Pagina 1 van 2

aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 11:32
door Gregoris
Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.

Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen. :shock:

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 11:40
door sjohie
Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.

Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen. :shock:

Eeuh, wij hebben vorige week nog Opperdoezer ronde aardappelen gekocht bij de AH, en dat zijn toch echt Nederlandse.. :wink:

En er is in dit kader nog een verschil tussen consumptieaardappelen, en fabrieksaardappelen die oa gebruikt worden voor het maken van patat, zetmeel, enzovoorts. Die berichten kunnen ook op die aardappelen slaan lijkt me?

Verder zijn sommige rassen minder geschikt voor de Hollandse grond, en als dat nou nét de modernere consumptieaardappelen (rassen) zijn, kan dat ook een reden zijn.

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 11:51
door Gregoris
sjohie, dat klopt wel maar deze week is er niets te krijgen. Alleen buitenlandse aardappelen. De Nederlandse klei aardappelen zijn het lekkerste.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 12:48
door ciske
Ik heb deze week anders bij C1000 wel NL aardappels gekocht, en ook die zijn duur.

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 12:56
door newmikey
Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.

Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen. :shock:
Ooit gehoord van planten die groeien en geoogst worden? Daarna moet ze .... weer groeien om geoogst te worden. Of dacht u dat die aardappelen met labeltjes komen voor welke dag van de week ze in de schappen moeten liggen?

Niet elke aardappel is een consumptieaardappel. Veel van onze oogst gaat naar de aardappelverwerkende industrie, zowel voor bijv. patatjes, aardappelschijfjes, namaakkrieltjes en wat die meer zij alsmede voor industriele toepassingen van het aardappel zetmeel.

We zijn tegenwoordig zo gewend aan het feit dat alles altijd beschikbaar moet zijn dat we schrikken als dat eens niet zo is...

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 13:37
door bianca82
gewoon naar de groentenboer gaan daar heb je nog wel hollandse binten enz

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 13:51
door GJvdZ
Gregoris schreef:sjohie, dat klopt wel maar deze week is er niets te krijgen. Alleen buitenlandse aardappelen. De Nederlandse klei aardappelen zijn het lekkerste.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.
Toch knap dat alleen op dat hele kleine stukje van de wereldbol wat we Nederland lekkere aardappelen worden geteeld. Nog grappiger is dat ieder land vindt dat zij de beste producten maken. Volgens mij proef je er helemaal niks van als je niet weet waat het vandaan komt.

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 13:54
door sjohie
Gregoris schreef:sjohie, dat klopt wel maar deze week is er niets te krijgen. Alleen buitenlandse aardappelen. De Nederlandse klei aardappelen zijn het lekkerste.
Ook bij de aldi enz. niet te krijgen/kopen.
Het lijkt me dat het ras de smaak grotendeels bepaald? Of wordt er onder aardappelliefhebbers nu ook al over "terroir" gesproken, net als bij wijn? :wink:

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 14:04
door Emmy75
Toch zijn er veel zaken die de smaak van een aardappel beïnvloeden. Uiteraard het ras, maar toch tot op zekere hoogte de grond waar deze in groeit en de weersomstandigheden (veel natte perioden of juist veel drogere perioden enz.) Veruit de meeste consumenten (waaronder ik ook) zullen het verschil nauwelijks proeven van een zelfde soort aardappel op verschillende grondsoorten geteelt.

Maar goed vergeet ook de export niet, want denk maar niet dat wij Nederlanders alle in Nederland verbouwde aardappelen ook opeten. Er worden tonnen geëxporteerd.
newmikey schreef:Ooit gehoord van planten die groeien en geoogst worden? Daarna moet ze .... weer groeien om geoogst te worden. Of dacht u dat die aardappelen met labeltjes komen voor welke dag van de week ze in de schappen moeten liggen?
Huh is dat niet zo dan ?
Melk komt toch ook gewoon uit de supermarkt en dan heb je van die soorten die niet zo lang houdbaar zijn en soorten die langer houdbaar zijn... :mrgreen: :lol:
newmikey schreef:We zijn tegenwoordig zo gewend aan het feit dat alles altijd beschikbaar moet zijn dat we schrikken als dat eens niet zo is...
Da's zeker waar, we vinden het maar al te normaal dat het met kerst asperges en aardbeien geeft bijvoorbeeld.

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 15:06
door ciske
Melk komt toch ook gewoon uit de supermarkt
:?: :lol:
Dacht toch dat het van de koe kwam :mrgreen:

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 15:10
door newmikey
Zelfs met aardappelen is er een "smaak mode". Jullie vergeven me maar even want ik vind het eigenlijk best een grappig onderwerp. Smaken schijnen sneller te veranderen dan dat de teelt er op kan inspelen.

Sommige aardappelrassen die razend populair waren, zoals bijv. de bintjes, raak je tegenwoordig aan de straatstenen niet kwijt in Nederland maar zijn weer heel erg gewild in andere landen.

In Nederland zijn we weer meer gaan eten van de "culinaire" aardappelrassen die vooral in Zuid-Amerika en Israel geteeld worden.

Wereldwijd zijn er ongeveer 4000 aardappelrassen, waarvan er een 200-tal in België en/of Nederland geteeld worden.

De verdeling is ongeveer:
Consumptie-aardappels (45%)
-Aardappelchips
-Aardappelsalade
-Friet
-Rösti
-Vers (tafelaardappels)
-Gebakken aardappels
Zetmeelaardappels (31%)
-Aardappelpuree
-Grondstof voor de aardappelzetmeelindustrie
Pootaardappels (24%)
-Verkoop in binnen- en buitenland als nieuw pootgoed

Re: aardappellen

Geplaatst: 25 jul 2012 20:32
door nevermind
Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.

Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen. :shock:
Deze aardappels zijn voor deze supermarkten dan goedkoper, dan de Nederlandse oogst.
Zoals Emmy al heeft geschreven, zie je vermoedelijk in deze schappen geen Nederlandse aardappels, want de oogst is door het slechte weer, niet meer optimaal.
Helaas lees ik nergens over dit fenomeen in de omringende landen, want daar heeft het toch ook geregend?
Dus de conclusie is, Nederlandse aardappels worden duurder, dan kopen de supers natuurlijk in de landen waar het goedkoper is.

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 13:29
door Toppy
Ik zou zo zeggen ga eens naar een markt.
Op een beetje markt staat een Zeeuwse 'aardappelboer' en met een beetje geluk heeft hij aardappelen uit Tholen. Daar komen de lekkerste vandaan.
Overigens zijn deze aardappelen amper duurder dan die in de supermarkt.

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 13:42
door Bob Schurkjens
Ik zou zeker een zakje Opperdoezen kopen. Die liggen nu in de winkel en komen net uit de grond.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Opperdoezer_Ronde

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 18:43
door bianca82
mjam opperdouzen

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 18:59
door ruud_a
newmikey schreef:
Gregoris schreef:Kan iemand mij uitleggen waarom er in de winkels als AH, C1000 geen Nederlandse aardappelen te koop te zijn?
Wel uit Portugal en Duitsland en die zijn ook nog eens duur.

Ik stel deze vraag omdat ik er niets meer van begrijp, de kranteberichten en andere media laten zien dat de Nederlandse boeren hun aardappelen niet aan de straatstenen kwijt kunnen, en het dumpen. :shock:
Ooit gehoord van planten die groeien en geoogst worden? Daarna moet ze .... weer groeien om geoogst te worden. Of dacht u dat die aardappelen met labeltjes komen voor welke dag van de week ze in de schappen moeten liggen?

Niet elke aardappel is een consumptieaardappel. Veel van onze oogst gaat naar de aardappelverwerkende industrie, zowel voor bijv. patatjes, aardappelschijfjes, namaakkrieltjes en wat die meer zij alsmede voor industriele toepassingen van het aardappel zetmeel.

wat moeten we dan doen met die frietjes als die aardappels waarvan ze worden gemaakt niet voor consumptie zijn?

We zijn tegenwoordig zo gewend aan het feit dat alles altijd beschikbaar moet zijn dat we schrikken als dat eens niet zo is...

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 20:58
door berend12
Ik vraag mij dit al jaren af. Opperdoezers zijn een delicatesse op aardappelgebied en dus voor de meeste mensen te duur. Gewone aardappels zijn inderdaad meestal buitenlandse aardappels. Te gek voor woorden. Je ziet aan de recente misoogsten in het buitenland dat het onder water zetten van landbouwgrond een heel dom idee is. Zou ook graag Nederlandse aardappels kopen maar die zijn heel slecht verkrijgbaar.

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 21:03
door ruud_a
berend12 schreef:Ik vraag mij dit al jaren af. Opperdoezers zijn een delicatesse op aardappelgebied en dus voor de meeste mensen te duur. Gewone aardappels zijn inderdaad meestal buitenlandse aardappels. Te gek voor woorden. Je ziet aan de recente misoogsten in het buitenland dat het onderwater zetten van landbouwgrond een heel dom idee is. Zou ook graag Nederlandse aardappels kopen maar die zijn heel slecht verkrijgbaar.

dan moet je emigreren, dan kun je nederlandse aardappelen kopen, net als fruit uit het westland

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 21:14
door berend12
Heb er best wat voor over maar dat gaat mij te ver Ruud.
Heb wel eens biologische aardappels gekocht maar daar vond ik niet veel aan. Hoop niet dat de boeren het ambacht verleerd zijn.

Re: aardappellen

Geplaatst: 01 aug 2012 22:56
door tenormin
Er zijn best wel Nederlandse aardappelen, hoor. Ik zelf ben gek op de Malta, jammer genoeg is het einde van het seizoen bijna voorbij. Het ras alfa is ontwikkeld in Nederland en het pootgoed wordt uitgezet op Malta. Daarna "komen ze weer terug". De Maltezers telen veel aardappelrassen, ook die komen weer terug naar Nederland. Vroeger was ik dol op Bintje, maar ook die is in kwaliteit m.i. behoorlijk achteruit gegaan. Zoveel smaken, zoveel zinnen: ik hou niet van Opperdoezers, liever de Frieslander. Maar dat er nu geen Nederlandse pieper te koop is: nee hoor. En voor de BBC is er maar één: de bonker. Helemaal onder de klei en knoert groot. Schoonmaken, niet schillen, kruis erin, magnetron, 5 min. per aardappel, dan op BBC; heerlijk met knoflookboter.