LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Andere onderwerpen over werk en inkomen.
NickMilkTeaser
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 nov 2016 14:19
Contacteer:

Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door NickMilkTeaser »

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum..
Ik ben eerstejaarsstudent bachelor elektromechanica aan Vives Kortrijk. In de loop van het jaar moet ik een keuze maken wat ik de volgende 2 jaar ga verderstuderen.

Nu twijfel ik tussen de 2 onderstaande studies:
-Bachelor elektromechanica (wat ik nu doe)
-Bachelor automatisering

Ik ben al een tijdje research gaan doen over de lonen met dit diploma.
Ik zie steeds altijd hetzelfde getal terug en dat is 2000 bruto. Wat ik persoonlijk wat telleurstellend vind.
Een vriendin van mij is pas 2 weken bezig als bejaardeverzorgster en heeft maar een bso diploma secundair onderwijs en verdiend 1650 euro NETTO. Dat zou al veel meer zijn dan ik zou krijgen volgens die bronnen. Terwijl ik met mijn secundair diploma al veel hoger zit.

Kan er iemand mij een realistisch getal geven hoeveel ik ongeveer zou kunnen verdienen en ev. een verschil zou kunnen geven tussen elektromechanica/ automatisering. En tot welk getal dat max. zou kunnen groeien.

Alvast bedankt

Groetjes
Nick
Laatst gewijzigd door Radar op 06 nov 2016 15:14, 1 keer totaal gewijzigd.
Reden: Titel aangepast vanwege leesbaarheid / duidelijkheid

Moneyman
Berichten: 30139
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door Moneyman »

Niets veranderlijker dan de arbeidsmarkt. Wat voor salaris jekrijgt, is wat je op dat moment waard bent. En dat heeft mee te maken met vraag en aanbod dan met welk diploma je toevallig hebt. Ga doen wat je leuk vindt, niet wat het meest verdient...

kuklos
Berichten: 9777
Lid geworden op: 24 aug 2004 11:06

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door kuklos »

Als ik het goed begrijp ben je Belg, en dit is een Nederlands forum, dat maakt het lastig.

Verder: 2.000 bruto vind je teleurstellend? Wat vind je dan realistisch? VerdienT is met een T, als bachelor student moet je dit weten.
Wat zij netto verdienT is misleidend. Daar kan van alles bij zitten waardoor haar bruto salaris best laag kan zijn, maar het netto toch heel wat is. Ploegentoeslag, nachttoeslag, reiskosten etcetera. Noem maar op.

olaf79
Berichten: 8271
Lid geworden op: 17 okt 2011 23:53

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door olaf79 »

Kwestie van vraag en aanbod. Bejaardenverzorgers zijn er weinig en dus verdienen die relatief veel. kijk niet alleen naar aanvangssalaris, doorgroeimogelijkheden zijn ook belangrijk. Tevens, natuurlijk of en hoe snel je een baan vind. Verder is natuurlijk zeer relevant wat je zelf leuker vindt, immers is dit iets waar je een groot deel van je leven mee aan de slag gaat. Persoonlijk denk ik dat er in automatisering meer toekomst zit.

stofzuigertje

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Als je op de TU delft zit is €2000,- netto al erg laag.

GJvdZ
Berichten: 7404
Lid geworden op: 03 nov 2010 13:49

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door GJvdZ »

In Nederland is het startsalaris voor een bachelor in de genoemde richting ca. 2500...2800 euro bruto. Netto komt dat overeen met ca 1950...2150 Euro. Om dat nettosalaris in Belgie te krijgen zal het brutosalaris wat hoger moeten liggen.

Qua studierichting maakt het niet uit. Voor beide zijn de toekomstverwachting goed. Elektromechanica zal profiteren van robotica, automatisering van IoT. Deze twee hebben veel raakvlakken, dus ik neem aan dat er bij de studie elektromechanica ook wel een IT component.

NickMilkTeaser
Berichten: 2
Lid geworden op: 06 nov 2016 14:19
Contacteer:

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door NickMilkTeaser »

Elektromechanica is de ruimste technische studie die er zo wat is. Gaat van motoren tot ICT en arduino tot CAD tekenen. Ik heb al wat ervaring in de praktijk door vakantiejobs maar die vielen in de meeste gevallen wel tegen. Van onvriendelijke collega's tot werkdagen van 15uur. Vandaar dat ik kies om verder te studeren.
Ik kreeg zelfs soms verwijten naar mijn hoofd dat ik te weinig 'ervaring' heb als jubstudent.. Ik ben ook nog maar net geen 18..
Vandaar dat ik het liefst werk wil waar er doorgroeikansen zijn. Ik ben niet de meest handige, maar ik zie soms wel betere oplossingen in mijn hoofd dan andere.
Een master zou voor mij dan weer te hoog gegrepen zijn (op dit moment). Ik zou de druk nog niet aan kunnen.

Ik zit nu vooral in met de keuze tussen elektromechanica en automatisering al vind ik automatisering beter mijn ding maar vind ik de theorielessen wel lastiger en saaier. Automatisering is dan ook meer gespecialiseerd alleen in alles wat met automatisering te maken heeft. Elektromechanica is dan weer een pak ruimer, met dat diploma kan je wel overal aan de slag.

En over die lonen.. Ik vind het wat raar dat ik overal hoor dat er een tekort is aan mensen met een technische opleiding. Bij de info over mijn opleiding las ik dat ik ook 1 van de hoogste startlonen van alle bachelors zou mogen krijgen. Maar daarvoor moet ik 3 jaar hogeschool doen. Terwijl iemand die gewoon beroepsonderwijs deed op haar 18de gaat werken in de verzorging en meteen al 1650 netto heeft. Mijn vader zit al meer dan 25 jaar in de technische sector en heeft maar een paar honderd meer en daar aanvaarden ze ook alleen maar bachelors meer voor hetzelfde werk dat hij doet.

Maar als ik hier de reacties lees zou ik dus na verloop van tijd meer opslag mogen verwachten dan een verzorgende bv.?
Laatst gewijzigd door NickMilkTeaser op 06 nov 2016 22:14, 1 keer totaal gewijzigd.

absent
Berichten: 315
Lid geworden op: 26 okt 2016 18:30

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door absent »

Nou, als je alleen kijkt naar wat eventueel het minimum salaris zou moeten zijn ( face facts, je vindt na afstuderen niet altijd en zomaar je droombaan) dan zou ik toch voor een andere studie kiezen. Wereldheerser , afgestudeerd dictator.... zoiets. Dat je geen oliesjeik kunt worden heb je overigens aan je vader te danken...

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door kweenie »

Belangrijkst lijkt mij een studie die je ligt en bij je past. Dan is er meer kans dat je positief opvalt bij werkgevers en dat je kunt doorgroeien. Bij dit soort studies is het aanvangssalaris vaak een stuk lager dan waar je na verloop van tijd kunt verdienen. Maar dan moet je wel willen en kunnen doorgroeien. Dat betekent soms ook dat je van werkgever moet veranderen voor een betere baan. Daarbij zal een nieuwe werkgever eerder kiezen voor iemand die enthousiast is over het vak.

Iemand die bejaardenverzorgster wordt, zal heel wat minder doorgroeimogelijkheden hebben. Die zit al vrij snel aan het maximum van wat je kunt verdienen. Veranderen van werkgever zal dan ook niet helpen, de inschaling zal overal immers volgens de zelfde Cao normen zijn.

stofzuigertje

Re: Kiezen voor bachelor elektromechanica of automatisering?

Ongelezen bericht door stofzuigertje »

Ik weet dat als je een Beta studie doet er volop werk is maar waar je de Bachelor haalde kan ook bepalen hoe makkelijk je werk vind en
of je een redelijk salaris kreeg.

In Eindhoven en Delft komen diverse bedrijven langs die banen aanbieden aan de betere voordat ze hun Bul haalde...
Wel is Delft is beperkter en meer gericht dan daar waar je nu zit.

Of je wilt en kunt verhuizen, andere regels en dat zal ook niet mee vallen.
Maar je bent niet aan Vlaanderen verbonden en tijdig werkgevers zoeken en als ze dagen organiseren met gratis borrel, daar komen
de werkgevers die hard op zoek zijn om die borrels te betalen dus maak tijdens je studie al contact en bezoek ze eens met klein groepje,
minder reiskosten en zo kom je voor dat je je Bachelor haalde al vaak aan een goede baan.

De afstudeer scriptie kun je richten op.... en zo haal je makkelijker succes en hogere begin salarissen.

Gesloten