@Robjee en alle andere onbekenden...
Juist omdat ik onder mijn eigen naam reageer is het voor mij moeilijk om altijd maar op te moeten boksen tegen mijn "anonieme tegenstanders". Het is makkelijker anoniem te reageren dan in deze googletijd met je eigen identiteit te kijk te staan. Wie weet zit er wel een commercieel medewerker uit de zoetstoffenindustrie achter GAST of PLOPPERDEPLOP of ANNABEL of ...
Maar omdat ik in mijn praktijk ervaar hoe mensen opknappen door koolhydraatbeperking (let op niet koolhydraatarm) en geen zoetstoffen reageer ik weleens op een onderwerp. Ik ben zogezegd een gedreven, maar ook uiterst gevoelig persoon.
Rob, hoe zou jij het vinden als je een bericht toegestuurd krijgt zoals hieronder van J. (jaja weer een testimonial...)?
-------------------------
Na een paar jaar een te hoog cholesterol gehalte te hebben gehad is het nu, na 7 weken kh beperkt, met roomboter op peil. Al tijden at ik vetarm, daar was het wel wat van gezakt, maar nu dus goed! Eindelijk kan ik die ontsierende cholesterolplekjes onder m'n ogen weg laten halen! De huisarts.ondersteuner keek er wel van op toen ik vertelde hoe ik eet tegenwoordig. Ze gaat op de site kijken!
Ik ondervind alleen maar voordelen van deze manier van eten.
1 19 pond afgevallen
2 geen last meer van maagzuur
3 geen last meer van winderigheid
4 geen middagslaapje meer nodig
5 geen rammelende maag meer midden in de nacht (dus geen ontbijtkoek meer eten 's nachts om een uur of 3
6 heerlijk rustig slapen
7 meer energie als ik in jaren heb gehad
8 Geen trek tussen de maaltijd
9 eindelijk een goed cholesterol gehalte
10 het gaat goed met mijn darmziekte
11 mijn bloeddruk is in geen jaren zo goed geweest!
Groet van J.
-----------------------------
En Rob, weleens van de Zweedse arts Annika Dahlqvist gehoord en wat zij teweeg gebracht heeft in Zweden?
Ik citeer Melchior Meijer:
In januari 2008 gebeurde er iets dat op termijn ook in Nederland flinke gevolgen zal hebben voor de officiële voedingsrichtlijnen, met name die voor diabeten. Na twee jaar onderzoek gaf een commissie van de Zweedse Gezondheidsraad Annika Dahlqvist gelijk. ‘Haar koolhydraatbeperkte model is in overeenstemming met zowel de wetenschappelijke inzichten als de klinische praktijk,’ luidde de uitspraak. Met andere woorden, niet Annika Dahlqvist, maar de diëtisten die Annika haar artsenbevoegdheid hoopten te ontnemen, geven achterhaalde, onverantwoorde voedingsadviezen.'
---------------------------
De Zweedse arts Annika Dahlqvist adviseert een voeding met ca. 20% koolhydraten. Ze laat mensen ontbijten met wat roomboter op een plakje kaas...
Koolhydraatbeperkt dus en niet bang voor vet en eerlijke producten!
-----------------------------
Wie kan trouwens wat voordelen opnoemen van een voeding met de kenmerken mager, koolhydraatrijk en LIGHT/aspartaam wat hij/zij aan den lijve ondervonden heeft? Honger? Energie? Winderigheid? Cholesterol? Gewicht op de lange termijn?
En inderdaad mijn nichtje is niet allergisch maar reageert met vervelende lichamelijke klachten als ze aspartaam en/of smaakversterkers gebruikt. Gevoelig is wellicht een betere benaming.
Ik wil alles zo veel mogelijk met voorbeelden belichten om de mensen bewust te maken dat er een ommekeer moet komen van minimaal 50% koolhydraten naar max. 20% koolhydraten en dat zoetstoffen echt niet helpen om je "gezond slanker" te maken. De theorie erachter is voor velen niet te volgen. Want Robjee denk niet dat iedereen die uiterst uitvoerige tekst van je leest. Desalniettemin komt het vanzelfsprekend als zeer doordacht over om vooral niet in "Jip en Janneke taal" een onderwerp uit te leggen.
Ik leg het de mensen het liefst alles zo helder mogelijk uit en daar zijn voorbeelden uit de praktijk heel handig voor.
Robjee, je komt elke keer met heel veel info waardoor je bij iedereen als een soort alleswetende goeroe op het voedingsgebied overkomt.
Je zegt dat je diëtist bent. In dienst van? Aangesloten bij?
De meeste diëtisten spreken elkaar allemaal na en zijn over het algemeen nog steeds van mening dat aspartaam geen kwaad kan en dat we mager dienen te eten (en dus koolhydraatrijk) om af te vallen. Ik begrijp dat je me wel gelijk geeft in het feit dat koolhydraatbeperking en eiwitrijk eten goede resultaten geeft qua gewichtscontrole. Pas jij dat ook toe in je praktijk? Heb je "levende" klanten? Of alleen maar op onderzoeksgebied bezig? Volg je de richtlijnen van het voedingscentrum?
Daar ben ik heel benieuwd naar.
En kun je me ook wat voorbeelden geven van succesverhalen? Afvallers die zich geweldig voelen, voldoende energie hebben, geen middagdutjes meer nodig hebben en waar de bloedwaardes ook met sprongen vooruit ging. En diabeten die binnen enkele dagen "normale" bloedsuikerwaardes hebben?
Ik heb er nog wel een aantal in mijn dossiers...
(bij een eventuele volgende reactie zal ik je nog een sprekend voorbeeld geven.)
-------------------------------------
Ik heb het boek gelezen van Gary Taubes "Good Calories, bad calories" met meer dan 500 pagina's tot stand gekomen na het doorspitten van 150 jaar voedingsgeschiedenis en het interviewen van ongeveer 600 deskundigen.
Lees maar eens deze foodlog:
http://www.foodlog.nl/vandaag/bericht/o ... _afvallen/
En vergeet niet de laatste regels te lezen.
Gary Taubes:
Ik sprak voor mijn boek ondermeer met cholesterolspecialist Ronald Krauss van de Berkeley Universiteit. Die zei: ‘Pasta, rijst, koek, brood, gebak, suiker, dát zijn de items die voor een gevaarlijk cholesterolprofiel zorgen. En die zeer waarschijnlijk overgewicht, diabetes en hartziekten veroorzaken. Dat is zo klaar als een klontje. Ik mag dat gerust constateren in wetenschappelijke artikelen die niemand leest, maar ik moet het niet in mijn hoofd halen om het in het openbaar te zeggen.’ Wetenschappers kunnen niet openlijk zeggen waar het op staat. Namelijk dat mensen minder geraffineerde koolhydraten en vooral minder suiker moeten eten om hun risico op overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten te verkleinen. Als ze dat doen, liggen ze er uit.’’
Good calories, bad calories is mijn bijbel.
-------------------------------
De Nederlandse vereniging van diëtisten heeft de volgende sponsors op de site staan
http://www.nvdietist.nl/navigatie/frame ... d=10303718 Nutricia,Alpro Soja, Yakult, Nestlé, van der Meulen de meesterbakkers, campina instituut, NZO, Becel, Knorr, voorlichtingsbureau voor margarine en vetten en oliën, Abbot Nutrition.
Kom dan maar eens aan met het verhaal dat je beter roomboter kunt eten dan een dieetmargarine...
-------------------------------
En wat ik bedoel met oeverloze discussie... lees dan de hele discussie over aspartaam bij een ander onderwerp in dit radar-forum.
Zolang je niet aan den lijve het verschil "geproefd" hebt is het heel moeilijk om over te stappen van geloof...
Tot elkaar komen lukt toch niet op een forum.
De beschouwende lerende lezer zal er wellicht iets van "opsteken"...
Yvonne Lemmers,
diëtiste met GRIP OP KOOLHYDRATEN