Consumenten die wat oplettender zijn, kijken al snel naar termen als of er wel/geen BPA in een flesje zit. Dankzij eerdere Radar uitzendingen weten we namelijk dat we BPA moeten vermijden.
Jammer dat Radar nu geen woord over BPA rept, maar voor ons een nieuwe stof introduceert: DiBP.
Op de website van Dopper staat:
https://help.dopper.com/nl/is-mijn-dopp ... materialen
DiBP is een ftalaat, wat volgens Dopper dus niet in hun producten zou moeten zitten.Is mijn Dopper fles gemaakt van veilige materialen?
Absoluut. Dopper producten zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, BPS of ftalaten. Ze voldoen aan de Europese (EC No. 1935/2004) en Amerikaanse (FDA) voedselveiligheidsvoorschriften.
Maar geloof ons niet op ons woord. Alle Dopper-flessen zijn Cradle to Cradle Certified®. De gouden standaard voor veilige, circulaire en verantwoorde producten. Dit betekent dat uit verschillende beoordelingen is gebleken dat er geen giftige stoffen vrijkomen bij het gebruik van een Dopper-fles. En dat het klaar is voor de circulaire economie.
Het onderzoek van Tegengif (waar de uitzending op gebaseert is, in samenwerking met McGill-universiteit in Canada), is te vinden op:
https://www.tegengif.nl/wp-content/uplo ... report.pdf
("Characterization of chemical mixtures migrating from plastic-based materials used in reusable water bottles for children")
De kleur van de Dopperfles is in deze studie magenta, wat in de studie fles "Plastic NL 01" zou moeten zijn, wat in de studie vier samples heeft: NL 01-1 t/m NL 01-4.
Slechts in één van de twee gewaste geteste samples van Dopper wordt in de LC-QTOF-MS analyse na 10 dagen DiBP aangetroffen, wat vreemd is, waarom niet in beiden?
Dopper zegt in de reactie op Radar o.a.:
https://radar.avrotros.nl/artikel/react ... ssen-60619
Erg teleurstellend dat dat niet in de uitzending wordt genoemd. Kijkers die de TV uitzending hebben gezien, zullen de conclusie trekken dat je alle plastic flessen inc. Dopper moet vermijden. Kijkers die ook de reactie van Dopper hebben gezien, kunnen al snel twijfels krijgen aan de zorgvuldigheid van Radar en Tegengif en de onderzoekers van het onderzoek.Wat we in de korte tijd wel hebben kunnen vaststellen, is dat de Dopper Original-fles tegelijkertijd met andere flessenmerken in de vaatwasser is gewassen als onderdeel van het onderzoek. Gelet op de geringe gemeten hoeveelheid DiBP die zijn aangetroffen en het feit dat bij het andere Dopper Original-testexemplaar niets is aangetroffen, is cross-contaminatie niet uit te sluiten.
Even voor de duidelijkheid, ik heb geen enkele affiliatie met Dopper of welke andere flessenproducent dan ook.