Waarom goed voeden zo belangrijk is.... B.A.R.F.
Geplaatst: 21 apr 2005 19:19
De voeding van de hond.
Door ignit bekken, 20 april 2005.
©DWT2005
We weten allemaal, dat de meeste honden hun hele leven commercieel voer eten zoals brokjes of complete diepvriesmaaltijden en het daar goed op doen, maar er worden jaarlijks enorme bedragen uitgegeven aan dierenartsen en de ondersteunende petfood industrie om shampoos, vachtverzachters, oorreinigers en geurbestrijders te kopen. Om nog maar te zwijgen over tandpasta, tandenborstels en tandheelkundige behandelingen om tandplak te verwijderen. En medicijnen omdat ze zo vaak dunne poep hebben Wie de diverse hondenforums op het internet volgt, weet dat er veel honden zijn met allergieën, tumoren en andere huidklachten. Hoe zou dat toch komen?
Als we naar de geschiedenis van de hond kijken, zien we dat zijn voeding de afgelopen twee eeuwen drastisch veranderd is. Voor die periode was hij nog wel in staat om te scharrelen, zodat hij toch nog voldoende aan zijn trekken kwam naast de tafelresten en oud brood, die hij in zijn etensbak vond, maar dit veranderde op het moment, dat de eerste brokjes, gemaakt van graanafval en vleesmeel, rond 1850 in Engeland geproduceerd werden. In 1885 werd het idee opgepakt door slimme molenaars in de Verenigde Staten, die zich realiseerden hoeveel geld er verdiend kon worden aan het omzetten van hun afval en overschotten in hondenvoer. Ze stelden een hondenvoer samen uit bijproducten van de molen plus vleesmeel. In 1922 begon Ken-L-Ration ingeblikt paardenvlees te produceren en dit sloeg enorm aan op de markt in de Verenigde Staten. Vanaf dat moment ontstonden allerhande soorten ingeblikt hondenvoer. De petfood industrie, die in een tijdsbestek van enkele tientallen jaren zou uitgroeien tot een gigantische omvang, was een feit.
In Nederland werd vanaf de jaren 1920 hondenbrood geproduceerd. Men wilde gemaksvoeding voor honden maken in een compacte vorm met daarin alle benodigde voedingsstoffen. In de regel bestond dit voer uit tarwemeel, al of niet gemengd met stukjes gedroogd vleesafval, vleesmeel, beenderafval, bloed, gedroogd vlees en soms ook "kaantjes" waaraan dan nog voedingszouten en eventueel levertraan werden toegevoegd. In de jaren 1920 tot 1950 kregen honden krampen en epileptische aanvallen, waarvan men de oorzaak niet kon vinden. Kort na de tweede wereldoorlog ontdekte de Engelse onderzoeker Mellanby, dat de kleine hoeveelheden chloorstikstof die men toevoegde aan het meel om de kleur en de bakeigenschappen te verbeteren, de oorzaak was. Deze behandeling was wettelijk toegestaan omdat proeven met dieren geen nadelen lieten zien.
Een van de secties van het in 1934 gehouden Kynologisch Wereldcongres in Monaco hield zich speciaal bezig met de voeding van de hond en men stelde o.a. de volgende punten op:
1. De voeding van de hond moet gebaseerd zijn op rauw vlees, waaronder te verstaan is spiervlees, zachte beenderen die niet versplinterbaar zijn, inwendige organen als hart, lever, milt, klierorganen, bloed, pens, boekmaag enz.
2. De verhouding voedsel van dierlijke oorsprong tot voedsel afkomstig van planten moet ongeveer één tot één zijn.
3. De benodigde dagelijkse hoeveelheden moeten door de fokker zelf gezocht worden door na te gaan of een hond in goede conditie blijft, dat wil zeggen niet te dik en niet te mager wordt.
4. De hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong moeten verhoogd worden (ook ten aanzien van de verhouding vlees: voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong) gedurende de dracht, de zoogperiode, de groeitijd en bij veel of zwaar werk.
In Nederland heeft Prof.Dr. Donath samen met zijn Greyhounds WWII doorstaan en in zijn boek "Wat moet mijn hond eten?" legt hij uit hoe de spijsvertering van een hond werkt, hoe deze ingesteld is op het verteren van rauwe voeding en hoe deze voeding er uit hoort te zien, gebaseerd op de afspraken die in 1934 in Monaco gemaakt werden. Zijn uitleg over de spijsvertering van de hond is te lezen op:
http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/php ... .php?t=424 .
Jan van Rheenen geeft in 1975 in zijn "Prisma Hondenboek" aan een voorstander te zijn van rauwe voeding en hij legt haarfijn uit hoe hondenmoeders en hun pups gevoed moeten worden. Een samenvatting hiervan is te vinden op
http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/php ... .php?t=163
Etholoog Evert Jan ter Burg gaat nog een stapje verder: hij hield zijn honden, Duitse Herders en Eskimohonden, in groepsverband en voedde ze zoals wolven gevoed worden. Zijn bevindingen zijn opgeslagen in het boek "Honden natuurlijk", dat in 1982 uitkwam. Een uittreksel is te lezen op
http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/php ... .php?t=159
Voor 1970 was het in Nederland niet gebruikelijk om je hond uitsluitend te voeden met commerciële producten. Men kocht wel eens wat droogvoer of blikvoer of diepvriesvoer voor het gemak, maar dit was niet de basis. Verse voeding in de vorm van botten met vlees, lappen vuile pens, stukken orgaanvlees wel!
De kern van Barf-natuurlijk is een groep mensen, die al vanaf 1998 actief is op het internet. Het doel van Barf-natuurlijk is om deugdelijke en goede informatie te geven aan mensen die zelf rauwe voeding willen maken voor hun huisdieren. Onze website www.barf-natuurlijk.nl staat vol met info over zaken waar je rekening mee zou moeten houden. Of niet, want elke hond is weer anders en ons doel is optimale voeding voor elk individueel dier en niet om hem in het keurslijf van een of andere ideologie of marketing campgane te wringen.
Wij geloven, dat de beste voeding voor normale, gezonde honden en katten bestaat uit verse, rauwe botten met vlees en groente aangevuld met fruit, eieren, vis enz. Dit is om wat voor reden dan ook niet altijd haalbaar, maar alle kleine beetjes helpen en daarom is er op ons forum ook ruimte voor rauwe voeding in combinatie met brokjes, om een goede start te maken en, wie weet, het heft weer in eigen hand te nemen.
Door ignit bekken, 20 april 2005.
©DWT2005
We weten allemaal, dat de meeste honden hun hele leven commercieel voer eten zoals brokjes of complete diepvriesmaaltijden en het daar goed op doen, maar er worden jaarlijks enorme bedragen uitgegeven aan dierenartsen en de ondersteunende petfood industrie om shampoos, vachtverzachters, oorreinigers en geurbestrijders te kopen. Om nog maar te zwijgen over tandpasta, tandenborstels en tandheelkundige behandelingen om tandplak te verwijderen. En medicijnen omdat ze zo vaak dunne poep hebben Wie de diverse hondenforums op het internet volgt, weet dat er veel honden zijn met allergieën, tumoren en andere huidklachten. Hoe zou dat toch komen?
Als we naar de geschiedenis van de hond kijken, zien we dat zijn voeding de afgelopen twee eeuwen drastisch veranderd is. Voor die periode was hij nog wel in staat om te scharrelen, zodat hij toch nog voldoende aan zijn trekken kwam naast de tafelresten en oud brood, die hij in zijn etensbak vond, maar dit veranderde op het moment, dat de eerste brokjes, gemaakt van graanafval en vleesmeel, rond 1850 in Engeland geproduceerd werden. In 1885 werd het idee opgepakt door slimme molenaars in de Verenigde Staten, die zich realiseerden hoeveel geld er verdiend kon worden aan het omzetten van hun afval en overschotten in hondenvoer. Ze stelden een hondenvoer samen uit bijproducten van de molen plus vleesmeel. In 1922 begon Ken-L-Ration ingeblikt paardenvlees te produceren en dit sloeg enorm aan op de markt in de Verenigde Staten. Vanaf dat moment ontstonden allerhande soorten ingeblikt hondenvoer. De petfood industrie, die in een tijdsbestek van enkele tientallen jaren zou uitgroeien tot een gigantische omvang, was een feit.
In Nederland werd vanaf de jaren 1920 hondenbrood geproduceerd. Men wilde gemaksvoeding voor honden maken in een compacte vorm met daarin alle benodigde voedingsstoffen. In de regel bestond dit voer uit tarwemeel, al of niet gemengd met stukjes gedroogd vleesafval, vleesmeel, beenderafval, bloed, gedroogd vlees en soms ook "kaantjes" waaraan dan nog voedingszouten en eventueel levertraan werden toegevoegd. In de jaren 1920 tot 1950 kregen honden krampen en epileptische aanvallen, waarvan men de oorzaak niet kon vinden. Kort na de tweede wereldoorlog ontdekte de Engelse onderzoeker Mellanby, dat de kleine hoeveelheden chloorstikstof die men toevoegde aan het meel om de kleur en de bakeigenschappen te verbeteren, de oorzaak was. Deze behandeling was wettelijk toegestaan omdat proeven met dieren geen nadelen lieten zien.
Een van de secties van het in 1934 gehouden Kynologisch Wereldcongres in Monaco hield zich speciaal bezig met de voeding van de hond en men stelde o.a. de volgende punten op:
1. De voeding van de hond moet gebaseerd zijn op rauw vlees, waaronder te verstaan is spiervlees, zachte beenderen die niet versplinterbaar zijn, inwendige organen als hart, lever, milt, klierorganen, bloed, pens, boekmaag enz.
2. De verhouding voedsel van dierlijke oorsprong tot voedsel afkomstig van planten moet ongeveer één tot één zijn.
3. De benodigde dagelijkse hoeveelheden moeten door de fokker zelf gezocht worden door na te gaan of een hond in goede conditie blijft, dat wil zeggen niet te dik en niet te mager wordt.
4. De hoeveelheden voedsel van dierlijke oorsprong moeten verhoogd worden (ook ten aanzien van de verhouding vlees: voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong) gedurende de dracht, de zoogperiode, de groeitijd en bij veel of zwaar werk.
In Nederland heeft Prof.Dr. Donath samen met zijn Greyhounds WWII doorstaan en in zijn boek "Wat moet mijn hond eten?" legt hij uit hoe de spijsvertering van een hond werkt, hoe deze ingesteld is op het verteren van rauwe voeding en hoe deze voeding er uit hoort te zien, gebaseerd op de afspraken die in 1934 in Monaco gemaakt werden. Zijn uitleg over de spijsvertering van de hond is te lezen op:
http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/php ... .php?t=424 .
Jan van Rheenen geeft in 1975 in zijn "Prisma Hondenboek" aan een voorstander te zijn van rauwe voeding en hij legt haarfijn uit hoe hondenmoeders en hun pups gevoed moeten worden. Een samenvatting hiervan is te vinden op
http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/php ... .php?t=163
Etholoog Evert Jan ter Burg gaat nog een stapje verder: hij hield zijn honden, Duitse Herders en Eskimohonden, in groepsverband en voedde ze zoals wolven gevoed worden. Zijn bevindingen zijn opgeslagen in het boek "Honden natuurlijk", dat in 1982 uitkwam. Een uittreksel is te lezen op
http://www.barf-natuurlijk.nl/forum/php ... .php?t=159
Voor 1970 was het in Nederland niet gebruikelijk om je hond uitsluitend te voeden met commerciële producten. Men kocht wel eens wat droogvoer of blikvoer of diepvriesvoer voor het gemak, maar dit was niet de basis. Verse voeding in de vorm van botten met vlees, lappen vuile pens, stukken orgaanvlees wel!
De kern van Barf-natuurlijk is een groep mensen, die al vanaf 1998 actief is op het internet. Het doel van Barf-natuurlijk is om deugdelijke en goede informatie te geven aan mensen die zelf rauwe voeding willen maken voor hun huisdieren. Onze website www.barf-natuurlijk.nl staat vol met info over zaken waar je rekening mee zou moeten houden. Of niet, want elke hond is weer anders en ons doel is optimale voeding voor elk individueel dier en niet om hem in het keurslijf van een of andere ideologie of marketing campgane te wringen.
Wij geloven, dat de beste voeding voor normale, gezonde honden en katten bestaat uit verse, rauwe botten met vlees en groente aangevuld met fruit, eieren, vis enz. Dit is om wat voor reden dan ook niet altijd haalbaar, maar alle kleine beetjes helpen en daarom is er op ons forum ook ruimte voor rauwe voeding in combinatie met brokjes, om een goede start te maken en, wie weet, het heft weer in eigen hand te nemen.