LET OP: Dit topic is meer dan drie jaar geleden geplaatst. De informatie is mogelijk verouderd.

[ archief ] ELQ hypotheek

Goede of slechte ervaring met banken? Ergens in belegd en twijfels?
Ventileer hier jouw mening.
paussin
Berichten: 10
Lid geworden op: 10 mar 2008 14:05

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door paussin »

AAN gedupeerd door adviseur.bij mij is het zo een jaar lang gegaan .
Ik wil wel even zeggen als je emails heb van je adviseur print ze dan uit,
dan heb je bewijsen in handen.

Jack747
Berichten: 411
Lid geworden op: 08 dec 2003 11:48

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door Jack747 »

@ Rids,

Helaas heb je niets meer van je laten horen. Naar de reden kan ik slechts gissen.

Ik zal zelf de aangekondigde stappen ondernemen.

Succes!,

Jack

paussin
Berichten: 10
Lid geworden op: 10 mar 2008 14:05

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door paussin »

Jack747 nog bedankt voor je uitleg

doornsingel
Berichten: 2
Lid geworden op: 18 mar 2008 14:10

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door doornsingel »

Wij zijn ook zwaar gedupeerd door adviseur in Tilburg en moeten nu 10% betalen.
Wij hebben wel een zaak tegen adviseur aangespannen,want wij zijn klant bij hun en niet bij ELQ.

pelar
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 mar 2008 14:40

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door pelar »

We komen net bij de sns bank vandaan, en die beweren dat als je maandvariabele rente hebt, ze geen boete van 6 % mogen rekenen met een overstap binnen 3 jaar. Volgens de sns heb je iedere maand een nieuwe rente, dus ook de mogelijkheid om iedere maand op te stappen ook na meerdere telefoontjes met andere banken horen wij dat het zo is.


Bovenstaand stukje heeft mijn interesse gewekt
Wij hebben ook elq en willen na 2 jaar graag oversluiten maar zitten met de boeteclausule in de maag
Als bovenstaand stukje inderdaad zo is werpt dat een heel ander licht op de zaak

Ik hoor het heel graag van iemand :idea:
Vr gr Pelar

Jack747
Berichten: 411
Lid geworden op: 08 dec 2003 11:48

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door Jack747 »

@pelar,

Ook in het kader van het stuk dat hier http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=59226 ben ik nieuwsgierig hoeveel de rente voor jou bij je hypotheek van Elq is gestegen. Wat betaalde je toen je begon? En wat nu?

De medewerker van SNS heeft je, vrees ik, blij gemaakt met een dooie mus. Ik denk dat dat komt omdat deze medwerker uitgaat van hoe het bij SNS en de meeste 'normale' geldverstrekkers in de voorwaarden staat.
Daar is het namelijk zo dat als je je hypotheek op basis van een variabele rente hebt, je geen boete betaald bij vroegtijdig aflossen. Heb je een rentevasttermijn (bijv. 10 jaar) de rente stijgt en je wilt oversluiten, dan betaal je ook geen boete.

Het staat een geldverstrekker vrij om de voorwaarden te bepalen waaronder het geld wordt uitgeleend. De boeteregeling van Elq staat los van de rentevastperiode. Simpel het feit dat je wilt oversluiten voordat de boetetermijn is verstreken maakt dat je de boete verschuldigd bent. Extreem gezegd, doe je dat 1 dag voordat de termijn verstrijkt, dan ben je nog de boete verschuldigd.

Een schoonheidsprijs verdient het niet, maar het staat wel duidelijk in de voorwaarden.

Succes!

Jack

pelar
Berichten: 2
Lid geworden op: 25 mar 2008 14:40

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door pelar »

Ach wat jammer
Maar was er al bang voor :lol:

Wij zijn 2 jaar geleden begonnen met een rente van 6.3% ... 1.335.88 netto per maand

Nu zitten we op 8.4% ... 1.773,46 netto aflossing per maand :?

Gelukkig heeft mijn man een bijzonder goed inkomen en kunnen we het nog wel een jaartje zo uitzingen maar .... laatik het zo zeggen ,we worden er niet vrolijk van

petra_2404
Berichten: 6
Lid geworden op: 20 feb 2008 17:18

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door petra_2404 »

Jack heeft gelijk.

Bij ons gesprek bij de SNS is dit inderdaad voorgespiegeld, en ook bij andere banken waar wij hebben geinformeerd over de boete van 6% bij maandvariabele rente werd zeer verbaasd gereageerd.

Maar ELQ heeft dit inderdaad in de algemene voorwaarden staan. Zullen één van de weinigen zijn neem ik aan.

Oversluiten zit er dan ook voor ons helaas niet in door deze boete, anders was het geen enkel probleem, waarschijnlijk als voor zovele hier............

jeanin.bouwman
Berichten: 6
Lid geworden op: 27 mar 2008 08:25

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door jeanin.bouwman »

--------------------------------------------------------------------------------

Ik ben advocaat en heb inmiddels namens een client een kort geding aanhangig gemaakt tegen ELQ. Dit omdat client zich naar mijn mening terecht op het standpunt stelt dat ELQ haar zorgplicht op diverse manier heeft geschonden, consumenten in een pakket brengt waar geen weg terug in mogelijk is en onjuist informatie verstrekt. Immers, gebleken is dat de variabele rente niet slechts een paart tientjes in de maand aan verschil op levert maar inmiddels zelf honderden euro's. Voorts weigert ELQ om verzochte informatie te verstrekken.

De kort geding zitting zal plaatsvinden op donderdag 10 april om 11.00 uur bij de Rechtbank te Den Haag, Prins Clausplein nr. 60. Als er gedupeerden zijn die intresse hebben om deze zitting bij te wonen zijn jullie van harte welkom. De rechtbank heeft 2 uur uitgetrokken voor deze zitting. Ondervinden jullie ook grote problemen met de ELQ dan kunnen jullie je ook rechtstreeks tot mij wenden door een email te sturen naar [email protected]

Naar boven

Jack747
Berichten: 411
Lid geworden op: 08 dec 2003 11:48

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door Jack747 »

@jeanin,

Hoi, kun je aangeven waarom je client van mening is dat Elq de zorgplicht niet goed heeft toegepast? Ben daar toch wel nieuwsgierig naar...

Succes!

Jack

jdemmingh
Berichten: 1
Lid geworden op: 31 mar 2008 21:25

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door jdemmingh »

heb zelf een hypotheek bij elq en ben daar zeer ontevreden over toen we de hypotheek gingen afsluiten konden we het heele bedrag krijgen dus we kregen groen licht van onze kontakt persoon om de akte te tekenen maar toe het puntje bij paaltje kwam konden we nog maar 110% van de exucutie waarde krijgen en we konden de kontrakt niet meer ontbinden anders kregen we een boete van 10% van de koopsom +de onkoste wat de oude bewoners moesten maken dus daar zaten we mijn schoonouders hebben dus ruim 15000 euro bij moeten betalen en we zitten nu met een rente van ruim 9% op een koopsom van 124300 euro en we gingen naar een anderre bank en ik gaf aan elq onze nieuwe rekening nummer en ze zijden dat dat via de mail moest dus zo gezecht zo gedaan na een tijdje kreeg ik bericht dat de hypotheek niet was betaald dat ik 1 maand achter liep en op de brief stond als je niet in 1 keer kunt betalen neem dan kontakt op dus ik schreef een brief met een betalings voorstel maar ze gingen niet akoort met geen enkel betalings voorstel ik moet dan voor 15 april 2008 dus dat doe ik maar ik kreeg een tel van de notaris dat ik van elq een volmacht moest tekenen voor als het weer verkeert gaat dat hub de woning onderhands konden verkopen dus ik ging die volmacht niet tekenen en kreeg een tel van elq dat ik MOET TEKENEN anders ver viel de regeling dat ik voor de 15 de rest schuld moest betalen als ik dat niet deet dan wouden ze de woning veilen ik zij daar op dat ik dat niet deed dus hij ging drijgen en hij heeft me vrouw gebeldt en mijn schoonouders en het waren allemaal onaangename gesprekken ik heb daar op de advocaat gebeldt en die zij dat hun dat niet mochten maar de angst zit wel in de schoennen dat ze het wel doen



bvd fam demming

mira1970
Berichten: 1
Lid geworden op: 07 apr 2008 12:38

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door mira1970 »

hallo iedereen,
Zou iemand die de gegevens heeft van het obvion mannetje die mij ook willen sturen.

stef67
Berichten: 1
Lid geworden op: 08 apr 2008 14:20

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door stef67 »

via kredietgroep nederland een hypotheek bij elq gekregen. alles tot in de puntjes verzorgd. natuurlijk wordt er gebruik gemaakt van het feit dat je een bkr notering hebt maar die neem je dan maar voor lief. begon in oktober 2006 met 1048 per maand betalen. Nu betalen we 1458. Een aardige aanslag en gezien de situatie in Amerika (ELQ = amerikaans) maar eens kijken voor een oversluiting. Toevallig via dezelfde adviesgroep (kredietgroep nederland). Na afspraak pas duidelijk dat deze meneer voor dezelfde groep werkte. Op zich is dat geen probleem, maar nu het staartje: Kan vanwege de codering alleen bij ELQ of Hypotrust. Oh de rente is net .7% gestegen. Maar ja dan staat hij wel vast. Vandaag gebeld met ELQ om te vragen of zij wat konden doen, helaas moet nog ruim een jaar wachten EN 6% boeterente betalen bij oversluiten. Dus dat gaat niet lukken met als gevolg dat de rente dadelijk te hoog wordt en we misschien wel niet meer kunnen betalen.

De adviseur gebeld dat hij de offerte kon laten rusten vanwege die 6%. Wat was zijn antwoord? Nou ja zeg dat is echt veel, maar ja is niks aan te doen. Tenzij het niet in de voorwaarden staat. MAAR dat WEET hij toch als hij alleen maar met ELQ en Hypotrust werkt.

Kortom door omstandigheden ben je zo blij dat je een hypotheek krijgt dat je met alle romslomp de werkelijkheid uit het oog verliest en de negatieve kantjes niet goed meer hoort of ziet. Want je kan toch maar even je huisje kopen. Goed gebruik van gemaakt door ELQ en consorten.
In mijn ogen JAKHALSEN die over jullie en mijn rug rijk worden.
vandaar waarschijlijk de een zijn dood...(gezin met 4 kinderen)

Lang verhaal maar nog even een indicatie: heb eind maart ongeveer via 12 bkr sites een aanvraag gedaan, 5 keer gebeld door Kredietgroep Nederland. Gisteren 3 personen aan de lijn gehad die allen een afspraak met mij hadden???????? (frustie mode) OPLICHTERS (/frustie mode uit)

Jack747
Berichten: 411
Lid geworden op: 08 dec 2003 11:48

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door Jack747 »

@Stef67

Er zijn in Nederland 2 geldverstrekkers die prominent in de zogenaamde sub-prime hypotheken markt actief zijn. Dat zijn Elq (dochter van Lehman) en Sparck (deels dochter van Citigroup). Het geld dat Hypotrust uitzet komt ook van Lehman, de voorwaarden zijn nagenoeg gelijk aan die van Elq.
Hun geld verdienen ze met het doorverkopen van hypotheekportfolio's. Door de kredietcrisis ligt deze handel wereldwijd stil. Men kan de hypotheken dus niet meer kwijt. Meer achtergronden daarover vind je in een ander topic hier op het board via de link http://forum.trosradar.nl/viewtopic.php?t=59226

De verhoging in rentelasten is in jou geval dus bijna 50%. Dat past ook in de lijn van de berekening zoals je die in de genoemde topic aantreft. En dat terwijl de euribor, waarop de rente die jij betaalt is gebaseerd lang niet zo sterk is gestegen.

Op 1-10-2006 stond de 1 maands euribor op 3,291%. De 1 maands euribor stond op 1 april 2008 op 4,357. Je zou dus 1,1% meer rente moeten betalen dan het beginpercentage.
Het vileine is dat je het eerste jaar een zogenaamde rentekorting ontvangt van 1%. Na een jaar betaal je dat procent dus in ieder geval meer.
Waar ik wel benieuwd naar ben is, of je risico-opslag gelijk is gebleven. Wil je dat hier vermelden? Neem het rentepercentage van oktober 2006 zonder de 1% korting, trek daar de euribor (3,291) van af. Neem dan het percentage dat je nu betaalt. trek daar de euribor van nu (4,357) vanaf. De uitkomst van beide zou (nagenoeg) gelijk moeten zijn.

Een ander punt is dat met ingang van 1 april 2008 door Elq is afgestapt van de 1 maands Euribor en de variabele rente vanaf dan berekend wordt aan de hand van de 3 maands Euribor. Daardoor is er per 1 april een extra stijging van 0,4%.

Dat krijg je als je een hypotheek van Elq hebt ook nog eens voor de kiezen. Het lijkt er sterk op dat men misbruik maakt van de situatie en de (winst)marges extra verhoogd. Ook Sparck lijkt dat te doen, hoewel niet zo extreem als Elq dat doet.

Laat het ons hier aub even weten.

Succes!


Jack

mieremet
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 apr 2008 09:28

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door mieremet »

@jack747
Een ander punt is dat met ingang van 1 april 2008 door Elq is afgestapt van de 1 maands Euribor en de variabele rente vanaf dan berekend wordt aan de hand van de 3 maands Euribor. Daardoor is er per 1 april een extra stijging van 0,4%.
Als wij ons ten alle tijde aan het contract moeten houden, moeten zij dat dan ook niet? Ik kan nl niks vinden in mn schriftelijke overeenkomst dat zij daar van af mogen wijken!?
Zou toch een leuke grap zijn. Zo van: oh wij komen wat tekort dus gaan we maar een andere rente hanteren!!
Is dit geen vorm van contractbreuk? Of zie ik dit verkeerd?

Natuurlijk zijn wij hier allen gedupeerde klanten op deze manier!

Groet, J

:elq ik kan je gedachte lezen, ga je schamen:

Jack747
Berichten: 411
Lid geworden op: 08 dec 2003 11:48

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door Jack747 »

@Mieremet,

Of men dat zomaar kan wijzigen weet ik niet. In de algemene voorwaarden http://www.elqhypotheken.nl/media/m246.pdf artikel 3.2.3. staat dat men de variabele rente baseert op de 1 maands euribor.

Overigens, als wijzigen niet zomaar mag, zou dat een reden kunnen zijn om de hypotheek op te zeggen. Aangezien er dan sprake is van het wijzigen van de voorwaarden door de hypotheekverstrekker, denk ik dat er in dat geval geen boete verschuldigd zou moeten zijn.

Misschien moet je dat eens aan een juridisch specialist vragen. Zie bijvoorbeeld het bericht:
Geplaatst op 27 Mrt 2008 10:55 door jeanin.bouwman


--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Ik ben advocaat en heb inmiddels namens een client een kort geding aanhangig gemaakt tegen ELQ. Dit omdat client zich naar mijn mening terecht op het standpunt stelt dat ELQ haar zorgplicht op diverse manier heeft geschonden, consumenten in een pakket brengt waar geen weg terug in mogelijk is en onjuist informatie verstrekt. Immers, gebleken is dat de variabele rente niet slechts een paart tientjes in de maand aan verschil op levert maar inmiddels zelf honderden euro's. Voorts weigert ELQ om verzochte informatie te verstrekken.

De kort geding zitting zal plaatsvinden op donderdag 10 april om 11.00 uur bij de Rechtbank te Den Haag, Prins Clausplein nr. 60. Als er gedupeerden zijn die intresse hebben om deze zitting bij te wonen zijn jullie van harte welkom. De rechtbank heeft 2 uur uitgetrokken voor deze zitting. Ondervinden jullie ook grote problemen met de ELQ dan kunnen jullie je ook rechtstreeks tot mij wenden door een email te sturen naar [email protected]
Overigens is de vraag of dat je probleem oplost want je moet immers wel ergens weer een hypotheek kunnen krijgen.

Succes,

Jack

mieremet
Berichten: 3
Lid geworden op: 09 apr 2008 09:28

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door mieremet »

@jack747

Bedankt voor je reactie!

Ik kan idd mn hypotheek elders onder brengen. Maar stuitte op de absurd hoge boete voor het oversluiten van 6%.
Zie mn woning dit percentage niet stijgen in de resterende tijd. En zou dat als schuld mee moeten nemen bij aankoop van een andere woning.

Ik heb dit advocatenkantoor net een mail gestuurd en aangegeven of ze dit mee willen nemen in hun zaak tegen ELQ.
En ook de vraag bij hun neergelegd of elq dit zo maar kan doen.
Ik ben benieuwd naar hun reactie hierop.

Groet, J

:elq ik kan je gedachte lezen, ga je schamen:

jeanin.bouwman
Berichten: 6
Lid geworden op: 27 mar 2008 08:25

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door jeanin.bouwman »

Hallo,

Gisteren heeft de zitting tegen ELQ plaatsgevonden en voor clienten is een bijzonder goed resultaat bereikt waardoor ze ook in hun huis kunnen blijven wonen.

Ter zitting heb ik aangegeven dat de rente per 1 april jl. met 0,4% is gestegen als gevolg van het overstappen door ELQ van de 1 maands Euribor naar de 3 maands Euribor. ELQ heeft expliciet aangegeven dat deze rentestijging louter en alleen zal gelden voor nieuwe gevallen. Een ieder die reeds een overeenkomst van geldlening met ELQ heeft gesloten zal hier niet mee te maken krijgen en dus ook geen nadelige gevolgen van deze rentestijging ondervinden.

Met vriendelijke groet,

Jeanin

petra_2404
Berichten: 6
Lid geworden op: 20 feb 2008 17:18

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door petra_2404 »

Wij zijn deze maand weer 30 euro omhoog gegaan en hebben 1 maands euribor volgens het contract. Klopt dit?

kweenie
Berichten: 15948
Lid geworden op: 24 okt 2007 15:04

Re: ELQ hypotheek

Ongelezen bericht door kweenie »

Kun je zelf ook in de gaten houden bij euribor.org

Gesloten