Dorfje schreef: ↑20 jun 2025 21:58
Ik snap het niet helemaal. Wat zijn de getallen die je tussen haakjes gezet hebt? Voor pruimen en voor komkommer staat bij beide (1,8). De één in de top-10 en de andere in de bodem-10.
Dat is het aantal aangetroffen residuen (wat op ziochzelf natuurlijk niet veel zegt).
Deze pagina en het plaatje met de ranking daar maakt het duidelijker.
Maar ook daar blijft het bij een nietszeggend getal, de nadere onderbouwing/ toelichting/ uitleg ontbreekt. Zelf zeggen ze daarover: “
Wij hanteren het voorzorgsbeginsel: hoe minder pesticiden, hoe beter. Voor je gezondheid en voor de natuur. De ranglijst kan daarbij helpen.”. Daarbij blijft dus buiten beschouwing dat een product slecht kan lijken te scoren, maar toch binnen alle normen valt en dus naar huidig inzicht volkomen veilig gegeten kan worden.
Goed ook om te bedenken dat deze ranglijst tot stand gekomen is op basis van 3000 steekproeven (in de periode 2021-2023). En over dat aantal zegt men zelf: “
Dat lijkt wellicht veel maar als je weet dat er honderden miljoenen producten jaarlijks worden verhandeld is de kans dat jouw product is getest afgerond 0%”.
Wat mij betreft is dit lijstje dus vooral nuttig ter bewustwording, maar verder praktisch onbruikbaar. De situatie van jaren geleden, getest op een zeer klein deel van alles wat er verkocht wordt, zegt per saldo letterlijk niets over dat stuk fruit of die groente die jij koopt.
Men verzuimt bijvoorbeeld ook om aan te geven in welk type verkooppunt de meeste residuen worden aangetroffen. Is dat de supermarkt, het distributiecentrum, de speciaalzaak, de groothandel? Geen idee. En andere verkooppunten, waar mensen veel fruit kopen, zoals de markt en boerderijwinkels zijn niet meegenomen.
Gemiste kans, want op de
bronlijst is veel meer informatie beschikbaar, bijvoorbeeld ook over wat er aangetroffen is, waar dat aangetroffen is en in welke hoeveelheid, wat de norm is en of er gereageerd is door het bedrijf.