Zoals al opgemerkt is het geen probleem om kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen en zelfs achter-achterkleinkinderen generiek te noemen in een testament en ook de leeftijd (op datum overlijden van de erflater) is geen probleem. Althans voor zover het de formulering van de tekst betreft. Er zijn wel wat andere punten waar de erflater rekening mee moet houden.
Kinderen hebben altijd recht op de legitieme portie, kort door de bocht is dat de helft van wat ze zouden krijgen volgens de wettelijke verdeling. Als de erflater geen echtgenoot/echtgenote meer heeft, kan dus maximaal de helft van de nalatenschap verdeeld worden onder kleinkinderen (en verder).
Als in het testament ook de derde, vierde en zelfs vijfde generatie genoemd worden, wat gebeurt er dan als er kort na overlijden van de erflater nog een achterkleinkind of achter-achterkleinkind geboren wordt? "Ja sorry jij bent net te laat geboren, je broertje heeft nog net 1000 euro van overgrootvader geërfd." Dergelijke verschillen leiden gemakkelijk tot onenigheid in de familie ("Ja, jullie Chantal was net op tijd zwanger, maar ons Marieke heeft natuurlijk weer pech. Dat was ook al toen enz."
Is het de bedoeling dat klein/achter enz. kinderen per persoon hetzelfde bedrag krijgen (eventueel per laag verschillend)? Dat zou kunnen betekenen dat niet elke "staak" (kind plus nakomelingen) eenzelfde bedrag krijgt, als niet elk kind evenveel nakomelingen heeft.
Dat is te ondervangen met een staaksgewijze verdeling: voor elk kind plus nakomelingen is 20% beschikbaar, waarvan minimaal de helft (dus 10%) voor het kind; de overige 10% kan dan onder zijn/haar nakomelingen verdeeld worden. Bv. xxx euro voor achter en achter-achter kleinkinderen, het restant in gelijke delen onder de kleinkinderen.
Een andere mogelijkheid is om per laag een percentage van de nalatenschap te benoemen, dus (minimaal) 50% voor de kinderen, en dan bv 30% voor alle kleinkinderen, en 20% voor alle achterkleinkinderen. Persoonlijk zou ik achter-achterkleinkinderen die er misschien zouden zijn niet in een testament opnemen. Stel die percentages dan wel zorgvuldig vast, opdat "diepere lagen" steeds minder erven.
Als de kinderen allen 50-70 jaar zijn, kan ik me voorstellen dat die niet op "de erfenis van moeder" zitten te wachten. In iets mindere mate geldt dat ook voor de kleinkinderen, als de jongste al 40 is. De drie inmiddels volwassen achterkleinkinderen (en hun nog minderjarige broers/zussen) kunnen de erfenis waarschijnlijk het best gebruiken. Maar let op: achterkleinkinderen erven
2274 euro belastingvrij, over het meerdere moeten zij
18% erfbelasting betalen.