LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Erfdienstbaarheid laten vervallen

Overige onderwerpen met juridische of financiele achtergrond.
willumpie
Berichten: 3
Lid geworden op: 28 jan 2011 11:20

Erfdienstbaarheid laten vervallen

Ongelezen bericht door willumpie »

Hallo allen,

Ik heb even een vraag. De situatie is als volgt :

Wij hebben een nieuwbouwwoning gekocht waarvan de grond direct grenst aan een aantal huurwoningen. Deze huurwoningen hebben allen een achterom die naar de weg loopt. Nu hebben onze "nieuwe buren" een poort aan de zijkant en staat er ook in de akte van levering dat wij over het gehele pad aan de zijkant van onze (hoekwoning) erfdienstbaarheid hebben. Dit terwijl de "buren" ook gewoon hun poort aan de achterzijde hebben.

Wij zouden het liefst de tuin zo breed mogelijk maken en dus het pad willen laten vervallen. Dit omdat het geheel onze grond is, alsmede het feit dat wij daar niemand mee blokkeren, alleen de buren kunnen er dan niet aan de zijkant uit, maar aan de achterkant van hun tuin.

Kan iemand ons adviseren of wij dit pad kunnen laten vervallen. Wij vinden het namelijk best belachelijk dat wij voor het hele pad de grond moeten betalen (600 euro per meter en 30 meter) en niet bijvoorbeeld het halve pad (wat wel vrij normaal is, zoals onze eigen achterom, die is fifty-fifty.

Nu is mijn vraag :

Kunnen wij op de een of andere manier via de rechter of via de woningstichting die de huizen verhuurt van onze buren afdwingen dat wij geen pad hoeven aan te leggen en dit bij de tuin betrekken?

Ik hoor het graag.

Met vriendelijke groet,

Walter Kruithof

SJZ
Berichten: 4103
Lid geworden op: 09 aug 2003 21:03

Re: Erfdienstbaarheid laten vervallen

Ongelezen bericht door SJZ »

Je kunt om opheffing van de erfdienstbaarheid vragen. Is een leuke uitzending over geweest jaren geleden in de "Rijdende Rechter", betrof ook zoiets in Den Helder.

Belangrijke vraag is of je de buren daar mee treft. Betekent het dat zij voortaan als zij hun container aan de weg willen zetten in plaats van een paar stappen ineens twee stegen en een halve straat door moeten lopen (dat is het voorbeeld uit die TV-uitzending)? Dan krijg je de erfdienstbaarheid er niet af.

marcel75
Berichten: 1639
Lid geworden op: 12 jan 2008 16:22

Re: Erfdienstbaarheid laten vervallen

Ongelezen bericht door marcel75 »

Je kunt beter eerst in overleg treden met de juridische buurman voordat je meteen naar de rechter stapt. Bedenk wel dat de opheffing van een erfdienstbaarheid een voor de overdrachtsbelasting belastbaar feit is dat tegen 6% belast zal worden. Hiervoor is namelijk de tijdelijke verlaging naar 2% niet van toepassing.

Uiteindelijk zul je een en ander bij de notaris moeten regelen.

Gesloten