L.S.,
Ik kan uit deze discussie niet echt een eenduidige conclusie halen. Jammer, daar hebben we toch allemaal een beetje behoefte aan?
Ikzelf vindt melk en melkproducten heerlijk (vooral melk drinken met een half dichtgeknepen rietje na een rijstmaaltijd........., bijna het ultieme).
Heb destijds overigens wel borstvoeding gehad
Ben bijna 50 en nog steeds gezond. Nooit botbreuken gehad, ademhalingsproblemen of wat dan ook (rook helaas wel al zo'n 30 jaar, iiieghhhhhhh). Heb wel jaren geleden last gehad van maagklachten en diarree (erfelijk? sociaal?). Na herhaaldelijk aandringen van collega's uit de gezondheidszorg heb ik een Helicobacter Pylori antibioticakuur genomen en ben nu jaren klachtenvrij.
Mijn zoon, nu 22, is na z'n eerste half jaar borstvoeding, opgegroeid met melk(producten) omdat hij geen vlees wilde eten. Een boom van een vent met een stevige botstructuur.
Mijn grootmoeder van 90 daarentegen heeft de laatste 25 jaar last van slijmvorming en ophoesten. Heeft nooit gerookt of een druppel melk (of ander zuivelproduct) gedronken.
Ik wil hiermee alleen maar aangeven dat er voor mij geen verband bestaat van de opgenoemde "feiten" en melk.
Ik heb niet veel vertrouwen in al die onderzoeken. Ongetwijfeld zullen ze veelal op waarheid berusten. Maar het is maar wat je wilt bewijzen; ik ben ervan overtuigd dat je dan altijd een "bewijs" zult vinden. Alleen worden met deze onderzoeken de dingen een beetje uit z'n verband getrokken. Ze staan namelijk niet los van elkaar.
Het heeft me echter wel weer wat meer inzicht gegeven; iets om over na te denken.
We leven tegenwoordig in een zeer complexe maatschappij.
We leven in een zeer vervuilde, industriele, opeengepakte en hectische wereld waarin we ver van onze oorsprong zijn geraakt. Elk weldenkend mens kan bedenken dat al die bekabeling, (GSM) straling e.d. waarin we ons begeven, invloed heeft op ons gestel. (Niet bewezen? M'n neus. Maffia? denk het wel)
We proberen met allerlei middelen de natuur naar onze hand te zetten maar verstoren daarmee het evenwicht, met de daarbij optredende complicaties; die dan ook vaak weer eenzijdig worden bestreden.
Wat weet men nu eigenlijk??? Okee, we leven niet meer in het stenentijdperk maar we zijn toch nog steeds kinderen die aan het experimenteren zijn.
Men heeft door de eeuwen heen op elke plek op aarde een voedselpatroon ontwikkelt met het voedsel dat de natuur op gezette tijden leverde. Misschien niet optimaal, maar het was voldoende om te overleven, dus in dat opzicht wel optimaal.
Men heeft het hier over soja, vruchtdrankjes e.d. Maar wie in Nederland e.o. had hier 100 jaar geleden beschikking over? En zijn al die "exotische" producten die niets met het Nederlandse klimaat en leefomgeving te maken hebben wel zo gezond?
Of hebben we hier weer te maken met een van die eenzijdige benaderingen? Dit en dat zit in dit product, dat hebben we nodig, dus eten!!! Maffia???
Misschien nuttigen ze in die zuiderlijke landen weinig zuivel omdat ze het gewoonweg niet hebben??? Natuurlijk zullen ze dan niet zeggen dat het gezond is, toch?
(Vruchten-, groenten-, vis-, en notenmaffia???)
Termen als "melkmaffia" vindt ik dan ook een beetje te ver gaan.
Is deze industriele wereld niet een grote xxx-maffia?
Ik denk dat men destijds naar beste geweten gehandeld heeft en dat de zuivelindustrie daaruit is voortgekomen, en niet andersom.
Zal er nu misschien wel wat bewuster mee omgaan; zeker nu ik een dochter heb van zes maanden.