LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] nabestaandenpensioen laag(??)

Discussieer hier over pensioenregelingen, levensloopregelingen en aanverwante zaken.
gerard26563
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 mar 2008 18:47

nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door gerard26563 »

Hallo allemaal.
Ik ben zoekende naar informatie voor mijn schoonmoeder.
Mijn schoonvader is ruim 4 jaar geleden overleden.
Mijn schoonmoeder krijgt €121,44 netto per maand(!) nabestaandenpensioen.

Geschiedenis werk schoonvader.
In 1956 in dienst bij Philips,...1:1 overgegaan --> AT&T in 1987 --> werd later Lucent technologies. In 1997, na 41 jaar werken met de VUT.
Pensioenopbouw vanaf 1964--> 2004 ( toen werd hij 65).

Is dit normaal! dat het zó laag is?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door kweenie »

Lijkt mij wel heel laag. In de regel is het nabestaandenpensioen zo'n 70% of 60% van het ouderdomspensioen. Tenzij een deel van het nabestaandenpensioen is ingeruild voor een hoger ouderdomspensioen, maar daar had je schoonmoeder ook voor moeten tekenen. Of hij had een heel laag inkomen, niet veel boven het minimumloon, zodat er over maar weinig inkomen pensioen is opgebouwd.

Ik zou dus de pensioenpapieren van een paar jaar geleden erbij pakken en kijken wat er toen aan opbouw en rechten was, en eventueel het philips pensioenfonds bellen.

gerard26563
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 mar 2008 18:47

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door gerard26563 »

Bedankt Kweenie,

Ik heb een mail verstuurd naar Philips en die wimpelt het af richting Lucent. Tot zover dus de medewerking van Philips waar de beste man dus 31 jaar voor gewerkt heeft!
Vluchtgedrag van Philips ipv hulp?

De retour-mail heb ik direct doorgestuurd naar Lucent,...ben benieuwd wat hun mij kunnen melden.

indicatie...
Het inkomen van m'n schoonvader was in 1984 300 gulden boven minimumloon (bruto),..en in 2004 was dat 400 euro boven minimumloon.

Lijkt mij prima!

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door kweenie »

Het bruto jaarinkomen was dan dus ongeveer 21 duizend euro. Het pensioen wordt opgebouwd over het deel van het inkomen dat boven een bepaalde 'franchise' ligt. Dit omdat je na je pensioen ook al AOW krijgt, en je over dat deel van het inkomen dus geen pensioen hoeft te hebben. Er wordt dan bv. over de eerste 15000 geen pensioen opgebouwd, omdat iemand die voor het pensioen 15000 zou verdienen, na het pensioen met alleen de AOW al op 70% van zijn laatste inkomen zou zitten. (Die franchise is overigens afhankelijk van de pensioenregeling: sommige pensioenfondsen hebben een hoge franchise en een hoger opbouw percentage voor wat er dan overblijft, andere pensioenfondsen hebben een lagere franchise en een lager opbouwpercentage over de rest.)

Stel dat de franchise 15000 was, dan zou er dus over 6000 pensioen worden opgebouwd. Waarschijnlijk had hij na die 41 jaar pensioenopbouw wel recht op 70% van die 6000, dus zo'n 4200 per jaar. Na zijn overlijden heb je waarschijnlijk weer recht op 70% daarvan, dus 2940. Deel je dat door 13 (12 maanden plus vakantie), dan houd je bruto zo'n 226 per maand over. Netto zou je daar wel meer van moeten overhouden dan die 121, maar er zal geen gigantisch verschil zitten met wat je nu krijgt. En het hangt er dus ook maar van af hoe de pensioenregeling precies in elkaar zit, hoeveel ed franchise was etc.

Een tweede mogelijkheid is ook nog dat hij, toen hij met de vut ging, een deel van zijn pensioen moest gebruiken om die vut te financieren, of als aanvulling op de vut. Of dat zijn pensioen gebaseerd is op een lager vut-bedrag ipv het laatste salaris. Dat zijn dingen die Lucent zou moeten vertellen.

Overigens, zijn de pensioenrechten van de Philips pensioenregeling wel over gegaan naar de Lucent pensioenregeling? Anders heb je kans dat er bij het Philips pensioenfonds ook nog een potje geld is.

gerard26563
Berichten: 14
Lid geworden op: 18 mar 2008 18:47

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door gerard26563 »

...bedankt....ik ga dat nog even uitzoeken....ook mbt die zgn. franchise!

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door kweenie »

Ik zag op de site dat voor de franchise voor mensen die voor 1999 in dienst zijn volgens mij nu 20.112 is. Die franchise zal in het verleden wel lager hebben gelegen, dus wellicht 17.500 in 2004? Dan is het pensioen dus gebaseerd op zo'n 4000 euro per jaar, wat resulteert in een nabestaandenpensioen van zo'n 2000 bruto per jaar, of zo'n 150 per maand. Trek daar ongeveer 20% belastingen vanaf, dan kom je op ongeveer 120 euro netto.

Dit lijkt misschien erg laag, als je zo lang bij het bedrijf hebt gewerkt, maar je moet er ook rekening mee houden dat de pensioenleeftijd van de regeling volgens mij 60 jaar was, dus dat je standaard ook nog 5 jaar een volledig pensioen kreeg, waarbij ook een soort compensatie zat voor het nog niet hebben van aow. Dat zijn dus 5 erg dure jaren voor het pensioenfonds. En daarvoor ook nog een paar jaar vut.

marieke2407

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door marieke2407 »

hallo kweenie

ik moet zeggen en dit meen ik..geen kwaadheid maar gewoon oprecht dat je wel weet waar je het over hebt...
ik wordt al duizelig als ik er naar kijk...
mijn man is nu 38 en we hebben afgesloten toen wat we maar konden afsluiten..ook nabestanden enz enz..en pensieon natuurlijk,al moeten we nog maar zien wat daar van over is straks,maar goed...

ik wilde je dat ff zeggen,ik vind het knap!

ik weet idd wel dat je zelf achter sommige pensioenen aan moet gaan,mijn man heeft toen het pensioen inging 1 jaar bij een bedrijf gewerkt,daarna nu bij het bedrijf waar hij nu werkt,dus je hebt kans dat ze straks niet komen van dat ene bedrijf...nu is het niet veel,al verdiende hij goed,maar ik weet ze dan wel te vinden ;-)

respect voor hoe je iemand zo helpt! meen het echt ,...!!!

groetjes marieke

[email protected]
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 jul 2009 12:09

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door [email protected] »

Mijn man is bijna 5 jaar geleden geheel onverwacht overleden op 50 jarige leeftijd. Dit was op 8 sept.
23 okt erna ontving HIJ een brief van zijn werk, dat de pensioenverzekeringen elders waren ondergebracht onder andere voorwaarden dan voorheen.
Alles bleek met terugwerkende kracht in te zijn gegaan per 1 januari. Er bleken oa gaten te zijn gevallen in het nabstaanden pensioen (bij alle werknemers want niemand wist er van). Ik kon dit dus niet meer aanvullen omdat mn man was overleden, dus geldde volgens het bedrijf en de verzekering de nieuwe regeling. Overigens na veel gebel etc verwijzen ze steeds naar elkaar, hun fout hun fout, en ik zit met de ellende. Volgens mij krijg ik dus nu veel te weinig, na 30 jaar arbeid bij dezelfde zaak heeft mijn man kennelijk al die jaren voor joker betaald.
Via juridisch loket kreeg ik een verwijzing naar een pro deo advocaat maar die was volgens zijn zeggen niet voldoende gespecialiseerd in pensioenrechten. En daar zit ik ...
wie o wie kan mij (verder) helpen

mijn gebruikersnaam is overigens niet (meer) mijn mailadres
dat is nu: [email protected]

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door kweenie »

Er zijn twee verschillende regelingen/contracten.

Je man had een pensioenovereenkomst, afgesproken met de werkgever, waarin een bepaalde toezegging is gedaan. Daarnaast heeft de werkgever voor de uitvoering van de pensioenovereenkomst een contract met een verzekeraar. Daarin kan van alles zijn afgesproken over de financiering etc.

In principe heb jij met de overeenkomst met de verzekeraar weinig te maken. Je man had een pensioenregeling afgesproken met de werkgever, die de uitvoering daarvan weer aan de verzekeraar heeft uitbesteed. Dat kan de werkgever niet zomaar eenzijdig aanpassen, daarvoor moet worden overlegd met vertegenwoordigers van de werknemers.

Wat eventueel nog wel zou kunnen is dat er met de vertegenwoordigers van de werknemers een aanpassing in de pensioenregeling is afgesproken, en dat die voor iedereen geldig is. Dat is een beetje het zelfde principe als wanneer er een bepaalde collectieve loonstijging wordt afgesproken met vertegenwoordigers van de werknemers: die is ook voor iedereen geldig. Het kan dan zijn dat de communicatie daarover veel later is dan het moment van ingaan.

Wel is het zo dat de opgebouwde pensioenaanspraken niet zomaar mogen dalen. Als in de oude regeling dus een x-bedrag aan nabestaandenpensioen was afgesproken, dan kunnen ze dat niet zomaar weer afpakken. Maar het nabestaandenpensioen bestaat ook voor een groot deel uit een verzekerd bedrag voor de toekomstige jaren, en dat bedrag kan dus wel lager worden.

Het is dus zo op dit moment moeilijk te zeggen wat er bij je man aan de hand was. Daarvoor zul je ook het oude en nieuwe pensioenreglement moeten bekijken, om te zien wat er is afgesproken over het nabestaandenpensioen. En wellicht kan een pensioenjurist daar naar kijken.[/i]

[email protected]
Berichten: 2
Lid geworden op: 07 jul 2009 12:09

Re: nabestaandenpensioen laag(??)

Ongelezen bericht door [email protected] »

Ik weet dat er bij OR vergaderingen is toegezegd dat oa het nabestaanden pensioen NIET aangetast zou worden. Helaas kan ik dit niet bewijzen, heb het alleen gehoord van enkele OR leden. Het bedrijf zegt dat er destijds (2 weken voor het overlijden van mn man) een interne memo is rond gegaan, geen van de collega's kent die interne mail hoewel iedereen hem zouden moeten hebben ontvangen. Nogmaals ik ga af op wat al zijn collega's mij vertelden.
Maar super bedankt voor dit uitgereide antwoord, ik ga googlen voor een pensioen jurist. ook mijn rechtsbijstands verzekering had ik destijds ingeschakeld maar die doet eigenlijk niet meer dan mij een nr geven van juristen en daar kwam ik niet verder binnen dan 1 telefoontje.
Mijn hoofd begint nu eindelijk weer wat helderder te worden en dingen beginnen weer wat structuur te krijgen dus deze materie (oude en nieuwe CAO) zal ik wederom goed door moeten spitten.

Gesloten