij een uitgesproken mening over de gezondheidszorg? Ventileer hier jouw mening.
Niek65
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 mar 2014 13:35

Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Niek65 »

Het is toch te gek voor woorden.
De gezondheidszorg moet omlaag, dat is opzich oke.
Maar dat politieke gepeupel in Den Haag vind wel weer iets om die kosten ophoog te krijgen.
Want wat me nu is gebeurt slaat toch op niks.
Ik was laats bij de huisarts voor een rood plekje op mijn huid, en kreeg daarvoor een zalfje, het recept werd door gefaxt naar de apotheek, en ik kon het gelijk afhalen.
Ik kreeg bij de apotheek een uitleg dat ik de zalf 2 a 3 keer per dag moest aanbrengen en als de kwaal verholpen was ik de zalf niet meer hoefde te gebruiken tenzij het weer terug kwam, met een brief erbij waarop stond wat er in de bijsluiter ook al stond, nog wat andere informatie.
Allemaal leuk en aardig, Maar nu krijg ik van mijn zorgverzekering een rekenig dat ik € 6 moet betalen voor een Mondelinge uitleg eerste gebruik medicijnen(eerste uitgiftegesprek)
Als Ik die informatie het goed begrepen dat dan krijg je een eerste uitgiftegesprek krijgt als je 2 maanden of langer een niet medicijnen meer gebruikt hebt.

En dan nog iets nu krijg ik een rekening voor dat gesprek, en komt over een paar dagen of weken de rekening voor dat medicijn zelf, terwijl dat ook in een brief kan, iets wat werkelijk de kosten bespaart

En dan maar zeggen de zorg moet omlaag.

Jantje7
Berichten: 985
Lid geworden op: 15 feb 2013 12:50

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Jantje7 »

Over dit item is al een topic gestart.

https://forum.www.trosradar.nl/viewtopi ... 5&t=142473

Lees en huiver....

vroem
Berichten: 3748
Lid geworden op: 29 jun 2009 13:58

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door vroem »

Ook een apotheker kan nog steeds niet van lucht leven....aangezien de medicijnen zelf fors goedkoper zijn, moeten de inkomsten om salarissen, GWL, huur , verzekeringen etc te betalen ergens vandaan komen...

witte angora
Berichten: 30999
Lid geworden op: 21 okt 2009 20:44

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door witte angora »

Kennelijk was het een rood plekje dat niet met een thuiszorgmedicijn verholpen kon worden? Mijn huisarts stuurt mij soms (voor die paar keer dat ik er kom dan) naar de drogist, omdat dat veel goedkoper is. Dat is ook een manier om de zorgkosten omlaag te krijgen, alhoewel ik, aangezien ik nooit aan de max van het eigen risico kom, het sowieso zelf moet betalen, en de zorgkosten zelf er natuurlijk geen baat bij hebben.

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

[Allemaal leuk en aardig, Maar nu krijg ik van mijn zorgverzekering een rekenig dat ik € 6 moet betalen voor een Mondelinge uitleg eerste gebruik medicijnen(eerste uitgiftegesprek)
De totale kosten van het medicijn, dus het medicijn zelf en de samenhangende kosten, behoren onder de basisverzekering te vallen( behoudens eigen risico). Op https://www.nationale-apotheek.nl/Klant ... edicijnen/ is uitleg over het eerst-uitgifte-gesprek te lezen.

k.quix
Berichten: 2
Lid geworden op: 31 mar 2014 13:02

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door k.quix »

Ik ontving van mijn zorgverzekeraar OHRA een overzicht rekeningen van zorgverleners ad 18 euro van de apotheek voor eerste uitleg gesprek op 14 februari 2014.
Een medewerkster van de apotheek vroeg mij of ik een gesprek en/of uitleg behoefde.. ik antwoordde "nee, dat wil ik niet". Ik had die nl al van mijn specialist ontvangen. Ik heb OHRA hierover gebeld en van een medewerker kreeg ik als antwoord dat iedere uitleg of vraag, hoe summier ook, betaald moest worden! Dus als gevraagd wordt of je uitleg wil dan moet je voor deze vraag ook betalen, al wil je geen uitleg...! OHRA heeft wel met de apotheker gebeld, maar deze zei dat ik weldegelijk uitleg had gekregen en dat ze me zelfs gewezen hadden op de "gevaren"van de inhalator! Dit is helemaal niet waar, maar OHRA wil zich er niet mee bemoeien. Ik ga de rekening van OHRA storneren, want ik wil de rekening niet betalen. Ik heb de apotheker inmiddels een brief geschreven en tevens vermeld dat ik contact zou zoeken met consumentenorganisaties.
Hoogachtend,
Karen Quix

Jantje7
Berichten: 985
Lid geworden op: 15 feb 2013 12:50

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Jantje7 »

k.quix schreef:Ik ga de rekening van OHRA storneren, want ik wil de rekening niet betalen. Ik heb de apotheker inmiddels een brief geschreven en tevens vermeld dat ik contact zou zoeken met consumentenorganisaties.
Ik zou niet storneren. Mogelijk komt u toch aan € 360,- eigen risico. Storneren levert in dit geval alleen een hoop extra kosten op. De € 6,- per medicijn ligt vast in de wet.

Joelk
Berichten: 1
Lid geworden op: 24 apr 2014 21:00

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Joelk »

Ook bij mij zijn kosten in rekening gebracht voor 'uitleg eerste gebruik van medicijnen'. Neusspray: 1 maal daags 2 pufjes per zijde. Bedrag rekening: 12 Euro! Een gesprek van nog geen minuut lang. Bovendien heb ik om uitleg van Apotheek niet gevraagd. Uitleg had ik 5min eerder van de huisarts gekregen. Er is mij bovendien nergens kenbaar gemaakt dat de apotheek hier kosten voor in rekening brengt. Ik voel bestolen. Is dit zomaar toegestaan?!

eleven
Berichten: 3045
Lid geworden op: 15 okt 2013 09:23

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door eleven »

Joelk schreef:Ook bij mij zijn kosten in rekening gebracht voor 'uitleg eerste gebruik van medicijnen'. Neusspray: 1 maal daags 2 pufjes per zijde. Bedrag rekening: 12 Euro! Een gesprek van nog geen minuut lang. Bovendien heb ik om uitleg van Apotheek niet gevraagd. Uitleg had ik 5min eerder van de huisarts gekregen. Er is mij bovendien nergens kenbaar gemaakt dat de apotheek hier kosten voor in rekening brengt. Ik voel bestolen. Is dit zomaar toegestaan?!
De kosten zijn er vroeger in de prijs van het medicijn verwerkt geweest.
Nu moet het transparant gebeuren en de klant kan het lezen wat voor kosten dit zijn.
Ook hier gebeurd, dat de huisarts het al gedemonstreerd heeft, hoe het pompje werkt en gebruikt moet worden, maar toch zijn de kosten in rekening gebracht.
Je kan je klacht neerleggen bij het SKGZ, maar ook jou geef ik weinig kans om dit te veranderen.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door GJvdZ »

witte angora schreef:Kennelijk was het een rood plekje dat niet met een thuiszorgmedicijn verholpen kon worden? Mijn huisarts stuurt mij soms (voor die paar keer dat ik er kom dan) naar de drogist, omdat dat veel goedkoper is. Dat is ook een manier om de zorgkosten omlaag te krijgen, alhoewel ik, aangezien ik nooit aan de max van het eigen risico kom, het sowieso zelf moet betalen, en de zorgkosten zelf er natuurlijk geen baat bij hebben.
Dan heb je net zo'n goede huisarts als ik. Het kan ook andersom: een tijdje terug ging ik een tubetje zalf (weet niet meer precies wat het was) van ca. 5 euro halen bij de apotheek. Zegt het meisje achter de balie dat ik de volgende keer beter een recept kan halen bij de huisarts zodat het gratis is....

Mathilde D.
Berichten: 2156
Lid geworden op: 06 aug 2005 18:41

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Mathilde D. »

GJvdZ schreef:Het kan ook andersom: een tijdje terug ging ik een tubetje zalf (weet niet meer precies wat het was) van ca. 5 euro halen bij de apotheek. Zegt het meisje achter de balie dat ik de volgende keer beter een recept kan halen bij de huisarts zodat het gratis is....
Gratis moet zeker tussen aanhalingstekens staan? Want je betaalt natuurlijk wel eigen risico als het via de basisverzekering verstrekt wordt.

Als een zelfzorggeneesmiddel op recept verstrekt wordt, dan berekent de apotheek wel terhandstellingskosten. Stel je krijgt paracetamol voorgeschreven, dan kost dit bij de drogist €2, en bij de apotheek €14 (€2+€6+€6).Dus dit advies van de apotheek is in het voordeel van henzelf.

muppet-81
Berichten: 110
Lid geworden op: 13 aug 2009 18:55

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door muppet-81 »

@Mathilde
Dat is niet waar, over alle zelfzorgproducten (WTG nee), worden geen terhandstellingkosten berekend.
Paracetamol van €2,- zo, kosten op recept ook nog steeds €2,-
Dit geldt dus alleen voor producten die niet door de verzekering vergoed worden.

criticus1
Berichten: 2
Lid geworden op: 04 mar 2015 14:52

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door criticus1 »

ik zal het eens storneren. ik heb geen uitleg gevraagd en ook niet gekregen.

peter1948
Berichten: 1
Lid geworden op: 20 mei 2015 18:34

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door peter1948 »

Beste lezers,
Het moet niet gekker worden: Ik bestel een recept bij mijn huisarts voor 'Temazepam', een zg. doorslaper. Ik gebruik dit medicijn zelden, maar ik wil het medicijn wel achter de hand hebben. Dus in feite is het een herhaalrecept. De balie mevrouw: moet u euro 13,50 betalen voor "uitleg" , pardon hoezo ? Ik gebruik dit medicijn immers al jaren. Ja maar het is al een tijd geleden. Ik zag er maar van af, laat maat zitten. Maar ik ben kwaad, en voel me bedrogen. Wat een smerige zakkenvullers zijn het toch. Wie doet hier iets aan. Van deze waardeloze regering heb je weinig te verwachten, want de zorg wordt in hoog tempo volledig afgebroken, en zorg is er straks alleen nog maar voor de beter gesitueerde.
Een grif schandaal, inmiddels zoek ik een andere apotheek.

muppet-81
Berichten: 110
Lid geworden op: 13 aug 2009 18:55

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door muppet-81 »

@peter1948

En bij de nieuwe apotheek betaald u ook weer het volledige bedrag omdat u het daar voor de eerste keer krijgt. Dit zijn juist de regels van die "waardeloze regering" zoals u het omschrijft.
U zult de Temazepam (een zogenaamde inslaper, niet doorslaper) langer dan een jaar geleden voor het laatst gehad hebben, en dan handelt de desbetreffende apotheek geheel volgens de regels. De Wettelijke regels, heeft niks met "zakkenvullers" te maken.
Jammer dat u zich niet eerst inleest in de regels voordat u mensen gaat beschuldigen.

Moneyman
Berichten: 30330
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door Moneyman »

Ik zou geen andere apotheek zoeken, maar een ander land. Lost veel meer op - en niet alleen voor jou.

moederslink
Berichten: 12013
Lid geworden op: 11 jul 2014 21:30

Re: Mondelinge uitleg

Ongelezen bericht door moederslink »

peter1948 schreef:Beste lezers,
Het moet niet gekker worden: Ik bestel een recept bij mijn huisarts voor 'Temazepam', een zg. doorslaper. Ik gebruik dit medicijn zelden, maar ik wil het medicijn wel achter de hand hebben. Dus in feite is het een herhaalrecept. De balie mevrouw: moet u euro 13,50 betalen voor "uitleg" , pardon hoezo ? Ik gebruik dit medicijn immers al jaren. Ja maar het is al een tijd geleden. Ik zag er maar van af, laat maat zitten. Maar ik ben kwaad, en voel me bedrogen. Wat een smerige zakkenvullers zijn het toch. Wie doet hier iets aan. Van deze waardeloze regering heb je weinig te verwachten, want de zorg wordt in hoog tempo volledig afgebroken, en zorg is er straks alleen nog maar voor de beter gesitueerde.
Een grif schandaal, inmiddels zoek ik een andere apotheek.
Ik snap uw boosheid helemaal niet ;waar was u de afgelopen 6 jaar ?? Dit 1e uitgiftetarief bestaat al sinds 2009 en toen betaalde u het ook al , alleen sinds 01-01-2014 wordt het apart vermeld op uw declaratieformulier , zodat het inzichtelijk voor u zelf ook wordt. Als u langer dan 1 jr een bepaald medicijn niet hebt gebruikt is de apotheker verplicht opnieuw hierover uitleg/ toelichting te geven en ja dat kost ÷ € 6 en het gaat van het eigen risico af.
Maarrrr.....niet iedere apotheker houdt zich aan de verplichte uitleg helaas. Toch is ook uw temazepam weer een eerste uitgifte na 12 maanden , vandaar. En het zou ook nog zomaar kunnen dat u inmiddels nieuwe medicijnen bent gaan slikken de afgelopen 12 maanden en ja dat moet allemaal maar goed samen kunnen gaan met uw temazepammetje..en alleen een apotheker heeft hiervoor " doorgeleerd"
en zal een verantwoorde uitgifte moeten doen.

Gesloten