Het werkzame ingredient is Pantothen, was gewoon vitamine B5 is.
Waar lees je dat?
Nuvoryn zou negen verschillende ingrediënten bevatten die behulpzaam zijn bij het afvallen: Groene Thee, Guarana, Damiana, Matéplant, Hoodia, Acaï, Resveratrol, Siberische Ginseng en Granaatappel-extract.
want onze voeding bevat door overbemesting, vervuiling en uitputtings van de landbouwgrond, niet meer genoeg van de vitamninen, mineralen en sporenelementen die we nodig hebben om gezond - en slank - te blijven
Al vaker heb ik elders hierover geschreven. Een interessant onderwerp voor discussie. Meestal wordt hiervoor het onderzoek van Geigy gebruikt (1).
Deze tabel geeft duidelijk aan dat het aantal vitamines en mineralen van 1985 tot 2002 drastisch gedaald is. De oorzaak zou zijn gronduitputting, luchtvervuiling, snelle groei, langdurige opslag en
transport. Is nu suppletie noodzakelijk om voedingssupplementen te gebruiken?
Het moet gezegd dat de grootschalige land- en tuinbouw niet ideaal is. Maar rechtvaardigt dit de bovenstaande uitspraak? Hier volgen een aantal punten waarom ik denk van niet:
[*]Tegenwoordig wordt de landbouwgrond intensief gebruikt. De bodem zou daardoor uitgeput raken. De bodem wordt echter ook intensief bemest. Er zijn dan ook geen aanwijzingen dat de kwaliteit van de landbouwgrond zo drastisch achteruit is gegaan.
[*]Essentieel wanneer men vergelijkingen wil maken is dat op gelijke/vergelijkbare wijze is vergeleken. In het geval van het onderzoek van Geigy is dat niet het geval. Gedurende die 17 jaren zijn de meetmethoden verbetert en verfijnd. Bestanddelen die vroeger werden meegemeten met een bepaald vitamine of mineraal werden in 2002 niet meer voor dat vitamine of mineraal aangezien. Gevolg is een nauwkeurige meting met een lager analyse-cijfer. Maar dat wil niet zeggen dat de werkelijke voedingswaarde is achteruit gegaan.
[*]Tegenwoordig gaat het transport steeds sneller en onder verbeterde omstandigheden. Ook de opslag is verbeterd. De snelle koeling na de oogst beperkt ook het verlies van vitamines en mineralen.
[*]Naast een verschil in meetmethoden is er een verschil in ras, teeltmethoden, opslag, transport, seizoen, groeiomstandigheden etc. Dit maakt het moeilijk om een juiste vergelijking te maken.
[*]De gepresenteerde analyse-cijfers van het onderzoek van Geigy kunnen wellicht selectief gekozen zijn. Het blijven immers een beperkt aantal voedingsmiddelen gezien het grote assortiment aan groente en fruit. Onderzoekers willen scoren en met dergelijke resultaten gebeurt dat.
[*]Op internet circuleert telkens dezelfde tabel met analysecijfers en de bron. Meer informatie over dat onderzoek is niet te vinden (1985 Farmaceutisch bedrijf Geigy (Zwisterland). 1996 en 2002 Levensmiddelen laboratorium Karlsruhe/ Sanatorium Oberthal). Afgaan op alleen een tabel vind ik onbetrouwbaar. Maar mensen die de resultaten bevallen maken er dankbaar gebruik van.
[*]Opvallend is dat er maar van enkele vitamines en mineralen analyse-cijfers genoemd worden. Vijf in totaal, terwijl er 13 vitamines (exclusief pro-vitamines) en 14 belangrijke mineralen zijn. Ook dat zet vraagtekens bij mij. Hoe zit het met de andere vitamines en mineralen? Het is bekend dat variatie belangrijk is omdat niet alle voedingsmiddelen alle vitamines bevatten. Het vergelijken van een beperkt aantal analyse-cijfers (vitamines en mineralen) van een beperkt aantal voedingsmiddelen geeft dan ook geen volledig beeld. Mogelijk dat ook hier selectief gekozen is, of dat juist de meetmethoden van deze vitamines en mineralen is veranderd. Speculatie, maar een mogelijkheid.
[*]Er is een belangrijk verschil tussen een achteruitgang van de voedingswaarde van groente en fruit en dat groente en fruit tegenwoordig onvoldoende voedingswaarde zou bevatten. Wanneer een auto langzamer gaat rijden hoeft deze nog niet stil te staan. In Nederland heeft het RIVM het Nederlands Voedingsstoffenbestand (NEVO)(2). Dit bestand bevat analysecijfers van bijna 2800 voedingsmiddelen. Hieruit blijkt dat met een gevarieerde en verstandig samengestelde voeding voldaan kan worden aan de opgestelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (uitgezonderd enkele risicogroepen).
[*]Volgens de meest recente voedselconsumptiepeiling (2007-2010) blijkt dat veel Nederlanders niet alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgen (3). De reden hiervoor is niet dat groente en fruit onvoldoende voedingsstoffen zouden bevatten, maar de keuze die mensen maken. Zo is te zien dat de inname van groente en fruit veel te laag is (zie tabel 4.1 – 4.11).
1.
http://www.foodlog.nl/images/uploads/Vo ... _Geigy.pdf
2.
http://www.rivm.nl/nevo/
3.
http://www.rivm.nl/vcp_en/Images/002788 ... -74475.pdf