Erthanax schreef: ↑20 feb 2019 18:15
Gek veel "broodverbeteraars" zie ik niet staan bij de ingrediënten, en al helemaal niets wat mij angst inboezemt.
Dat er niet meer nodig is dan meel, gist, zout en water om een erg lekker brood te bakken ben ik helemaal met u eens.
Alle ingrediënten behalve meel, gist, zout en water worden beschouwd als broodverbeteraar. Dat er extra ingrediënten worden toegevoegd is overigens helemaal niets mis mee. Dit maakt het brood luchtig, mals en mooi en langer houdbaar en tegelijkertijd goedkoop.
De reden waarom er onder andere E300 (Vitamine C) in brood zit:
Tot het midden van de 20e eeuw en daarvoor had het meel dat de bakker gebruikte reeds drie weken gerust. Tijdens die rustperiode bindt het zuurstof uit de lucht aan de eiwitten in het meel (die later in het deeg de gluten vormen). Omdat meel drie weken lang geconditioneerd opslaan ruimte en energie kost, dus geld, wordt tegenwoordig meel al na een week naar de bakker vervoerd. Het meel is dan nog niet genoeg uitgerijpt. Daarom voegt de meelfabriek ascorbinezuur toe aan het meel om dit verschil te overbruggen.
Bron: broodsmakelijk.nl
Moutmeel zit o.a. in brood om het brood een donker kleurtje te geven. De associatie met donker brood is dat het gezond is, terwijl er ook bijna alleen maar bloem in kan zitten (bijna geen voedingswaarde).
Voor de liefhebber:
https://broodsmakelijk.nl/broodverbeteraar.
- Keuringsdienst van waarde over brood:
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van- ... KN_1685468
Met een voorbeeld over goudeerlijk brood waarvan je zou kunnen zeggen, is dat wel zo eerlijk.
- Keuringsdienst van waarde over stokbrood:
https://www.npo3.nl/keuringsdienst-van- ... KN_1702675
O ja, volkorenbrood moet voor minimaal 90% uit volkorenmeel bestaan, dat is vastgelegd in een wettelijke regeling. Met andere woorden elk volkorenbrood is goudeerlijk

. Dit geldt dus niet voor andere producten.