lordi schreef: ↑22 aug 2024 09:24
U schrijft dat een verkoper "Een verkoper hooguit mag
bedingen dat 50% vooruitbetaald moet worden" maar dat is niet waar. Hij mag hooguit
verplichten om 50% aan te betalen maar koper en verkoper
staan vrij om onderling af te spreken dat 100% vooruitbetaald wordt.
Het gaat uiteraard om bedingen die de koper verplichten om meer dan 50% vooruit te betalen. Een beding is een bepaling in een overeenkomst. Die afspraak waar je het over hebt is uiteraard ook een beding.
Artikel 7:26 lid 2 tweede volzin BW
Bij een consumentenkoop kan de koper tot vooruitbetaling van ten hoogste de helft van de koopprijs worden verplicht.
Artikel 7:6 BW
1. Bij een consumentenkoop kan van de afdelingen 1-7 van deze titel niet ten nadele van de koper worden afgeweken en kunnen de rechten en vorderingen die de wet aan de koper ter zake van een tekortkoming in de nakoming van de verplichtingen van de verkoper toekent, niet worden beperkt of uitgesloten.
2. Lid 1 is niet van toepassing op de artikelen 12, 13, eerste en tweede zin, 26 en 35, doch bedingen in algemene voorwaarden waarbij ten nadele van de koper wordt afgeweken van die artikelen, worden als onredelijk bezwarend aangemerkt.
Artikel 6:233 aanhef en onder a BW
Een beding in algemene voorwaarden is vernietigbaar indien het, gelet op de aard en de overige inhoud van de overeenkomst, de wijze waarop de voorwaarden zijn tot stand gekomen, de wederzijds kenbare belangen van partijen en de overige omstandigheden van het geval, onredelijk bezwarend is voor de wederpartij.
Artikel 6:231 sub a BW
algemene voorwaarden: een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd;
Consumentenbond schreef:
Voor de aanbetaling bij producten heeft de wetgever wél regels opgesteld. De wet bepaalt dat je niet kan worden verplicht meer dan 50% van het aankoopbedrag aan te betalen. Soms bevatten de algemene voorwaarden ook regels over aanbetalen. Als hierin staat dat je meer dan 50% moet aanbetalen, kun je dit weigeren.
Je bron spreekt je tegen.
lordi schreef: ↑22 aug 2024 09:24
Alleen als AH geen mogelijkheid tot achterafbetaling zou aanbieden zouden ze de wet overtreden maar dat doen ze niet. Na het vervallen van betalen met de pinpas aan de deur zijn er nog drie mogelijkheden:
-
iDeal -> is 100% betaling vooraf
-
Digitale Betaalpas -> is betaling achteraf. Het bedrag wordt weliswaar gereservererd op de rekening maar dat is nog geen betaling. De reservering wordt pas omgezet in een betaling op het moment dat de boodschappen zijn afgeleverd. Helaas momenteel alleen beschikbaar bij ING en Rabobank.
-
Automatische Incasso -> is betaling achteraf.
Je kan dit opvatten als dat de klant de keuze krijgt tussen meerdere algemene voorwaarden, waarvan er een onredelijk bezwarend is. Als je dit ziet als één beding, dan moet je voor ogen houden dat een automatische incasso niet alleen achterafbetaling is, maar ook een volmacht inhoudt die niet afgedwongen mag worden. AH mag de klant ook niet dwingen om een keuze te maken uit twee opties, die zij individueel niet mag afdwingen. Dan blijft de digitale betaalpas over, maar alleen voor klanten die bij bepaalde banken zitten.
Moneyman schreef: ↑22 aug 2024 16:21
Dat is natuurlijk alleen waar als die onderlinge afspraak volledig vrijwillig tot stand komt. Het mag niet afgedwongen worden en dus ook niet in algemene voorwaarden zijn opgenomen.
Het is alleen mogelijk per individueel beding d.w.z. een beding dat niet is opgesteld om in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen. Die situatie doet zich bij AH niet voor. Ook die onderlinge afspraak is een algemene voorwaarden.