Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Wat zijn de rechten van een werkloze of arbeidsongeschikte en welke ervaringen heb jij met de verschillende instanties?
Nijogeth
Berichten: 10179
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Dat zou kunnen, zien we dan wel weer. Vooralsnog is het me geen rib uit het lijf en vind ik het fijn goed verzekerd te zijn.

Nijogeth
Berichten: 10179
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Dat zien we dan wel weer. Voorlopig kost het me geen rib uit mijn lijf (hoe eerder je begint met betalen, hoe goedkoper het is) en vind ik het fijn dat ik me goed verzekerd heb.

Debeste700
Berichten: 2
Lid geworden op: 01 mei 2023 18:51

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Debeste700 »

Ik was in 2013 in een procedure voor de WIA . deze heeft gelopen tot 2015. resutaat was dat ik voor 34% afgekeurd was.
2019 ga ik een aanvraag starten bij het UWV voor een banenindicatie. Volgens de oude rapporten kreeg ik een beoordeling dat ik NIET zelfstandig mijn loon kan verdienen en dat ik begeleiding nodig heb op niveau1. Buiten een nieuwe aanvraag WIA ook meteen een beschutte werkplek aangevraagd. Na een overleg met een arts die ik nog nooit zag en ook nog nooit ben geweest kreeg ik de uitslag dat een begeleiding op niveau 3 ook goed was en derhalve niet in aanmerking kwam voor de WIA. Via de gemeente heb ik een onderzoek gehad bij Argonaut en zij adviseerden terstond dat ik alleen kan werken onder beschut werk en ook als vrijwilliger onder beschut werk. Ze adviseerden de gemeente ook om een werkplek aan te vragen maar de gemeente kwam met het antwoord daat ze dat niet kunnen?. Ze hebben notabene het onderzoek aangevraagd? waarom dan? Op nieuw voor de rechter en natuurlijk zegt het UWV wij blijven bij ons standpunt en de rechtbank gaat zoals in alles hierin mee. Zoals alle zaken die we gevoerd hebben tegen het UWV. De gemeente doet niks en zegt alleen dat ze het advies van het UWV volgen en ze hebben het rapport nog niet eens gelezen?. Ik vind dat alles een politiek spelletje van het UWV want als ze mij beschut werk toekennen kunnen ze me niet de WIA weigeren en dus gaat dit met terugwerkende kracht. Het bestuursrecht heeft nog niet geleerd van de toeslagaffaire en gaat met alles mee wat het UWV ook maar zegt. Ik denk dat de rechters in Nederland niet nodig zijn . We hebben het UWV en die weten alles al en nog beter dan de mensen die ervoor gestudeerd hebben.
Dit verhaal is nogmaar het topje van de ijsberg bij ons.

Mreutveld
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2023 01:47

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Mreutveld »

In 2021 1e jaar wia 63 procent afkeur door de telefoon. Was op dat moment onder behandeling van het revalidatiecentrum. Daar werd gezegd dat het te weinig was. Bezwaar aangetekend. Doir Corona en drukte bij het uwv na 10 maanden nog geen beslissing. 2e jaar herkeuring gehad bij het uwv zelf 21 procent afgekeurd. Weer bezwaar gemaakt, nu werden beide bezwaren tegelijk behandeld. 23 procent afgekeurd. 3 weken later stopte de wia uitkering en zoek het maar uit. Je kan zeggen dat het slechter gaat maar ze kijken alleen op de computer wat die voor werk kan vinden ( naaister geen textiel) terwijl ik al 49 jasr een man ben.
😡 Nu ligt het vanaf september bij de rechtbank en in augustus is er eindelijk een zaak gepland.

Coputer
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2023 10:28

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Coputer »

Ik zal het proberen kort te houden.
Ik ben voor 29% afgekeurd.
Dus ik moet gewoon 40 uur gaan werken.
Buiten mijn leeftijd van 56 jaar heeft het UWV mijn vele beperkingen opgelegd.
Onder andere mag ik van het UWV
*Niet langer dan 30 minuten achtereen lopen of staan
* Niet lang achter een computerscherm zitten
*Niet lang achtereen auto rijden
* Geen onregelmatige werktijden
*Niet meer dan een bepaald gewicht per 30 minuten tillen
*Niet meer dan een bepaald aantal trappen per 30 minuten nemen
*Niet in de nacht werken
En nog een paar beperkingen.
Daarbij adviseert het UWV de beperkingen niet bij je sollicitatie te benoemen. (hoe dan?).
Ik heb meer dan 30 jaar gewerkt en een redelijk salaris opgebouwd, maar het bedrijf ging failliet.
Ik ben toen in de fout gegaan en meteen ergens gaan werken voor een minder salaris tot ik een baan zou vinden die bij me past.
Daar ben ik goed voor gestraft.
Ik ben in 3 jaar als alleenstaande meer dan 1000,- euro netto achteruit gegaan, en kom daardoor niet aan de 35%.
Ik heb nu na lang solliciteren een baan voor 20 uur per week.
Na 5 maanden te hebben gewerkt, kreeg ik wederom een wond aan mijn voet.
Ik zit nu alweer enkele maanden in de ziektewet.
Ik krijg nu 4x per week thuiszorg en ben bijna wekelijks bij het wondcentrum voor het behandelen van mijn wond.
Ondanks dat mijn werkgever zeer tevreden over mijn was krijg ik nu geen vast contract. ( wat logisch is)
Het is bij mij financieel nu zeer moeilijk,en vraag me af als ik (ooit) weer werk vind waar ik moet voor ga kiezen als ik weer een wond krijg.
Voor het werk (financieel) of behandeling van de wond en de kans op amputatie.
Ik kan nog veel meer vertellen over mijn situatie, maar dit lijkt mijn wel even genoeg.
Over mijn ervaring met het UWV kan ik wel tips meegeven voor mensen die ook in soort gelijke situatie komen.
* Pas op met te gaan (tijdelijk) werken qua salaris, want werken loont niet bij het UWV.
*Verwacht niet dat ze op een persoonlijke of menselijke manier je zaak behandelen.
*Als je in bezwaar of beroep gaat laat je je dan begeleiden door mensen die weten hoe juridisch ervaring hebben met zulke zaken.
Want nogmaals reken er niet op dat jouw geval wel op een menselijke manier wordt behandeld.

MargaBV
Berichten: 1
Lid geworden op: 05 mei 2023 16:37

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door MargaBV »

Omdat het systeem bepalend is geworden en de menselijke maat totaal verdwenen is, is er sprake van een volledig verziekt sociaal stelsel wat op alle fronten haar doel voorbij schiet. Wetten horen de grote kaders neer te zetten. Binnen die speelruimte gelden richtinggevende regels. Deze regels behoren niet GESTELD te worden, maar GEHANTEERD. Het hanteren van regels vraagt om een professionele, integere en met wijsheid onderbouwde argumentatie waarin de specifieke persoonlijke situatie bepalend is.
Die manier van werken is niet onfeilbaar, maar zal vele malen beter aansluiten bij wat nodig is. Misbruik kan vaak niet helemaal voorkomen worden, maar juist door alles dicht te willen timmeren, wordt je als professional afgevlakt (je hoeft immers alleen maar vinkjes te zetten op keuzelijsten, zelf nadenken is er niet meer bij)en worden de mensen die willen werken en zich daar (naar vermogen) voor inzetten afgestraft.

Ik ben aangeboren slechtziend (Maligne myopie), maar heb hier altijd prima mee kunnen functioneren. Bij een auto ongeluk (tegemoetkomende auto vliegt uit de bocht) op 25-jarige leeftijd word ik door de vooruit gelanceerd. Ik was in die tijd een topfitte allround sporter.
Destijds heeft de neuroloog mijn diagnose gesteld op een commotio cerebri (hersenschudding), terwijl ik 36 uur volledig geheugenverlies had en ernstige klachten in mijn mobiliteit en visus. Mijn klachten werden niet gehoord en weggeschreven onder mijn slechtziendheid. In werkelijkheid was er sprake van een contusio cerebri (hersenkneuzing) en uitval van mijn evenwichtsorganen (Bilaterale Vestibulopathie). Deze verkeerd gestelde diagnose is mij 26 jaar later heel duur komen te staan.
Al die jaren heb ik (meer dan) fulltime gewerkt en heb ik nooit begrepen waarom dit werken mij zo moeilijk af ging. Ik was nooit ziek, ben ook nooit uitgevallen, maar had naast mijn werk geen leven meer. Met het ouder worden kreeg ik complicaties aan mijn ogen die horen bij mijn mate van Myopie (staar, netvlies loslating). Ik werd ook toenemend minder mobiel; moeite met lopen en fietsen (ik slinger, wiebel en ben valgevaarlijk). Door het UWV op basis van mijn slechtziendheid een SFB status (Structureel Functioneel Beperkt) toegekend gekregen voor jawel, 30% en daarmee dus niet beperkt genoeg om voor welke vorm van compensatie of dispensatie dan ook in aanmerking te komen. Al die jaren altijd zelf gezocht naar manieren om mijn eigen inkomen te verdienen. Uiteindelijk noodgedwongen voor mezelf moeten beginnen als ZZP-er in de zorg. Me niet KUNNEN verzekeren voor arbeidsongeschiktheid vanwege mijn aangeboren slechtziend. In 2020 ging het echt niet meer en kwam ik steeds vaker te vallen. Normaal lopen lukte zelfs amper. Na een lange zoektocht werd eindelijk de alles verklarende diagnose gesteld; Bilaterale Vestibulopathie. Ik blijk behoorlijk ernstig hersenletsel te hebben tgv mijn auto ongeluk op 25 jarige leeftijd. Toen al volledig arbeidsongeschikt, maar toch altijd gewerkt. Nu als beloning voor mijn harde werken ben ik niet uitkeringsgerechtigd. Volgens het UWV heb ik te lang te goed mijn best gedaan en hersenletsel is in de Nederlandse wet en regelgeving na 20 jaar verjaard. Ik wilde een herkeuring aanvragen omdat ik destijds op basis van verkeerde diagnose ben beoordeeld, maar ook dit is verjaard. Ik kan nergens aanspraak op maken. Kom ook niet in aanmerking voor bijstand, omdat mijn vrouw in de zorg werkt en net iets boven het minimum loon verdiend.
Ik heb op mijn 53e zo'n 50 fulltime dienstjaren op mijn teller staan (altijd meer moeten werken omdat mijn informatieverwerking langzamer is). Daarmee ook altijd volledig meebetaald aan ons sociale systeem. Daarnaast ben ik al 17 jaar intensief mantelzorger in uiteenlopende zorgsituaties en probeer ik goed te zijn en goed te doen voor alles en iedereen om mij heen en dan blijk ik zelf het grootste slachtoffer te worden van ons onmenselijke systeem.... over onrecht gesproken.... :cry:

Steenbokje70
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 mei 2023 15:43

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Steenbokje70 »

Fijn dat hier eindelijk aandacht aan word gegeven!
Mijn partner heeft jaren lang gewerkt en werd ook gekeurd bij de WIA met de huidige regels.
In mijn ogen was dit niet waar de WIA voor bedoelt was.

Hij had gelukkig aangepast werk gevonden via een sociale werkplaats in de groenvoorziening. Helaas werd dit ook weer wegbezuinigd en kwam hij weer werkeloos thuis te zitten.

Toen wij contact maakte met diverse instanties om aan werk te komen en hem van een eigen inkomen te voorzien zoals bij bv de sociale dienst kregen wij te horen " u kunt toch financieel voor hem zorgen?"
Dit zorgde ervoor dat hij na al die jaren waarin hij in zijn eigen levensonderhoud kon zorgen hij nu zijn "handje" moest ophouden bij zijn vrouw!
Dit zorgde voor zoveel extra stress waardoor hij zelfs met zelfmoord gedachten rond liep.


Er was/is ook veel onbegrip vanuit de omgeving waarom hij niet "gewoon" gaat werken, DAN MOET ER WEL WERK ZIJN, voor mensen met beperkingen!

Zo ziet hij ook weleens dat er wel mensen "recht" hebben op een WIA uitkering, maar dit is dan alleen maar omdat hun inkomen hoger was als dat van hem. Leg zoiets ook maar eens uit.

Ik zorg natuurlijk met alle liefde voor mijn partner maar zijn zelfbeeld is door deze situatie flink afgenomen. Iedereen wil toch een stukje zelf redzaamheid en zelfstandigheid?
Hij vraagt niet om een flink salaris, al is het maar een klein bedrag per maand waarmee hij nog iets van zelfstandigheid heeft!

Hij is nu huisman en maakt er het beste van, maar niet dankzij onze regering!!!!!!!

Elfjesvlinder
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 mei 2023 15:57

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Elfjesvlinder »

Hallo,

Hier een vrouw van 56 met 3 auto immuun ziektes waarvan de laatste A.I.H. of te wel een lichaam dat zij eigen lever afstoot.
Bij sommige mensen komt deze ziekte opeens opzetten en andere mensen lopen er een aantal jaren mee.
Mijn ziekte is heel zeldzaam. 3000 patiënten in Nederland.
Doordat het bij mij jaren heeft gesluimerd heeft het in de tussentijd al mijn energie opgeslokt.
Krijg zware medicijnen om de afstoting tegen te gaan.

Maar daar gaat het niet helemaal over. Mijn arbo arts, casemanager, meneer spoor 2 en specialist zijn van mening dat ik niet meer kan werken.
Als mijn lever ermee stopt heb ik nog 36 uur te leven. Voor nu heb ik nog geen transplantatie nodig maar in geval van nood zou dat een levensverlengende optie zijn.

25 april kwam ik bij het UWV voor een vervroegde iva. Binnen 5 minuten was het antwoord.... als je niet stadium 4 kanker hebt en ten dode bent opgeschreven is 100% afkeuren eigenlijk niet mogelijk.
Nog 75 minuten geprobeerd die man op andere gedachten te brengen maar hij gooide het gewoon op een van mij andere auto immuun ziekte( waar ik overigens al 7 jaar prima kon werken) en het zat allemaal tussen mijn oren.
Ik moest maar naar het revalidatiecentrum en daar zouden ze mij wel weer oplappen zodat ik weer kan gaan werken.

Ik werkte in een sportcafé ( met heel veel plezier) en ben badjuf.
Nu heb ik geen energie meer. Geen concentratie, hoofdpijnen, slecht tot nauwelijks slapen, geheugen problemen en kan niet meer omgaan met prikkels. Constante spierspasmes. Al met al veel pijn en weinig kunnen doen.
Krijg veel hulp van kinderen.

Na het gesprek met deze zogenoemde " arts" ben ik diep in de put geraakt. Gewoon omdat niets en niemand gelooft wordt.
Soms denk ik wel eens ..... wat doe ik nog op deze aardbodem?. Ik ben alleen maar een last voor alles en iedereen.

Sorry voor het lange verhaal maar moest het ff kwijt. Ik weet dat er mensen zijn die het nog slechter hebben dan ik.

JessicaWieringa
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 mei 2023 10:27

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door JessicaWieringa »

Hoihoi! Ik ben nieuw hier dus ik hoop dat ik het in het juiste forum plaats maar ik hoop dat iemand mij kan adviseren.

Ik heb een paar weken geleden eindelijk een gesprek had bij de arboarts van het UWV voor mijn WIA-uitkering (na ruim een jaar wachten!!). Gisteren via de telefoon met de arbeidsdeskundige gesproken. Zij vond dat ik maar 26% arbeidsongeschikt was en zei dat mijn aanvraag dus zou worden afgewezen?? Ik snap er niets van want ik ben nog steeds ziek (depressie) en het is eigenlijk alleen maar erger geworden het laatste jaar. Ik zou volgens haar kunnen solderen?? Ik heb dat nog nooit gedaan :shock:

Volgens deze mevrouw zou ik in bezwaar kunnen gaan maar ik heb nog helemaal geen beslissing. Wat kan ik nu het beste doen?

Nijogeth
Berichten: 10179
Lid geworden op: 28 apr 2017 19:51

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Nijogeth »

Solderen? Dat kun je wel in een dagje leren.

Onkruid71
Berichten: 2855
Lid geworden op: 02 nov 2021 04:10

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Onkruid71 »

Nijogeth schreef:
11 mei 2023 15:01
Solderen? Dat kun je wel in een dagje leren.
Is er wel een vacature?


Eveline.1980
Berichten: 1
Lid geworden op: 12 mei 2023 13:39

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Eveline.1980 »

Ik zag uw uitzending op 1 mei over de WIA.
Er werd besproken wat er gebeurt als je op zoek moet gaan naar ander werk, mijn geval is een beetje anders.
Na 1 jaar ziek thuis te zijn geweest heb ik mijn eigen werk hervat, na 2 jaren werd ik gekeurd en werkte ik 18 uren van de oorspronkelijk 40. Ik werd voor 47% afgekeurd en kreeg een WIA uitkering naast mijn loon.

De slogan van het UWV is “werken loont”, met veel moeite is het me gelukt om tot 24 uren op te bouwen. Na 5 jaren stilte kreeg ik een bericht van het UWV dat de uitkering stopte, mijn loon was gestegen door inflatie en CAO-veranderingen, waardoor ik nu werd afgekeurd voor 27%.

En daar is geen keuringarts aan te pas gekomen! De keuring heb ik toen zelf aangevraagd, maar het percentage bleef. Ik heb geen energie om meer uren te werken, daar wordt helemaal niet naar gekeken, het loon telt, belachelijk toch, waarom bestaat er dan een medische keuring?

Ik ben 3 jaren bezig geweest met een rechtszaak en heb deze verloren, ja stel je eens voor wat dit teweeg had gebracht als ik dit had gewonnen.

JessicaWieringa
Berichten: 4
Lid geworden op: 11 mei 2023 10:27

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door JessicaWieringa »

Onkruid71 schreef:
11 mei 2023 15:45
Nijogeth schreef:
11 mei 2023 15:01
Solderen? Dat kun je wel in een dagje leren.
Is er wel een vacature?
Ik weet het niet. Een vacature stond niet in het rapport. Er stond alleen een lijstje bij met banen.

Onkruid71
Berichten: 2855
Lid geworden op: 02 nov 2021 04:10

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Onkruid71 »

JessicaWieringa schreef:
13 mei 2023 11:54
Onkruid71 schreef:
11 mei 2023 15:45
Nijogeth schreef:
11 mei 2023 15:01
Solderen? Dat kun je wel in een dagje leren.
Is er wel een vacature?
Ik weet het niet. Een vacature stond niet in het rapport. Er stond alleen een lijstje bij met banen.
UWV heeft vaak een kistje dat niet reëel is.

Moneyman
Berichten: 30410
Lid geworden op: 18 feb 2015 11:36

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Moneyman »

Onkruid71 schreef:
13 mei 2023 12:30
UWV heeft vaak een kistje dat niet reëel is.
:?: :?:

Onkruid71
Berichten: 2855
Lid geworden op: 02 nov 2021 04:10

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Onkruid71 »

Moneyman schreef:
13 mei 2023 19:16
Onkruid71 schreef:
13 mei 2023 12:30
UWV heeft vaak een kistje dat niet reëel is.
:?: :?:
Omg, heb ik dat echt getypt? 🤣😂🤣
Ik bedoelde lijstje.

16again
Berichten: 16202
Lid geworden op: 02 jul 2003 22:18

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door 16again »

https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/594760
Hier wordt getoond dat afkeurpercentage voornamelijk afhangt van je laatst verdiende loon, en minder van je gezondheidssituatie.
Dus menigeen met laag inkomen, nu zwaar ziek, komt onder de 35% uit.
Lekker systeem....

Onkruid71
Berichten: 2855
Lid geworden op: 02 nov 2021 04:10

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Onkruid71 »

16again schreef:
13 mei 2023 22:15
https://www.bnnvara.nl/zembla/videos/594760
Hier wordt getoond dat afkeurpercentage voornamelijk afhangt van je laatst verdiende loon, en minder van je gezondheidssituatie.
Dus menigeen met laag inkomen, nu zwaar ziek, komt onder de 35% uit.
Lekker systeem....
En het ergste is, als je er bezwaar tegen maakt, dat de rechter meestal de kant kiest van het UWV.

Lady1234
Berichten: 27322
Lid geworden op: 02 nov 2017 16:04

Re: Voor minder dan 35 procent afgekeurd dus geen WIA-uitkering: heb jij daar ervaring mee?

Ongelezen bericht door Lady1234 »

De rechter kiest geen kant, de rechter kijkt naar de wet.

Plaats reactie