Pagina 1 van 1

Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 13 mar 2025 15:56
door Priest
Hi allemaal!

Wij zijn van plan voor ons spoel- en kookeiland van 3,7 meter lang en 1m breed een wit composiet werkblad van 2cm dik te nemen. Omdat de max lengte 3 meter is komt er een naad bij de kookplaat. Deze kan in het midden of aan de zijkant. Hierbij hebben we 2 vragen:

- is 2cm prima qua dikte, omdat we zeker geen issues met breken of scheuren willen natuurlijk. Of is 3cm dik of 2cm dik met 3cm verstekrand de extra prijs wel waard?

- is er iets waar we op moeten letter om ervoor te zorgen dat het blad niet scheurt of breekt? Bijv. Dat bij installatie bepaalde verstevigingen worden geplaatst?

- is het beter om de naad in het midden van de kookplaat te nemen. Waardoor de stukken links en rechts korter zijn en hefboomeffect dus minder. Of liever aan de zijkant van de kookplaat richting het midden van het eiland?

Thanks voor het meedenken!

-

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 14 mar 2025 13:50
door Moneyman
Ik heb al bijna 20 jaar een 3 cm dik composietblad (met verstekrand), en dat ziet eruit als nieuw. De enige versteviging (in de vorm van houten ondersteuning) die ik heb laten plaatsen was rondom de spoelbak. Wat het beste is qua plaatsing van de naad, zou ik aan de leverancier vragen. Dat is als het goed is een expert én hij is, als hij het ook plaatst, verantwoordelijk.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 14 mar 2025 17:34
door HandigeHarrie
Is het jullie bekend dat een composiet werkblad van 2 cm dikte bestaat uit een plaat (multiplex denk ik) en een paar milimeter composiet?

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 14 mar 2025 19:37
door Moneyman
HandigeHarrie schreef:
14 mar 2025 17:34
Is het jullie bekend dat een composiet werkblad van 2 cm dikte bestaat uit een plaat (multiplex denk ik) en een paar milimeter composiet?
Onjuist. Mijn blad is massief.

Wellicht zijn er ook “ gevulde” varianten, maar dat is dus geen zekerheid.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 14 mar 2025 19:41
door Jablan
Priest schreef:
13 mar 2025 15:56
- is 2cm prima qua dikte, omdat we zeker geen issues met breken of scheuren willen natuurlijk. Of is 3cm dik of 2cm dik met 3cm verstekrand de extra prijs wel waard?
Ik zou eerst uitzoeken of je massief composiet krijgt of een mix en daarna beslissen.
Priest schreef:
13 mar 2025 15:56
is er iets waar we op moeten letter om ervoor te zorgen dat het blad niet scheurt of breekt? Bijv. Dat bij installatie bepaalde verstevigingen worden geplaatst?
Ja. Je moet het eerst het gewicht per m2 weten en daarna pas naar de onderkasten kijken. Hoe goedkoper, hoe smaller de wanden, hoe kleiner het draagvermogen. Juist de betere leveranciers maken kasten, waarop je probleemloos een werkblad van composiet, marmer of graniet neer kunt leggen.
Priest schreef:
13 mar 2025 15:56
is het beter om de naad in het midden van de kookplaat te nemen. Waardoor de stukken links en rechts korter zijn en hefboomeffect dus minder. Of liever aan de zijkant van de kookplaat richting het midden van het eiland?
Optisch is een naad in het midden beter.

Ik verbaas mij er wel over, met een beetje rondzoeken vind je zo een bedrijf, dat wel werkbladen uit één stuk kan leveren en vermoed daarom dat een langer werkblad in prijs veel duurder uitvalt dan één uit twee delen.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 14 mar 2025 19:44
door Moneyman
Toch even een aanvullende sidenote, voor het geval dat je nog niet de keuze voor een leverancier hebt gemaakt: zoek vooral een goed keukenbedrijf. Die kunnen dit soort vragen probleemloos voor je beantwoorden, met jouw specifieke situatie in het achterhoofd.

Zoek een lokaal, zelfstandig bedrijf, niet iets wat bij een van de grote ketens is aangesloten. Kijk naar historie en recensies, en leg je dan pas vast.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 15 mar 2025 23:57
door Janzegt
Als de naad bij de kookplaat komt, dan komt deze op de zwakste plek. Normaliter rust de kookplaat op het blad, dat op zijn buurt op de onderliggende kasten rust. Door de naad in het midden van de kookplaat te maken, moet er een speciale ondersteuning worden gemaakt. Ik zou je adviseren dat de leverancier je een tekening geeft hoe die ondersteuning er uit komt te zien, voordat je een beslissing maakt.
Hebben ze een showroom? Kun je misschien eens een kijkje nemen hoe ze bepaalde zaken hebben opgelost.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 16 mar 2025 10:20
door de auditu
Het is een slecht plan om op zo'n beetje de zwakste plek een naad aan te brengen, Ik denk dat het gebruikelijk is om naden in werkbladen op plaatsen te maken waar goede ondersteuning is. Bijvoorbeeld op plaatsen waar kastjes tegen elkaar zitten.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 16 mar 2025 14:11
door Priest
Dank allemaal
@werkbladenspecialist jij nog input?

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 19 mar 2025 13:16
door Consumentt
Als het blad scheurt dan is het bij plaatsen. Ligt het eenmaal dan kan er weinig mis gaan.
Ik neem aan dat er kasten onder komen. Dan is er ondersteuning genoeg.
Je moet er alleen niet op gaan staan om bijvoorbeeld een lamp op te hangen oid.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 21 mar 2025 09:21
door werkbladenspecialist
Er werd een reactie van mij gevraagd, bij deze: Bij mijn weten zijn er geen dunnere platen te verkrijgen dan 12 mm, 12mm, 20 mm en 30 mm zijn standaard diktes waarbij 12 mm ook gebruikt wordt om dikkere bladen te maken met een verstekrand.
Zelfs 12 mm is bruikbaar als werkblad als je de extremen niet opzoekt, Een zware Bora vlakinbouw in een 12 mm plaat, dan zul je verstevigingen onder de kookplaat moeten aanbrengen, maar het kan wel.
Betreffende de onderkasten, zelfs Ikea keukens zijn sterk genoeg om een zwaar granieten blad op te plaatsen, geen enkel probleem.
Betreffende het breukrisico, de montage is het meest risicovolle moment, dus als de leverancier het aandurft is het zijn risico, wel goed controleren voor de montage.
Meestal wordt de koppeling midden in de kookplaat gemaakt zodat alles een beetje symmetrisch uitziet, soms moet je dan wel versteviging onder de koppelnaad maken. Composiet kan een doorbuiging van een aantal millimeters goed doorstaan.
@jablan, welke leverancier heb jij dan gevonden die composietplaten langer dan 330 cm produceert? Ik ken een platen leverancier die dat doet maar die lijmt twee platen aan elkaar hiervoor, de koppeling zie en voel je gewoon zitten.

Trouwens betalen na montage is altijd heel belangrijk, er is weer een collega omgevallen en wij krijgen nu klanten die bellen dat ze voor meerdere duizend euro's het schip zijn ingegaan.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 21 mar 2025 20:26
door Jablan
werkbladenspecialist schreef:
21 mar 2025 09:21
welke leverancier heb jij dan gevonden die composietplaten langer dan 330 cm produceert?
We hebben direct bij de fabriek gekocht, in Kroatië.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 27 mar 2025 09:03
door werkbladenspecialist
Jablan schreef:
21 mar 2025 20:26
werkbladenspecialist schreef:
21 mar 2025 09:21
welke leverancier heb jij dan gevonden die composietplaten langer dan 330 cm produceert?
We hebben direct bij de fabriek gekocht, in Kroatië.
Hoe heet die fabriek dan? Ik ken de markt goed en zou wel zaken met ze willen doen. Is dit een platen fabrikant of een verwerker?

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 27 mar 2025 14:05
door bramS1
Voor meer gemoedsrust kunt u kiezen voor een dikte van 3 cm of 2 cm met een 3 cm afgeschuinde rand, wat de stevigheid verhoogt, maar ook de prijs zal verhogen.
Het is belangrijk dat er tijdens de installatie versterkingen worden gebruikt, vooral op de plaatsen waar de naad komt, om scheuren te voorkomen.
Als de naad in het midden van het kookoppervlak wordt geplaatst, vermindert dit inderdaad de belasting aan de zijkanten, dus dit is een goede keuze.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 27 mar 2025 19:01
door Jablan
Sorry, lang nadenken ... familie vragen ... we zijn de naam vergeten. In 2016 zat een kleine showroom in Škurinje, Rijeka, eigenlijk alleen monsters van hun producten in de opstelling, en de fabriek zat in Karlovac. Via zoekopdracht krijg ik alleen Kelteks, maar die maakt alleen de basis van de composiet werkbladen, niet de bladen zelf.

Re: Welk composiet werkblad voor keuken?

Geplaatst: 27 mar 2025 21:56
door eveerman
Ik lees dat je een wit composiet blad wil. Ik zou dan wel vooraf garantie vragen op de kleurvastheid daarvan. Het witte composiet werkblad van onze Bulthaup keuken begon na een paar jaar steeds erger te vergelen op de plaats waaronder de Quooker boiler zich bevindt en rond de warm water kraan. En nee, we hebben er geen hete pannen op gezet of met chloor schoongemaakt, de gebruikelijke smoezen van de keukenboer. De expert die ernaar gekeken heeft, wist ook niet wat de oorzaak was en voor de gerenommeerde keukenzaak was daarmee de kous af.