LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd. |
[ archief ] Salmonella-zalm van Albert Heijn
Salmonella-zalm van Albert Heijn
Mijn moeder van in de 70 had de afgelopen periode problemen met eten omdat haar wang vanbinnen kapot was. Alleen hele zachte dingen kon ze goed verdragen. Vandaar dat ze de afgelopen weken met name geleefd heeft op gebakken eieren en boterhammen met plakjes zalm. Helaas, ongeluk komt nooit alleen: ze heeft, naar blijkt nu, de besmette zalm van Foppen, gekocht bij Albert Heijn gegeten. Gevolg: ze is 10 dagen geleden in elkaar gezakt en afgevoerd per ambulance. Uiteindelijk heeft ze enkele dagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Door de zeer zware diarree was ze zwaar uitgedroogd en heeft ze uiteindelijk aantal dagen aan de hartbewaking gelegen. Haar hart (waar ze normaal geen enkel probleem mee heeft) functioneerde door deze ellende niet meer goed. Inmiddels is in het laboratorium ook vastgesteld dat het om een salmonella-vergiftiging ging. Mijn vraag: wat kan ik het beste doen? Kan ik hier iemand voor aansprakelijk stellen? Zo ja wie? Albert Heijn? Foppen? Beiden? Wat moet ik daarvoor allemaal doen? Wat kan mij dit opleveren? Wat zijn de kosten? Ik heb het 0800-nummer van Foppen gebeld dat voor dit doel is opengesteld. De reactie daar vond ik overigens erg bedroevend: "Sorry, wij zijn maar ingehuurd. Ik adviseer u een brief te sturen naar Foppen. Beterschap!". Alvast dank voor jullie reacties. PS Naar omstandigheden gaat het weer ok met mijn moeder. Ze is weer thuis, maar heeft natuurlijk wel enorme klap gehad.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Je moeder heeft het product bij de AH gekocht en daar zal je ook je klacht moeten neerleggen.
Bedenk ook dat je salmonella kan krijgen van (niet goed gebakken) eieren.
Dat u moeder zo ziek is geworden is natuurlijk niet fijn, maar 100% zeker is het natuurlijk niet dat het van de zalm komt.
Ook al heeft u bewijs (verpakking?) dat het van de zalm komt, zult u niet hoeven rekenen op een grote schadevergoeding.
Bedenk ook dat je salmonella kan krijgen van (niet goed gebakken) eieren.
Dat u moeder zo ziek is geworden is natuurlijk niet fijn, maar 100% zeker is het natuurlijk niet dat het van de zalm komt.
Ook al heeft u bewijs (verpakking?) dat het van de zalm komt, zult u niet hoeven rekenen op een grote schadevergoeding.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Als u moeder het produkt bij AH heeft gekocht kan ze die aansprakelijk stellen, AH is tenslottenommeke schreef:Mijn moeder van in de 70 had de afgelopen periode problemen met eten omdat haar wang vanbinnen kapot was. Alleen hele zachte dingen kon ze goed verdragen. Vandaar dat ze de afgelopen weken met name geleefd heeft op gebakken eieren en boterhammen met plakjes zalm. Helaas, ongeluk komt nooit alleen: ze heeft, naar blijkt nu, de besmette zalm van Foppen, gekocht bij Albert Heijn gegeten. Gevolg: ze is 10 dagen geleden in elkaar gezakt en afgevoerd per ambulance. Uiteindelijk heeft ze enkele dagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Door de zeer zware diarree was ze zwaar uitgedroogd en heeft ze uiteindelijk aantal dagen aan de hartbewaking gelegen. Haar hart (waar ze normaal geen enkel probleem mee heeft) functioneerde door deze ellende niet meer goed. Inmiddels is in het laboratorium ook vastgesteld dat het om een salmonella-vergiftiging ging. Mijn vraag: wat kan ik het beste doen? Kan ik hier iemand voor aansprakelijk stellen? Zo ja wie? Albert Heijn? Foppen? Beiden? Wat moet ik daarvoor allemaal doen? Wat kan mij dit opleveren? Wat zijn de kosten? Ik heb het 0800-nummer van Foppen gebeld dat voor dit doel is opengesteld. De reactie daar vond ik overigens erg bedroevend: "Sorry, wij zijn maar ingehuurd. Ik adviseer u een brief te sturen naar Foppen. Beterschap!". Alvast dank voor jullie reacties. PS Naar omstandigheden gaat het weer ok met mijn moeder. Ze is weer thuis, maar heeft natuurlijk wel enorme klap gehad.
de verkoper, AH kan het dan weer gaan verhalen op Foppen als ze daar trek in hebben.
Stel AH doormiddel van een aangetekende brief met handtekening retour aansprakelijk voor de geleden schade.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Wil je geld zien?
Of wil je dat je moeder beter wordt?
Ik denk dat alleen je moeder hier iets mee kan, zij is het slachtoffer niet u.
Als ik u was zou ik mij er eerst maar eens op concentreren dat het beter gaat met uw moeder.
P.S. De bewijslast ligt bij uw moeder, dat iets aannemelijk is wil niet zeggen dat dit wettig en overtuigend is bewezen.
Wie weet zat die Samonella wel in een kaasje of Yoghurt....
Of wil je dat je moeder beter wordt?
Ik denk dat alleen je moeder hier iets mee kan, zij is het slachtoffer niet u.
Als ik u was zou ik mij er eerst maar eens op concentreren dat het beter gaat met uw moeder.
P.S. De bewijslast ligt bij uw moeder, dat iets aannemelijk is wil niet zeggen dat dit wettig en overtuigend is bewezen.
Wie weet zat die Samonella wel in een kaasje of Yoghurt....
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
@ nommeke, wat jij je moet afvragen is welke schade heeft ze gehad, dus op financieel gebied ?
Kun je aantonen dat het daadwerkelijk van die zalm is ?
Kun je aantonen dat het daadwerkelijk van die zalm is ?
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Weet je zeker dat het ook echt een verpakking zalm uit de batch met besmetting was, en hebben jullie die verpakking nog? Zo nee, dan staan jullie niet echt sterk, aangezien men een salmonella besmetting op velerlei manieren op kan lopen. En uw moeder is al wat ouder, en dus vatbaarder voor dit soort bacteriën.
De besmette producten zijn de volgende trouwens, de andere Zalmproducten van het AH huisemerk zijn van een andere fabrikant, en dus niet besmet.
AH gerookte zalmblokjes EAN: 8710400130574
AH gerookte zalmfilet EAN: 8710400383932
AH gerookte zalmsnippers EAN: 8718265066915
AH sandwichplakken EAN: 8710400383956
AH warm gerookte zalm Allen
AH zalmsalade EAN: 8718265473072
Euroshopper gerookte zalmfilet EAN: 8712224125903
Excellent schotse zalmfilet EAN: 8710400383970
Excellent seizoenszalm EAN: 8718265473164
Excellent zalmhaasje gerookt Allen
Puur en Eerlijk Sockeye zalm EAN: 8710400628101
De besmette producten zijn de volgende trouwens, de andere Zalmproducten van het AH huisemerk zijn van een andere fabrikant, en dus niet besmet.
AH gerookte zalmblokjes EAN: 8710400130574
AH gerookte zalmfilet EAN: 8710400383932
AH gerookte zalmsnippers EAN: 8718265066915
AH sandwichplakken EAN: 8710400383956
AH warm gerookte zalm Allen
AH zalmsalade EAN: 8718265473072
Euroshopper gerookte zalmfilet EAN: 8712224125903
Excellent schotse zalmfilet EAN: 8710400383970
Excellent seizoenszalm EAN: 8718265473164
Excellent zalmhaasje gerookt Allen
Puur en Eerlijk Sockeye zalm EAN: 8710400628101
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Op het journaal hadden ze het over een Griekse vestiging van Foppen waar de vis zou zijn besmet, maar die supermarkt zalm komt toch meestal uit Noorwegen of Schotland? Of heb ik iets gemist?
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Het is natuurlijk heel erg wat er gebeurd is maar:
een salmonella infectie stelt normaal gesproken niet zo heel veel voor, je bent een nacht beroerd en dan gaat het wel weer over. In het geval van ouderen, hele jonge kinderen en mensen die al ziek zijn kan het heel ernstig zijn. Ik denk niet dat het de schuld van AH of Foppen is dat je moeder al in slechte gezondheid verkeerde. Dus ik denk eigenlijk dat je geen poot hebt om op te staan.
Dan nog wens ik je moeder erg veel beterschap, ik hoop dat de restschade aan het hart en darmsysteem meevalt. Ik snap wel dat je boos bent, het is niet leuk, je moeder was beroerd en jij hebt je waarschijnlijk flink zorgen gemaakt. Toch denk ik niet dat je ook maar iemand aansprakelijk kan stellen.
Isabel
een salmonella infectie stelt normaal gesproken niet zo heel veel voor, je bent een nacht beroerd en dan gaat het wel weer over. In het geval van ouderen, hele jonge kinderen en mensen die al ziek zijn kan het heel ernstig zijn. Ik denk niet dat het de schuld van AH of Foppen is dat je moeder al in slechte gezondheid verkeerde. Dus ik denk eigenlijk dat je geen poot hebt om op te staan.
Dan nog wens ik je moeder erg veel beterschap, ik hoop dat de restschade aan het hart en darmsysteem meevalt. Ik snap wel dat je boos bent, het is niet leuk, je moeder was beroerd en jij hebt je waarschijnlijk flink zorgen gemaakt. Toch denk ik niet dat je ook maar iemand aansprakelijk kan stellen.
Isabel
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Daar worden de zalmen gekweekt, maar het kan heel goed zo zijn dat de verwerking tot eindproducten ergens anders plaats vindt.berend12 schreef:Op het journaal hadden het over een Griekse vestiging van Foppen de vis zou zijn besmet, maar die supermarkt zalm komt toch meestal uit Noorwegen of Schotland? Of heb ik iets gemist?
Zo worden alle garnalen van Heiploeg gepeld in Marokko meen ik. De meeste tijgergarnalen worden gekweekt in de mekong delta, en ook ergens anders verpakt, voordat ze in de supermarkten liggen.
En als ik het goed herinner, heeft Foppen sinds een jaartje of 2 inderdaad een productie vestiging in Griekenland, naast het handelskantoor wat ze er al eerder vestigden.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Tijdens mijn opleiding levensmiddelen technologie werd in deze context het voorbeeld gebruikt van een Engels feest, waar ~200 mensen met salmonella besmette garnalen had gegeten. ~100 mensen hadden niks, ~50 wat kramp, ~30 moesten even een keer overgeven, 18 waren een paar dagen goed ziek, en een oma en een zwangere vrouw overleden er aan.Isabel1 schreef:Het is natuurlijk heel erg wat er gebeurd is maar:
een salmonella infectie stelt normaal gesproken niet zo heel veel voor, je bent een nacht beroerd en dan gaat het wel weer over. In het geval van ouderen, hele jonge kinderen en mensen die al ziek zijn kan het heel ernstig zijn. Ik denk niet dat het de schuld van AH of Foppen is dat je moeder al in slechte gezondheid verkeerde. Dus ik denk eigenlijk dat je geen poot hebt om op te staan.
Dan nog wens ik je moeder erg veel beterschap, ik hoop dat de restschade aan het hart en darmsysteem meevalt. Ik snap wel dat je boos bent, het is niet leuk, je moeder was beroerd en jij hebt je waarschijnlijk flink zorgen gemaakt. Toch denk ik niet dat je ook maar iemand aansprakelijk kan stellen.
Isabel
Overigens is de incubatietijd van een salmonella vergiftiging van dit type ~24 uur, dus dat zou in dit geval betekenen dat de moeder in kwestie, ~11 dagen geleden de besmette zalm genuttigd zou moeten hebben.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Hai,
Overigens, het is inderdaad zo dat niet iedereen ziek wordt, en de mensen die besmet zijn en wel ziek worden daar kan het best zo bij zijn dat ze 'een beetje naar in de buik zijn' en dat dat alles is. Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed en dat het product terug geroepen wordt, maar ik denk wel dat we met zijn allen ook geen enorm drama moeten gaan maken. De kans dat je ziek wordt is aanwezig maar de ernst van de infectie (bij de meeste mensen) valt hardstikke mee. Natuurlijk, je moet er niet aandenken dat iemand overlijdt als gevolg hiervan, de kans daarop is echter klein en ik denk ook dat mensen zich niet realiseren hoe vaak en hoeveel van die salmonella bacterie ze sowieso binnen krijgen (genoten van je kipkluifje op de bbq afgelopen maanden?)
Isabel
Mijn ervaring (ben verpleegkundige) is dat verschijnselen bij ouderen vaak wat langer duren (dus 48 uur kan ook, volgens mij is dat nergens bewezen maar ik zie dat vaak gebeuren) Als de moeder 10 dagen geleden is instort dan zal ze dus ergens tussen de 16 en 12 dagen geleden die zalm gegeten moeten hebben (je droogt niet in 1 dag uit, dus eerst besmet, toen ziek, toen zieker, en toen pas instorten)Overigens is de incubatietijd van een salmonella vergiftiging van dit type ~24 uur, dus dat zou in dit geval betekenen dat de moeder in kwestie, ~11 dagen geleden de besmette zalm genuttigd zou moeten hebben.
Overigens, het is inderdaad zo dat niet iedereen ziek wordt, en de mensen die besmet zijn en wel ziek worden daar kan het best zo bij zijn dat ze 'een beetje naar in de buik zijn' en dat dat alles is. Ik vind het goed dat er aandacht aan wordt besteed en dat het product terug geroepen wordt, maar ik denk wel dat we met zijn allen ook geen enorm drama moeten gaan maken. De kans dat je ziek wordt is aanwezig maar de ernst van de infectie (bij de meeste mensen) valt hardstikke mee. Natuurlijk, je moet er niet aandenken dat iemand overlijdt als gevolg hiervan, de kans daarop is echter klein en ik denk ook dat mensen zich niet realiseren hoe vaak en hoeveel van die salmonella bacterie ze sowieso binnen krijgen (genoten van je kipkluifje op de bbq afgelopen maanden?)
Isabel
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Daarnaast lopen 40.000!! Nederlanders per jaar een salmonellabesmetting op.
http://www.vwa.nl/onderwerpen/levensmid ... met-eieren
Veel producten kunnen besmet zijn met deze bacterie:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclope ... nella.aspx
http://www.vwa.nl/onderwerpen/levensmid ... met-eieren
Veel producten kunnen besmet zijn met deze bacterie:
http://www.voedingscentrum.nl/encyclope ... nella.aspx
Als u geen verpakking van de zalm meer heeft, en u moeder ook veel eieren at, kun je er dus niet zomaar vanuit gaan dat de zalm de boosdoener is.Salmonella komt veel voor in dieren, vooral in pluimvee en varkens. De bacterie leeft vooral in de darm van zulke dieren, maar kan via de ontlasting bijna overal voorkomen. Mensen kunnen ook drager zijn van de bacterie. Als zij onhygiënisch omgaan met eten en drinken, kunnen zij de besmetting overdragen. Salmonella kan voorkomen in diverse levensmiddelen. De meeste bekende voorbeelden zijn rauw vlees, rauw ei, rauwe groente en fruit.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Ben bang dat als je de verpakking niet meer hebt, het hier einde verhaal is. Je kan van zoveel dingen een Salmonella vergiftiging oplopen dus er is geen bewijs.
Wees blij dat je moeder er weer bovenop is gekomen.
Wees blij dat je moeder er weer bovenop is gekomen.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Je moeder is weer opgeknapt. Je vraagt wie je aansprakelijk kunt stellen, maar dan: wil je dan de ziekenhuiskosten terugvorderen? Wordt je moeder daar sneller beter van?
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
In Duitsland zijn naar schatting 7000 kinderen ziek geworden omdat de scholen en instellingen uit kostenbesparing hun eten betrokken van slechts een leverancier. Dat blijkt nu toch erg riskant te zijn, de voedselveiligheid wordt op het spel gezet omdat de producenten en de inkopers teveel kijken naar besparen, niet lokaal inkopen, en het voedsel elders verwerken en slechts een leverancier hebben. Iets om over na te denken.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Volgens mij kunt u geen schade vergoeding eisen daar u niet kunt bewijzen dat uw moeder van de zalm van AH ziek is geworden.
Wel kun u de voedselwaren autoriteit inschakelen (via hun site kunt u een klacht indienen). Zij gaan dan bij de AH controleren, maar ook zij doen niet meer dan een eventuele waarschuwing of boete uitdelen wanneer zij ter plekke iets constateren.
Overigens vind ik het vreemd dat U een schadevergoeding wilt ipv dat uw moeder dit wil.
Wel kun u de voedselwaren autoriteit inschakelen (via hun site kunt u een klacht indienen). Zij gaan dan bij de AH controleren, maar ook zij doen niet meer dan een eventuele waarschuwing of boete uitdelen wanneer zij ter plekke iets constateren.
Overigens vind ik het vreemd dat U een schadevergoeding wilt ipv dat uw moeder dit wil.
Laatst gewijzigd door Nicky_The op 03 okt 2012 16:47, 1 keer totaal gewijzigd.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Ik zou niet afgaan op wat anonieme mensen hier schrijven waarvan U niet weet of ze ook maar enige juridische kennis hebben.
Een specialist zou moeten uitzoeken of het verantwoord is om verse vis zoveel kilometers te vervoeren en de vis daarna in een warm land te verwerken en weer duizenden kilometers terug te vervoeren naar Noord Europa.
Een specialist zou moeten uitzoeken of het verantwoord is om verse vis zoveel kilometers te vervoeren en de vis daarna in een warm land te verwerken en weer duizenden kilometers terug te vervoeren naar Noord Europa.
-
- Berichten: 3573
- Lid geworden op: 03 mar 2009 15:37
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
nommeke schreef:Mijn moeder van in de 70 had de afgelopen periode problemen met eten omdat haar wang vanbinnen kapot was. Alleen hele zachte dingen kon ze goed verdragen. Vandaar dat ze de afgelopen weken met name geleefd heeft op gebakken eieren en boterhammen met plakjes zalm. Helaas, ongeluk komt nooit alleen: ze heeft, naar blijkt nu, de besmette zalm van Foppen, gekocht bij Albert Heijn gegeten. Gevolg: ze is 10 dagen geleden in elkaar gezakt en afgevoerd per ambulance. Uiteindelijk heeft ze enkele dagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen. Door de zeer zware diarree was ze zwaar uitgedroogd en heeft ze uiteindelijk aantal dagen aan de hartbewaking gelegen. Haar hart (waar ze normaal geen enkel probleem mee heeft) functioneerde door deze ellende niet meer goed. Inmiddels is in het laboratorium ook vastgesteld dat het om een salmonella-vergiftiging ging. Mijn vraag: wat kan ik het beste doen? Kan ik hier iemand voor aansprakelijk stellen? Zo ja wie? Albert Heijn? Foppen? Beiden? Wat moet ik daarvoor allemaal doen? Wat kan mij dit opleveren? Wat zijn de kosten? Ik heb het 0800-nummer van Foppen gebeld dat voor dit doel is opengesteld. De reactie daar vond ik overigens erg bedroevend: "Sorry, wij zijn maar ingehuurd. Ik adviseer u een brief te sturen naar Foppen. Beterschap!". Alvast dank voor jullie reacties. PS Naar omstandigheden gaat het weer ok met mijn moeder. Ze is weer thuis, maar heeft natuurlijk wel enorme klap gehad.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Zo te lezen is uw moeder dus gevoelig voor salmonella. In de meeste gevallen kan dit inderdaad geen kwaad. maar mensen met een lagere weerstand moeten goed oppassen met rauwe vis en vlees. Zelf heb ik ook een verlaagde weerstand door medicatie. Mag dan ook geen rauwe vis en vlees hebben. en moet alles verder goed wassen. wat ook erg bacteriegevoelig is is softijs. Daardoor heb ik een keer salmonella opgelopen. 4 weken last gehad van mijn buik. uiteindelijk antibiotica gehad. Wat ook gevoelig is zijn vacuum verpakte vis en varkensvlees wat niet helemaal gaar is. Veel mensen weten dat niet en vinden het lekker om een beetje rauwe hamburer, of varkenshaas te eten. maar hier zitten vaak ook bacterien in die je ziek kunnen maken. Nu u weet dat uw moeder gevoelig is zou ik haar hierop attent maken. Het hoeft dus niet perse aan de zalm te liggen. En kan inderdaad aan veel factoren gelegen hebben. Veel sterkte.
Re: Salmonella-zalm van Albert Heijn
Je bedoelt 'realistische' mensen.berend12 schreef:Ik zou niet afgaan op wat anonieme mensen hier schrijven