LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ben je benadeeld of juist goed geholpen door een makelaar? Geef hier jouw mening.
home2fix

NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door home2fix »

Makelaars handelen hun zaken tijdens de onderhandelingsfase over een huis over het algemeen mondeling en per telefoon af.
Dat kan je bij een geschil echter een enorm probleem opleveren. Als je achteraf wilt bewijzen hoe de zaken zijn gegaan heb je niets, tenzij alle gesprekken op band worden opgenomen.
Maar je verwacht natuurlijk dat je te maken hebt met een makelaar die de NVM erecode en de fatsoensnormen van zakendoen respecteert.

Wij zagen recent een huis te koop staan bij NVM en Era Makelaar Heus -Van Casteren (omgeving Oss). Bij de tweede bezichtiging, op een vrijdag, bleek er al een bod uitgebracht op het huis, maar besloten wij diezelfde dag om ook een bod uit te brengen.

De dinsdag direct daarna kregen wij een telefoontje van onze makelaar, de verkopers hadden voor ons een eindbod. Als we dat zouden accepteren dan was het huis van ons. Wij wilden het huis graag hebben, dus hebben het eindbod onmiddellijk geaccepteerd.

Die dinsdag aan het eind van de middag werden wij weer gebeld door onze makelaar. Een vervelende kwestie. De verkopende partij had helemaal nooit gezegd dat er sprake was van een eindbod, sterker nog het huis was aan anderen verkocht!
Ook onze makelaar was geheel ontdaan. Juridische afdeling van de NVM? Ja, mondeling, dat is uw woord tegen het zijne… U kunt eventueel een hoger bod uitbrengen, onze makelaars zijn verplicht dat aan de verkopers door te geven.

Wij kregen het idee hadden dat er misschien bekenden van de verkopers interesse hadden getoond. Daarom hebben wij direct contact opgenomen met de eigenaren/verkopers van het huis. Die waren even verbaasd als wij, zij wilden alleen de hoogste prijs voor hun huis.
Maar het huis stond al zo lang te koop en een lange periode met twee huizen, ze waren wel érg blij dat het nu verkocht was.

Uiteindelijk bleek het huis, zo vertelde de eigenaar, te zijn verkocht onder de prijs die wij hadden geboden en aan kijkers die later dan dat wij ons bod hadden uitgebracht het huis hadden bezocht. Volgens de eigenaar hadden de huidige kopers wel lang geleden eens eerder een bod uitgebracht, maar dat was zo laag, dat hadden ze afgewezen.

Vriendjes van de verkopende makelaar (Heus en Van Casteren)? Gewoon rustig afgewacht in de weet dat ze bij serieuze kopers tijdig geïnformeerd zouden worden? We zullen het nooit weten.

Klacht indienen? Het huis is u nooit aangeboden, dat hebben we nooit gezegd.

Kortom je staat – zonder huis – met lege handen.
Als je een verkeerde makelaar treft, ook al is die Era of NVM, als koper of als verkoper, die erecode heeft echts niets om het lijf.

Tips of soortgelijke ervaringen (zelfde makelaar?) zijn welkom.

Anthony

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Anthony »

Jammer dat dat soort collega makelaars het voor de goede makelaars de markt en het vertrouwen in ons verzieken. Trieste zaak!

home2fix

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door home2fix »

Nou, inderdaad.

Het is inmiddels al weer enkele weken geleden dat het huis voor onze neus is weggekaapt. Zo voelt het echt, we hebben absoluut het idee dat we enorm aan het lijntje zijn gehouden.
Dat er bekenden van de makelaar lekker hebben zitten wachten, totdat wij als serieuze kopers voorbij kwamen, toen was het wachten - op een lagere prijs - voorbij.
Ze hebben netjes een seintje gekregen in de vorm van "als jullie het nog willen moet je nu dit bieden, dan komen we direct tot zaken".
En waarschijnlijk nog getwijfeld ook, vandaar dat het ons is aangeboden.

Als verkoper is het nog een kwestie van gunnen, maar als verkopend makelaar, moet je je gewoon aan de spelregels houden! Of zou er onder de tafel zijn geschoven?

Maar goed, we hebben op dit moment een behoorlijke drempelvrees om met welke makelaar dan ook in zee te gaan, laat staan hem op zijn woord te geloven
Dus zeker niet goed voor de reputatie van collega makelaars en we vertellen het aan iedereen die het horen wil. Helemaal deze makelaar.

Jesai

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Jesai »

Ik heb een tijd geleden een gesprek op band opgenomen (zonder dat vooraf te melden).
Nou krijg ik van diverse juristen heel verschillende reacties of dat nou wel of niet bruikbaar is in een zaak bij een kantongerecht.
Je mag het wel zonder problemen gebruiken in de onderhandelingen buiten het kantongerecht om zaken enigszins mee te forceren.

Ik had een volstrekt open en rustig gesprek van een half uur, er werd naar mijn overtuiging voldoende toegegeven door betreffende persoon en dan zou dit bewijs alsnog niet te gebruiken zijn???

Gast

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Gast »

Klopt zonder toestemming kan dit niet

Mo.

Gast

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Gast »

Twijfel ik aan. M.b.t. een strafproces zou het kunnen betekenen onrechtmatig verkregen bewijs, maar of dat ook geldt voor het civiele recht actie onrechtmatige daad is maar de vraag. Gewoon proberen niet geschoten is altijd mis.

Blond en slim
Berichten: 86
Lid geworden op: 30 mar 2005 00:22

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Blond en slim »

8) Had u niet ook een klein mailtje naar de makelaar kunnen sturen met de mededeling:

"bedankt voor het bericht dat de woning de onze is als .................. wij geven u dan ook bij deze de opdracht een bod uit te brengen van................opdat de koop is gesloten."

U bent kaptein op het schip, de makelaar de loods. Uiteraard een immer ondoorzichtige zaak die niet door de beugel kan echter u verwijt een partij (alles mondeling doen) wat u ook hebt gedaan!

Gast

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Gast »

Beste blond en dom,

Had jij dan een opdracht tot dienstverlening ondertekend ? Hoe wil jij de makelaar opdracht geven om voor jou een bod uit te brengen ? De makelaar kan slechts voor één partij tegelijk optreden en niet zowel voor de koper als de verkoper. Het bod zul je toch echt zelf uit moeten brengen.

Gast

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Gast »

Dat bod wat zelf gedaan is had ook per mail gedaan kunnen worden of per brief. Op dezelfde wijze met ongeveer dezelfde teksten. Hiermee had die VERKOPEND makelaar zich ook gebonden.

edwin100
Berichten: 8
Lid geworden op: 20 jun 2005 16:55

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door edwin100 »

Aan schriftelijke biedingen zitten grote nadelen!!!
De makelaar die het niet zo nauw neemt met zijn integeriteit kan deze biedingen aan anderen laten zien en dat werkt dan ook niet best.
Makelaars zijn voor 96% integer.
In iedere beroepsgroep zitten er 1 op de 25 die het niet zo nauw nemen ook bij huisartsen etc.

Burner
Berichten: 1
Lid geworden op: 03 okt 2005 18:51

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Burner »

Wij hebben precies hetzelfde meegemaakt. :evil:

Netjes een afspraak gemaakt om bij het huis te gaan kijken.
En we konden diezelfde middag nog terecht.
Huis stond al 1 jaar te koop, aangezien het totaal gerenoveerd moest worden.
Maar wij zagen het wel zitten, het voldeed precies aan hetgeen wat wij zochten.
Een groot nostalgisch huis met veel grond dubbele garage en in het centrum, dus ideale ligging.
1 week later weer een afspraak gemaakt voor een 2e bezichtiging, en direct bij de makelaar gemeld dat we een bod uit gingen brengen.
Er was al eens een bouwkundig onderzoek gedaan, maar die hadden de geintereseerden voor ons, voor zichzelf gehouden.
En aangezien dat er 1 muur verzakt was, wilden we toch graag een bouwkundig onderzoek.
Volgens de makelaar geen enkel probleem.
De maandag na onze 2e bezichtiging belde de makelaar of we serieus geintereseerd waren.
Dus ik direct gezegd dat we nu in onderhandeling gaan en dat onder voorbehoud van het bouwkundig onderzoek de woning verkocht was.
En dit was weer geen probleem volgens de makelaar.
Dus direct een bouwkundig onderzoeksbureau gebeld.
Deze belt de volgende morgen naar de makelaar, en toen was de woning zomaar verkocht. :?:

Vreemd ? nee hoor een woning staat al meer dan een jaar tekoop, en ineens is ie zomaar verkocht.

Uiteindelijk bleek dus dat en wij en de verkoper de dupe waren, omdat de makelaar het huis gewoon heeft vastgehouden voor een bekende.

Raar verhaal, uiteindelijk blijkt de woning voor meer dan 20000 euro onder ons bod verkocht tezijn :shock:



Dit gaat trouwens ook om een NVW makelaar


Sylvia_lief
Berichten: 9
Lid geworden op: 19 jun 2008 22:34

Re: NVM, Era, Makelaars erecode?!? Niet veel om het lijf!

Ongelezen bericht door Sylvia_lief »

wat is een nvw makelaar

Gesloten