De Econometrist schreef:Zoveel reacties zoveel meningen, en de goede staat er toch niet tussen.
Iedereen die meent iets te weten over kadaster, of gemeenschap van goederen of tekenbevoegdheid bij het aangaan van een hypotheek, en een bepaalde situatie meent af te kunnen leiden uit de vraagstelling van de TS, heeft een antwoord op deze vraag. Echter, de antwoorden variëren van wél eigenaar, via 50/50 tot geen eigenaar. Wat is het nou?
Wel, gezien de Nederlandse gang van zaken bij echtscheidingen is er in het verhaal van de TS maar één ding echt van belang; ze heeft het over haar ex, en dus heeft er een echtscheiding plaats gevonden. Op het moment dat de rechter een echtscheiding uitspreekt moet er aan een aantal voorwaarden zijn voldaan. Één daarvan is dat er een splitsingsacte is opgemaakt waar beide partijen naar leven. Dat is dus ook hier gebeurd, anders was de scheiding niet uitgesproken. En die splitsingsacte, daar staat het antwoord op de vraag hoe het huis verdeeld is gewoon in. Zo simpel is dat.
Dus niemand hier weet het antwoord op deze vraag, alleen de topicstarter heeft het in een mapje op zolder liggen. Lees het en je weet het.
Alle wetenswaardigheden over kadastervermeldingen of handtekeningen onder hypotheekactes ten spijt, alleen in dit document staat hoe het NU verdeeld is, bekrachtigd bij gerechtelijke uitspraak. Heb je teveel omdat je naam niet bij de notaris onder de koopacte staat, of te weinig omdat je het meeste aan de hypotheek hebt betaald, dan heb je een goede of een slechte echtscheidingsadvocaat gehad, maar dit is en blijft de situatie hoe de zaken er nu voor staan, en niks anders.
Met bovenstaande post, zegt u dat een akte van verdeling bekrachtigd zou worden gerechtelijke uitspraak. Dat is nimmer het geval.
Vervolgens maakt u het aandeel in de gerechtigheid afhankelijk van het wel of niet eigenaar geworden zijn krachtens levering. Daarbij gaat u voorbij aan de werking van de wettelijke gemeenschap van goederen en de gevolgen van de ontbinding daarvan. Ook het aandeel in de betaling van de hypotheek staat totaal los daarvan. Ook het wel of niet medeondertekenen van een hypotheekakte zegt niets over wie eigenaar is van een woning.
Hoe simpel is het dus? In geval van gemeenschap van goederen en een daarna volgende echtscheiding, is de hoofdregel dat beide ex-echtgenoten gezamenlijk eigenaar van de woning en wel ieder voor de helft. Alleen een akte van verdeling kan daar verandering in brengen. In die akte kan de hele woning aan een der exen worden toebedeeld.