Pagina 1 van 2

Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 03 okt 2023 17:39
door Kees Honderd
Voor de grap ribkarbonades gewogen voor en na bereiding. Volgens Vlees.nl verliest vlees na bereiding ongeveer 25% van het oorspronkelijke gewicht. In dit geval kwam het verlies aan gewicht uit op 33,6%. 819g voor en 544g na.

Is dat niet wat veel?

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:10
door Moneyman
Die 25% is uiteraard een gemiddelde, en dat kan alleen maar bestaan doordat er hogere en lagere verschillen zijn. Ik vind dat percentage dus puur cijfermatig beschouwd niet vreemd.

Overigens hangt het er ook nog vanaf waar je vlees vandaan komt. Supermarktvlees bevat veel meer vocht dan van een goeie slager.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:14
door DvdVK
Moneyman schreef het al: bij de echte slager zul je minder gewichtsverlies van het vlees hebben dan bij de supermarkt of een prijsknaller.
Iets met goedkoop is (vaak) duurkoop.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:19
door 16again
Er van uitgaande dat het bot geen gewicht verliest bij bereiding, loopt het "vlees" nog verder leeg dan slechts 33%

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:22
door Lady1234
Ook de bereidingswijze doet er toe. Lang en hard bakken, maakt dat het meer uitdroogt.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:36
door witte angora
Volgende week dan toch maar weer vers vlees bij de boer halen. Van de koe die de dag daarvoor nog geslacht wordt.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:40
door juliomariner
witte angora schreef:
04 okt 2023 11:36
Volgende week dan toch maar weer vers vlees bij de boer halen. Van de koe die de dag daarvoor nog geslacht wordt.
Ik moet de eerste koe nog zien waar ribkarbonade aan zit

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:44
door Lady1234
Dat vlees moet na de slacht ook nog twee weken rusten.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:46
door witte angora
O, hier wordt het meteen verkocht.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:54
door Moneyman
witte angora schreef:
04 okt 2023 11:46
O, hier wordt het meteen verkocht.
Hoe ziet dat "meteen" eruit? Rundvlees moet besterven, anders is het niet te eten.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 11:54
door juliomariner
Dat denk ik niet, Normaal gesproken laten ze het vlees een tijdje besterven in het koelhuis omdat de "spanning" uit de spiervezels moet trekken voor het lekker is.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 12:23
door witte angora
Toch vreemd. Ik zal het volgende week even navragen hoe het zit. Maar het is wel zo: er wordt rustig met de dieren om gegaan als ze naar de slager gaan. En ook daar worden ze rustig behandeld.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 12:41
door juliomariner
Precies. Als het dier teveel stress ondervind zie en proef je dat terug in het vlees. Het wordt enorm waterig en heeft een vieze zoete smaak. Is dan alleen nog geschikt voor worst en andere bewerkte producten.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 13:13
door Erthanax
Wat koeien en karbonades betreft: Jaren geleden bestelde iemand een T-bone steak. Een Groninger op leeftijd in het gezelschap wist niet wat dat was. Toen de hoofdgerechten werden uitgeserveerd werd het hem duidelijk. Met onmiskenbaar Groningse tongval riep hij uit: Dat is ja een koe-karbonade!

Een gewichtsverlies van 35% is niet niks, maar beslist niet uitzonderlijk. Als je pech hebt is het soms bijna de helft. Kijk een hoe zg. ossenhaaspuntjes gaan zwemmen als je ze probeert te roerbakken.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 16:01
door witte angora
Net even gecheckt, het besterven van rundvlees duurt in de regel 24 tot 48 uur. Dat klopt dus wel met hoe het hier gaat.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 16:17
door rwolters
witte angora schreef:
04 okt 2023 11:46
O, hier wordt het meteen verkocht.
Dan zou ik toch gaan klagen bij die slager.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 16:17
door Lady1234
Wat is gerijpt vlees? Vlees is eigenlijk altijd in zekere mate gerijpt, want vlees moet besterven voordat je het kunt eten. Na het slachten van een koe moet het dier minimaal twee weken worden terug gekoeld worden om eetbaar te worden. En dat is écht het minimum.

Volgens Google.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 16:37
door ZeerPrivé
witte angora schreef:
04 okt 2023 16:01
Net even gecheckt, het besterven van rundvlees duurt in de regel 24 tot 48 uur. Dat klopt dus wel met hoe het hier gaat.
Waar heb je dat gecheckt?

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 16:46
door Ron5300
Karbonades en biefstukken komen helemaal niet van een varken of een koe die komen uit de supermarkt, wel wat kinderwijsheid maar ook wel toepasselijk.
Vlees bevat van zichzelf al vocht en een deel aan vet dat vocht verdampt tijdens het braden maar een deel aan vet wordt in het gebruikte braadboter opgenomen en met de juiste hoeveelheid braadboter kun je een lekkere jus saus maken zodra het vlees gebraden is en dat kan niet met gedroogd vlees want dat is zo taai en neemt ook geen vocht meer op.
Mijn vader noemde taai vlees goed voor een schoenzool maar niet om te eten.

Re: Ribkarbonades verliest een derde aan gewicht

Geplaatst: 04 okt 2023 17:02
door witte angora
ZeerPrivé schreef:
04 okt 2023 16:37
witte angora schreef:
04 okt 2023 16:01
Net even gecheckt, het besterven van rundvlees duurt in de regel 24 tot 48 uur. Dat klopt dus wel met hoe het hier gaat.
Waar heb je dat gecheckt?
Hier onder andere: https://www.lotsandmorezwolle.nl/blog/v ... vlees.html