Hallo
Wij zijn van plan een keuken aan te schaffen met een "gebrand"graniet blad van 8 cm.
Kan iemand vertellen wat de voor en nadelen zijn van gebrand graniet.
Wij nemen het vooral omdat wij het mooi vinden.
Alvast bedankt.
Jacman
LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Gebrand graniet
Re: Gebrand graniet
Gebrand graniet is een bepaalde uitvoering waarbij het oppervlak voorzien wordt van structuur.
In alle uitvoeringen moet graniet geimpregneerd worden, alleen advies is om dit bij gebrande granieten in de eerste week wat vaker te herhalen. Het geldt voor alle materialen dat om en nabij de kookplaat en de spoelbak extra onderhoud gevraagd wordt ivm het indringen van vlekken.
Het verdonkeren met kleurverdieper wordt vaker gedaan om het blad een diepere kleur te geven. Dit is smaakafhankelijk.
Echt nadelen heeft een gebrand graniet dus niet, zeker als je het een mooi materiaal vindt, dan maakt een beetje extra onderhoud geen verschil, toch?
In alle uitvoeringen moet graniet geimpregneerd worden, alleen advies is om dit bij gebrande granieten in de eerste week wat vaker te herhalen. Het geldt voor alle materialen dat om en nabij de kookplaat en de spoelbak extra onderhoud gevraagd wordt ivm het indringen van vlekken.
Het verdonkeren met kleurverdieper wordt vaker gedaan om het blad een diepere kleur te geven. Dit is smaakafhankelijk.
Echt nadelen heeft een gebrand graniet dus niet, zeker als je het een mooi materiaal vindt, dan maakt een beetje extra onderhoud geen verschil, toch?
Re: Gebrand graniet
Hoi,
Wij hebben sinds mei zo'n blad in onze nieuwe keuken; ook wij vinden het erg mooi. Het bevalt uitstekend in het gebruik. Het impregneren is niet moeilijk. Je moet er gewoon even de tijd voor nemen. En vooral direct doen voor je ook maar iets anders gaat doen. Maar als het goed geimpregneerd is, is het makkelijk schoon te houden en je ziet er niets op.
Zelf zet ik er nooit direct hete pannen op, maar leg daarvoor onderzetters klaar. Teveel hitte schijnt, als je pech heb een barst op te kunnen leveren en dat risico neem ik liever niet in mijn mooie, prijzige blad.
Succes !
Wij hebben sinds mei zo'n blad in onze nieuwe keuken; ook wij vinden het erg mooi. Het bevalt uitstekend in het gebruik. Het impregneren is niet moeilijk. Je moet er gewoon even de tijd voor nemen. En vooral direct doen voor je ook maar iets anders gaat doen. Maar als het goed geimpregneerd is, is het makkelijk schoon te houden en je ziet er niets op.
Zelf zet ik er nooit direct hete pannen op, maar leg daarvoor onderzetters klaar. Teveel hitte schijnt, als je pech heb een barst op te kunnen leveren en dat risico neem ik liever niet in mijn mooie, prijzige blad.
Succes !
Re: Gebrand graniet
Hoe zit het met dat barsten bij dat 'gebobbelde' graniet? Ik kan mij voorstellen dat hete pannen op de 'bobbeltjes' staan en dat er dus veel minder contact tussen hete pan en graniet is. Dan zou ik denken dat het blad ook minder te verduren heeft van hete pannen. Of is dat onzin?
En is het bij het schoonmaken makkelijker (omdat je er minder op ziet) of moeilijker (omdat er misschien meer tussenin blijft zitten)?
En is het bij het schoonmaken makkelijker (omdat je er minder op ziet) of moeilijker (omdat er misschien meer tussenin blijft zitten)?
Re: Gebrand graniet
Schoonmaken is heel eenvoudig. Als het goed geimpregneerd is blijft het vuil niet hangen. En dat het in de bobbeltjes blijft hangen is me nog nooit opgevallen. Gewoon een lekkere vochtige vaatdoek (eventueel met sopje) erover en schoon is het.
Geen flauw idee of door de bobbeltjes hete pannen er wel op zouden kunnen staan, maar geen mens raad het aan, dus ik neem het risico liever niet.
Geen flauw idee of door de bobbeltjes hete pannen er wel op zouden kunnen staan, maar geen mens raad het aan, dus ik neem het risico liever niet.
Re: Gebrand graniet
Hallo,
onlangs heb ik ons aanrechtblad van gebrand graniet geimpregneerd. Naast het fornuis was het oppervlak aan de rand (ong 2 a 3 cm) wat donkerder, maar ik dacht dat dit door de hitte van de wokbrander kwam en misschien weg zou trekken na het impregneren.
Nee dus. Ik vermoed nu dat het misschien vet is wat al een beetje ingetrokken is. Ik verbeeld me ook dat de vlek bij het gebruik na het impregneren nog wat groter was geworden.
Kortom: kan ik dit nog schoon krijgen? En zo ja: hoe?
Alvast dank voor jullie reacties!
onlangs heb ik ons aanrechtblad van gebrand graniet geimpregneerd. Naast het fornuis was het oppervlak aan de rand (ong 2 a 3 cm) wat donkerder, maar ik dacht dat dit door de hitte van de wokbrander kwam en misschien weg zou trekken na het impregneren.
Nee dus. Ik vermoed nu dat het misschien vet is wat al een beetje ingetrokken is. Ik verbeeld me ook dat de vlek bij het gebruik na het impregneren nog wat groter was geworden.
Kortom: kan ik dit nog schoon krijgen? En zo ja: hoe?
Alvast dank voor jullie reacties!
Re: Gebrand graniet
Hallo,
Wij hebben ook een blad van gebrand graniet. En ik heb er na een jaar spijt van!
Er blijft meer rommel achter dan je denkt! En verder begint het blad op verschillende plekken wit uit te slaan!
Geen idee hoe dat komt..
Dus als iemand nog een tip heeft hoe dit op te lossen.. Graag
Bedankt
Ilona
Wij hebben ook een blad van gebrand graniet. En ik heb er na een jaar spijt van!
Er blijft meer rommel achter dan je denkt! En verder begint het blad op verschillende plekken wit uit te slaan!
Geen idee hoe dat komt..
Dus als iemand nog een tip heeft hoe dit op te lossen.. Graag

Bedankt
Ilona
Re: Gebrand graniet
gebruik R55 granietreiniger (van HMK) waarmee je het schoon kunt maken.
Daarna opnieuw impregneren met S35 (van hmk).
Daarna opnieuw impregneren met S35 (van hmk).