[bewerk] Maskering
Om te maskeren dat het om een piramidespel gaat, is het piramidespel vaak om een andere activiteit heen georganiseerd, bijvoorbeeld:
Men wordt lid van een 'travel club' die kortingen op reizen geeft;
Men levert bepaalde diensten, als het afsluiten van verzekeringen;
Men verkoopt een zogenaamd beleggingsproduct dat een hoog rendement op zou leveren;
Men verkoopt goedkope telefoonabonnementen;
Men verkoopt participaties in appartementen in vakantiegebieden (time-sharing appartement);
Men verkoopt alledaagse producten.
Die producten of diensten vormen echter niet de hoofdactiviteit. De hoofdactiviteit bestaat uit het werven van nieuwe deelnemers, die een hoge inleg moeten betalen om mee te mogen doen. Deze methode wordt Multi Level Marketing of MLM genoemd. MLM hoeft echter niet altijd te dienen als maskering van een illegaal piramidespel: het is op zichzelf een legale activiteit, zolang de nadruk maar op de verkoop van een product ligt. Voorbeelden van MLM-organisaties zijn Cobra Group verschillende divisies , ACN (telefonie), Amway (huishoudelijke artikelen), Oriflame (cosmetica) en Tupperware. In het geval van ACN is er in enkele landen (oa. Australië, Finland en België) reeds (gerechtelijk) aangetoond dat het om pyramide-achtige constructies gaat en zijn er restricties opgelegd [1].
[bewerk] Kenmerken
Vaak is de grens tussen piramidespel en legale MLM-onderneming erg moeilijk te trekken. Piramidespelen vertonen echter een aantal kenmerken:
Quote....
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
Er staat dus dat mlm wel legaal is maar de grens is moeilijk te zien, Daar zit natuurlijk ook het probeem omdat zodra mensen die zich met mlm bezig houden het werkelijke doel ( verkoop van artikelen ) uit het oog gaan verliezen het steeds meer op het piramidespel gaat lijken en dus is de link voor veel mensen wel belangrijk, Iedereen kan dan dit zelf beslissen of het doel duidelijk genoeg is.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Piramidespel