Pagina 1 van 3
Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 19:34
door witte angora
Sinds zaterdag niet lekker, nergens zin in. Dus vanmiddag heel erg tegen mijn gewoonte in een zak Unox soep warm gemaakt. Heb er een paar liggen voor gevallen als dit. Maar ja...
Meteen de eerste hap: 'wat is dit zouttt... Mijn eigen, zelfgetrokken, soep is lang zo zout niet...' En als je naar de verpakking kijkt klopt dat ook wel:
Per 100 ml. 0,65 gram zout
Per portie (275 gram, is niks) 1,8 gram, en dat is 30%.
Je kan soep niet twee keer opwarmen, en mijn mok was met één portie bepaald niet vol. Dus maar alles opgegeten, heb ik in ieder geval die 275 gram groente/snijafval binnen. Dan heb ik dus alleen met de soep 3,6 gram zout binnen, en dat is 60% van wat je dagelijks binnen mag krijgen... Het scheelt dat ik tussen de middag niks heb gegeten...
Maar de vraag is dus: is deze hoeveelheid zout inderdaad veel te veel en kan het een stuk minder, of moeten mensen het er maar mee doen? Voor de smaak is het wat mij betreft absoluut niet nodig. Wordt er geen aandacht meer besteed aan het feit dat mensen in het algemeen te veel zout binnen krijgen?
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 19:42
door Wat-nou-weer
Hoeveel zout erin zit, staat op de buitenkant. Als je het teveel vindt, had je het niet moeten kopen.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 19:45
door witte angora
Leuke opmerking, maar gezien alle aandacht die er in het verleden aan werd gegeven ging ik ervan uit dat het wel redelijk op orde zou zijn. Dat valt dus best wel tegen. En zeg nou zelf, ga jij nou echt van allles, maar dan ook alles, de etiketten controleren?
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 20:00
door rvjapio2
ik heb geen zout-soep norm kunnen vinden, dus 'te zout' gaat om eigen smaak
als je de soep veel te zout vindt dan moet je hem niet opeten. En ik heb eens verwarmde soep al honderden keren opnieuw verwarmd, dus het lijkt me geen reden om dan maar door te eten.
trouwens, een zoutvermelding op een pak zegt me niks. Want hoe proeft 0,8 gram zout in het echt?
maar een ding is zeker, het staat op het pak. Of je dat nou wil lezen of niet. Dus uiteindelijk gaat het om je eigen verantwoordelijkheid.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 20:05
door jonis
Te zout????
Daar moet nog maggi in.

Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 20:17
door BL2
Beterschap Witte Angora.
En vergeet niet, zout heeft ook een ontsmettende werking. Zeker bij verkoudheid en griepachtige verschijnselen, even spoelen/gorgelen met zout water, en weg zijn de neus/keelklachten.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 20:43
door 16again
We krijgen nog steeds teveel zout binnen, kant-en klare maaltijden zoals bij TS zijn de grootste boosdoener
https://nierstichting.nl/gezond-leven/m ... -over-zout
Erwtensoep smaak geven kost een hoop zout. Daarom gooi ik er liever wat sambal in (al zit daar ook zout in).
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 08 sep 2025 23:00
door xflorisx
Tja, veel kant en klaar voedsel is te zout of te zoet. Zout en suiker zijn min of meer de goedkoopste ingrediënten en hebben tevens een fantastische conserverende werking. Voor de mens is het niet zo goed. Een enkele keer eten is niet erg.
Wat wel kan en wat wij nog wel eens doen, is de kant en klare soep gebruiken als basis en er zelf het een en ander aan toe te voegen. Geheel afhankelijk van welke soep en dan geen zout meer toevoegen. Krijg je op een redelijk makkelijke manier een prima soep (voor meer personen)
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 02:03
door Wat-nou-weer
witte angora schreef: ↑08 sep 2025 19:45
Leuke opmerking, maar gezien alle aandacht die er in het verleden aan werd gegeven ging ik ervan uit dat het wel redelijk op orde zou zijn. Dat valt dus best wel tegen. En zeg nou zelf, ga jij nou echt van allles, maar dan ook alles, de etiketten controleren?
Ik controleer niet op zout want dat interesseert me niet. Ik kijk bij die Unox soepen alleen naar de ingrediënten om te checken of er dingen in zitten die ik niet lekker vind.
In chips, zoute drop etc. zit ook zout en dat zal je toch ook wel eens eten?
Zolang je niet dagelijks, week in week uit, maand in maand uit, kant en klaar maaltijden eet, is er niet zoveel aan de hand.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 04:21
door Consumenneke
witte angora schreef: ↑08 sep 2025 19:34
Je kan soep niet twee keer opwarmen, en mijn mok was met één portie bepaald niet vol.
Waarom niet twee keer opwarmen?
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 07:14
door taxikemperman
Waarom zou je soep niet mogen opwarmen?
Mijn vrouw maakt vandaag soep viir morgen.
Als er morgen soep overblijft dan eten we de redt de volgende dag op
En sowieso snert is de volgende dag veel lekkerder
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 08:01
door peter17111962
"je kan soep niet twee keer opwarmen"
Dat hoeft ook niet. Daar zijn die koelkast bakjes voor. Ik doe de inhoud van die zak of blik soep in zo een kunst stof bakje en Schep eruit wat in nodig heb en dat maak ik warm. Doe ik ook met die groenten uit die potjes.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 09:05
door Morgan le Fay
Oplossing je groentesoep zelf maken, kan je ook het zoutgehalte binnen de perken houden.
Zelf maak ik behalve de pindasoep alle soepen zelf. Je kan eventueel er een zakje eenkops soep bij doen om het geheel op smaak te maken.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 09:12
door Moneyman
Ja, die kant en klaar zakken zijn notoir berucht om hun zoutgehalte.
Soep opwarmen kan overigens prima, meermaals zelfs. Maar je moet natuurlijk -zoals met alles wat je opwarmt- wel opletten, want bij iedere keer opwarmen hebben de bacteriën de kans

Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 10:00
door wikop
Zout in erwtensoep???Doe ik er nooit in
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 10:03
door Morgan le Fay
Sambal gaat hier standaard door de soep. Geen zin in een revolutie.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 11:21
door Ron5300
De door u gekochte Unox soep in zak is bedoelt voor twee personen en bevat 1,8 gram zout per portie en dat is 30% van de maximale 6 gram per dag.
Als u zelf alle soep opeet blijft u nog ruim onder de maximale hoeveelheid zout per dag en gezien de hoeveelheid is het dan meer een maaltijd dan een tussendoortje.
Dat u de soep te zout vind is een kwestie van smaak die voor iedereen weer anders is maar kant en klare soep zonder zout op de markt brengen is ook geen optie want als er achteraf nog zout toegevoegd toegevoegd moet worden is het geen kant en klare soep meer.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 11:42
door Consumenneke
Ron5300 schreef: ↑09 sep 2025 11:21
Dat u de soep te zout vind is een kwestie van smaak die voor iedereen weer anders is maar kant en klare soep zonder zout op de markt brengen is ook geen optie want als er achteraf nog zout toegevoegd toegevoegd moet worden is het geen kant en klare soep meer.
Er zijn talloze manieren om de hoeveelheid zout te verlagen bijvoorbeeld met kruiden en spijzen hoewel ook andere ingrediënten een rol kunnen spelen bij onze zoutbeleving denk bijvoorbeeld aan Maggi dat we naar eigen inzicht in soep en andere gerechten sprenkelen maar als het een kwestie van smaak is dan is het per definitie al voor iedereen anders vergelijk het maar met suiker want je hebt ook zero-dranken.
Soep Zero?

Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 11:44
door J. Deltoer
Ik doe geen zout of sambal door de soep, dat is niet gezond. Voor de smaak voeg ik een flinke scheut whisky toe. Rood etiket is prima hiervoor.
Met alle respect voor weerzestien, ik vind mijn bijdrage beter.
Re: Unox soep - te zout of niet te zout?
Geplaatst: 09 sep 2025 12:21
door witte angora
J. Deltoer schreef: ↑09 sep 2025 11:44
Ik doe geen zout of sambal door de soep, dat is niet gezond. Voor de smaak voeg ik een flinke scheut whisky toe. Rood etiket is prima hiervoor.
Met alle respect voor weerzestien, ik vind mijn bijdrage beter.
