Dit mag je zonder meer uitbreiden naar de hele bevolking. Bij ouderen zie je de tekorten wel sneller, maar de relatie 'evenwichtige voeding en weerstand' speelt in elke leeftijdsgroep. Wij hebben het advies gekregen door te gaan met de supplementen, wel in een fors lagere dosis dan in mei, omdat het lichaam anders 'lui' wordt.Lowieze schreef: ↑21 sep 2020 09:27Jammer dat het RIVM hier niet mee bezig is. Ook huisartsen besteden er veel te weinig aandacht aan dat ouderen boven de 70 jaar, juist de risicogroep voor het coronavirus, vaak een tekort hebben aan vitamine D. Nog steeds wordt dat niet belangrijk genoeg gevonden, terwijl het heel eenvoudig via supplementen aangevuld kan worden.
__________
Via NDR/WDR (ja, ik heb tijd om mijn info-achterstand in te lopen.)
Aerosolen en maskers: de aanwijzingen verdichten zich, dat maskers - mits correct gedragen, dus over mond en neus - het besmettingsrisico aanzienlijk verlagen, voor drager en voor anderen. Hoe dichter de stof, hoe beter de aerosolen worden tegengehouden.
Immuun of niet? Naar aanleiding van Corona is in Azië bij mensen, die indertijd Sars1 of Mers hebben gehad, opnieuw bloed afgenomen en getest. Het immuunsysteem reageerde direct. Conclusie: het is behoorlijk zeker, dat wie Covid19 heeft gehad, voor de rest van het leven goede bescherming heeft tegen het huidige virus en de lichte mutaties ervan, omdat de T-geheugencellen goed reageren op nieuw contact met het bekende virus, ook meer dan een decennium later.
Herbesmettingen worden in wetenschappelijke kring afgewezen. Rond de gemelde gevallen uit Hong Kong, Nederland en België bestaan te veel vraagtekens. Er is niet altijd op de goede manier getest of de goede test gebruikt.
Na een besmetting moet je geen tweede PCR-test (die met wattenstaaf in neus of keel) willen, alleen een bloedtest op de aanwezigheid van het virus en een analyse van de T-cellen bieden zekerheid. Het meest waarschijnlijk aan het fenomeen 'herbesmetting' is het opleven van het virus. Anders gezegd: deze mensen zijn te vroeg genezen verklaard. Artikelen hierover zitten in de pijplijn 'controle en beoordeling'.
(Ik hoop, dat die artikelen net zo groot worden gebracht als het nieuws van de 2e besmetting.)
Momenteel gaat Sars-CoV2 rond in het meer gezonde deel van de bevolking. Dat zal ook zo blijven, omdat lang niet iedereen alle symptomen krijgt. Met alleen keelpijn denk je eerder aan een gewone verkoudheid (of te enthousiaste intieme momenten of gekruid eten) als oorzaak, zeker als de keelpijn na een paar dagen voorbij is.
Bovendien wordt niet systematisch getest, waardoor een scheef beeld ontstaat. Als je alleen reizigers test, leidt dat tot dichte grenzen. Test je alleen volwassenen, krijg je teveel beperkingen voor deze groep en zie je kinderen over het hoofd als mogelijke verspreiders. Iets minder vrijblijvendheid bij de testen en meer steekproeven leiden tot een beter beeld, daarmee tot minder paniek en betere adviezen/maatregelen.
Perculatie. Hoe gaat de verspreiding van het virus? Niet via de animatie van dit voorjaar, waarin personen als bolletjes werden weergegeven om de infectie-keten weer te geven en langzaam maar zeker iedereen besmet raakt. Het gaat veel meer om groepsgewijze besmettingen: lange tijd weinig mensen besmet en opeens is iedereen binnen dezelfde sociale groep ziek. Reden: de manier van leven. Op werkdagen hebben de meeste mensen alleen contact met dezelfde mensen (tot morgen!), in het weekend is veel breder (tot over 8 weken!). Het hangt er maar net vanaf op welke dagen van de week je het meest besmettelijk bent, wie je besmet. Dit als aanvullende verklaring voor het groeiend aantal besmettingen momenteel.
Voor mij aannemelijk: we kijken al maanden elke dag even naar de cijfers uit Kroatië en daar zie je dit effect sterk terug: sommige regio's staan wekenlang op 1-2 besmettingen en dan opeens 2 weken lang op 100-200 personen met Covid19. Frankrijk laat hetzelfde beeld zien.