een uitkering met terugwerkende kracht ontvangen kan alleen als er zeer duidelijk is dat het recht op die uitkering op een bepaalde datum is ontstaan.
Dan moet het verzoek voor de uitkering tijdig zijn ontvangen. Als het verzoek bij de instantie binnenkomt, dient deze binnen een wettelijk gestelde termijn te reageren. Als het verzoek wordt afgewezen (of ook toegekend), krijgt de aanvrager nog tijd om bezwaar aan te tekenen, gebeurt dit niet, dan gaat men dus akkoord met het besluit over het verzoek en vervallen er veel rechten.
Simpel voorbeeldje met WW-uitkering.
persoon raakt baan kwijt per 1 jan. persoon vraagt op 1 jan. uitkering aan. Binnen 4-6 weken moet UWV reactie geven -> en reactie dat aanvraag in behandeling is, is al voldoende -> met termijn waarbinnen verdere reactie zal volgen (stel voor eind juni reactie). Meestal zal uitkering dan wel beoordeelt zijn en volgt het besluit om wel of niet toe te kennen per 1 jan. Ook al komt besluit ergens in juni binnen, dan wordt met terugwerkende kracht per 1 jan. uitbetaald.
zelfde als hierboven alleen persoon vraagt op 1 mei uitkering aan, alles hetzelfde, maar uitkering zal ook niet eerder ingaan als 1 mei.
zelfde als eerste situatie aanvraag per 1 jan. en besluit om niet toe te kennen. persoon heeft dan bepaalde periode om bezwaar aan te tekenen, maar doet dit niet. Als persoon dan per 1 okt (ruim na bezwaar periode) alsnog bezwaar aantekent, heeft persoon gewoon te laat gereageerd en krijgt nooit per 1 jan. uitkering. op zijn vroegst per 1 okt, als dan ook nieuwe aanvraag zou zijn gedaan.
Nou hoor ik dat je een verzoek tot rechtbijstandsuitkering niet mag weigeren. Als dat nou echt zou is, wordt dit een leuke zaak.
de TS heeft hier wel gelijk, de overheid MOET reageren op het VERZOEK, maar als dat gedaan is en er een besluit over dat verzoek is genomen (wel of niet toekennen, etc) is het in principe klaar.
En dat laatste is dus al lang geleden afgerond.